Wat kost online adverteren?

De vraag “Wat kost online adverteren?” wordt ons bijna dagelijks gesteld. Begrijpelijk. Want als online marketing bureau móéten we haast wel weten wat ons eigen product kost, toch? Helaas is het antwoord iets minder simpel dan je in eerste instantie zou verwachten. Ben je als (startende) ondernemer benieuwd naar de kosten voor online adverteren? In dit artikel vertel ik je er alles over.

Online adverteren is complex. Even een advertentie in elkaar flansen en optimaal resultaat boeken zit er dus niet in. Voor een nieuwkomer kan dit natuurlijk overweldigend zijn. Je kunt online adverteren zien als een soort veiling, vaak met veel concurrentie. Iedere keer dat er een zoekopdracht wordt gedaan of een pagina ververst wordt vindt deze veiling razendsnel plaats.

Ieder platform waarop je online kunt adverteren werkt anders, zo ook het kostenplaatje. Hierbeneden geven we voor ieder platform de gemiddelde investeringen.

Wat zijn de gemiddelde kosten om online te adverteren?

“Maar Victor, aan wat voor een prijskaartje moet ik denken?” Een richtlijn is natuurlijk wel zo handig.

Om online te adverteren zullen de minimale advertentiekosten tussen de €300,- en €2.000,- per maand liggen. Afhankelijk van de omvang van de campagne, de concurrentie op de zoekwoorden en de sector van het bedrijf kunnen deze kosten natuurlijk oplopen.

Naast de advertentiekosten zijn er de opstart- en onderhoudskosten. De eenmalige opstartkosten liggen bij ons tussen de €300,- en €1.000,-. Hoeveel monitoring en onderhoud er daadwerkelijk nodig zal zijn verschilt per advertentiecampagne, maar gemiddeld liggen de onderhoudskosten tussen de €100,- en €1.500,- per maand.

Kosten van adverteren op Google

Over het algemeen spenderen bedrijven gemiddeld tussen de €500 en €10.000 per maand aan Google Ads met een gemiddelde kosten-per-klik (CPC) die varieert tussen de €0,50 en €10.

Deze kosten zijn natuurlijk afhankelijk van een aantal factoren. Wil je meer weten over de kosten van adverteren op Google, met welk budget je kunt starten en hoe je geld kunt besparen op je campagnes? Bekijk dan ons specifieke blogbericht over de kosten van adverteren op Google.

Kosten van adverteren op Facebook

Als we kijken naar de maandelijkse kosten, zien we dat bedrijven gemiddeld tussen de €200 en €800 uitgeven aan Facebook-advertenties.

Wat betreft de kosten per click (CPC): Daar ligt het gemiddelde ongeveer tussen de €0,20 en €2,00.

We hebben een uitgebreid blogbericht geschreven over de kosten van Facebook Adverteren en hoe je het meeste uit je advertentiebudget kunt halen. Bekijk het hier.

Kosten van adverteren op Instagram

De gemiddelde kosten per klik (CPC) op Instagram liggen tussen de €0,20 en €2,00. Gemiddeld investeren bedrijven tussen de €200 en €800 uitgeven aan Instagram-advertenties.

Wil je meer weten over de kosten van Instagram Adverteren en hoe je ze kunt minimaliseren? Lees dan ons specifieke blogbericht over de kosten van adverteren op Instagram.

Kosten van adverteren op LinkedIn

LinkedIn Adverteren is over het algemeen duurder dan de andere platforms. De kosten per klik (CPC) op LinkedIn variëren tussen de €2,00 en €3,50 en de gemiddelde kosten per 1.000 impressies (CPM) variëren tussen de €5,00 en €8,00.

Gezien het professionele karakter van LinkedIn kan het zijn dat de hogere kosten per klik resulteren in een hogere return on investment (ROI), vooral voor B2B-bedrijven.

Voor meer informatie over de kosten van LinkedIn Adverteren en hoe je het maximale uit je marketingbudget kunt halen lees je ons blogbericht over de kosten van adverteren op LinkedIn.

Online adverteren is een investering, maar met de juiste strategie en budgetbeheer kan het een hoge return on investment opleveren.

Hoe komen de kosten van online adverteren tot stand?

Vraag en aanbod

Een belangrijk element in de kosten van online adverteren is het principe van vraag en aanbod. Veel online advertentieplatforms, waaronder Google en Facebook, gebruiken een veilingsysteem om advertentieruimte te verkopen. Hoe populairder een zoekwoord of doelgroep, hoe hoger de kosten om daarvoor te adverteren.

De kenmerken van je doelgroep kunnen ook de kosten van je online advertenties beïnvloeden

Tijdstip en seizoen

Het tijdstip van de dag, de dag van de week en zelfs het seizoen kunnen invloed hebben op de kosten van online adverteren. Over het algemeen zijn tijden met meer online verkeer duurder als het gaat om advertentiekosten.

Bespaar kosten: Online adverteren uitbesteden

Goedkoop is niet altijd duurkoop, als we het hebben over de kosten van online adverteren geldt praktisch het tegenovergestelde. Als de zoekwoorden niet geoptimaliseerd zijn ben je binnen een mum van tijd door je budget heen. Tuurlijk, je krijgt meer bezoekers. Maar hoeveel daarvan zijn écht relevant?

Zijn je advertentieteksten of landingspagina’s niet specifiek of relevant genoeg? Ook dan straffen Google en andere platforms met hogere kosten.

Nu denk je “Tuurlijk, je probeert mij jullie dienst te verkopen.” Hoewel dat natuurlijk ook een feit is, wil ik je er ook voor behoeden om jezelf in het diepe te storten en onnodig hoge kosten te maken met online adverteren.

Zorg er hoe dan ook voor dat de uitvoerende partij van je advertentiecampagne weet wat hij of zij doet.

Ik zal je een concreet voorbeeld geven die ik een tijd geleden in het wild ben tegen gekomen:

Je hebt een advocatenkantoor en wilt gevonden worden op “Advocaat Limburg”, omdat Limburg je werkgebied is. Je maakt geen gebruik van locatietargeting.

Vervolgens krijg je veel traffic uit Hasselt.

Huh? Juist. Hasselt ligt in een provincie die ook Limburg heet. Door niet specifiek genoeg te zijn in je campagne heb je nu je advertentiebudget weggegooid aan niet-relevante clicks. Auw.

Kleine fout, grote gevolgen. Online adverteren is complex, een dergelijke fout zit dus in een klein hoekje.

Winnen in de wereld van online adverteren

Winnen in de wereld van online adverteren zit hem in optimalisatie en monitoring. Door maandelijks een rapportage op te stellen van de data hebben we concreet inzicht in de resultaten van afgelopen periode. Hierdoor kunnen we snel schakelen: gebreken in de campagne verhelpen en nieuwe kansen aangrijpen.

Als je aanvullende vragen hebt wat betreft online adverteren of de kosten daarvan, dan kun je ons natuurlijk altijd benaderen. Als je doelgericht en efficiënt online wilt adverteren, dan kun je vrijblijvend een gesprek met ons inplannen 🙂