SEO Basics: Technische SEO

Als communicatiebureau werken we bij Visia Media aan uiteenlopende projecten. De meeste hebben één ding gemeen: ze bevatten een online marketing traject. SEO speelt bij veel van deze opdrachten een belangrijke rol. Zoekmachine optimalisatie vormt dan ook de absolute basis van online marketing. In de blogreeks SEO Basics leggen we de belangrijkste aspecten van SEO uit. Deze week gaan we het hebben over technische SEO. Let’s go!

SEO, hoe zit dat ook alweer?

Even een korte opfriscursus voor de nieuwkomers onder ons. SEO is de afkorting voor de Engelse term Search Engine Optimization, ook wel zoekmachine optimalisatie in het Nederlands. SEO omvat alle werkzaamheden die ervoor zorgen dat de pagina’s van een website hoger en vaker verschijnen in de zoekresultaten van Google en andere zoekmachines.

Om je te ondersteunen in het verbeteren van je positie in de zoekresultaten van Google zijn we de blogreeks SEO Basics gestart. Hierin leggen we de basisbeginselen aan je uit.

Wat is technische SEO?

Allereerst: technische SEO is een onderdeel van on-page SEO. Daar schreef ik vorige week een bericht over.

Onder technische SEO verstaan we alle technische verbeteringen die je aan een website doorvoert om de resultaten in zoekmachines te verbeteren.

“Ja, duh!”, denk je nu. “Maar aan welke technische verbeteringen moet ik dan denken?”

Voordat ik je ga uitleggen dat technische SEO onder andere draait om snelheid, veiligheid en structuur (structuraliteit?), moeten we het kort hebben over het belang van goede techniek.

Waarom is technische SEO belangrijk?

Zoals ik eerder al uitlegde hebben zoekmachines maar één doel: gebruikers voorzien van de allerbeste resultaten voor hun zoekopdracht. Om te bepalen welke resultaten dat zijn, worden miljoenen websites vergeleken aan de hand van honderden factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • De titel van een pagina;
  • De mate waarin een zoekwoord terugkomt;
  • De lengte van de content;
  • De relevantie van de pagina.

Naast deze ‘algemene’ factoren – die voornamelijk betrekking hebben op de inhoud van een website – maken zoekmachines ook een inschatting van de gebruikservaring. Staan er dode links op de pagina of duurt de laadtijd ongelofelijk lang? Dan denkt Google wel twee keer na voordat het een bezoeker naar je website leidt.

Door te focussen op technische SEO sla je twee vliegen in één klap: je zorgt ervoor dat zoekmachines je website beter begrijpen en je voorkomt een negatieve ervaring voor je gebruikers.

Technische SEO: waar ligt de focus?

Hopelijk heb ik je er ondertussen van overtuigd dat technische SEO the way to go is. Benieuwd naar waar je op moet letten? Lees verder:

1. Snelheid

Snel. Sneller. Snelst. Het is 2021. Internetsnelheden zijn ongelofelijk hoog. Niemand heeft geduld. Websites zijn binnen no-time geladen.

Waarschijnlijk sta je er zelf niet vaak bij stil, maar dit heeft de moderne (Westerse) mens behoorlijk verwend gemaakt. Duurt het laden van een website te lang? Dan raakt de bezoeker gefrustreerd en haakt deze af.

Google begrijpt maar al te goed dat trage websites zorgen voor teleurgestelde gebruikers. Daarom krijgen snelle websites voorrang in de zoekresultaten.

Om een beeld te krijgen van de snelheid van je website kun je gebruikmaken van online tools zoals Pingdom en Google Pagespeed Insights. De laatste geeft je ook suggesties om de laadtijd te verbeteren.

2. Doorzoekbaarheid

Voordat een website überhaupt getoond kan worden in Google moet deze geïndexeerd worden. Ik zal even kort uitleggen hoe dat werkt:

Google maakt gebruik van een zogeheten crawler: een virtuele robot die zich voortdurend bezighoudt met het bezoeken, lezen en opslaan van webpagina’s. Op het moment dat een gebruiker een zoekopdracht plaatst, worden deze opgeslagen webpagina’s doorzocht om het meest relevante resultaat te kunnen tonen.

