Voorbeelden van goede landingspagina’s

Of je nu bezoekers wilt informeren, leads wilt genereren, of producten wilt verkopen: een goed ontworpen landingspagina kan het verschil maken. In dit blogbericht bespreken we de verschillende soorten en doelen van landingspagina’s. Voor iedere soort landingspagina zullen we een voorbeeld onder de loep nemen! Klaar? Let’s go!

Wat is een landingspagina?

Een landingspagina is een specifiek ontworpen pagina op je website waarop bezoekers ‘landen’ na een klik op een advertentie, een link in een e-mail of na het zoeken via bijvoorbeeld Google.

Landingspagina’s hebben één primair doel: de bezoeker aanzetten tot actie. Deze actie kan bijvoorbeeld het invullen van een formulier, het aanmelden voor een nieuwsbrief of zelfs het direct aankopen van een product of dienst zijn.

Het design, de tekst en de call-to-action zijn allemaal geoptimaliseerd om dit doel te bereiken. Het feit dat landingspagina’s zo specifiek zijn maakt ze uitermate geschikt voor SEO en SEA. Als je meer wilt weten over het optimaliseren van een SEO pagina dan verwijs ik je graag naar ons blogbericht “SEO landingspagina voor meer conversie”.

De essentie van een goede landingspagina is dat deze bezoekers aantrekt, vasthoudt en uiteindelijk converteert naar klanten.

Een landingspagina is een specifiek ontworpen pagina op je website met als doel de bezoeker tot actie aan te zetten.

Soorten landingspagina’s

Er bestaan verschillende soorten landingspagina’s, elk met hun specifieke doel. De indeling van je landingspagina is sterk afhankelijk van het doel dat je voor ogen hebt. Hier zijn enkele voorbeelden van doelen en de bijbehorende opbouw van landingspagina’s.

Zijn praktische voorbeelden toch nét een stap te ver? Lees dan alles over sterke landingspagina’s in 2023 in ons overkoepelende blogbericht.

Informatieve landingspagina’s

Een informatieve landingspagina is ontworpen om informatie te verstrekken over een specifiek onderwerp, product of dienst. Deze pagina’s hebben vaak een eenvoudige lay-out, met veel tekst en eventueel enkele afbeeldingen of video’s om de informatie te ondersteunen. Het doel is om de bezoeker zo volledig mogelijk te informeren en eventuele vragen te beantwoorden.

Informatieve landingspagina's zijn ontworpen om de bezoeker zo volledig mogelijk te informeren over een specifiek onderwerp, product of dienst.

Voorbeeld goede informatieve landingspagina

Albert Heijn: Wat eten we vandaag?

Albert Heijn – een van de grootste supermarktketens in Nederland – biedt met zijn Allerhande-platform een geweldig voorbeeld van een consumentgerichte informatieve landingspagina. De pagina biedt honderden recepten, compleet met ingrediëntenlijsten, bereidingsinstructies en voedingswaarden.

De pagina is zeer gebruikersvriendelijk, met eenvoudige navigatie en zoekfuncties, plus de mogelijkheid om recepten op te slaan voor later. De recepten worden aantrekkelijk gepresenteerd met foto’s van het eindresultaat, wat de bezoekers verder aanmoedigt om ze uit te proberen.

Albert Heijn’s Allerhande-platform is een perfect voorbeeld van hoe je waardevolle informatie kunt bieden aan je klanten, terwijl je tegelijkertijd je producten promoot.

 

Albert Heijn's Allerhande-platform biedt honderden recepten aan haar klanten, wat een perfect voorbeeld is van een consumentgerichte informatieve landingspagina.

Leadgeneratie landingspagina’s

Dit soort landingspagina is speciaal ontworpen om leads te genereren. Dit wordt gedaan door het aanbieden van iets waardevols in ruil voor contactinformatie. Denk hierbij aan het downloaden van een e-book, het aanmelden voor een webinar, of het inschrijven voor een nieuwsbrief.

