Alles over de kosten van een webshop

Je hebt besloten een webshop te beginnen of te vernieuwen, en meteen duikt die ene cruciale vraag op: Wat gaat het me kosten? Het antwoord is helaas niet zo eenvoudig als je zou verwachten. In dit blogbericht nemen we een deep dive in het kostenplaatje van het bouwen van een webshop, en behandelen we de factoren die de prijs bepalen. Van het gekozen platform en de complexiteit van de shop, tot de bijkomende kosten die vaak over het hoofd worden gezien.

Wat kost een webshop?

De kosten van een webshop zijn sterk afhankelijk van een aantal factoren. De gemiddelde prijs van een webshop kan variëren tussen de €1.700,- voor een bare bones shop, tot meer dan €10.000,- voor geavanceerde, op maat gemaakte systemen.

Onthoud dat het gaat om een gemiddelde. Iedere webshop is anders.

Wat bepaalt de prijs van een webshop?

Nu we een idee hebben van de gemiddelde kosten van een webshop bekijken we de factoren die invloed hebben op deze prijs:

Er zijn veel factoren die de prijs van een webshop kunnen beïnvloeden, en het is belangrijk om deze in gedachten te houden bij het plannen van je budget.

De functionaliteiten van je webshop

Een belangrijke factor die de kosten van je webshop beïnvloedt zijn de functionaliteiten die je wilt integreren.

Bijvoorbeeld: als je een groot aantal producten verkoopt wil je misschien productfilters toevoegen om het voor klanten gemakkelijker te maken om te vinden wat ze zoeken. Dit kan extra ontwikkelingstijd- en kosten met zich meebrengen.

Het toevoegen van meerdere talen verhoogt ook de prijs van je webshop, deze functionaliteit dient ingebouwd te worden en er zijn meerdere versies van de content nodig.

Een belangrijke factor die de kosten van je webshop beïnvloedt, zijn de functionaliteiten die je wilt integreren.

De omvang van je webshop

Een andere belangrijke factor is de omvang van je webshop. Hoe meer pagina’s, producten en content je hebt, des te meer werk het kost om de webshop te ontwikkelen. Grotere webshops kunnen ook meer tijd en resources vergen om te optimaliseren en te onderhouden.

Optimalisatie van je webshop: SEO en snelheid

Een goed geoptimaliseerde webshop kan hoger ranken in zoekmachines, wat kan leiden tot meer verkeer en verkoop. SEO (Search Engine Optimization) en snelheid zijn daarom cruciale factoren bij het bepalen van de kosten van je webshop.

Een goed geoptimaliseerde webshop kan hoger ranken in zoekmachines, wat kan leiden tot meer verkeer en verkoop.

Het optimaliseren van je webshop voor SEO kan extra kosten met zich meebrengen omdat dit gespecialiseerde kennis en constante monitoring vereist. Het verbeteren van de snelheid van je webshop kan ook extra ontwikkelingstijd en kosten vergen, vooral als je veel afbeeldingen of complexe functionaliteiten gebruikt.

Ontwikkelen van de content van je webshop

Tot slot: de content van je webshop heeft ook invloed op de kosten. Goede SEO teksten kunnen je helpen om producten te verkopen, je merk op te bouwen en beter vindbaar te zijn in zoekmachines. Het creëren van kwalitatieve content kan echter tijdrovend zijn. Dit geldt met name voor content die is geoptimaliseerd voor SEO. Je kunt er dus voor kiezen om een professionele copywriter in te huren, wat natuurlijk aanvullende kosten met zich meebrengt.

Bijkomende kosten

Naast de kosten voor het ontwikkelen van de webshop zijn er een aantal bijkomende kosten. We sommen er een aantal op:

Domein- & webhostingkosten

Als je overweegt een webshop te starten, zijn er verschillende bijkomende kosten die je niet over het hoofd mag zien. Eén daarvan zijn de domein- en hostingkosten. Een domeinnaam is het webadres waar mensen je webshop kunnen vinden, en hosting is de dienst die je website op het internet beschikbaar maakt.

