Sterke landingspagina’s in 2023

Aandachtspannes worden korter en concurrentie groter. Voor het slagen van je online marketing is het daarom belangrijk dat je inspeelt op de wensen en verwachtingen van je bezoekers. Onderschat daarom niet de waarde van een sterke landingspagina. In dit artikel gaan we in op alle aspecten van effectieve landingspagina’s en hoe je deze kunt optimaliseren voor het beste resultaat.

Wat is een landingspagina?

Een landingspagina is een specifieke pagina op je website waar bezoekers (be)landen na het klikken op een link. Dit kan een item op de zoekresultatenpagina van Google zijn, een advertentie of een link op een andere locatie zoals bijvoorbeeld een nieuwsbrief.

Het gebruik van specifieke landingspagina’s heeft een aantal voordelen, namelijk:

Gerichte marketing

Landingspagina’s stellen je in staat om relevante informatie te tonen aan verschillende segmenten van je doelgroep.

Leadgeneratie

Ze helpen bij het verzamelen van contactinformatie in de vorm van leads, die later kan worden gebruikt voor remarketing.

Verhoogde conversies

Door te focussen op één doelgerichte actie kun je met een landingspagina het conversieratio verhogen.

Meetbaarheid

Landingspagina’s bieden waardevolle inzichten en metrics voor het analyseren van het succes van je marketingcampagnes.

De verschillende doelen van een landingspagina

Landingspagina’s kunnen worden ontworpen om verschillende doelen te bereiken, afhankelijk van je zakelijke doelen.

 • Leadgeneratie
  Dit soort landingspagina’s is ontworpen om contactinformatie van potentiële klanten te verzamelen.
 • Verkoop
  Deze pagina’s zijn bedoeld om bezoekers om te zetten in betalende klanten.
 • Informatie
  Deze landingspagina’s zijn bedoeld om informatie over een specifiek product of dienst te geven.
 • Evenementregistratie
  Deze pagina’s hebben tot doel de bezoeker te overtuigen zich in te schrijven voor een aankomend evenement.
Landingspagina's kunnen worden ontworpen om verschillende doelen te bereiken.

Landingspagina vs. normale pagina’s

Er is een groot verschil tussen een landingspagina en een normale pagina op je website. Een normale pagina – zoals je homepage of contactpagina – kan meerdere doelen hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld informatie geven over je bedrijf, je blogposts tonen of een samenvatting tonen van je dienstenaanbod.

Een landingspagina daarentegen is ontworpen met één gericht doel in gedachten en elk onderdeel van de pagina is geoptimaliseerd om dat doel te bereiken. Ze leiden je bezoekers naar een specifieke actie zoals het invullen van een formulier of het downloaden van een content-offer.

Een landingspagina is ontworpen met een enkel, gericht doel in gedachten.

Het belang van call-to-actions op je landingspagina

Call-to-actions (CTA’s) vormen de ruggengraat van je landingspagina. Een CTA is een aansporing aan de bezoeker om een bepaalde actie te ondernemen. Dit kan variëren van het kopen van een product, het downloaden van een whitepaper, tot het inschrijven voor een nieuwsbrief.

Het doel van een CTA is om de bezoeker te leiden naar de volgende stap in de customer journey – of dat nu een aankoop, een registratie of iets anders is.

Lees ons blogbericht Effectieve call-to-actions voor meer conversies en start met het genereren van meer leads!

Het optimaliseren van je landingspagina

Zorg voor een duidelijke en beknopte koptekst

De koptekst is de eerste informatie die een bezoeker ziet. Zorg er voor dat het de aandacht trekt en je unieke aanbod aanprijst.

Het oog wilt ook wat

Met een professioneel en aantrekkelijk ontwerp kan je je merkidentiteit tonen en het vertrouwen van je bezoekers vergroten.

Maak een opvallende en krachtige call-to-action

Maak je call-to-action prominent en duidelijk. Vertel bezoekers precies wat je van hen verwacht en wat ze er voor terug krijgen. Zoals onderstaande call-to-action van Dropbox:

Maak de inhoud van de pagina zo relevant mogelijk

Zorg ervoor dat de inhoud van je landingspagina relevant is voor je advertentie of het zoekresultaat waar de bezoeker op geklikt heeft.

Kijk hier voor meer tips over het optimaliseren van landingspagina’s.

Voorbeeld van een sterke landingspagina

Via de zoekopdracht “Energiecontract afsluiten” zag ik een advertentie van Oxxio. Waar de paginatitels van de concurrenten vooral richten op “Langdurig vast contract” of “Bekijk ons aanbod” belooft Oxxio “Bereken jouw persoonlijke deal in 1 minuut”.

Op de landingspagina staat het berekenen van de deal centraal. Er is geen doorverwijzing naar een andere pagina waardoor de gele knop alle aandacht opeist. Ik klikte omdat ik een deal wilde in één minuut en ik krijg precies waar ik om gevraagd heb.

Zoals bij veel zaken geldt ook hier het less is more principe. Hoe minder tekstuele en visuele ruis, hoe duidelijker en doeltreffender de boodschap.

Landingspagina's zijn het geheime wapen van je website

Bezoekers aan de haak slaan, potentials binnenhalen

Het optimaliseren van je landingspagina kan het verschil maken tussen het simpelweg aantrekken van verkeer naar je website en het converteren van dat verkeer naar klanten. Met sterke landingspagina’s kun je je concurrentie in het stof laten bijten.