Als communicatiebureau werken we bij Visia Media aan uiteenlopende projecten. De meeste hebben één ding gemeen: ze bevatten een online marketing traject. SEO speelt bij veel van deze opdrachten een belangrijke rol. Zoekmachine optimalisatie vormt dan ook de absolute basis van online marketing. In de blogreeks SEO Basics leggen we de belangrijkste aspecten van SEO uit. Deze week gaan we het hebben over long-tail keywords. Let’s go!
SEO, hoe zit dat ook alweer?
Even een korte opfriscursus voor de nieuwkomers onder ons. SEO is de afkorting voor de Engelse term Search Engine Optimization, ook wel zoekmachine optimalisatie in het Nederlands. SEO omvat alle werkzaamheden die ervoor zorgen dat de pagina’s van een website hoger en vaker verschijnen in de zoekresultaten van Google en andere zoekmachines.
Om je te ondersteunen in het verbeteren van je positie in de zoekresultaten van Google zijn we de blogreeks SEO Basics gestart. Hierin leggen we de basisbeginselen aan je uit.
Long-tail keywords: een introductie
Vorige week heb ik je meegenomen in stap één van elk SEO-traject: het uitvoeren van een zoekwoorden onderzoek. Het doel van dit onderzoek is het vaststellen van de keywords die een potential gebruikt wanneer deze op zoek is naar jouw dienst of product. Waarschijnlijk ben je erachter gekomen dat je niet de enige bent die het SEO-spel speelt. In vrijwel elke sector strijden bedrijven voor de eerste plek op populaire zoekwoorden.
Hoe kom je daar nou tussen als nieuwkomer in de wereld van SEO? Het korte antwoord: niet.
Misschien niet precies waar je op hoopte, maar wel de realiteit. Er bestaat geen trucje om op korte termijn de zoekresultaten van populaire keywords te veroveren. Je positie in Google moet – net als de rest van je bedrijf – groeien met de tijd. Om toch resultaat te behalen met een SEO-strategie is het verstandig om in te zetten op minder populaire zoekwoorden. Daar komen long-tail keywords om de hoek kijken.
Wat zijn long-tail keywords?
Als je nieuw bent in de wereld van SEO klinkt het misschien een beetje gek. Zoekwoorden met een “lange staart”, wat wordt daar precies mee bedoeld?
Long-tail keywords zijn zoektermen van drie of meer woorden, die over het algemeen specifieker en gerichter zijn dan losse zoektermen (a.k.a. short-tail keywords). Het aantal zoekopdrachten met long-tail keywords ligt daardoor een stuk lager.
Voorbeeld: maandelijks worden er 10.000 tot 100.000 zoekopdrachten geplaatst met het trefwoord “tennis”, terwijl “tennis racket kopen” maar 100 tot 1000 keer gezocht wordt.
Waarom je moet inzetten op long-tail keywords
Het zoekvolume van long-tail keywords ligt dus een stuk lager, terwijl je als ondernemer een zo groot mogelijk publiek wilt bereiken. Waarom zou je je pijlen dan richten op long-term keywords?! Het antwoord is tweeledig:
- Er is minder concurrentie op long-term keywords, waardoor je makkelijker kunt scoren;
- Over het algemeen ligt de conversie bij long-tail keywords hoger dan bij short-tail keywords.
Minder concurrentie en een hogere conversie? Daar moet je ondernemershart sneller van gaan kloppen!
Stel je voor: je runt een bedrijf dat allerhande kantoorartikelen verkoopt. De kans dat je hoog scoort op het zoekwoord “kantoorartikelen” is erg klein, omdat er veel concurrentie is op dit trefwoord (zeker wanneer je nog in de startfase van je bedrijf zit). Daarnaast is de intentie achter deze zoekopdracht niet helemaal duidelijk. Is de gebruiker op zoek naar de definitie van kantoorartikelen, een stockfoto van een perforator, of is hij of zij op zoek naar een specifiek product?
Wanneer je inzet op een long-tail keyword – bijvoorbeeld “Nietmachine Rapid 100E zwart” – is de kans vele malen groter dat je bovenaan de zoekresultaten verschijnt. Daarnaast weet je dat de gebruiker op zoek is naar een specifieke nietmachine van een bepaald merk. De koopintentie ligt hoger.
Long-tail keywords bepalen
Er zijn verschillende manieren om long-tail keywords te bepalen. Ik som er een aantal voor je op:
- Kies een focus-zoekwoord en combineer deze met bijvoeglijke naamwoorden (gebruiksvriendelijke website laten maken);
- Gebruik online tools (Google Keyword Planner en Ubersuggest zijn gratis) om gerelateerde long-tail zoekopdrachten te vinden;
- Maak gebruik van Google Analytics data om te achterhalen welke long-tail keywords je huidige bezoekers gebruiken;
- Verkoop je fysieke producten? Gebruik (merk)namen en producttypes als long-tail keyword.
Gericht schieten = vaker scoren
Hopelijk helpt dit artikel je bij het begrijpen van de waarde van long-tail keywords. Het potentiële bereik mag dan een stuk lager zijn, maar de kans op conversie is dat zeker niet. Ga dus aan de slag met het bepalen van geschikte long-tail keywords en creëer content die hiervoor geoptimaliseerd is.
Heb je hulp nodig bij het bepalen van long-tail keywords, of heb je een ander SEO-vraagstuk? Laat het weten in de reacties hieronder!