Domeinnamen kosten gemiddeld tussen de €10,- en €50,- per jaar, afhankelijk van de extensie (.nl, .com, .eu). Hostingkosten variëren sterk, afhankelijk van het type hosting (gedeelde hosting, VPS, dedicated server) en de specificaties van de server. Je kunt rekenen op prijzen vanaf €5 per maand voor gedeelde hosting tot honderden euro’s per maand voor een dedicated server.

Onderhoud

Een andere kostenpost die vaak over het hoofd wordt gezien bij het plannen van een webshop zijn de onderhoudskosten. Net als elke andere website, moet een webshop regelmatig worden bijgewerkt en onderhouden om optimaal te presteren.

Net als elke andere website, moet een webshop regelmatig worden bijgewerkt en onderhouden om optimaal te presteren.

Onderhoud kan bestaan uit het updaten van de software van je webshop, het oplossen van technische problemen, het toevoegen van nieuwe functionaliteiten en het verbeteren van de beveiliging.

De kosten van het onderhoud van een webshop kunnen sterk variëren, afhankelijk van de complexiteit van de webshop en de frequentie van de updates. Je kunt echter rekenen op gemiddeld €50,- tot €200,- per maand voor het onderhouden van je webshop.

Online marketing

Als je meer succes wilt boeken met je webshop moet je investeren in online marketing. Hoewel dit een optionele kostenpost is, kan het een belangrijke rol spelen in het aantrekken van klanten en het stimuleren van de verkoop. Je kunt bijvoorbeeld doelgericht adverteren op Google, Instagram, Facebook of LinkedIn om meer sales te genereren

Weten met welke kosten je rekening moet houden als je online wilt adverteren?

Alles over de kosten van adverteren op Google

Alles over de kosten van adverteren op Facebook

Alles over de kosten van adverteren op Instagram

Alles over de kosten van adverteren op LinkedIn

Een goedkope webshop kan je veel geld kosten

Het klinkt aantrekkelijk: een goedkope webshop opzetten en toch profiteren van de voordelen van online verkoop. Toch kan deze schijnbaar kostenbesparende aanpak je op de lange termijn veel geld kosten. Hoe komt dat?

Onprofessioneel

Ten eerste kan een goedkope webshop een onprofessionele indruk wekken, wat het vertrouwen van je bezoekers niet ten goede komt. Een onaantrekkelijk design of onhandige gebruikersinterface kan potentiële klanten ervan weerhouden om een aankoop te doen. Je hebt geld bespaart, maar je loopt klanten mis.

Gebrek aan optimalisatie en functionaliteiten

Bovendien kan een goedkope webshop vaak niet de functionaliteiten en de gebruikservaring bieden die klanten tegenwoordig verwachten. Denk bijvoorbeeld aan mobiele optimalisatie, snelle laadtijden, geavanceerde zoekfuncties of beveiligde betalingsprocessen. Het gebrek aan deze functies kan niet alleen de klanttevredenheid verlagen, maar ook je SEO-prestaties en dus je zichtbaarheid in zoekmachines verminderen.

Slecht of niet te onderhouden

Tot slot kunnen goedkope webshops vaak moeilijker te onderhouden en bij te werken zijn, wat kan leiden tot hogere kosten op de lange termijn. Je zult bijvoorbeeld meer tijd en geld moeten besteden aan het oplossen van technische problemen, het updaten van je platform of het aanpassen van de webshop om aan nieuwe eisen of markttrends te voldoen.

Kortom, een goedkope webshop kan op het eerste gezicht geld besparen, maar de verborgen kosten kunnen op de lange termijn oplopen.

De kosten van een webshop zijn een investering

Het is essentieel om een balans te vinden tussen kostenbesparing en het waarborgen van de kwaliteit en functionaliteit van je webshop. Door te investeren in een professionele, goed ontworpen webshop, kun je uiteindelijk meer besparen – en verdienen – dan je in eerste instantie denkt.