Zo vind je de beste zoekwoorden voor Google

Het kiezen van de juiste zoekwoorden is een essentiële stap om ervoor te zorgen dat jouw website de top bereikt van de zoekresultatenpagina. In deze blogpost bespreken we Google zoekwoorden en laten we zien hoe je de beste zoekwoorden voor je bedrijf kunt vinden.

Wat zijn Google zoekwoorden?

Google zoekwoorden zijn de termen of zinnen die gebruikers invoeren in de zoekbalk van Google om informatie, producten of diensten te vinden. Deze zoekwoorden vormen de basis van hoe Google de relevantie van een pagina bepaalt in relatie tot de zoekopdracht van de gebruiker. Ze spelen een cruciale rol in zoekmachineoptimalisatie (SEO) en zijn essentieel voor het vergroten van de online zichtbaarheid van je bedrijf om – in het ultieme scenario – bovenaan in Google te komen.

Google zoekwoorden zijn essentiële elementen die de interactie tussen gebruikers en de online wereld vormgeven. Het zijn de bruggenbouwers tussen de vragen van de gebruiker en de antwoorden die jouw website biedt.

Waarom zijn zoekwoorden belangrijk voor Google?

Zoekwoorden zijn niet alleen de bouwstenen van zoekmachineoptimalisatie (SEO), ze zijn ook de brug tussen gebruikers en zoekmachines. Door de juiste zoekwoorden in je website te gebruiken, help je Google en andere zoekmachines te begrijpen waar je pagina’s over gaan. Dit vergroot de kans dat je hoger in de zoekresultaten rankt, wat leidt tot meer zichtbaarheid en meer verkeer naar jewebsite.

Het doel van Google: Relevantie en context

Google’s algoritmen zijn ontworpen om de meest relevante en waardevolle content aan gebruikers te presenteren. Zoekwoorden zijn daarbij essentieel, omdat ze de zoekmachine inzicht geven in de relevantie en context van je content. Het gebruik van relevante zoekwoorden die aansluiten bij de zoekintentie van gebruikers, vergroot de kans dat je pagina als waardevol wordt gezien en dus hoger rankt.

Zoekwoorden verbeteren de gebruikerservaring

Google zoekwoorden spelen ook een grote rol in gebruikerservaring. Wanneer je content aansluit bij wat gebruikers zoeken, is de kans groter dat ze op je website blijven en converteren. Een optimale afstemming tussen zoekwoorden en content draagt bij aan een positieve gebruikerservaring, wat weer een voordelig effect heeft op je SEO-ranking.

Zoekwoorden zijn de fundamenten die de connectie tussen je website en potentiële klanten versterken. Ze zijn cruciaal voor het opbouwen van online zichtbaarheid en het aantrekken van kwaliteitsverkeer.

Zoekwoorden geven je een concurrentievoordeel

De concurrentie online is hoog. Het correct implementeren van zoekwoorden kan je een voorsprong geven op concurrenten die op dezelfde termen azen. Door te investeren in grondig zoekwoordenonderzoek en deze effectief te integreren in je content, kun je je zichtbaarheid vergroten en je concurrentiepositie versterken.

Zoekwoorden trekken gericht verkeer aan

Het gebruik van zoekwoorden die aansluiten bij de behoeften en intenties van je doelgroep, trekt gericht verkeer aan. Dit betekent dat de bezoekers die via zoekmachines op je website komen, waarschijnlijker geïnteresseerd zijn in jouw producten of diensten. Dit leidt niet alleen tot meer verkeer op je website, maar ook tot hogere conversieratio’s en meer omzet.

Soorten Google zoekwoorden

Er zijn verschillende soorten zoekwoorden die elk hun eigen unieke kenmerken en voordelen hebben. Hieronder staan de belangrijkste uitgelicht:

Short-tail keywords

Deze zoekwoorden bestaan meestal uit één tot twee woorden (vandaar korte staart), zoals “Schoenen kopen”. Ze hebben hoge zoekvolumes, waardoor de concurrentie er groot is. Het kan een uitdaging zijn om hierop te ranken, maar als je succesvol bent, kan het veel verkeer naar je website leiden.

