Het is de droom van iedere hedendaagse ondernemer: bovenaan staan in Google. Een hoger aantal potentiële bezoekers betekent namelijk meer klanten. Online adverteren is een onmisbare tool waarmee je deze droom werkelijkheid kunt maken. De verschillende aspecten van online adverteren kunnen nogal overweldigend zijn als je net komt kijken. Het is namelijk zó complex, dat je eenvoudig je hele budget kunt verbrassen zonder enig resultaat te boeken.

In Online adverteren: De complete gids behandel ik de essentiële onderdelen van online advertentiecampagnes en deel ik concrete pointers voor advertenties met resultaat.

E-book: Bovenaan in Google met Online Adverteren
Download het E-book Bovenaan in Google met Online Adverteren! E-book downloaden

Gebruik onderstaande inhoudsopgave om eenvoudig naar het hoofdstuk te scrollen dat je wil lezen.

Inhoudsopgave

  Wat is online adverteren (SEA)?

  SEA staat voor Search Engine Advertising – adverteren via zoekmachines dus. Zoekmachineadverteren kan enorm waardevol zijn voor elk bedrijf of merk dat wil groeien en winstgevend wil zijn. Wil je meer waardevolle potentials aantrekken die op het punt staan om actie te ondernemen? Met een advertentiecampagne kun je dit bereiken.

  Misschien denk je: “Ik word al automatisch opgenomen in de zoekresultaten van Google. Waarom zou ik betalen voor een advertentie?”

  Nou, daar zijn drie redenen voor:

  • Gemiddeld verdient een adverteerder €8,- met iedere euro die hij uitgeeft in Google Ads;
  • Advertenties in zoekmachines beschermen je tegen concurrenten die adverteren op jouw merknaam;
  • Als je goed scoort, verschijnt je advertentie boven de organische zoekresultaten.

  Met online adverteren krijg je de kans om op een doelgerichte manier de aandacht van je doelgroep te trekken. Met advertenties binnen zoekmachines kun je anticiperen op wat de gebruiker wil, wenst en nodig heeft. Op basis van deze pijlers kun je die gebruiker een extreem relevante advertentie voorschotelen.

  Voor iedere vertoning, klik of conversie krijg je data terug. Je advertenties worden dus steeds relevanter en efficiënter.

  Hoe online adverteren via Google werkt

  Adverteren via Google kun je zien als een soort online veiling. Bij iedere zoekopdracht vindt er razendsnel een veiling plaats om te bepalen welke advertentie Google toont én op welke plaats. Dit wordt ook wel Real-Time Bidding (RTB) genoemd. Een hoop factoren bepalen de “winnaar” van de veiling: de pagina die de bovenste plek in de zoekresultaten krijgt. Ook stelt Google een klikprijs vast, mocht de desbetreffende bezoeker op een van de getoonde advertenties klikken.

  Online adverteren in zoekmachines staat en valt met relevantie. Het doel van een zoekmachine is antwoord geven op de zoekopdracht van de gebruiker. Het zou bijvoorbeeld vreemd zijn om zoekresultaten te laten zien van groene sandalen, wanneer iemand op zoek is naar rode renschoenen. Hoe relevanter Google jouw bedrijf vindt voor de uitgevoerde zoekopdracht, hoe hoger je in de veiling eindigt. En dat is niet het enige voordeel: hoe relevanter jouw informatie, des te goedkoper je online kunt adverteren!

  Pay-per-click

  Adverteren in zoekmachines werkt volgens het pay-per-clickprincipe, ook wel PPC genoemd. Stel: iemand doet een zoekopdracht via Google en klikt op je advertentie, dan betaal je dus voor die klik. Daarmee heb je de klant natuurlijk nog niet binnen. Het doel van een online advertentiecampagne is om ervoor te zorgen dat je potential op jouw advertentie klikt en vervolgens een waardevolle actie voltooit binnen jouw website of app.

  Eventuele acties waarop je kunt focussen zijn:

  • De aankoop van een product;
  • Het bellen van een telefoonnummer;
  • Het invullen van een contactformulier.

  Zoekmachines zijn erg populaire platforms als het gaat om online adverteren. Ze stellen je namelijk in staat om advertenties te tonen aan mensen die daadwerkelijk op zoek zijn naar je product. Vaak denken mensen bij online adverteren via zoekmachines direct aan Google, maar daar horen websites als Bing en YouTube natuurlijk ook bij.

  In deze gids zullen we onze pijlen echter richten op adverteren op Google.

  Online adverteren (SEA): De complete gids

  Het doel van adverteren in zoekmachines

  Naast het verhogen van de omzet zijn er natuurlijk verschillende redenen om online te adverteren. Voor iedere vertoning of interactie met je advertentie krijg je data terug waarop je kunt anticiperen. Op deze manier kun je dus doelgericht werken.

  De meest voorkomende doelen van online adverteren som ik voor je op:

  Het genereren van sales

  Het zal geen verrassing zijn dat het genereren van sales meestal het doel is van een advertentiecampagne. Met online advertenties kun je doelgericht inspelen op vraag en aanbod en heb je de mogelijkheid om een aantal producten uit te lichten. Binnen Google Ads kun je ook een tijdelijke actie koppelen aan een advertentie om je potentials te motiveren.

  Het genereren van leads en conversies

  Als je geen fysieke of digitale producten verkoopt, dan wil je online advertising waarschijnlijk inzetten om nieuwe klanten te genereren. Met online adverteren schiet je de organische zoekresultaten voorbij, waardoor je in de spotlight staat voor nieuwe bezoekers. Bezoekers die zónder je advertentie misschien nooit van het bestaan van je bedrijf hadden geweten!

  De bekendheid van je bedrijf of merk vergroten

  Online adverteren leent zich natuurlijk perfect om in een relatief korte tijd meer bezoekers naar je website te trekken. Als je exposure wil creëren, zijn clicks niet het enige doel. De vertoningen van de advertentie dragen bij aan de naamsbekendheid van je bedrijf of merk.

  En onthoud: je betaalt alleen zodra een bezoeker klikt op je advertentie.

  Je doelgroep beter leren kennen

  Vaak is doelgroep maar een vaag begrip. Zich baserend op aannames en giswerk denken ondernemers precíés te weten hoe hun doelgroep in elkaar zit. Met online adverteren verzamel je waardevolle gegevens over je doelgroep(en) en kun je iedere groep zo efficiënt mogelijk aanspreken. Vaak komt er informatie voort uit de data die je zelf niet had kunnen bedenken.

  De betrokkenheid van je doelgroep verbeteren

  Een groot gedeelte van je doelgroep is vaak passief aanwezig. Met behulp van online adverteren kun je dit passieve deel van je doelgroep in beweging krijgen. In de praktijk gaat dit vaak gepaard met een online activatie, bijvoorbeeld via een online enquête gekoppeld aan een winactie.

  Het is belangrijk om een helder doel vast te stellen alvorens je start met online adverteren. Dit doel heeft namelijk invloed op de opbouw van alle elementen binnen je advertentiecampagne.

  Keywords: de basis van je advertentiecampagne

  Hoe weet Google welke advertentie hij moet laten zien op welk moment? Heel simpel: keywords.

  Wanneer een gebruiker een zoekopdracht (ook wel search query) doet via Google, laat de zoekmachine resultaten zien die overeenkomen met de intentie van de zoeker. Je kiest keywords die aansluiten bij de search queries waar jij je advertenties op wil tonen. Keywordonderzoek is dan ook een essentieel onderdeel van online adverteren.

  We onderscheiden vier soorten keywords:

  • Broad match keywords;
  • Broad match modified keywords;
  • Phrase match keywords;
  • Exact match keywords.

  Dankzij deze varianten weet Google wanneer het jouw advertentie moet tonen. In onderstaande afbeelding wordt iedere match type gevisualiseerd. Ik licht iedere categorie kort toe.

