Effectieve linkbuilding voor meer traffic

Linkbuilding is het proces van het verzamelen van links naar je website, en is een essentieel onderdeel van SEO. Deze links worden backlinks genoemd en worden beschouwd als een ‘stem’ van vertrouwen voor jouw website. Hoe meer vertrouwen jouw website heeft, hoe hoger deze zal ranken in de zoekresultaten van Google en andere zoekmachines.

Meer bezoekers met linkbuilding

Linkbuilding is een langetermijnstrategie om jouw website te laten groeien. Het is een waardevolle manier om jouw positie in de sector te verankeren. Hieronder staan enkele redenen om linkbuilding actief in te zetten voor jouw website- of shop:

1. Het verhoogt je Domain Authority (DA)
DA is een score die is ontwikkeld door Moz die aangeeft hoe hoog je website zal ranken in zoekresultaten. Door het verkrijgen van kwalitatieve backlinks van andere websites, zal je Domain Authority stijgen.

2. Het verbetert je PageRank
PageRank is een score die is ontwikkeld door Google die aangeeft hoe belangrijk je website is. Hoe meer backlinks je website heeft, des te hoger de PageRank.

3. Je ontvangt meer organisch zoekverkeer
Backlinks van andere websites zijn een van de belangrijkste factoren die de positie van jouw website in zoekresultaten beïnvloeden. Hoe hoger je website rankt, hoe meer organisch verkeer je ontvangt.

green plant on brown round coins

4. Je vergroot jouw naamsbekendheid en autoriteit
Als andere websites naar jouw website linken is dit een teken dat je website relevant en waardevol is. Dit kan leiden tot meer bekendheid en een grotere autoriteit binnen je branche.

5. Je krijgt meer leads en conversies
Hoe meer bezoekers jouw website ontvangt, des te groter de kans op leads en conversies. Kwalitatieve backlinks van andere websites kunnen je doelgroep naar je website leiden en de kans op conversies vergroten.

6. Je bouwt relaties op met andere websites
Linkbuilding is niet alleen goed voor je SEO, het kan ook leiden tot waardevolle relaties met andere websites en bloggers binnen je branche.

7. Je verbetert de gebruikerservaring
Kwalitatieve backlinks kunnen leiden tot een betere gebruikerservaring. De backlink stuurt bezoekers namelijk naar relevante informatie op je website dat invulling geeft aan hun informatiebehoefte.

Voordat je aan de slag gaat met linkbuilding

Voordat je effectief aan de slag kunt gaan met linkbuilding dien je een aantal zaken in orde te maken:

1. Werk aan alle belangrijke onderdelen van SEO voordat je begint met linkbuilding

Voordat je actief begint met linkbuilding is het essentieel om ervoor te zorgen dat alle belangrijke aspecten van SEO op orde zijn. Start met het uitvoeren van een grondig zoekwoordenonderzoek om de zoekintentie van je beoogde doelgroep te begrijpen.

Identificeer de belangrijkste (longtail-)zoekwoorden die relevant zijn voor je website. Daarnaast moet je werken aan andere belangrijke rankingfactoren zoals technische optimalisatie, gebruiksvriendelijkheid van de website, contentkwaliteit en metadata-optimalisatie. Het succes van je linkbuilding-inspanningen wordt beïnvloed door de algehele SEO-strategie.

2. Creëer linkwaardige content

Linkwaardige content is relevant, informatief en soms tijdloos. Door dit soort content te produceren vergroot je de kans dat andere websites naar je content zullen linken. Je kunt bijvoorbeeld een kennisbank, nieuwssectie of vergelijkbare hubs opzetten. Dit biedt bezoekers waardevolle informatie en stelt je in staat om op meer relevante zoekwoorden te ranken. Zorg ervoor dat je content van hoge kwaliteit, uniek en waardevol is voor je doelgroep om jouw autoriteit in de sector te vergroten.

3. Analyseer je concurrentie

Het is belangrijk om te begrijpen hoe je concurrenten presteren op het gebied van linkbuilding. Identificeer je belangrijkste concurrenten en analyseer hun linkprofielen met behulp van tools zoals SEMrush, Ahrefs of Moz.

