Effectief je SEO verbeteren? Dit is hoe je het doet

Als je jouw website zichtbaard wilt maken in zoekmachines zoals Google, dan is het verbeteren van je zoekmachine optimalisatie (SEO) een essentiële stap. In dit blogbericht geven we concrete verbeterpunten, verspreid over de verschillende soorten SEO: on-page-, off-page- en technische SEO. We bieden praktische en direct toepasbare tips om elk van deze aspecten te verbeteren, zodat je jouw zoekmachine rankings aanzienlijk kunt verhogen. Let’s go!

SEO verbeteren: De verschillende smaken

Wanneer we praten over het verbeteren van SEO hebben we het over de drie belangrijkste smaken: on-page SEO, off-page SEO en technische SEO. Elk heeft zijn eigen specifieke set richtlijnen en best practices die essentieel zijn voor het behalen van de beste resultaten.

Denk aan SEO als een ijsje: je kunt genieten van een enkele smaak maar de winst zit in het combineren van alledrie. Laten we eens duiken in de heerlijke wereld van SEO en hoe je elk aspect kunt optimaliseren.

Wanneer we praten over het verbeteren van SEO hebben we het over de drie belangrijkste smaken: on-page, off-page en technische SEO

On-page SEO verbeteren

On-page SEO omvat alle elementen die je direct kunt beheren op je website, zoals de content en de broncode van je pagina’s. Met de volgende tips kun je deze aspecten verfijnen en je positie in de zoekresultaten verbeteren!

Mocht je na het lezen van onderstaande tips meer willen weten over on-page SEO, dan is het blogbericht SEO Basics: On-Page SEO je volgende stop!

Voer een zoekwoorden onderzoek uit

Alles begint met het identificeren van de juiste zoekwoorden. Deze zoekwoorden zijn de woorden en zinnen die je doelgroep gebruikt om te zoeken naar de producten, diensten of informatie die je aanbiedt. Het gebruik van relevante zoekwoorden in je content kan de zichtbaarheid in zoekmachines aanzienlijk verbeteren. Een handige tool om zoekwoorden te identificeren is Google’s Keyword Planner.

Alles over het uitvoeren van een effectief zoekwoorden onderzoek kun je hier vinden: SEO Basics: Zoekwoorden onderzoek.

Optimaliseer je title-tags

De titel van je pagina is een van de eerste dingen die zoekmachines gebruiken om de relevantie van je pagina te bepalen. Gebruik je belangrijkste zoekwoord in de titel (bij voorkeur in het eerste gedeelte), dit gaat namelijk je SEO verbeteren. Bijvoorbeeld: als je een bakkerij hebt en je een pagina maakt over je glutenvrije opties, kan je titel zijn “Beste glutenvrije bakkerij in [jouw stad]”.

Gebruik je belangrijkste zoekwoord in de titel, bij voorkeur in het eerste gedeelte

Voeg meta-descriptions toe

Meta-descriptions zijn een korte beschrijvingen van je pagina’s die verschijnen in de zoekresultaten van zoekmachines. Deze moeten je belangrijkste zoekwoord bevatten en potentiële bezoekers motiveren om op je link te klikken. Een goede meta-beschrijving kan het aantal mensen dat op je pagina klikt vergroten, wat weer kan leiden tot een hogere ranking.

Voeg subkoppen toe

Koppen en subkoppen (H1, H2, H3, etc.) maken je content leesbaarder en helpen zoekmachines om de structuur en het onderwerp van je pagina te begrijpen. Waar mogelijk gebruik je de belangrijkste zoekwoorden in je koppen en subkoppen.

Je SEO verbeteren met kwalitatieve content

Zoekmachines belonen websites die waardevolle, relevante en unieke content bieden. Zorg ervoor dat je content nuttige informatie biedt aan je doelgroep en dat deze uniek is. Als je bijvoorbeeld een reisblog hebt kun je in plaats van algemene tips over het reizen naar een bepaald land, specifieke ervaringen en aanbevelingen delen om je content persoonlijk en doelgericht te maken.

