Wat kost een logo?

De vraag “Wat kost een logo?” wordt ons bijna dagelijks gesteld. Begrijpelijk. Want als ontwerpbureau móéten we haast wel weten wat ons eigen product kost, toch? Helaas is het antwoord iets minder simpel dan je in eerste instantie zou verwachten. Ben je als (startende) ondernemer benieuwd naar de kosten voor het laten ontwerpen van een logo? In dit artikel vertel ik je er alles over.

Logo’s heb je – letterlijk en figuurlijk – in alle vormen en maten. Van simplistische vormen zoals het Apple-logo tot gedetailleerde kunstwerken zoals het beeldmerk van Unilever. Goede logo’s zijn herkenbaar, tijdloos en passen 100% bij het bedrijf dat ze vertegenwoordigen.

In zijn allereerste blogbericht vertelde Victor alles over wat een logo goed maakt. Vandaag beantwoord ik de vraag: Wat kost een logo?

Lees je dit artikel om erachter te komen welke prijzen we bij Visia Media hanteren? Download dan onze meest actuele prijslijst (artikel gaat verder onder de download).

Wat kost het ontwerpen van een logo?

De vraag “Wat kost een logo?” kent helaas geen eenduidig antwoord. Vergelijk het met de vraag “Wat kost een auto?” om te begrijpen wat ik bedoel. Voor de prijs van een Fiat 500 uit 1995 krijg je hooguit een setje velgen bij de BMW dealer.

Hetzelfde geldt voor de creatieve sector. Waar de startende freelancer zich in het zweet werkt voor €75,- rekenen grote bureaus makkelijk het drievoudige voor een introductiegesprek. Sommige multinationals betalen zelfs miljoenen voor hun logo.

Jij staat waarschijnlijk niet aan het hoofd van een multinational maar bent benieuwd naar de gemiddelde kosten voor het laten ontwerpen van een bedrijfslogo.

Laten we kijken naar de verschillende factoren die de kosten van een logo bepalen:

Briefing

First things first. Letterlijk en figuurlijk in dit geval.

Een vormgever – ongeacht of het een freelancer of bureau betreft – kan niet zomaar van start gaan met het ontwerpen van je logo. Aan elk project gaat een briefing vooraf.

In de briefing omschrijf je zaken zoals:

 • Korte uitleg over je bedrijf;
 • Kenmerken van de doelgroep;
 • Omschrijving van de branche;
 • Het gewenste imago;
 • De kernboodschap;
 • Eventuele wensen qua uitstraling.

Hoe duidelijker deze eerste briefing, des te gerichter de vormgever te werk kan gaan. Het resultaat? Lagere kosten voor het logo-ontwerp.

Ervaring

Ook de geoefendheid van de vormgever is een bepalende factor in de prijs van je bedrijfslogo.

Je begrijpt wel dat een beginnende student een lager uurtarief hanteert dan een ervaren freelancer. Dat betekent overigens niet dat de één automatisch beter is dan de ander.

Gebruikelijke prijzen per type vormgever zijn:

 • Beginnende freelancer
  Tussen de €20,- en €40,- per uur.
 • Ervaren freelancer
  Tussen de €55,- en €110,- per uur.
 • Ontwerpbureaus
  Vaste projectprijs, vooraf bepaald.

Welke partij je ook kiest, spreek altijd van tevoren een vaste prijs af. Zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.

Aantal concepten

Het eerste logo-ontwerp is niet altijd een schot in de roos. Veel vormgevers ontwerpen daarom 2 tot 4 concepten waaruit je kunt kiezen.

Voldoet geen enkel concept aan je verwachtingen? Dan kun je – meestal tegen een meerprijs – kiezen voor een aanpassingsronde.

Het spreekt voor zich dat de ontwerpkosten stijgen naarmate de vormgever meer concepten ontwerpt.

Omvang

Met omvang doel ik niet op de fysieke grootte van het logo, maar de omvang van het traject.

Ben je op zoek naar een “simpel” beeldmerk of een complexe huisstijl inclusief handboek, kleurenpalet, lettertypes en uitingen?

Gecompliceerde projecten zijn kostbaarder omdat ze veel tijd in beslag nemen. Neem de omvang van het project daarom altijd mee in je briefing!

Eigendomsrechten

Sommige bureaus en freelancers geven je je logo enkel in bruikleen terwijl ze zelf rechtmatig eigenaar blijven. Vaak kun je de eigendomsrechten kopen tegen een meerprijs.

Vraag altijd naar de voorwaarden wanneer je een samenwerking aangaat. Zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.

Laat je een logo ontwerpen door Visia Media? Dan ben je altijd 100% eigenaar van de opgeleverde bestanden.

Je budget

Last but not least: ook je budget heeft invloed op de kostprijs van je logo.

Wij van Visia Media bespreken elk project onder het genot van een kop koffie. We vragen je alles over de ins-en-outs van je bedrijf, het doel van het project en belangrijke informatie zoals deadlines en budget.

Naar aanleiding van dit introductiegesprek maken we een voorstel op maat. Aan vrijwel elk budget valt een mouw te passen.

Wat zijn de kosten van online marketing?

Wat zijn de kosten voor een gemiddeld logo?

Nu we besproken hebben welke factoren invloed hebben op de kostprijs van een logo kunnen we eindelijk een conclusie trekken.

Een gemiddeld bedrijfslogo zal tussen de €500,- en €5.000,- kosten. Afhankelijk van de omvang en complexiteit van het traject.

Bij excentrieke wensen of behoefte aan een uitgebreide huisstijl kunnen de kosten behoorlijk oplopen.

Heb je meer vragen over vormgeving of interesse in een samenwerking? Neem dan gerust contact met ons op!