  Keywords: de verschillende match-types

  Broad match (Brede match)

  Binnen online adverteren is broad match vergelijkbaar met het uitgooien van een groot visnet. Met dit soort keywords matcht Google óók met synoniemen van het zoekwoord dat je ingeeft. Natuurlijk kun je met het uitgooien van een net veel meer vissen vangen, maar er kan ook een hoop rotzooi in je net belanden.

  Broad match keywords komen goed van pas wanneer je zoveel mogelijk bezoekers in een korte tijd naar je landingspagina wil trekken. Het is echter onontkomelijk dat Google je advertenties toont wanneer deze niet 100% relevant zijn. Omdat de relevantie een stuk lager is, is de kans op conversie ook een stuk lager.

  Voordelen van broad match keywords

  Het lijkt een krankzinnige manier om je advertentiebudget te spenderen zonder resultaat, maar ook broad match keywords hebben hun voordelen. Zo kan een strategie gebaseerd op het gebruik van broad match keywords je een hoop tijd besparen in de zoektocht naar nieuwe, relevante keywords.

  Heb je een groot budget, maar geen tijd om een doordachte lijst van keywords samen te stellen? Dan kunnen broad match keywords een uitkomst bieden. Wanneer een advertentie geen clicks genereert voor een bepaald synoniem van je keyword, dan stopt Google met het adverteren op die variant.

  Er wordt dus wel degelijk geoptimaliseerd, maar in veel gevallen zijn deze keywords geen goed idee met een beperkt budget of een specifiek doel.

  Broad Match keywords

  Broad match modified (Aangepaste brede match)

  Met broad match modified krijg je meer controle dan met broad match en meer vrijheid dan met phrase match (waarover later meer). Broad match modified is een goede middenweg als je wél open wil staan voor nieuwe keywords, maar tegelijk bewuster wil adverteren.

  Zoals de plusjes aangeven: met deze match type kun je instellen welke woorden voor moeten komen in de zoekopdracht om je advertentie te triggeren. Voeg een + toe aan ieder woord dat voor moet komen in de search query.

  Gratis tip: zorg ervoor dat je woorden kiest die je product of dienst écht beschrijven. De zoekwoorden die je specificeert, kunnen tevens in iedere volgorde voorkomen in de zoekopdracht.

  Voordelen van broad match modified keywords

  Omdat ze vaak relevanter zijn in dan broad match keywords, zorgen broad match modified keywords voor een hogere click-through rate (CTR). Dat wil zeggen dat de bezoekers die je advertentie te zien krijgen, sneller geneigd zijn om op jouw advertentie te klikken.

  Als je online wil adverteren, veel vertoningen wil krijgen én open wil staan voor nieuwe keywords, dan zijn broad match modified keywords een, eh… goede match.

  Let op! Net als bij broad match zul je nog steeds irrelevante clicks genereren. Hou je campagneresultaten in de gaten!

  Broad Match Modified keywords

  Phrase match (Match op zin)

  Met deze match type voorkom je de riskante aanpak van de gebroeders broad match. Ook voorkom je irrelevante traffic naar je website. Ja, dat hoor je goed: als puntje bij paaltje komt, wil je niet zomaar bezoekers. Je wil klanten. Toch?

  Phrase match keywords tonen je advertentie wanneer iemand zoekt op de groep woorden die jij hebt ingegeven. In precies die volgorde. Je advertenties worden ook getoond wanneer iemand woorden vóór of áchter jouw gespecificeerde zin zet.

  Deze match type is flexibeler dan exact match. Phrase match keywords zijn erg belangrijk in de wereld van online adverteren, omdat je met deze match type relevante traffic genereert en minder gevaar loopt op “slechte” clicks.

  Door je keywords tussen “aanhalingstekens” te zetten, weet Google dat hij niet moet gaan klooien met de volgorde van deze woorden. Zoals eerder genoemd, kunnen search queries wél woorden voor en na de zin bevatten.

  Voordelen van phrase match

  Met phrase match zul je minder traffic genereren dan met de broad matchvarianten. In ruil daarvoor ben je bent wel verzekerd van relevante traffic. Als je keywords in een andere volgorde ook een andere betekenis kunnen krijgen, is phrase match natuurlijk de ideale manier om deze clicks te voorkomen.

  Phrase Match keywords

  Exact match

  Als je broad match keywords vergelijkt met vissen met een net, dan is een exact match keyword de harpoen van online adverteren.

  Exact match keywords zijn de meest strenge keywords van de vier verschillende types. Exact match limiteert je online advertenties, zodat Google ze alléén toont wanneer de search query exact overeenkomt met wat jij hebt ingegeven. Is je advertentie specifiek gericht op een bepaald keyword? Dan is exact match dé manier om je campagne op een correcte manier af te sluiten.

  Door middel van [haakjes] geef je een exact match keyword aan. Google rekent meervouden van je keywords wél mee, net als typfouten. Synoniemen rekent Google niét mee.

  Voordelen van exact match

  Exact match genereert aanzienlijk minder verkeer, maar daar krijg je de hoogste kans op conversie voor terug. Omdat gebruikers precies dát ingeven waarop jij adverteert, is de kans groot dat jij exact biedt wat die persoon zoekt. Omdat deze clicks héél specifiek zijn, zijn de kosten per click vaak het hoogst in vergelijking met andere match types. Daartegenover krijg je de hoogste click-through rate.

  Exact Match keywords

  Zorg voor een gezonde mix van verschillende keyword types

  Een veelgemaakte fout binnen online adverteren is het dichttimmeren van de campagne. Focus je te veel op heel specifieke keywords? Dan heb je oogkleppen op. Sta open voor kansen die nieuwe keywords kunnen bieden. Een andere match type kan zomaar de sweet spot zijn die je concurrenten over het hoofd zien!

  Elk match type heeft zijn eigen pros en cons in de wereld van online adverteren. Door een mix van de verschillende match types te gebruiken in je online advertentiecampagne creëer je een gezonde campagne, hou je je ogen open voor kansen en gaat je budget naar relevante clicks.

  Onthoud: hoe specifieker je keyword, hoe hoger je CPC (cost per click), maar hoe relevanter en waardevoller de click zal zijn. Hoe breder het keyword, hoe groter de kans op irrelevante clicks. De clicks zijn wellicht goedkoper per stuk, maar een aantal irrelevante clicks zijn al gauw even duur (of duurder) dan één goede click.

  Diagram verschillende keywords types

  Negative keywords voor een positief resultaat

  Er bestaat nog een aparte categorie keywords, die voor optimalisatie misschien zelfs wel het belangrijkst is. Wanneer je gebruikmaakt van broad match keywords of phrase match keywords, dan zijn negative keywords een must.

  De term negative keywords zegt het eigenlijk al: zoekwoorden die jouw advertentie juist niét moeten triggeren. Met deze keywords kun je je advertentiecampagne specifieker maken, omdat ze helpen om relevante clicks te targeten.

  Net als “normale” keywordvarianten hebben negative keywords óók verschillende match types. In deze afbeelding heb ik kort samengevat wat je van ieder type kunt verwachten.

  Negative Keywords

  Online adverteren: de maatstaven

  Een voordeel van adverteren via zoekmachines is dat je altijd kans maakt om je doelgroep te bereiken – hoe groot of klein je organisatie ook is. Een grote zak geld zorgt niet per definitie voor relevante traffic en leads.

  Eerder gaf ik aan dat een zoekmachine streeft naar een hoge relevantie van de zoekresultaten voor gebruikers. Dat is niet vreemd, aangezien de zoekmachine deze dienst verleent. Google beloont adverteerders die bezoekers daadwerkelijk relevante informatie voorschotelen. Met andere woorden: vindt Google jouw website relevanter dan de website van een concurrent, dan betaal je minder om bovenaan te staan.

