SEO Basics: Zoekwoord strategie

Als communicatiebureau werken we bij Visia Media aan uiteenlopende projecten. De meeste hebben één ding gemeen: ze bevatten een online marketing traject. SEO speelt bij veel van deze opdrachten een belangrijke rol. Zoekmachine optimalisatie vormt dan ook de absolute basis van online marketing. In de blogreeks SEO Basics leggen we de belangrijkste aspecten van SEO uit. Deze week gaan we het hebben over zoekwoord strategie. Let’s go!

SEO, hoe zit dat ook alweer?

Even een korte opfriscursus voor de nieuwkomers onder ons. SEO is de afkorting voor de Engelse term Search Engine Optimization, ook wel zoekmachine optimalisatie in het Nederlands. SEO omvat alle werkzaamheden die ervoor zorgen dat de pagina’s van een website hoger en vaker verschijnen in de zoekresultaten van Google en andere zoekmachines.

Om je te ondersteunen in het verbeteren van je positie in de zoekresultaten van Google zijn we de blogreeks SEO Basics gestart. Hierin leggen we de basisbeginselen aan je uit.

Wat is een zoekwoord strategie?

In het eerste bericht van deze reeks hebben we het gehad over zoekwoorden onderzoek, een belangrijke stap in vrijwel elk online marketingtraject. De stappen die je ná dit onderzoek doet zijn echter minstens zo belangrijk: het ontwikkelen en uitvoeren van een zoekwoord strategie.

In tegenstelling tot zoekwoorden onderzoek – dat draait om het samenstellen van een lijst van potentiële zoekwoorden – focus je tijdens het bepalen van de zoekwoord strategie vooral op hoe je op deze zoekwoorden wilt scoren.

Van de landingspagina’s die geschreven moeten worden tot de nulmeting van de huidige stand van zaken. Alle stappen worden bepaald in de zoekwoord strategie.

Klein beginnen om groots te winnen

Je gaat je zoekwoord strategie dus uitvoeren aan de hand van je zoekwoorden onderzoek. Maak om te beginnen een lijst van vijf tot tien zoekwoorden die passen bij het doel dat je voor ogen hebt.

Er is een goede reden waarom we aanraden om klein te beginnen met je zoekwoord strategie: SEO is een iteratief proces. Door te experimenteren met een kleine groep zoekwoorden bespaar je tijd en kun je bijsturen waar nodig.

Kijk wat wel een niet werkt voor jouw onderneming, maak onderbouwde keuzes en hak sneller knopen door.

Een zoekwoord strategie draait om content

Nu je hebt bepaald op welke zoekwoorden je gaat focussen wordt het tijd voor het zware werk: content bedenken. Content is de absolute bakermat van SEO. Hoe je het ook wendt of keert, het enige doel van een zoekmachine is het aanbieden van de juiste content op het juiste moment aan de juiste gebruiker.

Bepaal voor elk zoekwoord op je lijst welke content het meest passend is. Dankzij het zoekwoorden onderzoek dat je hebt uitgevoerd ken je je doelgroep, haar behoeftes en de manier waarop ze een zoekmachine gebruikt.

Aan jou de taak om content te bedenken die hier het beste op aansluit. Goede content doet minstens één van de volgende dingen:

  1. Antwoord geven op een vraag van een bezoeker;
  2. Een oplossing bieden aan iemand met een specifiek probleem;
  3. Product(en) aanbieden aan personen die bereid zijn iets te kopen;
  4. Vertellen wie je bent en wat je doet aan potentials in de onderzoeksfase.

Past jouw content niet in één van de bovenstaande categorieën? Bedenk dan wat de potentiële meerwaarde is voor je doelgroep.

De vorm van je content bepalen

Als het goed is heb je voor elk zoekwoord bepaald welke content er geschreven moet worden. Nu wordt het tijd om te bepalen welke vorm deze content moet hebben.

Heb je een zoekwoord met een hoge koopintentie? Dan kan het waardevol zijn om de content op een landingspagina te plaatsen waarop je conversie mogelijk maakt. In plaats daarvan content bedacht waarmee een vraag wordt beantwoord? Schrijf dan een informatief blogbericht waarmee de bezoeker snel geholpen is.

Op basis van je zoekwoorden onderzoek moet het bepalen van de vorm van je content een eitje zijn.

Loop je alsnog vast? Ga dan terug naar de tekentafel en definieer opnieuw de zoekintentie van je bezoeker.

Concurreren met jezelf is waanzin

Geloof me maar, al je concurrenten bevinden zich online en strijden voor die felbegeerde eerste plaats in Google. Doe jezelf daarom een plezier en concurreer alleen met hen, niet met jezelf.

Wat ik daarmee bedoel? Schrijf nooit meer dan één stuk content voor een bepaald zoekwoord. Je website zal er niet hoger door scoren en één goed artikel zal beter presteren dan twee matige.

Meten = weten

Je hebt hard gewerkt aan een goede zoekwoord strategie, maar hoe weet je nou of deze zijn vruchten afwerpt? Simpel: met behulp van een keyword tracking tool. Dit soort online tools helpen je met het volgende:

  • Resultaten van concurrenten monitoren
    Monitor je concurrenten en ontdek op welke zoekwoorden ze scoren. Op basis hiervan kun je potentiële kansen ontdekken.
  • Je zichtbaarheid vergroten
    Doordat je de huidige resultaten van je strategie in kaart brengt, kun je onderbouwde keuzes maken om je zichtbaarheid te vergroten.
  • Dalingen in de zoekresultaten vaststellen
    Ook informatie over dalingen in de zoekresultaten zijn waardevol voor je strategie. Goede tracking tools geven aan waarom je gedaald bent, zodat je snel actie kunt ondernemen.
  • Potentiële zoekwoorden ontdekken
    Door belangrijke zoekwoorden te tracken krijg je een beeld van het zoekvolume, de concurrentie en de zoekintentie. Op basis hiervan kun je potentiële zoekwoorden herkennen en prioriteit geven.

Er zijn tal van tools beschikbaar waarmee je zoekwoorden kunt monitoren. Ik som de meest bekende voor je op:

  1. Ahrefs
  2. Semrush
  3. Moz
  4. Google Search Console (gratis maar beperkt)
  5. AccuRanker

Kies er één en begin met meten (en weten).

Een zoekwoord strategie is nooit af

Welkom op het internet, waar niets in beton gegoten is. Resultaten wijken af, doelen worden bijgesteld en zoekmachines worden doorontwikkeld. Daarom is het van belang dat je regelmatig kritisch kijkt naar je zoekwoord strategie en hoe deze tot uiting komt.

Zijn al je focus keywords nog relevant? Heb je een nieuwe dienst ontwikkeld, of is je werkgebied gegroeid? Neem dan de tijd om je strategie bij te sturen. Maak (kleine) correcties om de juiste koers te volgen.

Heb je hulp nodig bij het bepalen van een zoekwoord strategie, of heb je een ander SEO-vraagstuk? Laat het weten in de reacties hieronder!