16 kenmerken van een professionele website

Je website is vaak het eerste contactpunt tussen jou en een potentiële klant. Het is daarom meer dan alleen een digitaal visitekaartje: het is een weerspiegeling van je merk, diensten en waarden. Maar wat maakt een website nu echt professioneel? In dit blogbericht gaan we dieper in op 16 kenmerken van een professionele website en waarom ze essentieel zijn voor online succes. Of je nu een beginnende ondernemer bent of een gevestigd bedrijf dat zijn website wil vernieuwen, deze inzichten helpen je om de kwaliteit, functionaliteit en impact van je site te maximaliseren.

1. Een professionele website is responsive

Een responsive website niet langer optioneel. Je website moet er goed uitzien en functioneren op alle apparaten, van desktops tot smartphones. Responsive betekent dat je site zich automatisch aanpast aan het schermformaat, zodat gebruikers geen moeite hebben met navigeren of lezen. Stel je voor dat je een online kledingwinkel bezoekt en de afbeeldingen passen niet op je scherm. Frustrerend, toch?

person holding black smartphone while standing on bridge

2. Zorg voor duidelijke navigatie

Een gebruiker zou binnen enkele seconden moeten kunnen vinden wat hij of zij zoekt. Een duidelijk, logisch navigatiemenu is daarom essentieel. Het moet intuïtief aanvoelen en de belangrijkste pagina’s van je professionele website moeten gemakkelijk bereikbaar zijn.

Tip: Less is more. Probeer je menu-items tot een minimum (en een maximum van 6 menu-items) te beperken voor de beste gebruikerservaring.

Een gebruiker zou binnen enkele seconden moeten kunnen vinden wat hij of zij zoekt.

3. Een professionele website is snel

Niets is frustrerender dan een trage website. De laadsnelheid van je pagina’s kan het verschil betekenen tussen het vasthouden en het verliezen van een bezoeker. Bovendien beloont Google snelle websites met hogere zoekmachine rankings.

Tip: Maak gebruik van tools zoals Google PageSpeed Insights om te zien hoe snel je site laadt en aanbevelingen te krijgen voor verbetering.

Jouw website razendsnel maken? Lees het in ons blogbericht Snellere website? Zo doe je dat!

De laadsnelheid van je pagina's kan het verschil betekenen tussen het vasthouden en het verliezen van een bezoeker.

4. Bied hoogwaardige content

Een professionele website biedt relevante, actuele en boeiende informatie die waarde toevoegt voor bezoekers. Zorg ervoor dat je content vrij is van spel- en grammaticale fouten voor een professionele uitstraling.

Meer weten over de voordelen van contentdeling? Je leest het hier.

Je professionele website moet relevante, actuele en boeiende informatie bevatten die waarde toevoegt voor je bezoekers.

5. Een professionele website is geoptimaliseerd voor SEO

Wat heeft het voor zin om een prachtige website te hebben als niemand hem kan vinden? SEO (zoekmachineoptimalisatie), zorgt ervoor dat je site wordt opgemerkt door zoekmachines zoals Google. In de praktijk betekent dit het integreren van relevante keywords, het optimaliseren van afbeeldingen en het zorgen voor kwalitatieve backlinks. Door het gebruik van de keyphrase “professionele website” in dit artikel, verhogen we de zichtbaarheid ervan voor personen die op zoek zijn naar dit specifieke onderwerp. En hier ben je!

Lees ook:

monitor screengrab

6. Visueel aantrekkelijk design

Een visueel aantrekkelijk design trekt bezoekers aan en houdt hun aandacht vast. Je website moet niet alleen functioneel zijn, maar ook esthetisch aantrekkelijk met een consistent kleurenpalet en afbeeldingen van hoge kwaliteit.

7. Gebruik(er)svriendelijkheid

Bezoekers hebben niet het geduld om te worstelen met een complexe of verwarrende website. Gebruiksvriendelijkheid, ook wel usability genoemd, is cruciaal voor een professionele website. Dit kenmerk zorgt ervoor dat bezoekers eenvoudig en efficiënt de informatie of functies vinden die ze zoeken.

Wat maakt een website gebruiksvriendelijk? Denk aan duidelijke navigatie, logisch gestructureerde content, intuïtieve lay-outs en eenvoudige interactieve elementen. Een gebruiksvriendelijke website vermindert de frustratie van gebruikers en vergroot de kans dat ze terugkeren, interactie hebben of converteren.