  Hoe meet Google dit? In principe aan de hand van twee pijlers:

  1. Quality Score
  2. Ad Rank

  Online adverteren maatstaf 1: Quality Score

  De beoordeling die Google aan elk keyword geeft heet de Quality Score: een cijfer tussen 1 en 10 dat meetelt in iedere veiling. Dit cijfer bepaalt Google op basis van – je raadt het al – relevantie:

  1. Verwachte CTR (click-through rate)
  2. Relevantie van de advertenties
  3. Ervaring op de landingspagina

  1. Verwachte click-through rate

  CTR (click-through rate) laat het percentage bezoekers zien dat doorklikt naar jouw website na het zien van de advertentie. De verwachte click-through rate berekent de kans dat iemand op je advertentie klikt. Op basis van de prestaties van het keyword tot nu toe, schat Google de kans in dat een bezoeker doorklikt naar je landingspagina.

  Bij het berekenen van de Quality Score baseert Google de verwachte CTR op een exacte match van je keyword en de search query.

  Als de verwachte CTR gemiddeld of bovengemiddeld is, betekent het dat Google verwacht dat je click-through rate voor dit keyword even goed of zelfs beter is als de click-through rate van de concurrentie. Natuurlijk kun je ook lager dan gemiddeld scoren. In dit geval kun je het beste je advertentietekst onder handen nemen, zodat deze beter matcht met je keyword.

  2. Relevantie van de advertenties

  Binnen online adverteren hangt alles nauw met elkaar samen – zo ook de relevantie van je advertenties, die net als de verwachte click-through rate te maken heeft met je keywords.

  Ik heb het al een paar keer benoemd, maar doe het voor de zekerheid nog een keer: relevantie is enorm belangrijk voor het slagen van een advertentiecampagne. Beantwoord deze vraag voor jezelf: is mijn advertentietekst relevant voor de keywords in mijn advertentiegroep?

  Heb je bijvoorbeeld een webwinkel met sportgerelateerde artikelen, dan zijn “hardloopschoenen” en “trainingspakken” allebei relevant voor jouw business. Maar als je dezelfde advertentietekst gebruikt voor deze keywords, dan kun je niet héél specifiek zijn. Je verliest in dit geval dus relevantie.

  Geef met je advertentietekst antwoord op de (specifieke) vraag van de search query.

  Is de relevantiescore van je advertentieteksten lager dan gemiddeld, zorg er dan voor dat je keywords niet te breed gecategoriseerd zijn. Hoe relevanter je advertentie is in vergelijking met de keywords in die groep, hoe hoger de relevantiescore van je advertenties.

  3. Ervaring op de landingspagina

  Google meet de ervaring op de landingspagina af aan de relevantie en het nut van je landingspagina voor de mensen die op je advertentie klikken. Maar wanneer kwalificeer je een pagina als relevant en nuttig?

  Google verwacht een overzichtelijke en bruikbare pagina. Natuurlijk staat en valt dit met de relevantie van de keywords en de zoekopdracht van de gebruiker.

  Ik geef toe dat zelfs die omschrijving een beetje vaag is. Wat houdt “overzichtelijk en bruikbaar” nou precies in? En hoe relevant moet een pagina zijn ten opzichte van de keywords?

  • Overzichtelijk
   Je kunt je landingspagina het beste opstellen aan de hand van best practices. Met een duidelijke visuele hiërarchie kun je bezoekers sturen naar de gewenste conversie. Gebruik zo min mogelijk tekst gebruikt en zorg voor informatief (en boeiend) beeldmateriaal.
  • Bruikbaar
   Ontwerp is één ding. Content is weer een heel ander verhaal. Wat beloof je in je advertentietekst? Hou de inhoud van je pagina luchtig en zorg ervoor dat je potential alles weet wat hij moet weten om tot een besluit te komen.
  • Relevant
   Ben ik weer. Je kunt potentiële klanten niet naar een pagina sturen die je niet hebt geoptimaliseerd voor het aanbod in je advertentie. Hoe beter je pagina het probleem van de ingevoerde search query oplost, hoe hoger je scores.

  Minder kosten met een hogere Quality Score

  Over het algemeen kun je stellen: hoe hoger je Quality Score, hoe minder je betaalt per click/conversie. Sluit jouw campagne naadloos aan op de behoeftes van de zoeker, dan betaal je relatief gezien minder.

  Het verbeteren van de Quality Score van je keywords heeft daar alles mee te maken. Deel je advertentiecampagne op in kleine, logische groepen van keywords. Een goede structuur zorgt voor meer overzicht en maakt het eenvoudiger om doelgerichte advertentieteksten te schrijven. Wanneer bepaalde keywords een lage Quality Score hebben, dan bestaat er waarschijnlijk een kloof tussen de keywords, advertentiegroepen, advertentieteksten en de informatie op de landingspagina.

  Er is natuurlijk geen one-size-fits-all oplossing als het gaat om online adverteren. Hou de Quality Scores van je keywords daarom goed in de gaten en schaaf bij waar nodig.

  Onthoud: hoge Quality Scores betekenen dat je iets goed doet. Hoe hoger je Quality Score, hoe beter je invulling geeft aan de wensen van je potential!

  Hoe Quality Score je kosten beïnvloedt

  Online adverteren maatstaf 2: Ad Rank

  Naast Quality Score bepaalt nóg een maatstaf je plek in Google: Ad Rank. De term spreekt voor zich: wie de hoogste Ad Rank heeft, komt bovenaan in de zoekresultaten.

  Ergens bovenin dit blogbericht staat dat Google werkt volgens het Real-time bidding (RTB) systeem. Online adverteren is vergelijkbaar met een veiling. Het verschil: de hoogste bieder is niet per definitie de winnaar. Je Ad Rank wordt bepaald door een combinatie van je Quality Score en je (vooraf ingegeven) maximale kosten per click.

  Online adverteren op Google is vergelijkbaar met organische zoekresultaten. Het (zo snel mogelijk) oplossen van het probleem van de gebruiker staat centraal. Heb je een kleiner advertentiebudget maar een betere advertentie? Dan kun je de concurrentie een paar stappen voor zijn.

  Ad Rank = CPC Bod x Quality Score

  Het verschil tussen Quality Score en Ad Rank

  Hoewel Ad Rank en Quality Score een hoop overeenkomsten hebben, zijn ze toch verschillend van elkaar. Quality Score is een score tussen 1 en 10, Ad Rank is een eindscore van het totaalplaatje. Je kunt de Quality Score zien als een zichtbare indicatie waar je op kunt bouwen.

  Google berekent Ad Rank op de achtergrond aan de hand van dezelfde factoren als Quality Score, maar een hoge Quality Score betekent niét direct dat je een hoge Ad Rank krijgt. Hou bovenstaande afbeelding als leidraad, dan ben je voorbereid om effectief online te adverteren!

  Online adverteren: de veiling

  Hoe online adverteren op Google in zijn werk gaat, kunnen we het beste uitleggen aan de hand van een voorbeeld.

  Stel: iemand wil een website laten maken. Als zoekopdracht typt hij “website laten maken” in. Hey! Omdat wij [website laten maken] als exact match keyword in onze campagne hebben opgenomen, zijn wij een speler in de veiling voor deze zoekopdracht. Zoals ik eerder aangaf, werkt online adverteren in zoekmachines met het PPC-principe (pay–per-click).

  Advertentie op de zoekresultatenpagina van Google

  Wanneer jouw advertentie de veiling wint, komt jouw advertentie op de eerste plaats, op de éérste pagina van de zoekresultaten.

