8 effectieve SEO linkbuilding tactieken

SEO is een onmisbare bezigheid voor elke onderneming die online zichtbaarheid en autoriteit wil opbouwen. Linkbuilding is dan weer een essentieel onderdeel van elke SEO-strategie. Maar wat is linkbuilding precies, en hoe kan het jouw website een prominente plek geven in de zoekresultaten van Google? In dit blogbericht bespreken we acht SEO linkbuilding tactieken en delen we waardevolle informatie over hoe je deze zo effectief mogelijk kunt toepassen.

Wat is linkbuilding precies?

Linkbuilding is één van de fundamenten van Off-page SEO (Search Engine Optimization) en verwijst naar het proces van het verkrijgen van externe links naar jouw website. Deze externe links – ook wel backlinks genoemd – zijn essentieel omdat ze fungeren als “stemmen” of “verwijzingen” van andere websites naar de jouwe. Maar waarom is dit belangrijk?

Zoekmachines zoals Google beschouwen backlinks als indicatoren van kwaliteit en relevantie van een website voor bepaalde zoekwoorden. Elke kwalitatieve link naar je site wordt in feite gezien als een aanbeveling van een andere site. Hierdoor stijgt de autoriteit en het vertrouwen van je website in de ogen van zoekmachines.

Het is belangrijk te begrijpen dat niet alle backlinks evenveel waard zijn. Kwaliteit weegt zwaarder dan kwantiteit. Een link van een gerenommeerde en relevante website in je branche is bijvoorbeeld waardevoller dan tientallen links van minder bekende of irrelevante websites. Google en andere zoekmachines hebben geavanceerde algoritmen ontwikkeld om de kwaliteit en relevantie van links te beoordelen. Hun doel is om gebruikers de meest relevante en betrouwbare informatie te bieden, en kwalitatieve backlinks helpen bepalen welke websites deze informatie verschaffen.

In de kern is linkbuilding dus een strategie om je website bekender, betrouwbaarder en relevanter te maken in de ogen van zoekmachines. Het resultaat? Hoger in de zoekresultaten van Google, meer organisch verkeer en een grotere online zichtbaarheid.

Lees ook: Website hoger in Google: Het geheim van een toppositie

Linkbuilding is een strategie om je website bekender, betrouwbaarder en relevanter te maken in de ogen van zoekmachines.

8 linkbuilding tactieken om jouw SEO een boost te geven

Er zijn verschillende manieren waarop je effectief backlinks kunt verkrijgen om je SEO te verbeteren. Hieronder bespreken we de verschillende strategieën en hoe je ze het beste kunt toepassen:

Outreach linkbuilding: de kracht van netwerken

In de kern is outreach linkbuilding een methode waarbij je proactief contact legt met personen of organisaties binnen je sector om relaties te bouwen, kansen te identificeren en uiteindelijk waardevolle backlinks te verwerven.

Stel: je hebt een blogbericht geschreven over de impact van klimaatverandering op lokale landbouw. Je zou outreach kunnen doen naar universiteiten die onderzoek doen naar klimaatwetenschappen, lokale landbouworganisaties, of milieubewuste blogs. Als één van deze partijen je artikel ziet als waardevol en relevant, kun je ze vragen om ernaar te linken of het te delen op hun sociale media. Het resultaat? Een kwalitatieve link naar jouw website en potentieel meer bezoekers.

Outreach gaat niet alleen over het verkrijgen van die ene link; het gaat over het creëren van kansen en het vestigen van jouw merk als een autoriteit binnen je branche.

Tips voor outreach linkbuilding:

 1. Doe grondig onderzoek
  Voordat je contact opneemt, is het essentieel om goed te begrijpen met wie je praat. Wat zijn hun interesses? Welke soort content delen ze meestal? Door echt te begrijpen wat een partij drijft, kun je je pitch personaliseren en relevanter maken voor de doelgroep.
 2. Wees oprecht en bied waarde
  Niemand houdt van spam of generieke berichten. Wanneer je iemand benadert, zorg er dan voor dat je bericht authentiek is. Leg uit waarom je denkt dat jouw content waardevol zou zijn voor hun publiek. Misschien biedt je artikel een uniek perspectief, of vult het een kenniskloof die op hun website bestaat. Wat je ook kiest: zorg ervoor dat het een win-win situatie is.
 3. Bouw langetermijnrelaties op
  Outreach moet niet worden gezien als een eenmalige transactie. Het doel moet zijn om langdurige relaties op te bouwen met influencers, bloggers en andere sleutelfiguren in je branche. Dit betekent dat je ze misschien eerst moet helpen, feedback geven, of simpelweg een gesprek moet beginnen voordat je om een link vraagt.

