Wat kost een website?

De vraag “Wat kost een website?” wordt ons bijna dagelijks gesteld. Begrijpelijk. Want als webdesign bureau móéten we haast wel weten wat ons eigen product kost, toch? Helaas is het antwoord iets minder simpel dan je in eerste instantie zou verwachten. Ben je als (startende) ondernemer benieuwd naar de kosten voor het laten maken van een website? In dit artikel vertel ik je er alles over.

Veel ondernemers vinden het moeilijk om in te schatten wat een website mag kosten. Logisch ook, want Nederland kent honderden aanbieders en de mogelijkheden lopen uiteen. Vraag tien offertes aan bij tien bureau’s en je ontvangt gegarandeerd tien voorstellen die duizenden euro’s verschillen.

Lees je dit artikel om erachter te komen welke prijzen we bij Visia Media hanteren? Download dan onze meest actuele prijslijst (artikel gaat verder onder de download).

Wat kost het bouwen van een website?

Vragen wat een website mag kosten is een beetje als vragen wat een huis mag kosten. De antwoorden komen dan ook overeen: dat is afhankelijk van je wensen.

Ik begrijp dat bovenstaand statement niet bepaald bevredigend is. Jij bent natuurlijk op zoek naar een prijsindicatie voor het laten bouwen van een professionele (bedrijfs)website. Om je niet met lege handen weg te sturen zal ik je toch een indicatie proberen te geven.

Laten we eerst kijken naar de verschillende factoren die de kosten van een website bepalen:

Het doel van de website

First things first. Wat wordt het doel van je website?

Wil je de website inzetten als marketingtool om nieuwe klanten aan je bedrijf te binden, of wordt het vooral een online visitekaartje?

In het eerste geval ontkom je er niet aan te werken met een ervaren webbureau dat je website kan optimaliseren voor leadgeneratie. Als je op zoek bent naar een online visitekaartje ben je waarschijnlijk een stuk goedkoper uit en kun je uit de voeten met een standaardoplossing.

De omvang van het project

Om nog even terug te komen op de analogie van een huis: je begrijpt natuurlijk wel dat het bouwen van een flatgebouw een stuk kostbaarder is dan het uit de grond stampen van een rijtjeshuis.

Met de omvang van het project doel ik overigens niet alleen op het aantal pagina’s dat de website telt, maar vooral op het aantal verschillende elementen.

Websites die voornamelijk bestaan uit standaard content-pagina’s met hier en daar een afbeelding zijn over het algemeen een stuk goedkoper dan websites met op elke pagina een uniek ontwerp. In het laatste geval kunnen de kosten van de website behoorlijk oplopen.

Unieke functionaliteiten kosten meer

Elke organisatie is uniek en verdient daarom een unieke website. Je zult mij nooit het tegendeel horen beweren.

Desondanks bevat het merendeel van de bedrijfswebsites grofweg dezelfde functionaliteiten. Zaken zoals een blog, portfolio, contactformulier en een Google Maps-kaart vind je terug op vrijwel elke hedendaagse website.

Heb je genoeg aan deze standaardmodules? Dan ben je een stuk goedkoper uit dan wanneer je behoefte hebt aan unieke maatwerk functionaliteiten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een geavanceerde webshop, ledensysteem of educatieplatform.

Maatwerk vs. Eenheidsworst

Zoals ik eerder vertelde doe je er goed aan een unieke website voor je bedrijf te laten maken. Je wilt namelijk opvallen ten opzichte van concurrenten.

Dat betekent echter niet dat je je bedrijfswebsite from scratch moet laten bouwen. Je kunt ook kiezen voor het gebruik van een template.

Een template is een sjabloon dat vrijwel kant-en-klaar geleverd wordt. Het ontwerp en de functionaliteiten van de website zijn grotendeels al bepaald en ontwikkeld.

Het bureau hoeft enkel de inhoud en vormgeving af te stemmen op jouw bedrijf. Lees ook mijn eerdere artikel over templates vs. maatwerk websites.

Terugkerende website kosten

Naast de kosten voor het laten ontwerpen en ontwikkelen van de website moet je rekening houden met terugkerende vaste lasten. Veelvoorkomende vaste lasten zijn:

  • Webhosting;
  • Domeinnaamregistratie;
  • SSL-certificatie;
  • Beveiliging & monitoring;
  • Maandelijks onderhoud.

Je budget

Last but not least: ook je budget speelt een belangrijke rol in de offerte die je van een webdesign bureau ontvangt.

Bij Visia Media starten we elk traject met een kennismakingsgesprek. We bespreken de ins-en-outs van de organisatie, het doel van het project en belangrijke details zoals deadlines en budget.

Op basis van dit gesprek maken we een voorstel op maat. Aan vrijwel elk budget valt een mouw te passen.

Wat zijn de kosten van online marketing?

Wat zijn de kosten voor een gemiddelde website?

Nu we weten welke factoren meewegen in het bepalen van de prijs van een website kunnen we dan toch eindelijk een conclusie trekken.

De gemiddelde bedrijfswebsite zal tussen de €1.500,- en €10.000,- kosten. Afhankelijk van de technische specificaties en benodigde functionaliteiten.

Heeft je bedrijf niet genoeg aan een gemiddelde website? Dan kunnen de kosten flink oplopen.

Daarnaast kun je rekenen op tussen de €100,- en €750,- aan jaarlijks terugkerende kosten. Denk hierbij aan webhosting, onderhoud en actieve beveiliging van de website.

Heb je meer vragen over websites of interesse in een samenwerking? Neem dan gerust contact met ons op!