  Binnen een Google Ads campagne geef je een maximaal bod aan. Dit kun je op campagne-, advertentiegroep- of keywordniveau aangeven. Hiermee laat je Google weten wat het maximale bedrag is dat je per klik wil uitgeven. Deze kosten zijn zeer afhankelijk per sector en hoeveel concurrenten op dezelfde search query willen adverteren.

  Dit betekent echter niet dat je per definitie het beste scoort als je de grootste zak geld neerlegt. Google is een zoekmachine die een gebruiker zo goed mogelijk van dienst wil zijn door alleen relevante resultaten te tonen.

  Ziet Google jou als extreem relevant voor een bepaalde zoekopdracht, dan kun je relatief goedkoop bovenaan komen in Google.

  Quality Score en Ad Rank wegen zwaar in het bepalen van de positie van je advertentie. Zijn jouw advertentie, keyword, advertentietekst en landingspagina relevanter dan die van je concurrent? Dan kun je flink scoren met een hoge Quality Score.

  Geen idee wat Quality Score inhoudt? Scroll een stukje terug naar boven!

  Hoe de veiling van Google Ads werkt

  Advertentie-extensies

  Nu we de basis hebben besproken, kunnen we de diepte induiken.

  Advertentie-extensies zijn één van de beste functionaliteiten binnen Google Ads. De naam zegt eigenlijk al genoeg: deze extensies vormen een aanvulling op je advertentie. Ze bieden aanvullende informatie en maken je advertentie bovendien gróter. Hoe groter je in beeld bent, hoe meer je advertentie opvalt.

  Afhankelijk van je positie en je relevantie maakt Google de keuze om extensies te tonen (of juist niet).

  Uit cijfers van Google blijkt dat het toevoegen van één advertentie-extensie de click-through rate gemiddeld met 10 tot 15% verhoogt.

  De valkuil van advertentie-extensies

  Als advertentie-extensies je advertentie groter maken én zorgen voor meer clicks, dan kun je er het best zoveel mogelijk toevoegen. Toch?

  Helaas werkt dat in de praktijk niet zo. Een veelgemaakte fout in de sector is zoveel mogelijk extensies aan een advertentie plakken om zoveel mogelijk clicks te genereren. Maar zoals we eerder hebben besproken, zijn niet alle clicks waardevol. Om advertentie-extensies doelgericht in te zetten dien je te weten wanneer, waarom en waar je advertentie-extensies effectief in kunt zetten.

  Omdat advertentie-extensies invloed hebben op de click-through rate van je advertentie, hebben ze direct ook een impact op je Quality Score. Zoals we eerder hebben besproken, is dit een van de belangrijkste maatstaven binnen je online advertentiecampagne. Zorg dus voor een positieve invloed!

  Advertentie-extensies brengen geen aanvullende kosten met zich mee. Je kosten per click gaan niet omhoog en je betaalt niet om ze toe te voegen aan je advertentie.

  Waarom je advertentie-extensies wél moet gebruiken

  Hoewel een langere advertentietekst (en daarmee een grotere advertentie) op zich al een heel mooi voordeel is, kun je nog veel meer bereiken met advertentie-extensies.

  Een van de grootste voordelen van advertentie-extensies is meer ruimte voor tekst. Hierdoor kun je een sterke advertentietekst verzinnen, zonder rekening te houden met plek voor een eventuele actie of kortingscode. Deze kun je namelijk in een extensie plaatsen!

  Onthoud dat een advertentie-extensie een aanvulling moet zijn op de advertentietekst die je al hebt. Voorkom het klakkeloos toevoegen van extensies en hou alles zo relevant mogelijk.

  Je advertentie moet zó goed zijn, dat het onmogelijk voor je potential is om er niet op te klikken.

  Zonder goede advertentie-extensies kun je dit doel gewoonweg niet bereiken. Wanneer je geen plaats hebt voor een goede en pakkende advertentietekst ontstaat er namelijk een saaie tekst die herhaald is door duizenden concurrenten. Niet echt wat je moet willen.

  Verlies relevantie niet uit het oog!

  Onthoud dat Quality (Score) áltijd voorop staat. Als je bezoekers je groentewinkel inlokt terwijl ze op zoek zijn naar kaas, dan wordt je resultaat ook kaas. Een hogere click-through rate is mooi, maar blijf focussen op relevantie.

  Zoals we eerder hebben besproken, wordt Quality Score bepaald door 3 factoren. Maar hoe zit dat met advertentie-extensies?

  • Verwachte click-through rate? Ja!
  • Relevantie van de advertentietekst? Yup!
  • Ervaring op de landingspagina? Nope.

  Zoals je ziet, hebben advertentie-extensies invloed op twee van de drie factoren. Zet je de juiste extensies in, dan kun je dus wel degelijk invloed uitoefenen op je Quality Score.

  Wil je dat bezoekers je website bezoeken? Maak dan geen gebruik van de telefoonnummerextensie.

  Wil je juist dat ze je bellen? Voeg dan geen extensies toe die meer click-mogelijkheden bieden.

  Er zijn dus genoeg redenen waarom je niet zomaar klakkeloos alle advertentie-extensies moet toevoegen. Nu we dat uit de weg hebben, kunnen we de diepte in. Laten we alle mogelijkheden even doornemen.

  Verschillende soorten advertentie-extensies

  Google biedt verschillende extensies voor online adverteren. Iedere extensie heeft zijn eigen voordelen in bepaalde situaties. Het is daarom goed om te weten wat iedere advertentie-extensie inhoudt voordat je ermee aan de slag gaat.

  Sitelinkextensies

  Sitelinkextensies zijn perfect als je meerdere relevante pagina’s of links hebt voor de desbetreffende advertentie. Dit kunnen bijvoorbeeld specifieke producten zijn (of categorieën zoals de Accu grasmaaiers van Coolblue uit de afbeelding) of een pagina met openingstijden of contactgegevens. Met sitelinkextensies kun je nóg relevantere links bieden. Zo komen bezoekers direct op de pagina uit met de informatie die ze zoeken.

  Deze soort extensies zijn publieksfavorieten binnen de wereld van online adverteren. Niet geheel onlogisch, want ze zijn eenvoudig toe te voegen en geven een hoop informatie aan degene die je advertentie te zien krijgt.

  In principe is deze extensie relevant voor vrijwel iedere campagne. Eén ding om rekening mee te houden: iedere click op een link in de sitelinkextensie kost geld! Hou de links daarom zo relevant mogelijk. Is je advertentie gericht op sokken, zadel mensen dan niet op met een link naar een pagina waar je mutsen kunt kopen.

  Resultaatpagina zoekopdracht google: advertentie met sitelinkextensie

  Coolblue maakt op een efficiënte manier gebruik van sitelinkextensies: het bedrijf licht relevante categorieën en aanbiedingen uit.

  Highlightextensies

  Zoals de naam al zegt, kun je met een highlightextensie bepaalde producten/diensten (of aspecten daarvan) uitlichten. Highlightextensies kunnen op verschillende manieren getoond worden, afhankelijk van het platform. Deze extensie gebruik je doorgaans om aspecten uit te lichten die jouw product of dienst uniek maken. In onderstaand voorbeeld wordt “3-laags (wegwerp)” uitgelicht, de andere advertentie licht “Verpakt per 50 stuks” uit.

  Je kunt meerdere highlights toevoegen (Google raadt een minimum van 4 aan) die willekeurig rouleren. Hou hier dus ook rekening met de relevantie van je extensie!

  Highlight extensie Google Ads

  Neem een momentje en besef hoeveel ruimte de derde advertentie inneemt door alle toegevoegde advertentieextensies!

  Extensies voor website-informatie

  De informatie-extensie is vergelijkbaar met de highlightextensie. Deze extensie gebruik je om bepaalde aspecten van het onderwerp van je advertentie uit te lichten. Als je een hotel hebt, kun je “Gratis WiFi”, “Vergaderruimte” of “Fitness ruimte” toevoegen. In de highlightextensie benoem je geen voordelen, maar juist mogelijkheden.

