Wat en waarom: Branding

In het eerste deel van deze serie: Wat en Waarom: Een logo, hebben we het gehad over de geschiedenis van logo’s en waarom je een goed logo nodig hebt. In deze post gaan we een stapje verder. We gaan het hebben over de branding van je bedrijf.

Wat is branding?

Om alles netjes en consistent te houden zal ik net als in de vorige post beginnen met het korte antwoord: Alles. Branding is alles.

Het lange antwoord is meteen ook een uitleg van mijn cryptische korte antwoord. Ik begin met een klein stukje geschiedenis.

De term branding komt voort uit het Oudnoorse brandr dat letterlijk branden (met een Nederlandse a) betekent. Die term had betrekking tot het brandmerken van vee, om eigendom aan te tonen. Branding groeide uit van het eigendom van vee, naar ambachtslieden die hun werk herkenbaar wilden maken, naar fabrieken die patent leggen op een bepaald product, naar bedrijven die zweren dat hun product beter is dan dat van de de concurrent.

Wat, hoe en waarom we branden is veranderd. Maar het draait in de kern nog steeds om eigenaarschap. Niet alleen je product of dienst, maar ook waar je bedrijf voor staat, je verhaal en de stappen die je maakt. Met als doel natuurlijk het creëren van vertrouwen voor een potentiële klant en het streven naar een langdurige klantenbinding.

Maar wat bedoel ik met branding is alles? In tegenstelling tot onze voorvaderen hebben consumenten vandaag de dag toegang tot meer informatie en meer keuzes dan ooit. Tenzij je een beter product kunt bieden tegen een lagere prijs is het lastig om op te vallen op de (vooral) digitale handelsmarkt. Het draait niet langer om het grootste marketingbudget, of het meest herkenbare logo. De emotionele connectie tussen je potential en je bedrijf is wat uiteindelijk de knoop doorhakt.

Old-school adverteren werkt niet op de meeste online kanalen. Mensen willen geen blogs lezen of podcasts luisteren die vertellen hoe geweldig je bedrijf of product is. Mensen willen informatie consumeren die nuttig is, of een interessant verhaal vertelt. We hebben dan wel meer inzicht in prijsverschil, maar prijs is meestal geen doorslaggevende factor meer voor een aankoop.

Consumenten doen zaken met bedrijven waarin zij zichzelf herkennen. Bedrijven die waarde hechten aan dezelfde zaken of doelen. Branding is niet langer slechts een herkenbaar logo, het is de ziel van je bedrijf.

Waarom is branding belangrijk voor je bedrijf?

Branding is dus meer dan slechts een herkenbaar plaatje met wat kleuren. Het is het gezicht en de persoonlijkheid van je onderneming. Je zakelijke social-mediaprofiel, de manier waarop je je klanten online én offline benadert, de service die je levert. Samen vormen deze onderdelen jouw branding. Branding laat zien wie je bent, waar je voor staat en hoe je gezien wilt worden door je doelgroep.

De overkoepelende missie van je branding is om je potentiële klant ervan te overtuigen dat jij dé oplossing hebt voor hun probleem. Hopelijk zelfs beter dan de concurrent. Het moet een logische keus zijn om voor jou te kiezen. Daarnaast moet je branding het volgende bereiken:

  • Jouw boodschap (visueel en tekstueel) goed overbrengen. In lijn met je tone-of-voice;
  • Je betrouwbaarheid overbrengen en verankeren;
  • Een emotionele connectie met je doelgroep tot stand brengen;
  • Zorgen voor klantenbinding door middel van herkenbaarheid;
  • Je potentiële klanten motiveren om een aankoop te doen óf om de volgende stap te nemen.

Je branding vertelt je doelgroep dat je alle beloftes die je doet daadwerkelijk ook waar kunt maken. Alles waar je bedrijf voor staat moet herkenbaar zijn binnen je branding. Zo niet, dan ontstaat er een kloof tussen wat je beloofd hebt en wat er geleverd is. Ik hoef natuurlijk niet uit te leggen wat dat als resultaat kan hebben.

Branding is daarom ook niet gelimiteerd tot wat er voorafgaat aan een aankoop, maar ook de ervaring daarna.

Het ultieme wapen om te winnen van je concurrenten

Waar je vroeger je wasmiddel kocht bij de buurtsuper, check je nu met hetzelfde gemak op Beslist.nl naar de goedkoopste aanbieder (mét morgen in huis garantie!). Hoe kun je opvallen in een markt met duizenden bedrijven die hetzelfde aanbieden als jij, als niet van betere kwaliteit? We bevinden ons allang niet meer op de lokale markt. De hele wereld is een grote buurtsuper.

Rome is niet in één dag gebouwd en ik zou zeer zeker niet schaatsen op ijs dat een nacht oud is. Branding kost tijd en moeite. Door jouw geloofwaardigheid als bedrijf te waarborgen middels kwaliteit en goede klantenservice, geef je potentials een goede reden om voor jou te kiezen voordat ze op zoek gaan naar een andere oplossing. Met goede branding bouw je dat vertrouwen op. Het onderbuikgevoel van de bezoeker moet goed zijn, nog voor er een woord gesproken is. Een reputatie moet je opbouwen en vervolgens waarmaken. Branding zorgen ervoor dat deze aspecten worden gewaarborgd en op één lijn zitten met hoe je bedrijf daadwerkelijk is.

Met goede branding komt je potential nooit voor verrassingen te staan.

Emotie wint van logica

Ik moet de eer hoog houden, iedere blogpost van mij heeft wel iets zweverigs in zich. Als je een klant genoeg redenen kunt geven om met jou in zee te gaan (iets dat je alleen kunt bereiken door jouw boodschap en meerwaarde over te brengen), dan kun je ze omtoveren van passieve bezoekers naar actieve klanten. Het geheim? Het besluit om iets te kopen van bedrijf X in plaats van bij bedrijf Y hangt vaker af van onze emoties dan van pure logica.

Hoe je het wendt of keert, als emotionele wezens zijn we niet vies van ideeën, pakkende verhalen of nieuwe concepten die onze snaar raken. Vraag jezelf af: waarom blijf je klant bij een bepaald bedrijf? De dienstverlening, de ervaring, het gemak en uiteindelijk de gewoonte. Allemaal factoren die zorgen voor een klantenbinding op de lange termijn. Met branding kun je een statement maken dat een bepaald gevoel opwekt bij je potentials. Iedere keer als een klant in aanraking komt met jouw branding roept dat een bepaald gevoel of beeld op.

De reclame van de Staatsloterij Oudejaarstrekking met Freddie de aangereden egel deed het niet voor niets zo goed. In de decembermaand waarin familie en vrienden centraal staan komt deze perfect binnen. Dit egeltje heeft hoe dan ook gezorgd voor een hoop nieuwe mensen die een gokje willen wagen in de loterij.

Branding toen en branding nu

Branding is niet langer meer het brandr uit de Oudnoorse tijd. Herkenbaarheid staat nog steeds centraal maar is tegenwoordig lang niet het enige doel. Met goede branding val je op in de massa én creëer je een brug tussen jou en je doelgroep. Sterke branding is onmisbaar, zeker in een tijd waarin we millisecondes tijd hebben om een band te scheppen met een potentiële klant.