Voordelen van short-tail keywords

 • Breed bereik
  Short-tail keywords hebben een breder bereik en kunnen een groot publiek aantrekken. Dit komt doordat ze algemener zijn en door veel gebruikers worden ingevoerd, wat resulteert in hoge zoekvolumes en zichtbaarheid.
 • Meer verkeer
  Door hun brede en algemene aard trekken short-tail keywords vaak veel verkeer naar je website. Dit kan vooral voordelig zijn voor websites die inkomsten genereren uit advertenties en hun zoekwoorden willen optimaliseren.

Nadelen van short-tail keywords

 • Hoge concurrentie
  Vanwege het hoge zoekvolume is de concurrentie op short-tail keywords ook zeer hoog. Dit maakt het moeilijker en vaak duurder om een hoge ranking te behalen, vooral voor nieuwe en kleine websites.
 • Lagere conversieratio
  Omdat short-tail keywords algemener zijn, kunnen ze gebruikers aantrekken die niet noodzakelijkerwijs geïnteresseerd zijn in wat je aanbiedt. Dit resulteert vaak in lagere conversieratio’s.

Long-tail keywords

Long-tail keywords zijn langer en daardoor specifiek, bijvoorbeeld “rode hardloopschoenen voor dames”. Ze hebben vaak lagere zoekvolumes, maar de conversieratio’s zijn hoger omdat ze gericht zijn op een specifiekere zoekintentie. Dit maakt het makkelijker om een relevante en geoptimaliseerde gebruikerservaring te bieden.

Voordelen van long-tail keywords

 • Hogere conversieratio
  Long-tail Google zoekwoorden zijn specifieker en trekken gebruikers aan met een duidelijke zoekintentie. Hierdoor zijn deze bezoekers vaak dichter bij een aankoopbeslissing, wat resulteert in hogere conversieratio’s.
 • Minder concurrentie
  Omdat ze zo specifiek zijn, is de concurrentie voor long-tail keywords meestal lager. Dit maakt het makkelijker (en kosteneffectiever) om hoog te ranken in de zoekresultaten.

Nadelen van long-tail keywords

 • Lager zoekvolume
  Omdat long-tail keywords specifiek zijn betekent dit over het algemeen dat ze minder zoekverkeer hebben. Het kan daarom langer duren om een grote stroom verkeer op te bouwen.
 • Beperkter bereik
  Met een gerichte aanpak bereik je mogelijk minder mensen, wat nadelig kan zijn als je een breder publiek wilt aanspreken.

Branded keywords

Deze Google zoekwoorden bevatten een specifieke merknaam, zoals “Adidas voetbalschoenen”. Als mensen op branded keywords zoeken, hebben ze al een duidelijk idee van wat ze willen, wat de kans op conversie verhoogt.

Voordelen van branded keywords

 • Hoge conversie
  Wanneer gebruikers zoeken met branded keywords, hebben ze vaak al een duidelijk idee van wat ze willen. Dit resulteert in een hoog conversieratio, aangezien ze al bekend zijn met het merk.
 • Loyaliteit en vertrouwen
  Branded keywords trekken gebruikers aan die al vertrouwd zijn met een merk, wat de kans op herhaalaankopen en klantenloyaliteit verhoogt.

Nadelen van branded keywords

 • Beperkt tot het merk
  Het gebruik van branded keywords beperkt je tot gebruikers die al bekend zijn met een merk, waardoor het bereiken van nieuw publiek een uitdaging kan zijn.
 • Minder effectief voor nieuwe merken
  Voor nieuwe of minder bekende merken kunnen branded keywords minder effectief zijn, aangezien er minder mensen specifiek op het merk zullen zoeken.

Hoe kies je sterke zoekwoorden voor Google?

