Wat is een SERP? Zoekresultaten uitgelegd

SERP staat voor Search Engine Result Page, de zoekresultaten pagina van een zoekmachine dus. Voor ondernemers één van de meest belangrijke pagina’s op het internet. Maar hoe zit deze pagina nu eigenlijk in elkaar? En nog belangrijker: wat kunnen we doen om goed te scoren op de SERP (zoekresultaten pagina)? Dat is waar we het vandaag over gaan hebben!

Marketeers weten hoe waardevol de SERP kan zijn, deze pagina heeft namelijk 1-op-1 impact op de hoeveelheid traffic die je website ontvangt. Het doel is natuurlijk om zo hoog mogelijk op de (voor jou relevante) zoekresultaten pagina’s te komen. We gaan het specifiek hebben over de SERP’s van Google en hoe je hier je voordeel uit kunt halen.

Waarom zijn SERP’s (zoekresultaten pagina’s) belangrijk?

De SERP – zoekresultaten pagina in het Nederlands – is de pagina die iemand voorgeschoteld krijgt na het uitvoeren van een zoekopdracht. SERP’s rangschikken relevante resultaten aan de hand van het algoritme van Google, waarin ze rekening houden met relevantie en bruikbaarheid.

Wanneer je bijvoorbeeld zoekt op “Kosten online adverteren” wordt de volgende pagina getoond:

Zonder schaamte kies ik hier een zoekresultaten pagina waarop Visia Media de organische toppositie heeft. We hebben er dan ook hard voor gewerkt.

Google verwerkt meer dan 6.300 zoekopdrachten per seconde. Laat dit even bezinken. Als je ervan uitgaat dat de top positie op de SERP ongeveer 75% van de kliks krijgt, dan begrijp je waarom deze positie enorm waardevol is. Voor deze organische plaats op de zoekresultaten pagina van Google betaal je namelijk niet per klik en ook niet per weergave. Helemaal. Niets.

Opvallen op de SERP

De SERP’s van Google tonen tien websites per pagina. Dat is extreem weinig, zeker als je weet dat duizenden concurrenten ook een plekje aan de top willen veroveren. Om een plaats op de eerste pagina zoekresultaten te bemachtigen dien je op te vallen. Niet alleen voor je potentiële bezoekers, maar ook voor Google.

En dat kan. Namelijk met Rich Snippets. Maarten schreef er een tijd geleden over in de blogpost “Opvallen in Google met Rich Snippets”. Als je op zoek bent naar meer informatie over snippets, dan raad ik je aan deze blogpost door te nemen. Ik zal de verschillende mogelijkheden even opsommen:

  • Reviews & ratings
  • Recepten
  • Voorraad en beschikbaarheid
  • Video’s
  • Q&A’s

Hoe je je positie op de zoekresultaten pagina kunt inzien

Een hoge positie op de SERP’s is extreem belangrijk voor je onderneming, het is daarom cruciaal dat je je prestaties voortdurend in de gaten houdt. Zo kun je ook inzicht krijgen in je concurrentie en anticiperen wat jij beter kunt doen om een hogere positie in te nemen.

Met behulp van een SEO-(Search Engine Optimisation)tool krijg je inzicht in alle metrics van jouw website.

Een voorbeeld van een dergelijke SEO tool is SEMRush. Om deze tool te gebruiken dien je een abonnement af te nemen, hierdoor krijg je toegang tot geavanceerde software om jouw positie op de SERP te verbeteren. Een tool die je kosteloos kunt gebruiken om jouw zoekresultaten te monitoren is Ubersuggest. Met deze tool krijg je (basis-)informatie over jouw website en de zoekwoorden waarmee jij in de zoekresultaten verschijnt.

Hoewel de mogelijkheden een stuk beperkter zijn dan SEMRush, biedt het een sterk uitgangspunt om inzicht te krijgen in de positie in de zoekresultaten van jouw website.

Hoe kan ik mijn positie op de zoekresultaten pagina (SERP) verbeteren?

Met een goede positie op de zoekresultaten pagina’s (SERP’s) kun je je online zichtbaarheid aanzienlijk vergroten. In principe zijn er twee verschillende mogelijkheden: organische zoekresultaten en betaalde zoekresultaten.

Hoger in de SERP door betaalde advertenties

Als je direct naar de top van de zoekresultaten pagina wilt schieten, dan zijn betaalde advertenties jouw way to go. Advertenties op Google volgen het PPC principe: Pay Per Click. Op basis van een aantal diepergaande factoren betaal je een bepaald bedrag voor iedere klik op jouw advertentie.