Met behulp van technische SEO kunnen we het werk van deze crawler een stuk makkelijker maken. Dit doen we als volgt:

  • Interne links
    Door te linken naar andere, relevante pagina’s binnen een website leer je de crawler welke content belangrijk is. Daarnaast geef je Google ook een idee van de structuur van de website.
  • Meta-tags
    Met behulp van zogeheten meta-tags voeg je (voor de bezoeker onzichtbare) informatie toe aan webpagina’s. Met deze meta-tags kun je de crawler bijvoorbeeld vragen een pagina niet te indexeren.
  • HTTP-statuscodes
    Iedereen kent hem wel, de “Error 404: Pagina niet gevonden”-foutmelding. Het getal 404 in deze beruchte melding is een HTTP-statuscode waarmee browsers en servers informatie over een pagina uitwisselen. De crawler van Google herkent deze codes en slaat ze op in de index. Let er dus op dat al je pagina’s de gewenste statuscode verzenden.
  • robots.txt
    Met behulp van dit bestand – dat in de hoofdmap van je website staat – kun je de crawler belangrijke informatie geven over welke pagina’s wel en niet geïndexeerd moeten worden. Plaats dit bestand alleen als je écht weet wat je doet. Onzorgvuldigheid kan ervoor zorgen dat een website niet geïndexeerd wordt.

Ik snap dat deze technische informatie nogal overweldigend kan zijn voor nieuwkomers in de wereld van SEO. Doe echter je best het toch te begrijpen.

Als een website onvoldoende doorzoekbaar is, wordt scoren in Google namelijk praktisch onmogelijk.

3. Veiligheid

Het zal je niet verbazen dat zoekmachines hun bezoekers niet graag doorsturen naar onveilige websites. Wat wél verbazingwekkend is, is dat lang niet alle websites voldoen aan de laatste beveiligingsstandaarden.

En dat is zonde. Nee. Doodzonde. Want maak je geen gebruik van een beveiligde verbinding, of treft Google malware aan op je website? Zeg dan maar doei tegen de zoekresultatenpagina.

Helaas kan ik je geen hapklare uitleg geven over hoe je de boel optimaal beveiligt, dat verschilt namelijk per website. Zorg in ieder geval voor het volgende:

  1. Installeer een SSL-certificaat;
  2. Gebruik sterke wachtwoorden en tweestapsverificatie;
  3. Hou je CMS en andere software up-to-date;
  4. Maak regelmatig backups;
  5. Scan je server op lekken en malware;
  6. Kies een goede webhost.

4. Structuur

Het internet is een spinnenweb dat bestaat uit miljoenen structuren waarin zoekmachines logica proberen te vinden. Help Google (en jezelf) een handje door deze structuren zo duidelijk mogelijk zichtbaar te maken.

Dit doe je onder andere op deze twee manieren:

Sitemaps

Sitemaps zijn XML-bestanden waarin de volledige structuur van je website staat uitgeschreven. Zoekmachines gebruiken deze bestanden om in één oogopslag te kunnen zien welke pagina’s geïndexeerd dienen te worden. Wel zo handig!

In theorie zou geen enkele website een sitemap nodig moeten hebben. Op websites met een logische interne linkstructuur zullen crawlers elke pagina namelijk uit zichzelf kunnen vinden. De praktijk blijkt helaas minder mooi, waardoor sitemaps nog altijd een noodzakelijk kwaad zijn.

Benieuwd naar hoe zo’n XML-sitemap eruitziet? Bekijk de onze hier.

Structured Data

Structured Data is een methode waarmee je zoekmachines helpt je website beter te begrijpen. Dit wordt mogelijk gemaakt door middel van een universele “taal” die elke grote zoekmachine kan lezen: Schema.org.

Met behulp van deze gestructureerde code kun je bijvoorbeeld aangeven in welke categorie een pagina past, wat de antwoorden zijn op veelgestelde vragen of hoeveel producten je nog op voorraad hebt. Zoekmachines gebruiken deze informatie vervolgens om gebruikers vooraf van belangrijke informatie te voorzien.

Techniek is de basis

Zoals je hebt kunnen lezen heeft de technische kwaliteit van een website invloed op haar positie in zoekmachines. De techniek vormt letterlijk en figuurlijk het fundament van een website en bepaalt grotendeels hoe goed deze te gebruiken is. Zowel voor bezoekers als voor zoekmachines.

Zorg ervoor dat dit fundament in orde is, zo wordt scoren in Google een stuk gemakkelijker.

Heb je hulp nodig bij het verbeteren van je technische SEO, of zit je met een ander vraagstuk? Laat het weten in de reacties hieronder!