Meer weten over het schrijven van krachtige SEO teksten? Lees het in ons blogbericht SEO teksten schrijven: Van A tot Z.

Broken linkbuilding: SEO kansen in kapotte links

Broken linkbuilding is een slimme en efficiënte manier om kwalitatieve backlinks te verkrijgen door gebruik te maken van de onvermijdelijke valkuil van het internet: kapotte links. Het principe is simpel, maar de uitvoering vereist wat finesse. Het idee is om dode of kapotte links te vinden die verwijzen naar content die niet meer bestaat en vervolgens de eigenaar te benaderen met de suggestie om die kapotte link te vervangen door een link naar jouw relevante (en actieve) content.

Tips voor broken linkbuilding:

 1. Gebruik de juiste tools
  Er zijn verschillende tools beschikbaar, zoals Ahrefs of de Broken Link Checker, die je kunnen helpen om kapotte links te vinden binnen een specifieke niche of op specifieke websites. Deze tools scannen webpagina’s en geven je een overzicht van alle niet-werkende links.
 2. Benader met tact
  Wanneer je een website-eigenaar benadert over een kapotte link, wees dan behulpzaam en beleefd. Meld dat je een kapotte link op hun site hebt gevonden en dat je een alternatief biedt (jouw link). Maak duidelijk dat je probeert te helpen hun site te verbeteren en hun bezoekers een betere gebruikerservaring wilt bieden.
 3. Bied kwalitatieve alternatieven
  Zorg ervoor dat de content waarnaar je verwijst niet alleen relevant is, maar ook van hoge kwaliteit. Als je kwalitatieve content biedt, is de kans groter dat je voorstel wordt geaccepteerd.
Broken linkbuilding biedt een kans om waarde te bieden in een wereld vol imperfecte websites.

Broken linkbuilding is een win-win strategie: website-eigenaren krijgen de kans om hun gebruikerservaring te verbeteren door kapotte links te repareren, en jij krijgt een waardevolle backlink naar je content. Met de juiste aanpak en kwalitatieve content kan deze tactiek aanzienlijk bijdragen aan je SEO-inspanningen.

Digital PR: traditionele PR in een nieuw jasje

Digital PR is het kruispunt waar traditionele PR en online marketing elkaar ontmoeten. Het gaat niet langer alleen om persberichten en media-optredens, maar om het opbouwen van relaties met digitale influencers en bloggers en het verkrijgen van online vermeldingen en backlinks. In essentie is Digital PR een strategie die merken gebruiken om hun online aanwezigheid te vergroten en tegelijkertijd hun SEO te verbeteren door middel van linkbuilding.

Stel: je lanceert een innovatieve duurzame waterfles die plastic afval vermindert. In plaats van alleen een persbericht te sturen naar traditionele media, zou je ook bloggers kunnen benaderen die schrijven over duurzaamheid, influencers op sociale media die eco-vriendelijke producten promoten en relevante online magazines of fora. Een positieve vermelding van jouw product op hun platformen kan leiden tot waardevolle backlinks naar je website, waardoor de zichtbaarheid en autoriteit van je website in de ogen van zoekmachines wordt verhoogd.

Digital PR is een krachtige tool in de wereld van linkbuilding SEO. Het combineert de principes van traditionele PR met de technieken van online marketing om merken te helpen hun digitale voetafdruk te vergroten. Door je strategie af te stemmen op je doelgroep en waarde te bieden, kun je je online aanwezigheid en SEO een flinke boost geven.

Tips voor effectieve Digital PR:

 1. Identificeer relevante influencers en platforms
  Onderzoek welke bloggers, influencers of online platforms relevant zijn voor jouw industrie. Door je op hen te richten, zorg je ervoor dat de backlinks die je verkrijgt relevant en waardevol zijn voor je SEO.
 2. Bouw relaties op, niet alleen links
  Digital PR draait om het opbouwen van langetermijnrelaties. In plaats van een eenmalige link, zou je kunnen streven naar een voortdurende samenwerking waarvan beide partijen profiteren.
 3. Bied waarde aan
  Of het nu gaat om een uniek verhaal, een exclusief interview of waardevolle content, zorg ervoor dat je iets waardevols biedt aan degene die je benadert. Dit verhoogt de kans dat ze jouw content delen en een link naar je website opnemen.

