SEO landingspagina voor meer conversie

Je hebt een fantastische website laten maken, fraaie bedrijfsfoto’s geschoten en veel moeite gestoken in het schrijven van overtuigende webteksten. Kortom: je bent helemaal klaar voor een eindeloze stroom aan bezoekers. Maar wat blijkt? De bezoekersaantallen vallen tegen. Nu je praktisch door je marketingbudget heen bent zoek je een goedkope manier om zichtbaar te worden voor je doelgroep. De oplossing? SEO landingspagina’s natuurlijk!

First things first. SEO, wat was dat ook alweer?

SEO is de afkorting voor het Engelse begrip Search Engine Optimization, ook wel zoekmachine optimalisatie genoemd. Met SEO doelen we op een groep technieken waarmee je ervoor kunt zorgen dat een specifieke webpagina hoog verschijnt in de zoekresultaten van Google. Het logische gevolg hiervan is dat de betreffende pagina meer bezoekers krijgt.

Over SEO kun je duizenden artikelen vinden, waarvan een aantal op de Visia-website. Zo deelde ik eerder al een SEO-checklist, gaf ik tips over lokale SEO en gaf ik SEO-tips voor beginners.

SEO Landingspagina's maken

Waarom SEO landingspagina’s?

Bij het schrijven van je webteksten houd je al rekening met de optimalisatie voor zoekmachines. Waarom zou je dan moeite steken in het optimaliseren van losse SEO landingspagina’s?

Het antwoord is simpel: specifieke landingspagina’s stellen je in staat om bezoekers met een specifiek doel te targeten. Zo kun je één landingspagina inrichten voor bezoekers die al klaar zijn om je product aan te schaffen, terwijl je je met een andere landingspagina focust op bezoekers die nog overtuigd moeten worden.

Een goede landingspagina sluit naadloos aan op de behoefte van je bezoeker. In combinatie met een sterke call-to-action zorgt een landingspagina voor hogere conversie.

SEO-vriendelijke landingspagina maken

Nu je het belang van SEO-vriendelijke landingspagina’s begrijpt wordt het tijd voor het echte werk: optimaliseren. Here we go!

Bepaal de zoekwoorden

De eerste stap in elk SEO-traject is het bepalen van de zoekwoorden, ook wel zoekwoordenonderzoek genoemd.

Tijdens een zoekwoordenonderzoek is het belangrijk om te kijken naar de markt, het concurrentielandschap en potentiële en huidige klanten. Met het onderzoek probeer je te achterhalen welke zoekwoorden potentie hebben. Daarnaast geeft zoekwoordenonderzoek ook waardevolle inzichten in het zoekvolume en de concurrentie op bepaalde keywords.

Hoe zoeken potentiële klanten naar jouw product of dienst? Wat zijn je prestaties in Google ten opzichte van concurrenten? Hoeveel potentie heeft jouw landingspagina voor organisch verkeer? Dit zijn essentiële vragen die je jezelf moet stellen tijdens een zoekwoordenonderzoek. Binnenkort wijd ik hier een los artikel aan.

Zoekwoordenonderzoek

Integreer zoekwoorden op de juiste plekken

Nu je de SEO-zoekwoorden hebt bepaald wordt het tijd om deze te integreren in je landingspagina. Besteed vooral aandacht aan de volgende plekken:

Paginatitel
Gebruik je focus-zoekwoord altijd in de paginatitel, het liefst vooraan. Gebruik de rest van de ruimte in de titel voor een pakkende headline.

Meta-tags
In de meta-tags staat “onzichtbare” informatie die Google gebruikt voor het indexeren en voorvertonen van je webpagina. Gebruik ook hier je focus-zoekwoord.

Heading-tags
De heading-tags (H1, H2, H3, etcetera) bepalen een groot gedeelte van de structuur van je pagina. Probeer waar mogelijk ook hier je zoekwoorden te verwerken.

Alt-tags en bestandsnamen
Afbeeldingen worden vaak over het hoofd gezien tijdens SEO. Optimaliseer je afbeeldingen door je focus-zoekwoord op te nemen in de alt-tag en de bestandsnaam.

Hoofdtekst
Uiteraard moet de hoofdtekst van je pagina ook voorzien zijn van de juiste zoekwoorden. Probeer echter niet te over-optimaliseren. Door de tekst vol te proppen met zoekwoorden wordt deze onleesbaar en loop je het risico om gestraft te worden door Google.

Werk aan je linkprofiel

Het opbouwen van een linkprofiel is één van de belangrijkste onderdelen van zoekmachine optimalisatie, ook in het geval van SEO op landingspagina’s. Je bouwt een linkprofiel op door backlinks van relevante websites te verzamelen.

Backlinks zijn links naar jouw landingspagina vanaf externe, relevante websites. Deze links worden door Google gebruikt om de kwaliteit van je website te beoordelen.

Houd er bij het verzamelen van backlinks rekening mee dat kwaliteit boven kwantiteit gaat. Eén link van een gewaardeerde website heeft meer invloed dan 100 links van inferieure websites.

Snelheid en mobiele optimalisatie van je landingspagina

De laatste jaren is Google steeds meer aandacht gaan besteden aan mobiele optimalisatie en laadtijd. De verwachting is dat deze factoren steeds zwaarder gaan wegen als het aankomt op SEO.

Zorg er dus voor dat je landingspagina vlekkeloos werkt op mobiele apparaten en snel laadt. Werkt je website nog niet op iPhones, iPads en andere devices? Stop dan met lezen en vraag vandaag nog een offerte aan.

Optimaliseer voor snelheid

Analyseer en verbeter je SEO landingspagina

De laatste stap in het optimalisatieproces is het analyseren van de resultaten van je landingspagina. Meten is weten: zonder zicht op de resultaten zul je nooit weten of je landingspagina’s goed geoptimaliseerd zijn.

De belangrijkste meetbare pijlers zijn organisch verkeer en click-through-rate (meestal afgekort als CTR). Voor het tracken van deze data kun je gebruikmaken van gratis software zoals Google Analytics en Google Search Console.

Helaas is er geen geheime formule waarmee je in één keer de perfecte landingspagina neerzet. De wereld van online marketing gaat over trial and error. Voer kleine veranderingen door en houd de resultaten in de gaten.

Met de tips in dit artikel ben je in ieder geval in staat om een sterke basis neer te zetten. Meer weten over landingspagina’s? Lees dan het artikel over conversie optimalisatie op landingspagina’s dat ik vorig jaar schreef.