SEO Basics: Wat is SEO?

Als communicatiebureau werken we bij Visia Media aan uiteenlopende projecten. De meeste hebben één ding gemeen: ze bevatten een online marketing traject. SEO speelt bij veel van deze opdrachten een belangrijke rol. Je hebt de term vast wel eens gehoord, maar weet je ook wat Search Engine Optimization precies inhoudt? Voor de nieuwkomers geef ik deze week antwoord op de vraag: Wat is SEO?

Wat is SEO?

Wellicht kende je de term SEO nog niet en ging bovenstaande introductie iets te snel voor je. Laten we een stap terug doen.

SEO is de afkorting voor de Engelse term Search Engine Optimization, ook wel zoekmachine optimalisatie genoemd in het Nederlands. De naam zegt het eigenlijk al. SEO omvat alle werkzaamheden die ervoor zorgen dat de pagina’s van een website hoger en vaker verschijnen in de zoekresultaten van Google en andere zoekmachines.

Je kunt je vast wel voorstellen dat een goede positie in Google waardevol is voor jou als ondernemer. Hoog scoren op de zoekresultatenpagina betekent namelijk dat je letterlijk zichtbaar bent voor je doelgroep, precies op het moment dat deze op zoek is naar jouw dienst of product.

Voor nieuwkomers lijkt de wereld van SEO al gauw gecompliceerd. Van algoritmes en SERP’s tot long-tail keywords en linkbuilding; je weet niet waar je moet beginnen. Om je te helpen wegwijs te worden zijn we de blogreeks SEO Basics gestart. Hierin leggen we de basisbeginselen aan je uit.

Hoe werkt SEO precies?

Zoals je weet omvat SEO alle werkzaamheden die ervoor zorgen dat een website hoger verschijnt in de zoekresultaten. Om te begrijpen hoe SEO precies werkt, moet je dus eigenlijk weten hoe zoekmachines werken.

Op het moment dat iemand een zoekopdracht pleegt via bijvoorbeeld Google, rangschikt de zoekmachine razendsnel alle resultaten. Deze rangschikking wordt gemaakt aan de hand van meer dan 200 individuele factoren. De precieze details kent niemand, maar zijn grofweg onder te verdelen in de volgende categorieën:

 • Techniek
  Factoren die betrekking hebben op de technische kwaliteit van een website.
 • On-site
  De mate waarop webpagina’s geoptimaliseerd zijn voor specifieke zoekwoorden.
 • Off-site
  Alle externe factoren. Denk hierbij aan aanwezigheid op socials en links vanaf andere websites.

Waarom is zoekmachine optimalisatie belangrijk?

Het korte antwoord: wanneer je hoog scoort in Google ben je zichtbaar voor je doelgroep. Je website krijgt hierdoor meer bezoekers (en dus potentiële klanten).

Bij Visia Media gaan we iets verder. We zien zoekmachine optimalisatie als het absolute fundament voor elk marketingtraject. Door de verschillende SEO-factoren mee te nemen in elke overweging boek je succes voor de korte- en lange termijn.

 • Het draagt bij aan een betere conversie;
 • De afhankelijk van betaalde kanalen (online advertenties) daalt;
 • Bezoekers starten hun customer journey met meer vertrouwen;
 • Het is makkelijk schaalbaar en stelt je in staat om te groeien;
 • SEO is gratis.

Okee, dat laatste punt is misschien niet helemaal waar. Voor niets gaat de zon op. SEO zelf doen kost tijd, SEO uitbesteden kost geld.

De vruchten van zoekmachine optimalisatie zul je echter nog proeven lang na je investering. Iedereen die je site bezoekt als gevolg van SEO is namelijk een gratis bezoeker.

Aan de slag met zoekmachine optimalisatie

Enthousiast geworden over zoekmachine optimalisatie en wil zelf aan de slag? Lees dan vooral de andere blogberichten uit deze reeks om de basisbeginselen onder de knie te krijgen.

Wil je SEO uitbesteden, of heb je een ander vraagstuk? Neem dan gerust contact met ons op.