Alles over de kosten van adverteren op LinkedIn

LinkedIn is meer dan alleen een platform om te netwerken of een nieuwe baan te vinden. Het is ook een robuuste marketingtool die bedrijven helpt om te adverteren, merkbewustzijn op te bouwen en kwalitatief hoogwaardige leads te genereren. Maar wat zijn precies de kosten van adverteren op LinkedIn? In dit artikel gaan we de diepte in van LinkedIn’s advertentietarieven en geeft je concrete tips om je budget effectief te gebruiken.

De gemiddelde maandelijkse kosten voor adverteren op LinkedIn

Het bepalen van de maandelijkse kosten voor adverteren op LinkedIn is geen eenvoudige taak. Voornamelijk omdat de kosten sterk variëren op basis van verschillende factoren.

Over het algemeen wordt geschat dat de kosten per klik (CPC) op LinkedIn variëren tussen de €2,00 en €3,50, maar deze prijs kan hoger zijn in competitieve sectoren. De gemiddelde kosten per 1.000 impressies (CPM) variëren tussen de €5,00 en €8,00. Deze schattingen zijn gebaseerd op een brede reeks industrieën en kunnen dus hoger of lager zijn afhankelijk van je specifieke situatie.

LinkedIn is meer dan alleen een platform om te netwerken of banen te vinden. Het is ook een robuuste marketingtool.

Het is belangrijk op te merken dat deze kosten sterk kunnen variëren op basis van de relevantie van je advertentie. LinkedIn’s algoritme beloont advertenties die relevant zijn. Dit betekent dat hoe beter je advertentie presteert, hoe minder je zal betalen per klik of impressie.

Hoe beter je advertentie presteert, hoe minder je zal betalen per klik of impressie.

Wat betreft het totale maandelijkse budget raden we aan om te starten met minimaal €300 per maand. Dit budget zal je toelaten om genoeg data te verzamelen om te evalueren hoe je advertenties presteren en om nodige aanpassingen te maken.

Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat dit slechts een startpunt is. Naarmate je meer vertrouwd raakt met het adverteren op LinkedIn en meer leert over wat werkt voor jouw bedrijf en sector kan je je budget doelgericht hierop aanpassen.

Wat bepaalt de kosten van adverteren op LinkedIn?

1. De advertentievorm

LinkedIn biedt verschillende vormen van adverteren: Sponsored Content, InMail-advertenties en Text Ads. Elk type advertentie heeft een eigen kostenstructuur.

Sponsored Content

Sponsored Content verschijnt direct in de feed van LinkedIn-leden en kan worden weergegeven in verschillende formats zoals single-image, carrousel en video. Deze vorm van adverteren kan doorgaans meer engagement opleveren, maar kan ook duurder zijn dan andere advertentietypes.

InMail-advertenties

InMail-advertenties – of Message Ads – worden direct naar de LinkedIn-inbox van je doelgroep verzonden. Dit type advertentie kan effectief zijn voor het bereiken van een specifieke doelgroep met een gepersonaliseerd bericht, maar de kosten kunnen ook hoger zijn vanwege de directe en persoonlijke benadering.

Text Ads

Text Ads verschijnen aan de rechterkant of bovenaan de feed en zijn meestal minder opvallend dan Sponsored Content. Dit maakt ze minder duur, maar ze kunnen ook lagere click-through rates (CTR) opleveren.

2. De sector

De industrie of sector waarin je bedrijf actief is kan ook invloed hebben op de kosten van je LinkedIn-advertenties. In sectoren met hoge concurrentie kunnen de kosten voor LinkedIn-advertenties hoger zijn. Dit komt omdat meer bedrijven bieden op dezelfde of vergelijkbare doelgroepen, wat de kosten per klik of kosten per impressie kan opdrijven. Het is dus belangrijk om je concurrentie te begrijpen en je targeting-strategie waar nodig aan te passen.

3. Relevantie van de Advertentie

Ten slotte wordt de prijs van LinkedIn-advertenties beïnvloed door de relevantie van je advertentie. Het algoritme van LinkedIn beloont adverteerders die relevante advertenties creëren. Dit betekent dat hoe relevanter je advertentie is voor je doelgroep, hoe minder je betaalt per klik. Daarom is het cruciaal om je advertenties zo relevant mogelijk te maken voor je doelgroep.

Je LinkedIn advertentiebudget bepalen

Er is geen one-size-fits-all oplossing voor het bepalen van je LinkedIn advertentiebudget. Het hangt nauw samen met je specifieke bedrijfsdoelstellingen en de markt waarin je je bevindt. Maar, hoe pak je dit aan?

Om te beginnen, raden wij je aan om met een budget van minimaal €200 per maand te starten. Waarom? Dit basisbedrag stelt je in staat om voldoende data te verzamelen om de prestaties van je advertenties te evalueren. Het biedt je de mogelijkheid om verschillende advertentietypen te testen, verschillende targeting-strategieën uit te proberen en te zien hoe je advertenties presteren in de loop van de tijd.

Het belangrijkste is dat een hoger budget je in staat stelt om een groter volume aan data te verzamelen, wat van cruciaal belang is bij het nemen van geïnformeerde beslissingen over je campagnes. Je kunt zien welke advertenties het beste presteren, welke doelgroepen het meest betrokken zijn en welke berichten de meeste conversies genereren.