Gastbloggen: deel je expertise

Gastbloggen is het schrijven en publiceren van een artikel op een andere website dan die van jezelf. Het is een effectieve linkbuilding SEO-strategie, omdat het je in staat stelt om je expertise te delen met een nieuw publiek en tegelijkertijd waardevolle backlinks naar je eigen website te verkrijgen. Maar het is niet alleen een manier om links te verkrijgen; het gaat ook om het verhogen van je merkbekendheid en het positioneren van jezelf als een autoriteit in je vakgebied.

Stel dat je een expert bent in biologische voeding. Je kunt een gastblog schrijven voor een populair gezondheids- en wellnessblog over de voordelen van biologisch eten. Dit artikel kan niet alleen je kennis en passie voor het onderwerp tonen, maar ook linken naar een diepgaand artikel op je eigen website over biologische voedingsmiddelen. Zo bereik je een nieuw publiek en krijg je tegelijkertijd een waardevolle backlink.

Tips voor effectief gastbloggen:

 1. Kies de juiste platforms
  Het heeft weinig zin om te gastbloggen op een website die niet relevant is voor je niche. Onderzoek websites die in lijn zijn met jouw expertise en die een actief en betrokken publiek hebben.
 2. Bied originele en waardevolle content aan
  Het schrijven van een gastblog enkel om een backlinks te vergaren is niet genoeg. Zorg ervoor dat wat je aanbiedt waardevol, informatief en uniek is. Dit vergroot de kans dat je artikel wordt geaccepteerd en gelezen.
 3. Wees transparant over je intenties
  Als je iemand benadert voor een gastblog, wees dan duidelijk over je bedoelingen. Leg uit dat je graag je kennis wilt delen en vraag of het mogelijk is om naar relevante content op je website te linken.

Merkbekendheid opbouwen in 3 maanden? Zo doe je dat.

Links ruilen: Een controversiële maar effectieve tactiek

Links ruilen houdt in dat twee websites overeenkomen om naar elkaar te linken. Op het eerste gezicht lijkt dit een eenvoudige en wederzijds voordelige manier om je linkprofiel uit te breiden. Echter, als het niet op de juiste manier wordt gedaan, kan het schadelijk zijn voor je SEO. Google’s richtlijnen waarschuwen specifiek voor “overmatig” wederzijdse links, wat betekent dat het belangrijk is om deze techniek met zorg te gebruiken.

Effectief links ruilen doe je zo:

 1. Kwaliteit boven kwantiteit
  Ruil niet zomaar links met elke website. Zorg ervoor dat de website waarmee je ruilt relevant is voor jouw niche en een goede reputatie heeft. Een link van een kwalitatief hoogwaardige site is veel waardevoller dan meerdere links van minder gerespecteerde sites.
 2. Wees natuurlijk
  Zorg ervoor dat de links die je plaatst en ontvangt organisch en relevant zijn binnen de context van de content. Geforceerde en irrelevante links kunnen een rode vlag zijn voor zoekmachines.
 3. Houd het evenwicht
  Als je te veel links ruilt, vooral in korte tijd, kan dit verdacht lijken voor zoekmachines. Behoud een gezond evenwicht tussen wederzijdse links, natuurlijke backlinks en andere linkbuilding tactieken.

Hoewel link ruilen een enigszins controversiële tactiek is in de wereld van linkbuilding, kan het effectief zijn wanneer het op een doordachte en strategische manier wordt gedaan. Door te focussen op kwaliteit en relevantie kun je de voordelen plukken zonder je website in gevaar te brengen.

Product testing: Laat je producten voor je spreken

Door je producten naar bloggers, vloggers en influencers binnen je markt te sturen, krijg je niet alleen waardevolle feedback, maar ook een unieke kans om backlinks van hoge kwaliteit te verkrijgen en je online zichtbaarheid te vergroten.

Stel je voor dat je een nieuw type duurzame hardloopschoen hebt ontwikkeld. Je kunt deze schoenen naar een bekende sportblogger sturen met het verzoek ze te testen tijdens hun dagelijkse runs. Wanneer de blogger vervolgens een positieve recensie schrijft en deze op hun website plaatst met een link naar jouw site, wordt je product niet alleen onder de aandacht gebracht van hun volgers, maar verhoog je ook je SEO-waarde.