  De highlightextensie in het onderstaande voorbeeld licht bijvoorbeeld specifieke diensten uit. Het is belangrijk dat de termen die je toevoegt relevant zijn voor de koptitel van je advertentie, anders is de kans groot dat Google ze niet toont!

  Extensie voor website-informatie

  Oproepextensies

  Een oproepextensie geeft je de mogelijkheid om een telefoonnummer toe te voegen aan je advertentie. Deze extensie werkt perfect voor potentials die weten waar ze naar op zoek zijn en geen aanvullende informatie hoeven te lezen op je landingspagina.

  Zo kun jij de bezoeker een snellere manier van contact opnemen aanbieden dan adverteerders die geen gebruik maken van de extensie.

  Oproepextensie in Google resultatenoverzicht

  Nice! Dit advocatenkantoor toont zijn telefoonnummer, waardoor snel contact mogelijk is.

  Leadformulierextensies (bèta)

  Met een leadformulierextensie (die, op de datum dat dit bericht geplaatst is, nog een bètafunctionaliteit is) kun je een formulier toevoegen aan je advertentie.

  Met deze extensie verlaag je de drempel om contact op te nemen. De bezoeker hoeft niet meer op jouw pagina te zoeken naar een contactmogelijkheid en kan direct het formulier invullen dat Google aanbiedt.

  Erg handig – we zijn benieuwd wat de toekomst van deze extensie gaat zijn!

  Online adverteren met een leadform extensie op Google Ads

  Locatie-extensies

  Locatie-extensies zijn ideaal voor regionale potentials die de mogelijkheid willen hebben om langs te komen of zich vertrouwder voelen met een bedrijf uit de buurt. Met de locatie-extensie kun je een locatie toevoegen aan je advertentie. Naast de locatie voegt deze extensie óók een telefoonnummer toe. Deze extensie past natuurlijk perfect bij fysieke winkels: via mobiele devices kunnen potentials direct navigeren naar jouw locatie.

  Let op: voordat Google deze extensie toont, dien je je bedrijfsaccount van Google te linken aan je Google Ads account.

  Locatie extensie in een Google Advertentie

  Prijsextensies

  Met een prijsextensie kun je producten of diensten uitlichten, mét de desbetreffende prijs! Het voordeel van deze “drempel” is dat potentiële clickers die een lagere prijs verwachten, waarschijnlijk niet klikken.

  Dit bespaart jou kosten. Iedere bezoeker heeft zijn eigen specifieke vragen. Hoe meer vragen je kunt beantwoorden voordat de bezoeker klikt, hoe hoger de kans op een conversie. Omdat je meerdere artikelen of diensten kunt uitlichten, kun je met een advertentie relevant zijn voor een breder publiek.

  Prijsextensies in een Google Advertentie

  App-extensies

  Als je eigenaar bent van een app, dan ben je vast al geconfronteerd met de overvolle en verzadigde markt. Het is bijna onmogelijk om écht op te vallen en ontdekt te worden door jouw doelgroep.

  Binnen online adverteren bestaat daar een oplossing voor. Met de app-extensie kun je jouw app promoten.

  App-extensies werken op mobiele apparaten en voegen een downloadknop toe aan je advertentie. Wanneer een potential op de extensie klikt, stuurt Google deze potential door naar de Appstore van het platform dat hij of zij gebruikt.

  Even voor de duidelijkheid: deze extensie genereert geen verkeer naar je website. Het is dus belangrijk dat de pagina van je app in de Appstore goed in elkaar zit en focust op conversie.
  Behandel deze pagina als iedere andere landingspagina. Gebruik voldoende afbeeldingen, benoem alle functionaliteiten en voordelen en neem alle twijfel van je potential weg.

  App extensie in Google Ads

  Promotie-extensies

  Heb je al nagedacht over hoe jij jouw zakelijke klapper gaat slaan met de kerstdagen? Verkoop je fysieke producten, dan is dit seizoen de uitgerekende kans om de laatste maanden van het jaar écht te laten tellen.

  We weten allemaal dat je met deals en kortingen je verkoopcijfers een boost kunt geven. Met een standaard advertentie heb je vaak te weinig tekst om een goede ad-copy te schrijven. Als je tekst namelijk alleen maar over de promotie gaat, dan voelt je advertentie té “deur-tot-deurverkoper” aan.

  Ook daarvoor biedt online adverteren een oplossing! Met een promotie-extensie kun je – natuurlijk ook buiten het kerstseizoen – een (tijdelijke) promotie toevoegen aan je advertentie.

  Een promotie-extensie voegt een overzichtelijke sectie toe aan je advertentie, waarin je jouw actie uitlicht.

  Promotie extensie

  Online adverteren op locatie en doelgroep

  Als je dit blogbericht tot hier doorgelezen hebt, dan is het je vast en zeker opgevallen dat het woord relevantie vaak terugkomt. Binnen de wereld van online adverteren is relevantie de allesbepalende factor of je advertentiecampagne een succes wordt of niet.

  Relevantie gaat natuurlijk een stuk verder dan slechts de advertentieteksten. Ook de persoon die de zoekopdracht doet en de locatie vanwaar hij die doet, zijn belangrijk. Je wil immers zo efficiënt mogelijk je doelgroep bereiken.

  Locatietargeting

  Met locatietargeting van Google Ads kun je adverteren op specifieke locaties. Google toont je advertenties vervolgens aan mensen die de zoekopdracht uitvoeren terwijl ze ín dit gebied aanwezig zijn.

  Je kunt binnen deze functionaliteit complete landen kiezen, maar natuurlijk ook specifiek targeten op bepaalde steden of postcodes. Ook is het mogelijk om je advertentiecampagne binnen een bepaalde radius uit te zetten.

  Naast het focussen op potentials die zich in een bepaald gebied bevinden, kun je ook bezoekers targeten die geïnteresseerd zijn in een bepaald gebied. Stel: je verkoopt stedentrips in Antwerpen. Je selecteert Antwerpen en vinkt vervolgens aan dat Google je advertenties moet tonen aan mensen die geïnteresseerd zijn in dit gebied. Easy as that.

  Net als met keywords is het ook mogelijk om bepaalde locaties uit te sluiten van je advertentiecampagne. Verkoop je bijvoorbeeld Feijenoord merchandise, dan zou je clicks uit Amsterdam kunnen uitsluiten!

  Locatietargeting is een sterke, vaak vergeten functionaliteit binnen Google Ads. Hierdoor kun je je advertentiecampagne een stuk efficiënter inzetten en niet-relevante clicks voorkomen.

  Ik zal een voorbeeld noemen van een in de praktijk vaak gemaakte fout. Stel: je hebt een advocatenkantoor en wil gevonden worden op “Advocaat Limburg”, omdat Limburg je werkgebied is. Je maakt geen gebruik van locatietargeting.

  Vervolgens krijg je veel traffic uit Hasselt.

  Huh? Juist. Hasselt ligt in een provincie die ook Limburg heet. Door niet specifiek genoeg te zijn in je campagne heb je nu een deel van je advertentiebudget weggegooid aan niet-relevante clicks. Auw.

  Locatietargetting in Google Ads

  Doelgroeptargeting

  Binnen Googles omgeving van online adverteren kun je je (natuurlijk) ook op één bepaalde doelgroep richten. Zo kun je mensen bereiken op basis van wie ze zijn, wat hun interesses en gewoonten zijn, waarnaar ze actief onderzoek doen of hoe ze interactie hebben met jouw bedrijf.

  Met doelgroeptargeting richt je je minder op keywords en meer op een specifieke groep mensen. Op platformen zoals Facebook Ads is dit dé manier waarop je je advertenties bij de juiste personen brengt. Binnen Google Ads is doelgroeptargeting een belangrijke tool om je advertentiecampagne nog specifieker (en dus relevanter) te maken.

