SEO Basics: SEO Content Schrijven

Als communicatiebureau werken we bij Visia Media aan uiteenlopende projecten. De meeste hebben één ding gemeen: ze bevatten een online marketing traject. SEO speelt bij veel van deze opdrachten een belangrijke rol. Zoekmachine optimalisatie vormt dan ook de absolute basis van online marketing. In de blogreeks SEO Basics leggen we de belangrijkste aspecten van SEO uit. Deze week gaan we het hebben over het schrijven van SEO content. Let’s go!

SEO, hoe zit dat ook alweer?

Even een korte opfriscursus voor de nieuwkomers onder ons. SEO is de afkorting voor de Engelse term Search Engine Optimization, ook wel zoekmachine optimalisatie in het Nederlands. SEO omvat alle werkzaamheden die ervoor zorgen dat de pagina’s van een website hoger en vaker verschijnen in de zoekresultaten van Google en andere zoekmachines.

Om je te ondersteunen in het verbeteren van je positie in de zoekresultaten van Google zijn we de blogreeks SEO Basics gestart. Hierin leggen we de basisbeginselen aan je uit.

SEO content schrijven

Als je de SEO Basics reeks al langer volgt, weet je ondertussen dat zoekmachines maar één doel hebben: gebruikers voorzien van de meest relevante resultaten voor hun zoekopdracht.

Wil je je concurrentie voorbij schieten op de zoekresultatenpagina? Dan zul je er dus voor moeten zorgen dat jouw website het beste aansluit op de zoekopdracht van een potentiële klant.

Content is king.

Zoekmachine optimalisatie en content zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden: zonder tekst valt er niets te laten zien op de zoekresultatenpagina. Dat maakt het schrijven van goede content één van de belangrijkste onderdelen van je SEO-strategie.

Wat bedoelen we met SEO content?

De definitie van content is alle inhoud die beschikbaar wordt gemaakt door een medium. Dat is nogal wat; van YouTube-video’s tot nieuwsbrieven, en van wetenschappelijke artikelen tot blogberichten.

Alles dat je op internet consumeert is per definitie content.

In de wereld van marketing gebruiken we content om onze doelgroepen van informatie te voorzien, te helpen, te boeien en aan ons bedrijf te binden. Het blogbericht dat je momenteel leest is hier een mooi voorbeeld van.

We proberen niets te verkopen, maar delen vrijblijvend waardevolle informatie waarmee we je (hopelijk) kunnen helpen.

Is alle content dan SEO content?

Nee. Het begrip SEO content is iets minder breed: hiermee doelen we voornamelijk op de tekstuele inhoud van een website.

Ondanks het feit dat zoekmachines – met behulp van geavanceerde algoritmes – steeds beter worden in het begrijpen van multimedia zoals video en audio, begrijpen ze het geschreven woord nog altijd het beste. Daar kun jij als gedreven marketeer mooi op inspelen.

Leuke teksten schrijven is helaas niet voldoende om hoog te eindigen in de zoekresultaten. In het volgende onderdeel van dit bericht ga ik dieper in op de peilers waaraan je content moet voldoen om goed te scoren.

Deze peilers zijn als volgt:

  • Schrijf voor de gebruiker;
  • Zoekintentie is leidend;
  • Kies en verwerk de juiste zoekwoorden.

De gebruiker staat voorop

In de goeie ouwe tijd van online marketing (not!) schreef men SEO content met de zoekmachine in het achterhoofd. De bezoeker werd nagenoeg vergeten.

Het resultaat? Pagina’s met ellenlange teksten die tot de nok werden volgepropt met zoekwoorden. Onleesbaar voor de normale mens, maar de robots van Google smulden ervan.

Gelukkig is die Gouden Eeuw van zoekmachine marketing voorbij. Google maakt ondertussen gebruik van complexe algoritmes die dit soort zoekmachinevalstrikken pertinent naar de laatste pagina verbannen. En dat is maar goed ook, want voor de eindgebruiker hebben dit soort teksten weinig meerwaarde.

