Wat kost online marketing?

De vraag “Wat kost online marketing?” wordt ons bijna dagelijks gesteld. Begrijpelijk. Want als online marketing bureau móéten we haast wel weten wat ons eigen product kost, toch? Helaas is het antwoord iets minder simpel dan je in eerste instantie zou verwachten. Ben je als (startende) ondernemer benieuwd naar de kosten voor online marketing? In dit artikel vertel ik je er alles over.

Je wilt je bedrijf laten groeien en hebt besloten in te zetten op online marketing. Slim! Want online marketing is – zeker ten opzichte van haar traditionele tegenhanger – goed meetbaar en gemakkelijk op te schalen.

Het inschatten van de kosten voor online marketing is makkelijker gezegd dan gedaan. Nederland kent honderden marketing bureaus met elk hun eigen aanpak, kennisniveau en tarief.

Lees je dit artikel om erachter te komen welke prijzen we bij Visia Media hanteren? Download dan onze meest actuele prijslijst (artikel gaat verder onder de download).

Wat kost online marketing?

Op de vraag “Wat kost online marketing?” valt helaas geen eenduidig antwoord te geven. Online marketing is een breed begrip en bevindt zich in een landschap dat constant aan verandering onderhevig is.

Eén ding kan ik wel verklappen: voor het inhuren van een online-marketingprofessional betaal je tussen de €35,- en €180,- per uur. De uiteindelijke prijs die je maandelijks betaalt is van verschillende factoren afhankelijk:

Doelen en startpositie

First things first. Wat is het doel van je online marketing campagne, en welke stappen heb je al ondernomen?

Elk marketingproject gaat van start met een nulmeting. Het is namelijk onmogelijk om te optimaliseren zonder een beeld te hebben van de huidige situatie.

Op basis van de doelen en startpositie wordt een marketingplan opgesteld. Dit plan omschrijft de algehele strategie en de invulling van het traject.

Hoe ambitieuzer je doelen, des te hoger de kosten. Hoe sterker de startpositie, des te lager te kosten.

Het type onderneming

Je kunt je vast voorstellen dat een kleine eenmanszaak andere marketingbehoeftes heeft dan een grote multinational.

Terwijl de één met minimale ondersteuning een gerichte campagne kan opzetten, heeft de ander behoefte aan een brede insteek met bijbehorende strategie.

Hoe groter de onderneming, des te hoger de kosten voor online marketing.

In te zetten kanalen

Bij aanvang van het traject bepaal je samen met het marketing bureau welke kanalen benut zullen worden.

Ga je bijvoorbeeld 100% inzetten op online adverteren, zoekmachine optimalisatie toepassen of je social-mediakanalen benutten? Wellicht is een combinatie van kanalen the way to go.

De in te zetten kanalen spelen een belangrijke rol in het bepalen van de (maandelijkse) kosten. Zoekmachine optimalisatie is bijvoorbeeld erg tijdrovend, terwijl online adverteren een advertentiebudget vereist.

Het type samenwerking

Samenwerken met een marketing bureau kan op drie manieren, élk met hun eigen voordelen, nadelen en kostenplaatje:

  1. Uurtje factuurtje
    Het bureau werkt op basis van een vast uurtarief dat van tevoren met jou overlegd wordt. Het voordeel van deze werkwijze is dat je bureaus en tarieven gemakkelijk met elkaar kunt vergelijken. Het nadeel is dat je – onverwacht – voor hoge kosten kan komen te staan.
  2. Vooraf bepaald budget
    Je stelt een budget vast waarmee het bureau elke maand aan de slag gaat. Het voordeel van deze methode is dat je niet geconfronteerd wordt met onverwachte kosten. Maak wel duidelijke afspraken met het bureau voor wat betreft de te behalen resultaten.
  3. Performance based
    Bij een performance based samenwerking ontvangt het marketing bureau een percentage van de behaalde omzet. Stijgt de omzet vanwege de campagne? Dan stijgen de maandelijkse kosten.

De ene methode is niet persé beter dan de andere. Kies voor het type samenwerking dat het beste aansluit op jouw onderneming.

Je budget

Last but not least: ook je budget speelt een belangrijke rol in de offerte die je van een online marketing bureau ontvangt.

Bij Visia Media starten we elk traject met een kennismakingsgesprek. We bespreken de ins-en-outs van de organisatie, het doel van het project en belangrijke details zoals deadlines en budget.

Op basis van dit gesprek maken we een voorstel op maat. Aan vrijwel elk budget valt een mouw te passen.

Wat zijn de kosten van online marketing?

Wat zijn de gemiddelde kosten voor online marketing?

Nu je weet welke factoren belangrijk zijn bij het bepalen van de kosten van online marketing kunnen we eindelijk een conclusie trekken.

Een gemiddeld midden- of kleinbedrijf zal tussen de €600,- en €2.000,- per maand besteden aan online marketing. Afhankelijk van welke kanalen worden ingezet en welke doelen behaald moeten worden.

Heeft je bedrijf behoefte aan meer groei? Dan kunnen de kosten flink oplopen.

Heb je vragen over online marketing of interesse in een samenwerking? Neem dan gerust contact met ons op!