  Met behulp van machine learning en historisch gebruikersgedrag kan Google een dynamische voorspelling doen van waar een bezoeker naar op zoek is. Dat geeft de volgende mogelijkheden binnen online adverteren:

  • Affiniteitsdoelgroepen
   Met deze vorm van targeting kun je mensen bereiken op basis van een globaal beeld van hun levensstijl, passies en gewoonten. Als uit historische data blijkt dat mensen interesse tonen in een bepaald onderwerp, dan kan Google hen opnemen in deze groep.
  • Levensgebeurtenissen
   Target mensen die in contact komen met je advertentiecampagne rond een belangrijke mijlpaal in hun leven. Voorbeelden van deze mijlpalen zijn afstuderen, verhuizen of trouwen. Voor online adverteren natuurlijk heel interessant, aangezien deze levensgebeurtenissen zich niet vaak voordoen. Deze gebeurtenissen zijn namelijk vaak gebonden aan specifieke aankopen. Staat iemand op het punt om te verhuizen, dan is deze persoon (met hoge intentie) op zoek naar meubels of andere producten.
  • In-marketdoelgroepen
   Deze doelgroepen geven je de mogelijkheid om klanten te vinden die onderzoek doen naar producten en daadwerkelijk overwegen om services of producten te kopen die jij aanbiedt. Met in-marketdoelgroepen kun je betere resultaten bereiken met remarketing en kosten besparen op online adverteren.
  • Aangepaste doelgroepen
   Een flexibele manier om bepaalde doelgroepen te bereiken met behulp van Googles algoritme. Door zoekwoorden, URL’s en apps in te geven als leidraad kan Google vanuit jouw campagnedoelen en biedstrategie een doelgroep kiezen. Deze doelgroep bepaal je aan de hand van bereik, overweging of prestaties.
  • Remarketing
   Je kunt natuurlijk ook mensen bereiken die al interesse hebben getoond in de producten en services van je bedrijf. Zo kun je bijvoorbeeld mikken op bezoekers van je website, gebruikers van je app of kijkers van je video’s.
  • Gedetailleerde demografie
   Met behulp van gedetailleerde demografie kun je brede segmenten van de samenleving bereiken die dezelfde algemene kenmerken hebben. Voorbeelden zijn studenten, huiseigenaren of nieuwe ouders.
  • Klantenmatch
   Door online en offline gegevens van bestaande klanten te gebruiken kun je hen nogmaals benaderen met een nieuw aanbod. Door gebruik te maken van gegevens die klanten met je hebben gedeeld, kan Google doelgericht online adverteren op deze groep.
  • Vergelijkbare doelgroepen
   De tijd van gissen is voorbij. Met deze functionaliteit zoekt Google automatisch naar nieuwe klanten die vergelijkbaar zijn met je huidige doelgroep. Ook hier maakt Google gebruik van machine learning om vergelijkbare doelgroeplijsten te updaten (en te vergelijken met je remarketinglijst). Om overlapping te voorkomen sluit Google je huidige conversies uit van deze lijst.
  Groep mensen die aangestuurd wordt door een marketeer

  Traffic krijgen is één ding, het sturen van traffic is een heel ander verhaal!

  Targeten op apparaat

  Als bovenstaande opties nog niet genoeg zijn, kun je nog altijd online adverteren met specifieke kosten per type apparaat. Je kunt verschillende bodaanpassingen instellen voor tablets, mobiele telefoons en desktopcomputers. Zo kun je je bod op mobiele telefoons bijvoorbeeld verhogen met 50% of je advertenties alléén tonen op desktops.

  Afhankelijk van je doelen voor online adverteren kun je op deze manier je campagne nét iets specifieker afstellen (en dus kosten besparen).

  E-book: Bovenaan in Google met Online Adverteren
  Download het E-book Bovenaan in Google met Online Adverteren! E-book downloaden

  De voordelen van online adverteren in zoekmachines

  Online adverteren heeft natuurlijk een paar belangrijke voordelen ten opzichte van andere betaalde marketingopties. Iedereen spendeert meer en meer tijd online. Vrijwel niemand heeft nog nooit een aankoop via het internet gedaan.

  Twijfel je over het inzetten van online adverteren en de bijkomende kosten? Dit zijn een aantal voordelen die je gerust zullen stellen:

  • Je kunt doelgericht je klanten bereiken
   Zoals je kunt lezen in dit blogbericht, duik je met online adverteren het diepe in. Je kunt je advertenties relevant maken voor een bepaald marktsegment en je doelgroep filteren op basis van locatie, interesses en leeftijd. Met de verschillende keyword match types kun je zo specifiek mikken als je zelf wil!
  • De kosten van online adverteren zijn lager
   Het allergrootste verschil tussen online en offline adverteren is de opbouw van het kostenplaatje. Offline betaal je in principe voor iedereen die je advertentie te zien krijgt, terwijl je online pas betaalt wanneer iemand daadwerkelijk geïnteresseerd is. Online adverteren is dus niet alleen een stuk doeltreffender, maar je betaalt (mits je je campagne natuurlijk juist instelt) alleen voor daadwerkelijke potentials.
  • Je hebt volledige controle over je advertentiecampagne met accurate statistieken
   Bij online advertentiecampagnes heb je volledige controle over alle verschillende aspecten. Je weet precies wat je kosten zijn en kunt daarom een maximaal budget per dag ingegeven. Merk je dat bepaalde keywords te veel geld kosten, dan kun je daar individueel een andere prijs aan koppelen. Je weet precies hoeveel mensen er op je advertentie hebben geklikt en hoeveel procent daarvan uiteindelijk een klant is geworden. Als je je campagne optimaal hebt ingesteld, heb je geen giswerk meer nodig.
  • Een betere mogelijkheid tot interactie met je potentials
   Een bezoeker klikt op je advertentie. Vervolgens kan hij/zij je product of dienst direct afnemen, contact opnemen, meer informatie lezen, een review achterlaten of de pagina delen op social media. De mogelijkheden zijn eindeloos.
  • Een breed scala aan advertentieformats
   Wat betreft formats voor advertenties is er voor ieder wat wils. De meeste adverteerders zullen gebruik maken van advertenties op tekstbasis of visuele banners, zoals we gewend zijn. Video is natuurlijk ook een optie, ter onderbreking van content op social media of in YouTubevideo’s. Daarnaast heb je nog de mogelijkheid om QR-codes, textlinks en hashtags toe te voegen.
   Al deze mogelijkheden kunnen onderdeel uitmaken van jouw online marketingstrategie.

  De nadelen van online adverteren in zoekmachines

  • Niet iedereen is verbonden met internet (of staat te popelen om persoonlijke informatie te delen)
   Het kán nog steeds zo zijn dat je potentiële klanten gewoonweg geen gebruik maken van internet, of slechts sporadisch. Misschien maakt jouw doelgroep slechts op één manier gebruik van zoekmachines. Aan jou de taak om erachter te komen hoe je potentials zich online bewegen. Natuurlijk zijn er – zeker na de komst van de Europese privacywetgeving (AVG) – wetten omtrent het verzamelen en gebruiken van persoonsgegevens waar je je natuurlijk aan dient te houden. Als je potentials niet willen dat je deze data opslaat en gebruikt, dan moet je dit respecteren.
  • De ruimte binnen je advertenties is beperkt
   Binnen online adverteren moet je je beperken tot een maximaal aantal tekens per advertentie. Je tekst dient dus bondig genoeg te zijn om je copy én call-to-action te bevatten. Binnen het wereldje van adverteren dien je vaak concessies te doen op de lengte van je tekst (zonder in te leveren op je boodschap!)
  • Mensen klikken minder op advertenties
   In de loop der jaren is het aantal clicks op advertenties afgenomen. Mensen worden immuun voor marketingtrucjes en ik ken vrijwel niemand die geen Adblocker gebruikt. Neem bijvoorbeeld advertenties op YouTube. Hoe vaak wacht jij netjes de “Wait X seconds to skip the ad” af, zonder überhaupt te kijken waar de advertentie over gaat? Om online adverteren tot een succes te maken zul je tijd moeten investeren in een sterk vooronderzoek van het online advertentielandschap.