Schrijf dan ook niet voor zoekmachines! Richt je bij het creëren van content áltijd op de gebruiker:

  • Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit. Gebruik niet onnodig veel woorden om Google te paaien;
  • Bedien je gebruiker door waardevolle informatie te delen of zijn vragen te beantwoorden;
  • Zorg voor een goede leesbaarheid door gebruik te maken van hapklare paragrafen, (sub)koppen en scanbare lijstjes;
  • Prop je teksten niet vol met zoekwoorden(!)

Houd het doel in zicht

Zoals ik in het vorige hoofdstuk schreef draait SEO content om het bedienen van je gebruiker. Maar hoe doe je dat precies? Simpel: door de zoekintentie in je achterhoofd te houden.

Zoekintentie – ook wel bekend als Search Intent – is de reden achter een zoekopdracht. Want de meeste gebruikers spenderen hun tijd niet voor de lol op Google. Achter vrijwel elke zoekopdracht schuilt een behoefte, vraag of probleem.

Op basis van deze zoekintentie formuleren mensen hun zoekterm. We onderscheiden de volgende vier intenties:

  1. Informatief
    Men is op zoek naar algemene informatie. Denk hierbij aan de betekenis van een term, of achtergrondinformatie over een BN’er.
  2. Navigationeel
    De gebruiker weet al wat hij zoekt. Als zoekopdracht wordt vaak een website- of merknaam gebruikt.
  3. Commercieel onderzoek
    Dit wordt uitgevoerd door mensen die van plan zijn een specifiek product aan te schaffen. Ze gebruiken de zoekmachine om aanbieders te vergelijken.
  4. Transactioneel
    De bezoeker weet precies wat hij of zij wilt hebben en staat op het punt om dit product aan te schaffen (“iPhone 12 Kopen”).

Definieer voordat je begint met schrijven wat de search intent van een potentiële bezoeker zal zijn. Op deze manier kun je bepalen op welke zoektermen je moet inspelen, alsook je content relevant maken.

Bezoeker blij. Google blij. Jij blij.

Keywords are key

Je hebt een kwalitatief stuk content geschreven dat lekker leesbaar is en inspeelt op de behoefte van je bezoeker. Nu wordt het tijd voor de puntjes op de i: het bepalen en verwerken van de juiste zoekwoorden.

Het bepalen van de juiste zoekwoorden hebben we in een eerder bericht uit deze reeks al besproken. Dit doen we aan de hand van een zoekwoorden onderzoek. De zoekintentie uit het vorige hoofdstuk kun je hier prima bij gebruiken.

De kunst van het schrijven van SEO content is het verwerken van deze zoekwoorden in je tekst, zonder dat dit storend is voor de eindgebruiker. Gebruik hiervoor de volgende richtlijnen:

  • Verwerk de zoekwoorden in je paginatitel en meta description;
  • Gebruik je zoekwoorden – en varianten daarvan – in de (sub)koppen van je pagina;
  • Maak gebruik van relevante afbeeldingen en voeg zoekwoorden toe aan de alt tags;
  • Verwerk de zoekwoorden op strategische plekken in je tekst, denk hierbij aan de inleiding en de afsluitende alinea.

Wat je ook doet, over-optimaliseer je content niet. Want onthoud: we schrijven niet voor maar voor ‍ ‍ .

SEO content is de basis

Hopelijk begrijp je na het lezen van dit artikel dat het schrijven van SEO content verder gaat dan het volproppen van een tekst met zoekwoorden. Hoe je het ook wendt of keert: marketing draait áltijd om de eindgebruiker. Denk voordat je begint met het creëren van content dan ook goed na over het doel van je tekst, de intentie van je bezoeker en de waarde die je biedt.

Heb je hulp nodig bij het schrijven van goede SEO content, of zit je met een ander vraagstuk? Neem dan gerust contact met ons op, of laat hieronder een reactie achter.