Zoekwoordenonderzoek

Het kiezen van de juiste Google zoekwoorden begint met een gedetailleerd zoekwoordenonderzoek. Hiermee ontdek je welke termen jouw doelgroep gebruikt en welke relevant zijn voor jouw bedrijf. Gebruik tools zoals Google Keyword Planner, Ahrefs of SEMrush om te zien welke zoekwoorden hoge zoekvolumes hebben en om nieuwe zoekwoordideeën te ontdekken. Analyseer ook de zoekintentie achter elk zoekwoord om te zorgen dat jouw content aansluit bij wat gebruikers zoeken. Een handige tip is om ook te kijken naar de “People Also Ask” sectie in Google voor aanvullende ideeën.

Meer weten over het uitvoeren van een sterk zoekwoordenonderzoek? Je leest het in ons blogbericht SEO Basics: Zoekwoorden onderzoek

Het uitvoeren van een grondig zoekwoordenonderzoek is de eerste stap naar het vinden van de perfecte Google zoekwoorden.

Analyseer je concurrenten

Het analyseren van de Google zoekwoorden die jouw concurrenten gebruiken, biedt waardevolle inzichten. Hiermee identificeer je kansen en ontdek je welke zoekwoorden nog ontbreken in jouw strategie. Tools zoals SpyFu en Moz kunnen je helpen de zoekwoordstrategieën van concurrenten te analyseren. Kijk niet alleen naar welke zoekwoorden zij gebruiken, maar ook hoe goed ze ranken en welke content er aangeboden wordt. Zo kun je unieke en verbeterde content creëren om hoger te ranken.

Focus op long-tail keywords

Long-tail keywords zijn langer, specifieker en hebben vaak minder concurrentie. Ze zijn goud waard omdat ze vaak meer conversie opleveren. Gebruikers die long-tail zoekopdrachten gebruiken, zijn vaak verder in het aankoopproces en hebben een duidelijke zoekintentie. AnswerThePublic is een uitstekende tool om long-tail keyword ideeën te genereren. Maak content die nauw aansluit bij deze specifieke zoekopdrachten om de kans op conversies te vergroten.

Gebruik synoniemen en variaties

Door synoniemen en variaties van zoekwoorden te gebruiken, maak je je content rijker en aantrekkelijker voor zoekmachines. Dit helpt ook om een breder publiek aan te spreken en meer organisch verkeer naar je website te trekken. Gebruik tools als Google Trends om te zien hoe verschillende variaties presteren in zoekopdrachten.

Optimaliseer voor voice search

Voice search wordt steeds populairder, en het optimaliseren van je content voor spraakzoekopdrachten is essentieel. Mensen gebruiken vaak natuurlijke taal en stellen complete vragen wanneer ze zoeken via spraak. Integreer daarom vragen en antwoorden in je content en gebruik meer informele taal in gespreksvorm. Tools zoals het bovengenoemde AnswerThePublic kunnen hier ook nuttig zijn om relevante vragen te vinden die mensen stellen rondom jouw zoekwoorden.

Monitor en analyseer je Google zoekwoorden

Na het implementeren van je zoekwoorden is het cruciaal om de prestaties te monitoren en te analyseren. Gebruik Google Analytics om te zien hoe jouw website en specifieke pagina’s presteren op het gebied van organisch verkeer, bouncepercentage en conversies. Aan de hand van deze gegevens kun je je strategie verfijnen en bijsturen waar nodig. Blijf ook op de hoogte van veranderingen in zoekalgoritmen en pas je strategie aan om in lijn te blijven met de best practices van SEO.

Google zoekwoorden zijn meer dan termen

Het effectief inzetten van Google zoekwoorden kan de resultaten van je bedrijf aanzienlijk verbeteren. Het is meer dan alleen het vinden van termen; het draait om het begrijpen van je doelgroep en hoe deze zoekt naar producten of diensten die je aanbiedt.

Met behulp van de juiste strategieën en tools, biedt het gebruik van Google zoekwoorden je de mogelijkheid om jouw online zichtbaarheid te vergroten, meer gericht verkeer aan te trekken en uiteindelijk je online doelen te bereiken. Tijd om deze kennis in de praktijk te brengen en de vruchten te plukken van een geoptimaliseerde online aanwezigheid!