Onthoud dat het budget dat je bepaalt flexibel moet zijn. Naarmate je meer leert over de prestaties van je campagnes, kun je je budget aanpassen om je doelstellingen beter te ondersteunen. Een hoger budget kan natuurlijk meer impact maken, maar het is ook belangrijk om te zorgen voor een positieve return on investment (ROI).

Door je campagnes voortdurend te monitoren en te optimaliseren, kun je ervoor zorgen dat je je LinkedIn advertentiebudget op de meest effectieve manier inzet.

8 tips om de kosten van adverteren op LinkedIn maximaal te benutten

Optimaliseer je advertentie voor relevantie

Relevantie is een cruciale factor voor het succes van elke advertentiecampagne op LinkedIn. Om je advertenties relevant te maken, moet je ze richten op een specifieke doelgroep.

LinkedIn biedt uitgebreide targetingfuncties waarmee je je advertenties kunt afstemmen op specifieke kenmerken zoals demografische data, industrieën en functietitels. Daarnaast moet de inhoud van je advertenties aansluiten bij de behoeften en interesses van je doelgroep. Probeer verschillende boodschappen en aanbiedingen uit om te zien wat het meest aanspreekt bij je doelgroep.

Test verschillende advertentietypes

Zoals besproken biedt LinkedIn verschillende soorten advertenties. Elk van deze advertentietypes heeft zijn eigen voordelen en kan op verschillende manieren presteren, afhankelijk van je doelgroep en doelstellingen.

Door verschillende advertentietypes uit te proberen, kun je ontdekken welke het meest effectief zijn voor jouw specifieke situatie. Houd er rekening mee dat het effectief testen van verschillende advertentietypes een zekere mate van budget vereist om significante resultaten te kunnen waarnemen.

Monitor je campagne regelmatig

Het monitoren van je campagnes is essentieel om je Return On Investment (ROI) te maximaliseren. LinkedIn biedt gedetailleerde analysetools waarmee je de prestaties van je campagnes kunt volgen. Deze tools kunnen je helpen om te zien welke advertenties goed presteren en welke aandacht nodig hebben.

Kijk naar verschillende statistieken, zoals klikfrequenties, conversieratio’s en kosten per klik om een volledig beeld te krijgen van de prestaties van je campagne. Het is ook nuttig om regelmatig je campagnedoelen te herzien en ervoor te zorgen dat je advertenties nog steeds in lijn zijn met deze doelen.

Gebruik LinkedIn’s ingebouwde optimalisatietools

LinkedIn heeft een breed scala aan tools die specifiek zijn ontworpen om adverteerders te helpen hun campagnes te optimaliseren. Denk aan de Campaign Manager, die je helpt met het instellen en beheren van je campagnes en de gedetailleerde analytics-functies die je inzichten geven in de prestaties van je advertenties.

Maak volop gebruik van deze tools. Kijk regelmatig naar de verkregen data en pas je strategie aan op basis van wat goed werkt en wat minder goed presteert.

Focus op kwaliteit, niet op kwantiteit

Het doel van je LinkedIn advertentiecampagne moet niet zijn om zoveel mogelijk mensen te bereiken, maar om de juiste mensen te bereiken. Dit betekent dat je de targetingfuncties van LinkedIn moet benutten. Een goed getargete advertentie die relevant is voor de doelgroep, zal waarschijnlijk beter presteren en leiden tot een lagere kostprijs.

Een goed getargete advertentie die relevant is voor de doelgroep, zal waarschijnlijk beter presteren en leiden tot een lagere kostprijs.

Gebruik A/B-testen

A/B-testen – oftewel het vergelijken van twee versies van een advertentie om te zien welke beter presteert – is een krachtig hulpmiddel in online adverteren. Experimenteer met verschillende elementen van je advertenties zoals de kop, afbeelding en de call-to-action om te zien wat het beste werkt. Met A/B-testen kun je beslissingen nemen die gebaseerd zijn op feitelijke data en daarmee je advertenties voortdurend verbeteren.

Wees geduldig

Resultaten in online marketing komen niet onmiddellijk. Het kost tijd om gegevens te verzamelen en patronen te ontdekken. Geef je LinkedIn-advertentiecampagne dus voldoende tijd om te presteren voordat je grote aanpassingen maakt. Houd er ook rekening mee dat sommige campagnes gewoonweg meer tijd nodig hebben om resultaten op te leveren dan andere, afhankelijk van de specifieke doelen en de concurrentie van je markt.

Blijf up-to-date

LinkedIn is een platform dat voortdurend evolueert en nieuwe features introduceert. Door op de hoogte te blijven van deze veranderingen kun je ze in jouw voordeel gebruiken. Volg bijvoorbeeld LinkedIn’s officiële blog of doe mee aan hun webinars om op de hoogte te blijven van nieuwe advertentieproducten of optimalisatietechnieken.

Het gaat niet om hoeveel geld je uitgeeft, maar hoe je het uitgeeft

Als je de ins- and outs van adverteren op LinkedIn goed begrijpt en slim inzet kan het platform een zeer effectieve marketingtool zijn. Onthoud altijd dat het niet alleen gaat om hoeveel geld je uitgeeft, maar ook om hoe je het uitgeeft. Door strategisch te zijn en voortdurend te optimaliseren, kun je het meeste halen uit je LinkedIn advertentiebudget, ongeacht de omvang.