Voordelen van contentdeling

Binnen de marketingwereld roept het nog altijd vraagtekens op: het delen van gratis content. Want waarom zouden mensen betalen voor de koe, als de melk gratis is? Dit standpunt is volkomen begrijpelijk, maar niet alles draait (in eerste instantie) om winst maken. In deze blogpost bespreken we de voordelen van gratis contentdeling.

Voordelen van contentdeling: het wekt vertrouwen

Eén van de voordelen van gratis contentdeling is dat je bedrijf kunt positioneren als thought-leader binnen jouw vakgebied. Een thought-leader is iemand die op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen binnen de sector én daarop kan anticiperen.

Als je potentials je als koploper van de sector zien, heeft dat natuurlijk een gunstig effect op de betaalde diensten die je bedrijf biedt. Als de content die je gratis aanbiedt al van goed niveau is (én hun problemen oplost), waarom zouden ze dan nog twijfelen aan de voordelen van je betaalde diensten? Deze zijn waarschijnlijk nog waardevoller dan je gratis contentdeling.

Meer weten over content-offers? Lees ons blogbericht “Meer leads met een content offer”.

Van klant naar vertegenwoordiger

Contentdeling heeft voor een gedeelte als doel om een nieuw stuk markt aan te snijden. Bied je kwalitatieve, gratis content aan? Dan kan een van de voordelen zijn dat je potentials veranderen in vertegenwoordigers van jouw onderneming. Je content wordt gedeeld en gepromoot, omdat je meerwaarde biedt voor een bepaalde groep van je bezoekers.

Dit is natuurlijk erg voordelig, omdat je hiermee het bereik van je content kunt vergroten. Je exposure groeit.

Tevreden klanten zijn jouw visitekaartje. Zij hebben natuurlijk al ervaren hoe het is om met je samen te werken. Potentials die nog huiverig zijn, vertrouwen de meningen van anderen méér dan uitspraken die het bedrijf zelf doet. Door je tevreden klanten ook ná de samenwerking tevreden te houden (met het bieden van service of met gratis contentdeling bijvoorbeeld), hou je de top-of-mind positie intact.

Hoe meer mensen er positieve ervaringen hebben met jouw merk, hoe groter je bereik.

Contentdeling zorgt voor meer traffic

Dit punt is natuurlijk geen verrassing. Een van de voordelen van gratis contentdeling is natuurlijk dat je meer bezoekers naar je website kunt trekken. Door ervoor te zorgen dat je content geoptimaliseerd is voor relevante keywords vergroot je de kans om gevonden te worden in zoekmachines (met als einddoel een toppositie op de eerste pagina).

Op deze manier kun je – door een tijdsinvestering – in de toekomst een hoop extra potentials binnenharken. Hoe meer relevante content, des te beter je indexering in zoekmachines als Google. Deze manier van organische SEO kun je natuurlijk mooi aanvullen met SEA (Search Engine Advertising).

Als je je lokale SEO wilt verbeteren, raad ik je aan om deze 8 tips voor lokale SEO door te voeren.

Met gratis contentdeling scheid je het koren van het kaf

Gratis content heeft meestal een educatief karakter. Je potentials leren precies wát je verkoopt en wat je ze kunt bieden door je content te lezen. Wanneer de potential de stap zet om contact met je op te nemen, is deze al grotendeels overtuigd van jouw vaardigheden. Het is vervolgens eenvoudiger om de deal te sluiten, omdat je potential al onder de indruk is. Deze tak van marketing noemen we inbound-marketing. Meer informatie hierover kun je terugvinden in deze post van Hubspot.

Tevreden klanten

Voortbordurend op het vorige punt: als je met content kunt communiceren welke problemen je oplost, zorg je voor een veel realistischer verwachtingspatroon. Een klant die snapt wat je product of dienst kan bereiken, is minder vatbaar voor miscommunicaties en onrealistische verwachtingen. Een van de voordelen is dat – door jouw contentdeling – de samenwerking een stuk makkelijker zal verlopen en een hoop vragen vóóraf al beantwoord zijn.

Het weggeven van gratis content zorgt er dus niet voor dat je klanten te slim maakt en ze daardoor verliest. Het aanbieden van gratis contentdeling creëert juist voordelen voor je onderneming, in de vorm van bezoekers en verse leads.