Landingspagina’s maken in 2019

Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord dat landingspagina’s zorgen voor meer conversie. Een landingspagina is een specifieke pagina op je website waar je bezoekers naartoe stuurt vanuit een andere bron, denk hierbij bijvoorbeeld aan een advertentie op Facebook of Google. In dit bericht leg ik je uit hoe je een efficiënte landingspagina maakt.

Waarom een landingspagina?

“Ik leg mijn dienst/product al uit op mijn homepagina, waarom zou ik een losse landingspagina bouwen?”

Ik begrijp je punt. Je hebt veel tijd, moeite en geld gestoken in het (laten) bouwen van een goede website. Echter kunnen landingspagina’s verschillende voordelen bieden ten opzichte van de huidige pagina’s op je website:

  1. Een goede landingspagina sluit naadloos aan op je advertentie. Bezoekers weten wat ze kunnen verwachten en zijn meer geneigd je content te lezen.
  2. Relevante landingspagina’s zorgen ervoor dat je CPC (Cost-Per-Click) in Google Ads lager uitvalt. Je bespaart geld.
  3. Goede landingspagina’s begeleiden je bezoeker naar een specifiek(e) aanbod, dienst of product om vervolgens aan te sporen tot actie. Dit zorgt voor een hogere conversie.

Effectieve landingspagina maken

Nu je weet waarom je landingspagina’s nodig hebt ga ik je uitleggen hoe je ervoor zorgt dat ze effect hebben.

Bepaal een specifiek doel

De beste landingspagina’s hebben een specifiek doel. Spoort je advertentie aan om een gratis whitepaper te downloaden? Verwar je bezoekers dan niet met inschrijfformulieren voor je nieuwsbrief of links naar andere pagina’s. Als je meerdere calls-to-action gebruikt is de kans groot dat bezoekers overweldigd raken en je website verlaten.

Kortom: bepaal het doel van je landingspagina en zorg ervoor dat alle elementen op de pagina hierop aansluiten.

Bepaal de boodschap

Voordat je begint aan het indelen en vullen van de landingspagina is het belangrijk om vast te stellen voor wie je de pagina maakt. Wie is je doelgroep en waar is deze naar op zoek?

Aan de hand van de doelgroep die je hebt vastgesteld kun je de boodschap en tone-of-voice van de landingspagina bepalen. Zo zorg je ervoor dat de pagina ook daadwerkelijk aansluit op de wensen en verwachtingen van je bezoeker.

Kies voor een eenvoudige lay-out

Keep it simple, stupid! Net zoals in het voorgaande punt: zorg ervoor dat bezoekers niet overweldigd raken. Hou de opmaak van je landingspagina simpel, gebruik duidelijke taal en vermijd onnodige elementen.

Zo zorg je ervoor dat de focus blijft liggen op je call-to-action.

Zorg dat de call-to-action onmisbaar is

De call-to-action spoort je bezoeker aan om op actie over te gaan. Zorg er dan ook voor dat deze onmisbaar is, een scrollende bezoeker mag hem niet over het hoofd zien.

Natuurlijk moet je de call-to-action op een logische plek zetten, maar plaats hem het liefst zo hoog mogelijk op de pagina. Wanneer je hem helemaal onderaan de landingspagina plaatst bestaat de kans dat bezoekers hem überhaupt niet te zien krijgen.

Zorg er verder voor dat de call-to-action opvalt ten opzichte van de rest van de elementen op de pagina. Gebruik een opvallende kleur en zorg voor voldoende contrast om ervoor dat zorgen dat hij eruit springt.

Actie!

Gebruik simpele formulieren

Je wilt het liefst zoveel mogelijk gegevens van je potential binnenharken, begrijpelijk. Vergeet echter niet hoe vervelend het is een ellenlang formulier in te vullen. Zeker met het schermtoetsenbord van een mobiele telefoon.

Probeer het aantal formuliervelden dus te beperken tot een minimum. Vaak heb je in de eerste instantie al genoeg aan een voornaam en E-mailadres. De andere gegevens kun je later nog altijd laten aanvullen.

Vermijd lange laadtijden

Zoals ik al aangaf in mijn vorige artikel hebben lange laadtijden een slechte invloed op de gebruiksvriendelijkheid van je website. Hoe langer het duurt voordat je landingspagina geladen is, hoe groter de kans dat bezoekers afhaken. Het laatste dat je wilt is dat mensen op je advertentie klikken om vervolgens weg te klikken vanwege de laadtijd van de pagina.

Gebruik je WordPress? Lees dan Je WordPress site razendsnel maken om erachter te komen hoe je de snelheid van je website verbetert.

Blijven optimaliseren

Met bovenstaande tips kun je zelf aan de slag met het ontwikkelen van een efficiënte landingspagina voor jouw dienst of product. Vergeet hierbij niet dat een landingspagina nooit écht af is. Gebruik analytische software om een duidelijk inzicht te krijgen van hoe je pagina presteert en blijf optimaliseren om je conversie te verhogen.