Meer weten over PPC en adverteren in zoekmachines? In Online Adverteren: De complete gids behandelen we alle ins-and-outs van de wereld van online adverteren. Mét gratis E-book download!

Als je organisch niet goed scoort op de SERP zijn betaalde advertenties nog altijd een goede keus. Op deze manier kun je hoog scoren op de zoekresultaten pagina’s, zonder veel tijd kwijt te zijn met het organisch verhogen van je positie. Mocht je er over nadenken om een betaalde advertentiecampagne in te zetten om jouw plek op de SERP te verhogen, houd deze tips dan in je achterhoofd:

  • Voer een zoekwoorden onderzoek uit. Je keywords bepalen wie jouw advertenties te zien krijgt, het is dus belangrijk om te weten wát jouw potentials intikken op Google om op jouw advertentie uit te komen. Een zoekwoorden onderzoek is cruciaal voor het slagen van jouw online advertentiecampagne (én daarmee ook jouw positie op de SERP). Gebruik hiervoor data uit Google Analytics of de tool binnen Google Ads.
  • Probeer iedere parameter in Google Ads zo specifiek mogelijk in te stellen. Hoe doelgerichter en specifieker je bent, hoe relevanter de bezoekers zijn die je via je online advertenties op de zoekresultaten pagina’s binnenhaalt.
  • Hou je campagneresultaten in de gaten. Een online advertentiecampagne is verre van een klik-klak-klaar oplossing. Om hoger in de zoekresultaten te komen dien je je advertentiecampagne aan te passen op basis van de verkregen data. Door aanpassingen door te voeren leer je wat wél en wat niet werkt op de SERP’s van jouw zoekwoorden.

Hoger in de SERP door organische zoekresultaten

Technologische ontwikkelingen volgen elkaar snel op, consumenten groeien natuurlijk mee. Een betaalde advertentie kan eventuele bezoekers dan ook afschrikken. Aangezien je betaalt voor jouw plekje in de zoekresultaten wordt er bij jouw advertentie vermeld dat het om een advertentie gaat. Sommige bezoekers zien dit als opgedwongen reclame en zullen dus meer waarde hechten aan zoekresultaten die organisch hun positie hebben verdiend.

Met een SEO (Search Engine Optimization) strategie kun je organisch scoren op de SERP’s. Met de volgende tips kun je al een hoop resultaat bereiken:

  • Optimaliseer je landingspagina’s. Het woord zegt het al: een landingspagina is een pagina waar je bezoeker terechtkomt wanneer hij op een van de zoekresultaten klikt. Omdat deze pagina gelinkt is de zoekopdracht die de bezoeker heeft uitgevoerd, is het enorm belangrijk dat deze zo relevant mogelijk is. In het blogbericht SEO-vriendelijke landingspagina’s kun je lezen hoe je met een efficiënte pagina hoger in de SERP kunt komen!
  • Voor een zoekwoorden onderzoek uit. Net als met betaalde zoekresultaten is een zoekwoorden onderzoek voor organische zoekresultaten net zo belangrijk. Gebruik hiervoor je data uit Google Analytics of gebruik de tool van Google Ads.
  • Zorg voor diepgaande content. Wanneer er belangrijke informatie op je website te vinden is waarmee het probleem of de vraag van je bezoeker opgelost kan worden, zal Google je belonen met een hogere positie in de zoekresultaten. Kennisdeling door middel van een blog speelt een grote rol in de wereld van SEO. Door belangrijke en relevante keywords te verwerken in de teksten van je blogposts wordt jouw website steeds waardevoller voor je bezoekers. Dit kan een enorme boost opleveren voor jouw positie in de zoekresultaten.
  • Optimaliseer met Rich Snippets. Door jouw content in te delen met de juiste structuur kan Google jouw website beter scannen. Rich Snippets kunnen hierbij helpen. Vergeet niet dat door het toevoegen van Rich Snippets jouw zoekresultaat méér ruimte krijgt op de zoekresultaten pagina!

Hoger scoren op de zoekresultaten pagina is niet eenvoudig

Welke route je ook kiest om hoger in de zoekresultaten te komen, het is geen makkie om een goede positie op de SERP te behouden. Door het inzetten van de juiste tools en de juiste aanpak kun je een sterke strategie formuleren waarmee je een stapje dichter bij een toppositie in de zoekresultaten bent.

Kom je er zelf niet uit en zoek je iemand met ervaring? Zoek niet verder.