12 SEO-tips om hoger te scoren in Google

Het is de droom van elke hedendaagse ondernemer: hoog verschijnen in de zoekresultaten van Google. Een betere vindbaarheid in Google staat gelijk aan meer bezoekers, en dus potentiële klanten. Helaas is het verbeteren van je positie in Google alles behalve gemakkelijk. In dit blogbericht geef ik je een aantal praktische tips die je direct kunt toepassen om jouw online vindbaarheid te verbeteren. Let’s go!

Wat is SEO?

De afkorting SEO staat voor Search Engine Optimization, in het Nederlands ook wel zoekmachineoptimalisatie genoemd. Met behulp van SEO-technieken richt je je website zó in, dat een zoekmachine deze beter kan begrijpen en waarderen. Het gevolg hiervan is dat de zoekmachine je website eerder toont wanneer deze relevant is bij een specifieke zoekopdracht.

In de kern bestaat zoekmachineoptimalisatie uit drie onderdelen:

  • On-page SEO draait om de inhoud van je website, en dan met name de kwaliteit ervan;
  • Off-page SEO is het beïnvloeden van je SEO buiten je eigen website om;
  • Technische SEO omvat de technische optimalisatie van je website om beter te scoren.

Ik hoor je denken: “Heel interessant Maarten, maar hoe kom ik nou op die eerste pagina van Google?”. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar met onderstaande SEO-tips kun je al een heel eind komen.

Scroll verder voor praktische SEO-tips

On-page SEO-tips

Onderstaande tips zijn gericht op de inhoud van je website.

1. Schrijf goede content

Als je eerder in aanraking bent gekomen met zoekmachineoptimalisatie heb je vast wel eens gehoord van de uitspraak ‘Content is king‘. Het is dan ook niet voor niets dat ik deze lijst aftrap met de tip: schrijf goede content.

Veel SEO-“specialisten” proberen zoveel mogelijk zoekwoorden te proppen in hun webteksten. Begrijpelijk, maar wij raden onze klanten altijd aan hun webteksten te schrijven voor bezoekers, niet voor zoekmachines.

Probeer content te schrijven die aansluit op de behoefte van je bezoeker. Beantwoord potentiële vragen en bied meerwaarde. Maak de tekst uitnodigend om te lezen door te zorgen voor een duidelijk onderwerp, een goede introductie en relevante visuals. Zorg er verder voor dat je inhoud “scanbaar” is. Dit doe je door de tekst op te delen in alinea’s en gebruik te maken van duidelijke koppen.

Naarmate zoekmachines slimmer worden vervaagt de grens tussen ‘goede teksten’ en ‘geoptimaliseerde teksten’. Als je content relevant is voor je doelgroep scoor je beter in Google, punt.

2. Denk goed na over je koppen

De structuur van een webpagina wordt grotendeels bepaald door koppen en tussenkoppen, in de wereld van SEO ook wel headings genoemd.

De verschillende headings – H1 tot en met H6 – hebben elk hun eigen gradatie van gewichtigheid. H1 is het belangrijkst, deze gebruik je over het algemeen maar één keer per pagina en bevat meestal de titel. De overige headings kun je vaker gebruiken om je content te structureren.

Denk goed na over je headings, Google gebruikt deze namelijk om het onderwerp van je webpagina te bepalen. Net zoals bij tip 1 geldt ook hier: als het werkt voor bezoekers werkt het waarschijnlijk ook voor zoekmachines.

3. Link naar interne pagina’s

Interne links zijn belangrijk voor de gebruiksvriendelijkheid van je website, ze helpen bezoekers bij het navigeren naar relevante informatie. In principe bevat vrijwel elke website al interne links, denk bijvoorbeeld aan de links in je hoofdmenu en footer.

Zoekmachines gebruiken deze links om een beeld te krijgen van de structuur van je website, het helpt ze ook bepalen welke pagina’s belangrijk zijn. Verbeter de interne linkstructuur van je website door in je content naar andere relevante pagina’s te verwijzen.

4. Vergeet je afbeeldingen niet

Als het aankomt op zoekmachineoptimalisatie krijgen afbeeldingen niet de aandacht die ze verdienen. Dat is jammer, want afbeeldingen vormen vaak een belangrijk onderdeel van de inhoud van een webpagina.

Zorg ervoor dat alle afbeeldingen op je website een relevante alttekst hebben. Zoekmachines gebruiken deze tekst om erachter te komen wat het onderwerp van een afbeelding is. Daarnaast helpt de alttekst gebruikers met een visuele beperking om een afbeelding te kunnen ‘lezen’.

Naast de alttekst leest Google ook de bestandsnaam van je afbeeldingen om het onderwerp te bepalen. Gebruik daarom liever seo-infographic.jpg dan img_639267.jpg.

Zoals gezegd is deze alttekst heel belangrijk

Vergeet je afbeeldingen niet!

Off-page SEO-tips

Onderstaande tips zijn gericht op externe factoren die je SEO beïnvloeden.