  Ons stappenplan voor het opzetten van een online advertentiecampagne

  Er zijn natuurlijk meerdere wegen die leiden naar succes binnen online adverteren. In dit stappenplan geven we je een kijkje in onze keuken: een doeltreffende aanpak om effectief te adverteren en onnodige kosten te besparen.

  Online Adverteren: Onze aanpak

  Introductiegesprek

  Een beeld van jouw bedrijf, je markt en je doelgroep.

  Om een efficiënte advertentiecampagne te draaien is het belangrijk dat wij ons in jouw bedrijf kunnen inleven. Een goed introductiegesprek staat aan de voet hiervan.

  In een eerste kennismakingsgesprek bespreken we je bedrijf. Dat betekent dat we naast de succesverhalen ook de minder sterke punten van de huidige marketing onder de loep nemen.

  Daarnaast is het belangrijk om de markt te verkennen. Wie zijn je key competitors? Wat zijn hun sterktes (die we gaan overtreffen) en wat zijn minder sterke facetten van hun marketing (waar we op in kunnen spelen)? In de basis is het heel simpel: het uiteindelijke doel is om te winnen met online adverteren. Het is fundamenteel om je concurrenten te verslaan.

  Natuurlijk bespreken we ook je doelgroep. Wat weet je van je klanten? Wat beweegt hen? Wat valt je op in hun gedrag met betrekking tot jouw product of dienst? Hoe zien ze jouw bedrijf, en misschien nog wel belangrijker: hoe wil je dat ze jouw bedrijf zien?

  Heb je nog geen concreet beeld van je potentials, maak je dan geen zorgen. Gaandeweg geven de verkregen data meer inzicht in je doelgroep, waarmee we de advertentiecampagne kunnen optimaliseren.

  Mocht je geen nieuwkomer zijn in de wereld van online adverteren, dan nemen we (indien relevant natuurlijk) de historische data uit voorgaande advertentiecampagnes ook mee in ons onderzoek. Sommige wielen hoef je niet opnieuw uit te vinden, andere hebben nét dat beetje extra aandacht nodig om de resultaten van 🙁 naar 🙂 om te vormen.

  Leer van het verleden. Of hoe zeggen ze dat ook alweer?

  Opzetten van een advertentiestrategie

  Uit welke vijver gaan we vissen?

  Nu we weten hoe je bedrijf en de markt waarin je je bevindt in elkaar steken, kunnen we een strategie opstellen waarmee we online gaan adverteren. Op basis van de vastgestelde doelen tijdens het introductiegesprek formuleren we onze aanpak. Gooien we bijvoorbeeld een net uit voor bezoekersaantallen en bekendheid, of gaan we doelgericht vissen naar leads?

  In het plan van aanpak staat omschreven hoe wij de vastgestelde doelen van de advertentiecampagne gaan behalen. We leggen de verschillende onderdelen van de campagne uit. Ons voorstel bevat ook een samenvatting van de belangrijke punten die we hebben besproken in het introductiegesprek. Zo weten we zeker dat we op één lijn zitten en kunnen we zonder twijfel stappen maken binnen de campagne.

  Inrichten van de Google Ads omgeving

  We richten je Google Ads-account in en zetten de advertenties klaar.

  Nu is het écht aan ons! We stellen de campagnes samen en richten het Google Ads-account in. De kosten per click, de advertentieteksten, de conversiekoppelingen, in deze stap komt alles samen. Het moment dat de campagne online gaat, noemen we de nulmeting: vanaf het lanceren van de advertentiecampagne meten we alle resultaten.

  Aan de hand van deze cijfers kunnen we vervolgens stappen maken – stappen die binnen online adverteren zullen zorgen voor meer groei én minder kosten.

  Maandelijks bijstellen van de online advertenties

  Elke maand sturen we je advertenties waar nodig bij.

  Het online advertentielandschap verandert elke dag. Sterker nog, het verandert iedere seconde. Het monitoren en bijsturen van de actieve advertenties is daarom cruciaal om te winnen van je concurrenten, maar ook om kosten te besparen. Online adverteren staat en valt met relevantie. Ben je niet relevant (genoeg), dan kun je dat begeerde plekje boven in Google wel vergeten.

  Onze bevindingen met bijbehorende cijfers verwerken wij in een maandelijks rapport. Op basis van deze gegevens kunnen we de campagne doelgericht optimaliseren.

  Hou je potentials warm met remarketing

  Remarketing, ook wel retargeting genoemd, kun je in Google Ads gebruiken om unieke advertenties te tonen aan mensen die reeds online in contact zijn geweest met jouw bedrijf.

  Door middel van tracking cookies toont Google je advertenties aan je potentials in de websites die zij bezoeken. Remarketing is een enorm sterke tool om twijfelaars om te toveren in overtuigde klanten.

  Je kunt bijvoorbeeld een speciaal aanbod toevoegen aan je remarketingadvertenties. “Gratis verzending” kan nét zijn wat je klant nodig heeft om over de brug te komen!

  Met remarketing kun je in contact blijven met je doelgroep, zelfs als je potentiële klanten je website allang hebben verlaten. Op deze manier laat een uniek stukje exposure je herkenbaarheid toenemen. Hoe vaker een potential in aanraking komt met jouw merk, hoe groter zijn of haar vertrouwen in jouw onderneming.

  Onthoud dat je alléén betaalt wanneer iemand op je advertentie klikt. Het tonen van je advertentie is dus kosteloos. Gratis exposure is natuurlijk altijd een win-winsituatie.

  Je kunt je op verschillende doelgroepen richten op basis van het gedrag van bezoekers op jouw website. Zo kun je:

  • bezoekers benaderen gebaseerd op welk product ze hebben bekeken;
  • bezoekers benaderen die producten in hun winkelwagen hebben, maar deze nog niet hebben afgerekend;
  • bezoekers benaderen die al eens iets gekocht hebben op jouw website.

  Als je de bekendheid van je bedrijf wil vergroten of meer leads wil genereren, dan is remarketing een onmisbaar segment van je advertentiecampagne.

  Het voordeel van remarketingadvertenties ten opzichte van normale advertenties is dat je 100% zeker weet dat deze persoon geïnteresseerd is in jouw product of dienst. Het omtoveren van deze potential tot een lead staat en valt met de juiste timing.

  Waar deze persoon misschien nog zoekende was op het moment dat hij jouw advertentie de eerste keer zag, zit hij bij het zien van de remarketingadvertentie wellicht in koopmodus. Een kans die je niet wil missen!

  Opvallen met Online Adverteren

  Hoger in de organische resultaten door online adverteren

  Voordat iemand de bovenstaande titel als clickbait betitelt: een directe impact op de organische zoekresultaten heeft online adverteren niet. Indirect valt er echter een hoop te leren van paid traffic.

  Je organische groei kan profiteren van online adverteren door middel van:

  1. De merkherkenning die online adverteren heeft gecreëerd door content binnen én buiten je bestaande netwerk te tonen;
  2. Inzicht in de opbouw van je doelgroepen met de informatie die beschikbaar is binnen het dashboard;
  3. Het testen van bepaalde content waardoor je ondervindt wat wél en niét werkt voor bepaalde doeleinden.

  Het doel van iedere marketingstrategie is een positief resultaat creëren met een bepaalde investering. Wanneer je meer geld genereert dan de kosten van online adverteren, heb je dit doel bereikt.

