De vraag “Wat kost online adverteren?” wordt ons bijna dagelijks gesteld. Begrijpelijk. Want als online marketing bureau móéten we haast wel weten wat ons eigen product kost, toch? Helaas is het antwoord iets minder simpel dan je in eerste instantie zou verwachten. Ben je als (startende) ondernemer benieuwd naar de kosten voor online adverteren? In dit artikel vertel ik je er alles over.

In de wereld van online adverteren bestaat er helaas geen one-size-fits-all oplossing. Het korte antwoord op de vraag wat online adverteren kost is: dat hangt ervan af.

Nu ga ik me er natuurlijk niet zó gemakkelijk van af maken. Online adverteren is complex. Even een advertentie in elkaar flansen en resultaat boeken zit er dus niet in. Voor een nieuwkomer kan dit overweldigend overkomen. Om een beter antwoord te kunnen geven op onze vraag, zullen we erachter moeten komen hoe online adverteren precies in zijn werk gaat.

Hoe online adverteren in zijn werk gaat

Natuurlijk zijn er meerdere platformen waarop je online kunt adverteren. Om het niet te ingewikkeld te maken focussen we voor nu op Google Ads.

Iederéén kent Google, maar niet iedereen weet dat inkomsten uit advertenties goed zijn voor 70% van de gehele omzet van het bedrijf.

Wow.

Door deze focus en specialisatie is Google uitgegroeid tot veel meer dan een zoekmachine. Het is een onmisbaar onderdeel van het internet. Zo ook Google Ads, het advertentienetwerk van de zoekgigant.

Google Ads werkt middels het PPC principe: Pay Per Click. Iedere keer dat iemand op je advertentie klikt, betaal je een specifieke prijs. De variabelen waarmee de kosten binnen online adverteren worden opgebouwd, zal ik later in dit bericht kort toelichten.

Bezoekers van Google moeten zo snel mogelijk vinden waarnaar ze op zoek zijn, dat is immers waar de service om draait. Om deze kwaliteit en relevantie te waarborgen, hecht Google waarde aan meer dan alléén een grote zak geld.

Jouw advertentie – en alles wat daar bij komt kijken – dient de vraag van de bezoeker zo doeltreffend mogelijk te beantwoorden.

Hoe de kosten van online adverteren bepaald worden

Je kunt online adverteren zien als een soort veiling, vaak met veel concurrentie. Iedere keer dat er een zoekopdracht gedaan wordt vindt deze veiling razendsnel plaats. Alle kenmerken waar Google waarde aan hecht worden tegen elkaar afgewogen, zo ook het budget.

Maar wat zijn nu precies de maatstaven van Google? En hoe worden de kosten van online adverteren nu écht bepaald?

Technisch gezien zijn er twee grote pijlers die bepalen hoeveel die felbegeerde click gaat kosten:

 • Quality Score
  Een cijfer tussen 1 en de 10 dat meetelt in iedere veiling. Zoals ik al eerder aangaf worden de kosten van online adverteren gedeeltelijk bepaald aan de hand van relevantie. Met behulp van verschillende factoren bepaalt Google voor ieder zoekwoord een score.
 • Ad Rank
  De term zegt het eigenlijk al: krijg je de hoogste rang, dan komt jouw advertentie bovenaan te staan in de zoekresultaten. Maar – zoals je tot nu toe begrepen hebt uit dit blogbericht – is de hoogste bieder niet per definitie de persoon met de hoogste rang. Ad Rank is een combinatie van je Quality Score en je (vooraf ingegeven) maximale kosten per click.

Hoe de kosten voor online adverteren opgebouwd zijn

Iedere campagne heeft een startpunt

Het is je misschien opgevallen dat ik nog geen concrete kosten voor online adverteren benoemd heb. Uit de bovenstaande tekst kun je opmaken dat de kosten afhankelijk zijn van een hoop factoren. Om houvast te bieden hebben we verschillende pakketten samengesteld als uitgangspunt om online te adverteren. Al onze opties zijn natuurlijk schaalbaar, want iedere advertentiecampagne is anders. Zowel in opbouw als in aanpak.

In welke sector je ook wilt adverteren, iedere advertentiecampagne heeft een startpunt. Hoe meer data er verzameld wordt, hoe relevanter de advertentiecampagne. En natuurlijk: hoe relevanter de online advertenties, hoe lager de kosten.

Wat zijn de gemiddelde kosten om online te adverteren?

“Maar Victor, aan wat voor een prijskaartje moet ik denken?” Een richtlijn is natuurlijk wel zo handig.

Om online te adverteren zullen de advertentiekosten tussen de €250,- en €1.500,- per maand liggen. Afhankelijk van de omvang van de campagne, de concurrentie op de zoekwoorden en de sector van het bedrijf kunnen deze kosten natuurlijk oplopen.

Naast de advertentiekosten zijn er de opstart- en onderhoudskosten. De eenmalige opstartkosten liggen bij ons tussen de €300,- en €600,-. Hoeveel monitoring en onderhoud er daadwerkelijk nodig zal zijn verschilt per advertentiecampagne, maar gemiddeld liggen de onderhoudskosten tussen de €100,- en €500,- per maand.

Een goedkope oplossing kost meer geld

Goedkoop is niet altijd duurkoop, als we het hebben over de kosten van online adverteren geldt praktisch het tegenovergestelde. Als de zoekwoorden niet geoptimaliseerd zijn ben je binnen een mum van tijd door je budget heen. Tuurlijk, je krijgt meer bezoekers. Maar hoeveel daarvan zijn écht relevant?

Zijn je advertentieteksten of landingspagina’s niet specifiek of relevant genoeg? Dan straft Google met hogere kosten.

Winnen in de wereld van online adverteren

Winnen in de wereld van online adverteren zit hem in optimalisatie en monitoring. Door maandelijks een rapportage op te stellen van de data hebben we concreet inzicht in de resultaten van afgelopen periode. Hierdoor kunnen we snel schakelen: gebreken in de campagne verhelpen en nieuwe kansen aangrijpen.

Als je aanvullende vragen hebt wat betreft online adverteren of de kosten daarvan, dan kun je ons natuurlijk altijd benaderen. Als je doelgericht en efficiënt online wilt adverteren, dan kun je vrijblijvend een gesprek met ons inplannen 🙂

Aanvulling, opmerking of vraag? Reageer nu

Deel je mening

Je mailadres wordt niet weergegeven bij je reactie.

 1. Wat wordt er precies bedoeld met de onderhoudskosten? Dez bedragen tussen de €100,- en €500,- per maand, maar wat is het precies?

  1. Hi Febe, goede vraag! Een advertentiecampagne staat in principe nooit stil. Om te blijven groeien is het belangrijk om maandelijks bij te sturen op basis van de data en resultaten van afgelopen periode. Dat is wat er bedoeld wordt met ‘onderhoudskosten’.

   Hopelijk heb je daar iets aan!

Heb je interesse in een samenwerking? Wij zijn ready.Contact opnemen