7 tips voor converterende landingspagina’s

Landingspagina’s zijn de belangrijkste pagina’s voor het genereren van leads en het omzetten van bezoekers naar klanten. Een effectieve landingspagina moet niet alleen aantrekkelijk zijn, maar moet de bezoeker ook overtuigen om een gewenste actie uit te voeren. In dit artikel geef ik je zeven in-depth tips voor het opstellen van een landingspagina die converteert en waardevol is voor je bezoekers.

Tip 1: Houd het simpel

Een goede landingspagina is simpel en overzichtelijk. Het is belangrijk om de aandacht van de bezoeker te focussen op één specifieke call-to-action zoals het invullen van een formulier of het downloaden van een whitepaper. Vermijd afleidingen zoals links naar andere pagina’s en houd je teksten beknopt en duidelijk.

Tip 2: Zorg voor relevante inhoud

Een effectieve landingspagina moet de bezoeker ervan overtuigen dat deze op de juiste plek is en de gewenste informatie kan vinden. Zorg voor relevante inhoud die antwoord geeft op de vraag van de bezoeker en laat zien dat je begrijpt wat hij of zij nodig heeft. Dit kan door middel van doeltreffende afbeeldingen, video’s, infographics of teksten die aansluiten bij de informatiebehoefte van de bezoeker.

person holding black ipad with green plant
Een effectieve landingspagina moet de bezoeker ervan overtuigen dat deze op de juiste plek is en de gewenste informatie kan vinden.

Tip 3: Gebruik duidelijke taal en visuals

Zorg ervoor dat de inhoud van je landingspagina makkelijk te begrijpen is voor de bezoeker. Gebruik simpele taal en vermijd vaktermen. Het is raadzaam om gebruik te maken van koppen, subkoppen en alinea’s. Deze elementen helpen bezoekers om gemakkelijk door de tekst te navigeren en de gewenste informatie te vinden.

Naast duidelijke taal is het gebruik van relevante visuals van groot belang. Afbeeldingen, video’s, pictogrammen en infographics kunnen informatie op een visueel aantrekkelijke en begrijpelijke manier overbrengen. Het is belangrijk dat deze visuele elementen de tekst ondersteunen en versterken waarbij willekeurige of irrelevante visuals vermeden moeten worden.

Voorbeeld van een slechte visuele hiërarchie. Alles schreeuwt om aandacht

Bij het ontwerpen van je landingspagina moet je ook rekening houden met de toegankelijkheid. Zorg ervoor dat de visuals en kleurenschema’s toegankelijk zijn voor alle gebruikers, inclusief mensen met visuele beperkingen. Door gebruik te maken van alt-teksten voor afbeeldingen en te zorgen voor voldoende contrast tussen tekst en achtergrondkleuren, garandeer je dat de inhoud voor iedereen goed leesbaar is.

Tip 4: Maak gebruik van sociale bewijskracht

Sociale bewijskracht kan helpen bij het overtuigen van bezoekers om de gewenste actie te ondernemen. Gebruik bijvoorbeeld klantbeoordelingen, testimonials of logo’s van klanten om vertrouwen te creëren. Dit kan helpen om de bezoeker te overtuigen dat jouw product of dienst de juiste keuze is. Maak hierbij gebruik van betrouwbare reviewplatforms als TrustPilot.

person holding black phone
Sociale bewijskracht kan helpen bij het overtuigen van bezoekers om de gewenste actie te ondernemen.

Tip 5: Optimaliseer de landingspagina voor zoekmachines

Zoekmachine-optimalisatie (SEO) is een belangrijk onderdeel van het opstellen van een landingspagina. Zorg voor relevante zoekwoorden in de content van je pagina zoals de titel, URL, koppen en inhoud van de pagina.

Let op! Overdrijf het gebruik van relevante keywords niet. Overmatig gebruik van zoekwoorden kan ervoor zorgen dat zoekmachines je pagina als spam zien en dit kan leiden tot een lagere ranking in zoekresultaten.

Meer weten over SEO? Maarten schreef een tijd geleden de SEO Basics reeks.

Tip 6: Test en optimaliseer de landingspagina

Test en optimaliseer je landingspagina regelmatig om te zien wat wel en niet werkt. Experimenteer met verschillende call-to-action-knoppen, kleuren, inhoud en formulieren om te zien welke variant de hoogste conversie oplevert.

Analyseer je websitegegevens om te zien waar bezoekers afhaken en probeer de oorzaak hiervan te achterhalen. Een effectieve manier om te experimenteren met de effectiviteit van je landingspagina is door middel van een A/B test, waarin je de resultaten van meerdere versies van de landingspagina met elkaar vergelijkt.

Tip 7: Maak de gewenste actie duidelijk

Maak de gewenste actie duidelijk en vermijd onnodige stappen. Zorg ervoor dat de bezoeker begrijpt wat er van hem wordt verwacht en hoe hij dit kan doen. Dit kan door middel van duidelijke call-to-action-knoppen, instructies en het beperken van het aantal velden in formulieren om de bezoeker zo doelgericht mogelijk te sturen.

Een effectieve landingspagina moet de bezoeker overtuigen en verleiden om de gewenste actie te ondernemen.

Overtuig en verleid tot actie

Het optimaliseren en het genereren van nieuwe leads gaat niet over een nacht ijs. Het opstellen van een effectieve landingspagina is een continu proces van testen, analyseren en verbeteren. Door deze in-depth tips toe te passen kun je de conversieratio van je landingspagina verhogen en jouw bezoekers op een effectieve manier voorzien in hun informatiebehoefte.