Voeg interne links toe aan je pagina’s

Interne links zijn links die naar andere pagina’s op je eigen website leiden. Ze helpen zoekmachines om de inhoud en structuur van je website beter te begrijpen en ze maken het voor bezoekers makkelijker om door je site te navigeren. Wanneer je nieuwe content publiceert, probeer dan relevante interne links op te nemen om de doorklikbaarheid van je website te bevorderen.

Vergeet je afbeeldingen niet

Afbeeldingen kunnen je website visueel aantrekkelijk maken, maar ze moeten correct geoptimaliseerd zijn als je SEO effectief wilt toepassen. Geef al je afbeeldingen een relevante bestandsnaam en alternatieve tekst (alt-tekst), die een korte beschrijving van de afbeelding bevat. Dit helpt zoekmachines te begrijpen wat er op de afbeelding staat en draagt bij aan je SEO.

Zorg ervoor dat je content nuttige informatie biedt aan je doelgroep en dat het uniek is voor je site

Optimaliseer je URL-structuur

De structuur van je URL’s kan een impact hebben op je SEO. Probeer URL’s kort en beschrijvend te houden en gebruik waar mogelijk zoekwoorden. Een goed gestructureerde URL ziet er bijvoorbeeld als volgt uit: www.jouwwebsite.nl/glutenvrije-bakkerij.

Zorg dat je website responsive is

Aangezien steeds meer mensen mobiele apparaten gebruiken om op web te surfen, beloont Google websites die geoptimaliseerd zijn voor mobiele apparaten. Zorg ervoor dat je website goed werkt en er goed uitziet op alle soorten apparaten, van desktops tot smartphones.

Zorg ervoor dat je website goed werkt en er goed uitziet op alle soorten apparaten

Optimaliseer de laadtijd van je website

Websites die snel laden, bieden een betere gebruikerservaring en worden beloond met hogere rankings in zoekmachines. Je kunt je laadsnelheid verbeteren door bijvoorbeeld de grootte van je afbeeldingen te verkleinen en onnodige plugins te verwijderen. Alles over het sneller maken van je website lees je hier.

Off-page SEO verbeteren

Off-page SEO gaat over alle factoren buiten je website die invloed hebben op je ranking in de zoekmachines. Dit omvat elementen zoals backlinks, social media, en andere vormen van exposure die je merk versterken en bijdragen aan het opbouwen van autoriteit. Meer over off-page SEO lees je in SEO Basics: Off-page SEO.

Zorg voor kwalitatieve backlinks

Backlinks zijn links van andere websites naar jouw website. Ze zijn als stemmen die aangeven dat je content van hoge kwaliteit en betrouwbaar is. Het verkrijgen van backlinks van hoog aangeschreven websites in jouw sector kan je SEO een grote boost geven. Je kunt bijvoorbeeld gastblogs schrijven voor relevante sites in ruil voor een link terug naar jouw site.

Wees actief op social media

Hoewel social media niet direct bijdraagt aan je zoekmachine ranking kan het wel je content onder de aandacht van een breder publiek brengen, wat kan leiden tot meer verkeer en backlinks naar je site. Zorg ervoor dat je actief bent op relevante social media kanalen en deel daar regelmatig je content. Een effectief social-mediaplan helpt om doelgericht en georganiseerd aan de slag te gaan.

Verbeter je lokale SEO

Als je een fysieke locatie hebt of een lokaal bedrijf runt, dan is lokale SEO van groot belang. Zorg ervoor dat je bedrijfsgegevens (naam, adres en telefoonnummer) consistent zijn over alle online platforms en registreer je bedrijf op Google Mijn Bedrijf.

Meer weten over het optimaliseren van je lokale SEO? Je leest het hier.

Verzamel positieve reviews

Positieve reviews kunnen je geloofwaardigheid vergroten en meer klanten aantrekken. Moedig klanten aan om reviews achter te laten op sites zoals Google en TrustPilot.

Technische SEO verbeteren

Technische SEO richt zich op het verbeteren van de infrastructuur van je website zodat zoekmachines je pagina’s gemakkelijk kunnen crawlen en indexeren.

Meer in-depth informatie over technische SEO? Maarten schreef een tijd geleden SEO Basics: Technische SEO.

