Effectieve call-to-actions voor meer conversies

In het hedendaagse digitale landschap is het cruciaal om ervoor te zorgen dat je website niet alleen bezoekers aantrekt, maar ook aanzet tot actie. Een effectieve call-to-action (CTA) speelt hierin een sleutelrol. In dit blogbericht duiken we dieper in op wat een call-to-action is, welke soorten marketingacties erachter kunnen schuilgaan en hoe je een krachtige CTA kunt ontwerpen die de aandacht trekt en inspeelt op de behoeften van jouw bezoekers.

Wat is een call-to-action en waarom is het belangrijk?

Een call-to-action is een element op je website dat bezoekers aanspoort om een bepaalde actie te ondernemen, zoals het aanmelden voor een nieuwsbrief, het kopen van een product of het aanvragen van een offerte. Een effectieve call-to-action is cruciaal voor het succes van je website omdat het de kans vergroot dat bezoekers converteren naar klanten.

Een effectieve call-to-action is cruciaal voor het succes van je website.

Soorten marketingacties achter een effectieve call-to-action

Er zijn verschillende soorten marketingacties die je kunt koppelen aan een call-to-action op je website. Enkele voorbeelden zijn:

 • Leadgeneratie
  Het doel van deze actie is om contactgegevens van potentiële klanten te verzamelen, zodat je ze later kunt benaderen met gerichte marketingcampagnes.
 • Verkoop
  Hierbij moedig je bezoekers aan om een product of dienst direct te kopen.
 • Aanmelding
  Dit type CTA spoort bezoekers aan om zich aan te melden voor bijvoorbeeld een nieuwsbrief, webinar of evenement.
 • Download
  Dit kan variëren van het downloaden van een e-book tot het verkrijgen van een gratis proefversie van een softwarepakket.

Kenmerken van een goede call-to-action

Een goede call-to-action moet aan enkele belangrijke criteria voldoen om effectief te zijn. Hier zijn enkele tips om in gedachten te houden bij het ontwerpen van jouw eigen effectieve call-to-action:

 • Zorg ervoor dat het de aandacht trekt
  Gebruik opvallende kleuren, vormen en lettertypen om ervoor te zorgen dat je CTA opvalt op de pagina.
 • Houd het kort en krachtig
  Een effectieve call-to-action moet duidelijk en beknopt zijn, zodat bezoekers meteen weten wat ze kunnen verwachten als ze erop klikken.
 • Speel in op het probleem van de bezoeker
  Je CTA moet inspelen op de behoeften van de bezoeker en duidelijk maken hoe jouw product of dienst hun problemen kan oplossen.
Een effectieve call-to-action moet duidelijk en beknopt zijn, zodat bezoekers meteen weten wat ze kunnen verwachten als ze erop klikken.

De kracht van een effectieve call-to-action: voorbeelden uit de praktijk

Om de impact van een effectieve call-to-action beter te begrijpen, duiken we kort in enkele succesvolle voorbeelden:

Dropbox – Kies je abonnement

Deze CTA van Dropbox stuurt bezoekers naar de abonnementenpagina waar ze vervolgens een overzicht krijgen van de verschillende abonnementen die Dropbox aanbiedt. Voor zakelijke gebruikers zijn er namelijk andere Unique Selling Points (USP’s) die overtuigen tot aankoop in vergelijking met een student die Dropbox gebruikt voor schoolopdrachten. De helft van de abonnementen heeft een gratis proefperiode, iets dat bezoekers motiveert om de dienst uit te proberen.

Netflix – Klaar om te kijken? Voer je e-mailadres in

De streamingdienst gebruikt een krachtige call-to-action waar je je e-mailadres invult en, afhankelijk of een account hebt of niet, zich aanpast. Een gebruiker die reeds een bestaand account heeft kan direct aan de slag, een gebruiker zonder account is een stap dieper in de marketingfunnel. Korte, krachtige tekst en weinig handelingen.

Evernote – Tem je werk, orden je leven

Evernote’s CTA, “Tem je werk, orden je leven” haakt in op het probleem van de doelgroep en biedt direct een oplossing. Registreer gratis? Als het mijn probleem oplost, waarom ook niet?

Hoe een effectieve call-to-action je bedrijf kan helpen groeien

Een effectieve call-to-action kan een aanzienlijke impact hebben op de groei van jouw bedrijf. Door bezoekers aan te moedigen om actie te ondernemen, vergroot je de kans dat ze zich omzetten in betalende klanten. Bovendien kunnen krachtige CTA’s bijdragen aan het opbouwen van een loyale klantenbasis en het versterken van jouw merkimago.

Om het meeste uit je call-to-action te halen, is het essentieel om deze continu te testen en optimaliseren. Dit omvat het testen van verschillende ontwerpen, boodschappen en plaatsingen op de pagina om te bepalen welke combinatie het meest effectief is voor jouw doelgroep.

Een effectieve call-to-action kan een aanzienlijke impact hebben op de groei van jouw bedrijf.

Laat je website knallen met een effectieve call-to-action

Het implementeren van een effectieve call-to-action op je website kan het verschil maken tussen een bezoeker die je site verlaat zonder actie te ondernemen en een potentiële klant die de volgende stap zet in het aankoopproces. Door aandacht te besteden aan het ontwerp, de plaatsing en de boodschap van jouw CTA, kun je je conversieratio’s verbeteren en jouw bedrijf laten groeien.

Als je hulp nodig hebt bij het ontwikkelen van een krachtige, effectieve call-to-action die perfect aansluit bij jouw doelen en doelgroep, staan wij voor je klaar. Neem contact met ons op om te bespreken hoe wij jou kunnen helpen bij het ontwerpen en implementeren van call-to-actions die jouw bedrijf naar een hoger niveau tillen.