  Groei naast de betaalde advertentiecampagne telt natuurlijk ook!

  Waarom je een online adverteren (SEA) strategie nodig hebt

  Om effectief online te kunnen adverteren is een sterke strategie onmisbaar. Niet alleen bespaar je kosten door de juiste keuzes te maken op het juiste moment, een goede strategie bespaart je natuurlijk ook een hoop tijd. Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken, maar:

  In het landschap van online adverteren is het sink or swim. Zonder monitoring of optimalisatie blijf je niet relevant.

  Met een sterke strategie kun je een hoop pijnpunten van online adverteren wegnemen.

  Zonder een sterke strategie voor online adverteren heb je geen idee wat je doelen zijn

  Als je ergens mee begint zonder een doel te formuleren, dan ben je uiteindelijk áltijd inefficiënt bezig. Naast verloren tijd is het natuurlijk extra zuur als je daarbij onnodige kosten maakt. Een goed plan is de helft van het werk. Met een goede strategie voor je online advertenties heb je altijd een leidraad voor de rest van het traject.

  Zonder een sterke strategie voor online adverteren ken je je online doelgroep niet (goed genoeg)

  Online gedragen we ons heel anders dan offline. Dit zie je aan het gedrag van je potentials, de concurrenten, de mogelijkheden op het gebied van marketing en het aanbod. Alles beweegt anders en daarbovenop verandert het online landschap iedere dag.

  Het (écht) leren kennen van je doelgroep is een van de belangrijkste aspecten van online adverteren. Deze kennis kan je nét dat randje geven ten opzichte van je concurrent, waarmee je de klant kunt binnenhalen. Met een strategie sta je sterk in je schoenen en heb je een doordacht plan waar je op voort kunt bouwen.

  Ze noemen internet niet voor niets het best meetbare medium ooit!

  Zonder een sterke strategie voor online adverteren kapen bestaande en startende concurrenten je marktaandeel weg

  Gooi jij je hengel steeds uit met hetzelfde voer? Dan verlies je de grote vissen aan je concurrenten die handig gebruik maken van moderne middelen. Werk je jouw advertenties niet periodiek bij, dan kapen de geoptimaliseerde advertenties van je concurrenten jouw traffic.

  Een sterke strategie kan ervoor zorgen dat je altijd on top of your game bent!

  Online Adverteren doe je doelgericht

  Zonder een sterke strategie voor online adverteren investeer je niet genoeg tijd in je online aanwezigheid

  Zonder een strategie heb je geen planning. Heb je geen planning, dan heb je geen consistentie. Wat volgt kun je waarschijnlijk al raden, we hebben het allemaal namelijk weleens meegemaakt. Je advertenties worden vergeten en slurpen wekenlang inefficiënt het advertentiebudget op. Met een advertentiestrategie creëer je een rode draad, waardoor je eenvoudiger regelmaat aanbrengt in je marketing.

  Zonder een sterke strategie voor online adverteren optimaliseer je je online advertenties niet

  Deze sluit aan op het bovenstaande. Als je advertentie (of een ander element uit je advertentiecampagne) er niet voor zorgt dat bezoekers converteren, dan rem je je eigen succes. Zonder een strategie en een helder doel is het vrijwel onmogelijk om überhaupt te optimaliseren. Je moet altijd een onderbouwde reden hebben voor iedere keuze die je maakt in je advertentiecampagne.

  Zonder een sterke strategie voor online adverteren verspil je geld door onkunde

  Ik kan hier mooiere woorden gebruiken, maar dit is waar het op neerkomt. Als je deze blogpost helemaal hebt doorgespit (klein applausje voor jezelf!) dan weet je dat de wereld van online adverteren complex in elkaar zit. Als het erop aankomt, zijn er geen zijwieltjes in Google Ads. Je krijgt geen foutmelding als je iets niet optimaal toepast.

  Je doelgroep, je keywords, je advertentieteksten en je landingspagina’s zijn allemaal onderdelen die samen moeten werken om tot een optimaal geheel te komen. Alleen met een overkoepelende strategie kun je écht winnen met online adverteren en gaandeweg een hoop kosten besparen.

  Kosten besparen met het uitbesteden van online adverteren

  Iedere ondernemer weet dat een goed begin het halve werk is. Kost het werk je te veel kostbare tijd (en dus geld), dan wordt het tijd om een geschikte partij te vinden die van wanten weet. Verloren tijd is niet het enige gevaar wanneer je zelf aan de slag gaat met online adverteren. Als ik één conclusie trek uit de 8500 woorden hierboven, dan is het de volgende:

  Inefficiënt online adverteren kost je onnodig veel geld.

  Het gevaarlijke aan zelf aan de slag gaan met online adverteren is dat je, door te weinig kennis te hebben van online marketing, de verkeerde beslissingen neemt. Dat kost je niet alleen je advertentiebudget, maar ook alle potentiële klanten die uiteindelijk niet geconverteerd zijn.

  De wereld van online adverteren is enorm complex. Het is belangrijk dat degene die aan de knoppen zit ook daadwerkelijk weet wat hij doet.

  De winst in online adverteren zit in het optimaliseren van je campagne.

  Om iets te optimaliseren heb je voorkennis en ervaring nodig. Fietsen kan iedereen. Maar harder fietsen dan de rest? Dat kan alleen door jarenlange ervaring en training. Door online adverteren uit te besteden aan een (betrouwbaar!) marketingbureau met ervaring bespaar je uiteindelijk altijd een hoop kosten.

  Een goede investering kan enorm veel resultaat betekenen voor jouw onderneming.

  Winnen met Online Adverteren

  Je kunt een race alleen winnen met ervaring en kennis. Dit geldt ook binnen de wereld van online adverteren.

  Wij weten hoe het advertentiespelletje in zijn werk gaat. Tijdens het opzetten en optimaliseren van online advertentiecampagnes zorgen we voor:

  • De juiste zoekwoorden, doelgroepen en locaties;
  • Relevante en doeltreffende advertenties;
  • Conversiegerichte landingspagina’s met een hoge relevantie en gebruiksvriendelijkheid;
  • Hoge kwaliteitsscores;
  • Zo laag mogelijke kosten per klik;
  • Een zo hoog mogelijk doorklikpercentage;
  • Een flexibele en georganiseerde structuur van de campagne.

  Online adverteren: jouw weg naar de top?

  Fijn dat je tot hier bent gekomen! Ik hoop dat je een stuk wijzer bent geworden op het gebied van online adverteren en de mogelijkheden die het kan bieden voor jouw onderneming.

  Deze blogpost omvat natuurlijk slechts de basics van online adverteren. We kunnen dus gerust concluderen dat Google Ads een complexe marketingtool is. Complex, maar wel heel interessant voor iedere ondernemer die zijn marketing een boost wil geven.

  Maar wat nu? Je kunt natuurlijk altijd het E-book downloaden. Hierin vatten we deze blogpost samen en reiken we handvatten (in de vorm van praktijkgerichte tips & tricks) aan waarmee je grip krijgt op jouw online advertentiecampagne. Jouw weg naar de top van Googles zoekresultaten!

  E-book: Bovenaan in Google met Online Adverteren
  Download het E-book Bovenaan in Google met Online Adverteren! E-book downloaden

  Ben je klaar om de volgende stap te nemen met de marketing van jouw onderneming, of loop je vast met je huidige aanpak, dan kun je ons altijd een bericht sturen. In een vrijblijvend gesprek kunnen we vervolgens de mogelijkheden en eventuele kansen binnen de wereld van online adverteren bespreken.

  Aanvulling, opmerking of vraag? Reageer nu

  Deel je mening

  Je mailadres wordt niet weergegeven bij je reactie.

  Heb je interesse in een samenwerking? Wij zijn ready.Contact opnemen