Voorbeeld: Een duidelijke zoekfunctie bovenaan de pagina – gecombineerd met goed georganiseerde menu’s – helpt gebruikers snel te vinden wat ze nodig hebben.

8. Een professionele website is veilig

Gegevensbescherming en privacy op het internet zijn van groot belang. Een professionele website herken je onmiddellijk aan het groene slotje: een SSL-certificering. Dit slotje geeft aan dat alle gegevens die tussen je site en haar bezoekers worden gedeeld, gecodeerd zijn. Maar het gaat verder dan dat. Geavanceerde beveiligingsprotocollen – zoals firewalls en malware-detectie – zijn ook essentieel om ervoor te zorgen dat je website en de waardevolle gegevens van je klanten veilig blijven.

Tip: Controleer regelmatig op software-updates en patches om ervoor te zorgen dat je beveiligingsmaatregelen up-to-date zijn.

Lees ook: Je WordPress website beveiligen

9. Social-media integratie

Social media is niet meer weg te denken uit de moderne marketingmix. Door social media-icoontjes en feeds op je professionele website op te nemen, kun je je online aanwezigheid versterken en meer bezoekers aantrekken.

Meer bezoekers aantrekken? Zo doe je dat.

10. Reviews

Mensen vertrouwen vaak op de meningen van anderen. Door positieve reviews te tonen, versterk je je geloofwaardigheid en bouw je vertrouwen op met potentiële klanten.

a row of yellow stars sitting on top of a blue and pink surface

11. Duidelijk zichtbare contactgegevens

Bezoekers moeten snel en eenvoudig contact met je kunnen opnemen. Zorg ervoor dat je contactgegevens zoals telefoonnummer, e-mailadres en fysiek adres gemakkelijk te vinden zijn op je professionele website.

12. Een actief blog

Een actieve blogsectie toont je expertise binnen je vakgebied en biedt waardevolle informatie aan je bezoekers. Het regelmatig publiceren van nieuwe content kan ook je SEO-positie verbeteren.

Tip: Plan een contentkalender en blijf consistent in het posten van nieuwe berichten om bezoekers terug te laten komen voor meer.

Ook interessant: SEO teksten schrijven: Van A tot Z.

Een actieve blogsectie toont je expertise in je vakgebied en biedt waardevolle informatie aan je bezoekers.

13. Een professionele website heeft een duidelijke call-to-action

Elke pagina op je website moet een duidelijk doel hebben of het nu gaat om het informeren van bezoekers, het verzamelen van e-mailadressen of het verkopen van een product. Heldere en opvallende CTA’s leiden de gebruiker naar dat doel.

Tip: Gebruik opvallende kleuren en beknopte taal voor je CTA-knoppen.

Meer over calls-to-action lees je in ons blogbericht Effectieve Call-to-actions voor meer conversies

14. Geïntegreerde chatfunctie

Met een chatfunctie kunnen bezoekers in realtime vragen stellen en hulp krijgen, wat kan leiden tot hogere conversieratio’s. Het toont ook dat je waarde hecht aan klantenservice.

Met een chatfunctie kunnen bezoekers in realtime vragen stellen en hulp krijgen.

15. Duidelijk zichtbare USP’s (Unique Selling Points)

Wat onderscheidt jou van de concurrentie? Door je USP’s duidelijk op je website te tonen, begrijpen bezoekers waarom ze voor jou moeten kiezen.

16. Integratie van analytics tools

Het meten van verkeer en het gedrag van bezoekers op je website is essentieel om je site te blijven verbeteren. Tools zoals Google Analytics geven inzicht in waar je bezoekers vandaan komen en wat ze op je site doen.

Tip: Controleer je analytics regelmatig om trends te identificeren en je contentstrategie waar nodig aan te passen.

Het meten van het verkeer en het gedrag van bezoekers op je website is essentieel om je site te blijven verbeteren.

Een professionele website wordt onderhouden

Het is duidelijk dat een professionele website niet alleen draait om een aantrekkelijk design. Het is een combinatie van functionaliteit, veiligheid, gebruiksvriendelijkheid en tal van andere elementen die samen de beste ervaring voor je bezoekers te bieden. Als bedrijf is je online aanwezigheid van groot belang. Een professionele website die opvalt, functioneert en converteert is hierin essentieel.