Leadgeneratie landingspagina's zijn ontworpen om waardevolle informatie of diensten aan te bieden in ruil voor contactinformatie van de bezoeker.

Voorbeeld goede leadgeneratie landingspagina

Dropbox: Dropbox Business

De inhoud van de Dropbox Business landingspagina is gericht op het genereren van zakelijke leads. De call-to-action “Gratis proberen” trekt direct de aandacht, alsook de uitspraak “Ongeveer 600.000 teams gebruiken Dropbox”. Op deze manier profileert Dropbox zich als een betrouwbare en gevestigde partij als het om het veilig delen en opslaan van bestanden gaat.

De landingspagina bevat daarnaast doelgerichte informatie als ondersteuning van de specifieke dienst. Zo worden er uitgebreide casestudies beschreven en worden er meerdere testimonials van enthousiaste klanten getoond. De “Aan de slag” knop blijft áltijd in beeld waardoor de call-to-action altijd zichtbaar is voor de bezoeker. Om Dropbox te proberen dien je een account aan te maken, dit is het moment waarop de kersverse lead geboren wordt. Nu Dropbox je e-mailadres heeft kunnen ze bijvoorbeeld een aanbod doen om betalende klant te worden en je prikkelen met functionaliteiten die je als niet-betalende klant misloopt.

Wat deze pagina succesvol maakt is het feit dat je de dienst van Dropbox grátis kunt proberen. Het geeft de doelgroep de mogelijkheid om zonder risico het water af te tasten en de dienst te gebruiken. Wanneer je eenmaal gebruik maakt van de dienst kun je waarschijnlijk niet meer zonder.

Verkooppagina’s

VanMoof: VanMoof S4

Een verkooppagina, ook wel een sales page genoemd, is een landingspagina die specifiek is ontworpen om een product of dienst te verkopen. De opbouw van deze pagina’s is vaak complexer, met veel aandacht voor de voordelen van het product of de dienst, klanttestimonials en een sterke call-to-action.

Verkooppagina's zijn ontworpen om een product of dienst te verkopen, met veel aandacht voor de voordelen, klanttestimonials en een sterke call-to-action.

Voorbeeld goede sales landingspagina

VanMoof – een innovatieve Nederlandse fabrikant van elektrische fietsen – biedt een uitstekend voorbeeld van een verkooppagina gericht op een specifiek product. Hun landingspagina voor de S4 & X4 elektrische fietsen is strak, modern en overtuigend.

De pagina is ontworpen om de unieke kenmerken en voordelen van de fietsen te benadrukken. Dit wordt bereikt door een combinatie van sterke fotografie, gedetailleerde specificaties, klantbeoordelingen en aantrekkelijke en geoptimaliseerde SEO teksten.

De call-to-action knoppen “Koop nu” en “Boek een testrit” vallen op in de visuele hiërarchie van de pagina. Het aanbieden van een laagdrempelige call-to-action zonder bindende voorwaarden (zoals in dit geval de testrit) draagt bij aan het winnen van het vertrouwen van de consument. Daarnaast creëert VanMoof een gevoel van urgentie door de “Beslis snel, bespaar €150”-pop-up. Zo’n deal wil je namelijk niet mislopen!

VanMoof's verkooppagina voor de S4 & X4 elektrische fietsen is strak, informatief en overtuigend

Bij het creëren van goede landingspagina’s is het belangrijk om je doel voor ogen te houden, zo kom je te weten welk soort pagina het beste bij dat doel past en kun je de pagina op een logische manier indelen.

Meer handige tips voor converterende landingspagina’s? Lees dan aanvullend ons blogbericht 7 tips voor converterende landingspagina’s

Conclusie

Landingspagina’s zijn een krachtig hulpmiddel in online marketing en SEO. Of je nu informatie wilt verstrekken, leads wilt genereren of producten en diensten wilt verkopen, er is een landingspagina voor ieder doel. Het creëren van effectieve landingspagina’s vereist strategie en creativiteit, deze voorbeelden van landingspagina’s zijn een goed uitgangspunt voor jouw succes!