Content offer: E-book of whitepaper?

Een content offer is de perfecte manier om gegevens te verzamelen van potentials. Je creëert een win-win situatie waarin je de bezoeker waardevolle informatie biedt in ruil voor bijvoorbeeld zijn of haar mailadres. Content offers zijn er in verschillende soorten en maten, maar hoe maak je nu de juiste keuze voor jouw doelgroep?

In deze blogpost vergelijken we twee populaire vormen van content offers met elk hun eigen voor- en nadelen: e-books en whitepapers.

Wat zijn e-books en whitepapers eigenlijk?

Zoals we eerder aangaven in Meer leads met een content offer is een content offer een enorm waardevolle tool als het gaat om het genereren van nieuwe leads. Hoewel je met de juiste inzet resultaat zult boeken met iedere vorm van een content offer, zijn sommige efficiënter in bepaalde situaties.

Voordat we de daadwerkelijke voor- en nadelen op een rijtje zetten, leggen we beide begrippen kort uit.

Een e-book als content offer

De term e-book staat voor Electronic Book. Zoals de naam al zegt is een e-book bedoeld voor digitaal gebruik. E-books gaan vaak over veelomvattende onderwerpen, zoals SEO, inbound marketing of e-commerce. E-books zijn de perfecte tool om conversies te genereren en te laten zien dat je verstand hebt van een sector. Met een e-book communiceer je dat je alle benodigde kennis in huis hebt.

Een voorbeeld van een e-book titel voor het onderwerp van dit blogbericht zou zijn: Content-offers: E-books VS. Whitepapers.

Een whitepaper als content offer

In tegenstelling tot e-books zijn whitepapers rapporten waarin een complex onderwerp uitgelegd wordt. Een whitepaper geeft vervolgens een diepgaande oplossing of mening over het onderwerp. Het doel is om de lezer een complex probleem uit te leggen en te informeren over een eventuele aanpak. Als dit blogbericht een whitepaper zou zijn heette het bijvoorbeeld: Hoe wij met een content offer 40% meer leads genereren

Een whitepaper omschrijft de methode waarmee je iets bereikt hebt, onderbouwd met een onderzoek en de bijbehorende data. Net als met een e-book laat je je potential zien dat je over de nodige kennis bezit in jouw vakgebied. Heb je tijd en data? Met een whitepaper neem je je potential mee de diepte in, op expert-niveau.

whitepaper Fujitsu voorbeeld

Een whitepaper dat we ontworpen hebben voor Fujitsu. Zoals je ziet aan de inhoudsopgave gaat deze aardig de diepte in.

E-book vs. Whitepaper

Ding ding ding, let’s get ready to rumbleeeee. Het is tijd om de voordelen van elk medium te vergelijken. Denk bij het maken van een keuze vooral aan het uiteindelijke doel.

Wanneer kies je voor een e-book als content-offer?

Weinig tijd

Heb je weinig tijd? Dan is je keuze snel gemaakt. Het maken van een e-book kost relatief veel minder tijd dan het maken van een whitepaper. Over het algemeen zijn e-books korter en hebben ze als doel het beantwoorden van vragen als “hoe maak ik” of “hoe bereik ik”. Aanvullend kun je met visuals en links (natuurlijk het liefst naar je eigen website) je content ondersteunen.

Interactieve media

E-books zijn vaak minder statisch dan whitepapers. Soms zijn e-books geen PDF’jes of Google Doc-bestanden, maar interactieve pagina’s of zelfs websites. In een e-book kun je bijvoorbeeld doorlinken naar ondersteunende blogposts die je eerder geschreven hebt of naar geoptimaliseerde landingspagina’s.

Relatief eenvoudig om te maken/delen

Omdat een e-book laagdrempeliger is in dan een whitepaper, is het onderwerp vaak ook relevant voor een minder selecte groep. Zo kun je een e-book zonder problemen delen op social media, in blogposts en via call-to-actions op je website. Je zou zelfs een link naar het e-book kunnen plaatsen in je e-mailhandtekening. Het zal je verbazen hoeveel resultaat daarmee te behalen valt. Zoals ik eerder aangaf, heb je niet veel tijd maar wil je een aanbod toch aantrekkelijk maken, dan is een e-book jouw weapon of choice.

Wanneer kies je voor een whitepaper als content-offer?

Laat zien dat jij voorop loopt

Wil je laten zien waarom jij beter bent dan je concurrent en waarom jij de enige logische keuze bent? Kies dan voor een whitepaper. Whitepapers zijn traditioneler van opzet dan e-books, maar de focus is over het algemeen een stuk scherper. In een whitepaper ga je diep in op één aspect van een onderwerp waardoor je een kleinere groep aanspreekt, maar wél op een zeer overtuigende en relevante manier.

Een e-book kan bijvoorbeeld gaan over “Social Media voor ondernemingen”, terwijl je in een whitepaper de diepte kunt opzoeken met “40% meer leads met dynamische ads op Instagram”.

Diepgang op expert-level

Omdat whitepapers een diepere focus hebben dan e-books, geven ze ruimte voor een meer uitgebreide uitleg van een onderwerp. Door middel van data en bevindingen is er geen twijfel mogelijk aan jouw kennis over het onderwerp. Een e-book bespreekt een breed onderwerp, waardoor de inhoud over de verschillende aspecten vaak minder onderbouwd is.

whitepaper call-to-action op een website

Zorg dat je opvalt

Omdat whitepapers onderzoeken bevatten van een bepaald aspect binnen een onderwerp, kan het zélfs voor geïnteresseerden langdradig en saai worden. Wissel droge content daarom af met goede vormgeving en zorg voor een heldere structuur. Zorg ervoor dat al je data op een nette manier gepresenteerd wordt en maak waar nodig gebruik van infographics. Zo zorg je ervoor dat potentials je whitepaper niet alleen downloaden, maar ook lezen.

And the winner is…

Geen van beide. Huh?

E-books zijn een geweldige tool om traffic te genereren en whitepapers excelleren in het creëren van specifieke conversies en het wegnemen van twijfel. Heb je weinig tijd, dan is een e-book waarschijnlijk jouw way to go, maar whitepapers zijn perfect voor onderzoeken en rapporten.

Het is altijd goed om te experimenteren en om verschillende soorten content-offers aan te bieden. Als jouw onderneming overstroomt van data en je biedt alleen whitepapers aan, dan kan dat een bepaald gedeelte van je doelgroep afschrikken. E-books zijn laagdrempeliger en kunnen een luchtige snack zijn voor je potentials, een mooie manier om ook die mailadressen te bemachtigen. Vergeet niet dat het doel is om je potential waardevolle informatie te bieden en te helpen.

En zoals altijd: heb je hulp nodig bij het bedenken/uitwerken/ontwerpen/verspreiden van jouw content offer? Je weet hoe je ons kunt bereiken!