5. Verzamel relevante backlinks

Eén van de belangrijkste aspecten van off-page SEO is het verzamelen van backlinks, ook wel linkbuilding genoemd. Backlinks zijn links naar jouw website vanaf externe, relevante webpagina’s. Google ziet deze links als “stemmen” op jouw website en beloont je met een betere positie op de zoekresultatenpagina.

Linkbuilding klinkt gemakkelijk, maar kan een tijdrovende bezigheid zijn. Om een begin te maken met het verzamelen van backlinks kun je je website aanmelden op één of meer relevante startpagina’s.

6. Schrijf deelbare content

Ik wil niet in herhaling vallen, maar ook op het gebied van linkbuilding is content ongelofelijk belangrijk.

Natuurlijk kun je honderden uren investeren in het uitwisselen van backlinks en het benaderen van startpagina’s. Echter, de meest natuurlijke methode voor het verzamelen van backlinks is het schrijven van kwalitatieve, deelbare content. Kijk kritisch naar de inhoud van je artikelen en zorg ervoor dat de informatie die je deelt up-to-date is.

7. Zet in op social media

Voor de beoordeling kijkt Google tegenwoordig ook naar de populariteit van je website op verschillende social-mediakanalen. Websites die veel besproken, geliket en gedeeld worden krijgen een hogere waardering.

Wees dus actief op relevante social-mediakanalen en verwerk deze in je website om bezoekers aan te sporen je content te delen. Zorg trouwens wel voor een sterke social-mediastrategie en een goed social-mediaplan om je kanalen maximaal te benutten.

8. Schrijf gastartikelen

Een andere manier om de waardering van je website te verbeteren is het schrijven van artikelen op andermans website, ook wel gastbloggen genoemd. Uiteraard link je in je gastartikel subtiel terug naar je eigen website.

Bij het beoordelen van backlinks kijkt Google niet alleen naar de kwantiteit, maar vooral ook naar de kwaliteit van de link. Het mooie van gastbloggen is dat je zelf bepaalt welke website je benadert om je artikel te publiceren. Hoe relevanter hoe beter!

Publiceer trouwens nooit hetzelfde artikel op verschillende websites. Google straft deze ‘dubbele inhoud’ af.

Schrijf gastartikelen.

Naast de SEO-voordelen bereik je met gastartikelen ook een bredere doelgroep.

Technische SEO-tips

Onderstaande tips verbeteren de technische optimalisatie van je website.

9. Mobile-first is the way to go

Dit is de meest voor de hand liggende technische SEO-tip die ik je kan geven: zorg ervoor dat je website optimaal presteert op telefoons en tablets. Google hecht hier niet voor niets veel waarde aan. Maar liefst 60% van de zoekopdrachten die het bedrijf wereldwijd verwerkt worden gedaan op mobiele apparaten.

Naast het feit dat een mobiele website belangrijk is voor je SEO kun je in 2020 überhaupt niet meer zonder. Iedereen is mobiel!

10. Snelle websites scoren beter

Snelheid is een belangrijke technische SEO-factor die je niet mag vergeten. Google benadeelt trage websites in de zoekresultaten omdat deze over het algemeen een negatieve gebruikerservaring veroorzaken.

Gebruik tools zoals Google Pagespeed Insights en Pingdom om knelpunten in de snelheid van je website te traceren en te verhelpen. Voor de WordPress-beheerders onder ons: eerder schreef ik een artikel over het versnellen van je WordPress-website.

11. Gebruik sitemaps

Een sitemap kun je vergelijken met de inhoudsopgave van een boek. Het is een lijstweergave die een compleet overzicht geeft van de pagina’s van je website.

Grote websites hebben vaak een sitemap die bezoekers helpt met navigeren, dit is voor kleine tot middelgrote websites niet relevant. Het is wel verstandig een losse sitemap te maken voor zoekmachines, deze krijgen zo snel een overzicht van alle pagina’s op je website.

Als je WordPress gebruikt kun je gemakkelijk sitemaps maken met plugins zoals Yoast en Google XML Sitemaps. Vergeet je sitemap niet te verzenden naar Google via Google Search Console. Het gebruik van sitemaps is een eenvoudige manier om de basis van je SEO te verbeteren.

12. Installeer een SSL-certificaat

Een SSL-certificaat – herkenbaar aan het typische groene slotje in de adresbalk – zorgt voor een versleutelde verbinding tussen een webserver en de browser van een bezoeker. Sinds 2017 neemt Google dergelijke certificaten mee in de waardering van een website: een beveiligde verbinding zorgt voor een betere SEO-score.

Weet je niet hoe je een SSL-certificaat aan je website toevoegt? Je webbouwer of hostingprovider kan dit vaak eenvoudig voor je regelen.

SSL-certificaat groen slot

Je herkent een SSL-certificaat aan het groene slotje

SEO kent geen einde

SEO is een proces dat eigenlijk geen einde kent. Naarmate zoekmachines slimmer worden veranderen de regels van het spel en kun je je website blijven optimaliseren.

Hopelijk helpen de tips in dit artikel je een begin te maken aan de zoekmachineoptimalisatie van je website. Heb je vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact met ons op.