De juiste aanpak voor product testing:

 1. Zoek naar relevante influencers
  Zoek bloggers of vloggers die direct gerelateerd zijn aan je niche. Ze moeten een actieve en betrokken volgersgroep hebben. Het is belangrijk dat hun publiek overeenkomt met je doelgroep om het meeste uit deze tactiek te halen.
 2. Bied iets unieks
  Zorg ervoor dat je product opvalt. Of het nu een unieke functie is, een bijzonder design of een andere USP (Unique Selling Point), het moet de influencer prikkelen om je product te willen testen en reviewen.
 3. Bouw relaties op
  In plaats van een eenmalige transactie, streef je naar het opbouwen van een langetermijnrelatie met de influencer. Dit kan leiden tot meer organische en authentieke promotie op hun platformen, wat uiteindelijk meer backlinks en grotere zichtbaarheid voor je merk betekent.

Skyscraper techniek: bouw hoger dan de rest

Kort gezegd: bij de skyscraper techniek identificeer je populaire en goed presterende content binnen je niche en vervolgens creëer je content die nog beter, uitgebreider en waardevoller is. Het doel is om content te produceren die zo goed is dat andere websites die naar het oorspronkelijke stuk linkten, nu naar jou willen linken omdat je content superieur is.

Stel je voor dat je een website hebt over veganistische recepten. Je komt een artikel tegen met de titel “Top 10 Veganistische Ontbijtrecepten” dat veel backlinks en een hoge ranking heeft. Je besluit een artikel te schrijven getiteld “De Ultieme Gids: 50 Heerlijke en Eenvoudige Veganistische Ontbijtrecepten”. Jouw content is niet alleen uitgebreider, maar biedt ook gedetailleerdere instructies, afbeeldingen van hoge kwaliteit en misschien zelfs video-tutorials.

Door hoger te bouwen dan de rest, vestig je je positie als een autoriteit binnen je niche. Dit draagt niet alleen bij aan je linkbuilding, maar verbetert ook je algehele SEO.

Het toepassen van de skyscraper techniek in je linkbuilding SEO strategie:

 1. Grondig onderzoek
  Begin met een diepgaande analyse om de best presterende content in jouw niche te identificeren. Dit kan gedaan worden met behulp van SEO-tools zoals Ahrefs of SEMrush.
 2. Bied ongeëvenaarde waarde
  Het is niet voldoende om alleen maar meer content te bieden. Zorg ervoor dat jouw content ook kwalitatief superieur is. Dit kan betekenen dat je dieper ingaat op bepaalde onderwerpen, meer visuals toevoegt, of zelfs experts in jouw veld interviewt.
 3. Outreach is key
  Nadat je jouw verbeterde content hebt gepubliceerd, moet je actief de websites benaderen die linken naar het originele stuk. Informeer ze over je nieuwe en verbeterde versie en vraag of ze overwegen naar je content te linken. Niet geschoten is altijd mis!

Links claimen: grijp kansen wanneer ze zich voordoen

In de wereld van linkbuilding is het niet altijd nodig om het wiel opnieuw uit te vinden. Soms hebben anderen al over jou of je producten gesproken, maar hebben ze simpelweg geen link naar je website toegevoegd. Hier ligt een geweldige kans: het claimen van links. Dit is een tactiek waarbij je proactief zoekt naar vermeldingen van je merk, producten of diensten die niet naar je site linken en vervolgens de eigenaars benadert om een link toe te voegen.

De meeste merkvermeldingen zonder backlinks ontstaan vaak uit positieve ervaringen of referenties. Dit betekent dat je al erkenning en vertrouwen hebt gekregen van de auteur of de site.

Drie tips om effectief links te claimen:

 1. Gebruik monitoring tools
  Er zijn verschillende tools beschikbaar, zoals Google Alerts en Mention, waarmee je kunt monitoren wanneer je merk of product online wordt genoemd. Door deze te gebruiken, blijf je op de hoogte van nieuwe vermeldingen zonder dat je handmatig op zoek hoeft.
 2. Wees altijd beleefd en oprecht
  Wanneer je contact opneemt met een website-eigenaar of auteur, begin dan altijd met waardering voor de vermelding. Een positieve en dankbare toon vergroot je kans op succes.
 3. Maak het ze gemakkelijk
  Als je de mogelijkheid hebt, stel dan een kant-en-klare HTML-link voor die ze eenvoudig kunnen kopiëren en plakken. Hoe minder werk voor hen, des te groter de kans dat de link wordt toegevoegd.

Investeer in linkbuilding en SEO

Door de juiste strategieën toe te passen, kun je niet alleen de zichtbaarheid en autoriteit van je website verhogen, maar ook waardevolle relaties opbouwen binnen je branche. Investeer in linkbuilding, wees creatief en consistent. Uiteindelijk pluk je de vruchten van een sterk en divers linkprofiel. Succes!