SEO verbeteren met een snelle laadtijd

De laadsnelheid van je website is cruciaal voor zowel de gebruikerservaring als de SEO. Trage websites kunnen bezoekers frustreren en ertoe leiden dat ze snel vertrekken, wat een negatieve invloed kan hebben op je bounce rate en uiteindelijk je SEO. Je kunt de laadsnelheid verbeteren door optimalisaties zoals het comprimeren van afbeeldingen, het minimaliseren van je code en het gebruik van browser caching.

Je leest meer over het sneller maken van je website in ons blogbericht Snellere website? Zo doe je dat!

Trage websites kunnen bezoekers frustreren en ertoe leiden dat ze snel vertrekken

Maak je website mobile-friendly

Gezien vrijwel iedereen zijn telefoon gebruikt om websites te bezoeken is het belangrijk dat je website geoptimaliseerd is voor mobiele apparaten. Dit betekent dat je website snel moet laden, gemakkelijk te navigeren moet zijn en er goed uit moet zien op kleinere schermen.

Zorg voor een SSL-certificaat

SSL (Secure Sockets Layer) is een beveiligingsprotocol dat zorgt voor een versleutelde link tussen een webserver en een browser. Websites die een SSL-certificaat hebben, worden aangegeven met “https” in plaats van “http” in de URL, wat aangeeft dat ze veilig zijn. Google geeft de voorkeur aan beveiligde websites, het hebben van een SSL-certificaat draagt daarom een steentje bij aan een betere SEO.

Voeg een XML-sitemap toe

Een XML-sitemap is een bestand dat helpt zoekmachines te begrijpen hoe je website is gestructureerd en welke pagina’s ze moeten crawlen. Het is vooral handig als je website veel pagina’s heeft of regelmatig wordt bijgewerkt met nieuwe content.

Configureer je robots.txt

Dit is een bestand dat zoekmachines vertelt welke pagina’s ze mogen crawlen en welke ze moeten vermijden. Het is belangrijk om te controleren of je robots.txt bestand correct is geconfigureerd om te voorkomen dat belangrijke pagina’s worden uitgesloten van het crawlen.

Maak gebruik van structured data

Structured data (ook bekend als Schema markup) is een vorm van code die je aan je website kunt toevoegen om zoekmachines meer gedetailleerde informatie te geven over je content. Dit kan helpen om je zoekresultaten te verbeteren door bijvoorbeeld Rich Snippets of Knowledge Graphs te genereren.

Meer weten of structured data? Je leest het in ons blogbericht SEO Basics: Structured Data.

Los 404-fouten op

404-fouten ontstaan wanneer een pagina niet gevonden kan worden. Dit kan gebeuren als je een pagina verwijdert of de URL verandert zonder een redirect in te stellen. Het is belangrijk om je website regelmatig te controleren op 404-fouten en deze op te lossen, aangezien ze een negatieve invloed hebben op de gebruikerservaring en je SEO.

Verwijder duplicate content

Dit verwijst naar identieke content die op meer dan één pagina van je website voorkomt. Duplicate content kan verwarrend zijn voor zoekmachines en kan leiden tot een lagere ranking. Het is belangrijk om duplicate content te vermijden of canonical tags te gebruiken om aan te geven welke versie van een pagina geïndexeerd moet worden.

Het verbeteren van je SEO is een continu proces

Het is belangrijk om te begrijpen dat SEO een langetermijninvestering is. Resultaten komen niet van de ene op de andere dag. Het vereist geduld, consistentie en een voortdurende bereidheid om te leren en aanpassingen door te voeren aan de steeds veranderende regels en algoritmes van zoekmachines.

Zelfs nadat je je SEO hebt verbeterd en hoge rankings hebt bereikt, moet je blijven werken om die posities te behouden. Dit betekent het regelmatig bijwerken van je inhoud, het blijven bouwen van kwalitatief hoogwaardige backlinks, en het voortdurend monitoren en aanpassen van je strategie op basis van de resultaten.

Met tijd, inzet en de juiste strategie, kun je een krachtige online aanwezigheid opbouwen die je bedrijf naar de top van de zoekresultaten zal brengen.