Met een uitgebreide concurrentie analyse krijg je inzicht in het verschil tussen jou en je concurrenten. Je kunt zien of je een achterstand of voorsprong hebt op het gebied van linkbuilding en de activiteiten van je concurrenten nauwlettend in de gaten houden. Bovendien kun je ontdekken waar hun focus ligt en waar mogelijkheden liggen om jezelf te onderscheiden en links te verkrijgen.

person in blue shirt writing on white paper

4. Kies een set focuszoekwoorden met bijbehorende URL’s

Voor elke website zijn er zoekwoorden die het meest belangrijk zijn. Dit kan te maken hebben met een hoge vraag vanuit je doelgroep of omdat het de belangrijkste producten of diensten vertegenwoordigt die je aanbiedt.

Het is belangrijk om deze zoekwoorden te identificeren voor een sterke linkbuildingstrategie. Denk hierbij aan de zoekintentie van de bezoeker. Conversiegerichte zoekwoorden zoals “jas kopen” zijn zeer waardevol omdat de intentie al gericht is op het uiteindelijk kopen van een jas. Let ook op het zoekvolume en de huidige ranking van de zoekwoorden. Zorg voor een goede spreiding van verschillende zoekwoorden om een uitgebalanceerde strategie te creëren.

Vijf manieren om goede backlinks te krijgen

1. Gastbloggen op andere websites

Een van de beste manieren om kwalitatieve backlinks te krijgen is door te gastbloggen op andere websites binnen jouw branche. Hiermee kun je niet alleen een backlink naar je website verkrijgen maar ook waardevolle exposure en relaties opbouwen.

Wanneer je een gastblog schrijft is het belangrijk dat je waardevolle en relevante inhoud levert. Vergeet natuurlijk niet om een link naar jouw website op te nemen in het artikel!

turned on Acer laptop on table near cup

2. Maak infographics en deel ze op andere websites

Infographics zijn een visuele manier om informatie weer te geven. Ze zijn niet alleen gemakkelijk te begrijpen, maar ook aantrekkelijk voor het oog. Infographics worden vaak gedeeld op social media en andere websites wat kan resulteren in kwalitatieve backlinks naar jouw website.

Wanneer je een infographic maakt is het belangrijk dat je jouw branding erin verwerkt. Hiermee zorg je ervoor dat de lezer weet dat de infographic van jouw website afkomstig is. Zorg ook dat de infographic relevant en interessant is voor je doelgroep. Dit zal ervoor zorgen dat mensen jouw infographic willen delen op social media en andere websites.

3. Maak gebruik van broken linkbuilding

Broken linkbuilding is een methode waarbij je kapotte links op andere websites opspoort en vervolgens de eigenaren van de website een alternatieve link naar jouw website aanbiedt. Dit kan resulteren in kwalitatieve backlinks naar jouw website.

Om broken linkbuilding te gebruiken moet je eerst zoeken naar websites in jouw branche met kapotte links. Hiervoor kun je gebruik maken van verschillende tools als Broken Link Checker. Vervolgens kun je een lijst maken van de websites met kapotte links en deze benaderen met een alternatieve link naar jouw website.

blue green and red plastic clothes pin

4. Social media linkbuilding

Naast traditionele linkbuildingmethoden kun je ook gebruikmaken van social media om backlinks te verkrijgen. Actief zijn op social media platforms stelt je in staat om je content te delen en de aandacht van mensen te trekken. Als je interessante en waardevolle content hebt bestaat de kans dat mensen deze delen en er links naar creëren vanuit hun eigen websites of blogs.

Zorg ervoor dat je social media-berichten voorziet van aantrekkelijke visuals en pakkende teksten om de kans op delen en linkbuilding te vergroten.

5. Creëer waardevolle content en promoot het actief

Waardevolle content staat aan de voet van het creëren van backlinks. Zonder goede inhoud wilt natuurlijk niemand naar jou refereren. Focus op het produceren van hoogwaardige, unieke en informatieve content die relevant is voor jouw doelgroep. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit blogposts, whitepapers, case studies, handleidingen, video’s of podcasts.

Linkbuilding kost tijd en moeite

Het is belangrijk om te beseffen dat het verkrijgen van kwalitatieve backlinks tijd en moeite kost. Zorg ervoor dat je altijd focust op het creëren van waardevolle content en het opbouwen van relevante relaties met andere website-eigenaren en influencers in jouw branche. Dit zal je helpen om op lange termijn effectieve en waardevolle backlinks te verkrijgen die bijdragen aan de autoriteit en zichtbaarheid van je website.