SEO Basics: Structured Data

Als communicatiebureau werken we bij Visia Media aan uiteenlopende projecten. De meeste hebben één ding gemeen: ze bevatten een online marketing traject. SEO speelt bij veel van deze opdrachten een belangrijke rol. Zoekmachine optimalisatie vormt dan ook de absolute basis van online marketing. In de blogreeks SEO Basics leggen we de belangrijkste aspecten van SEO uit. Deze week gaan we het hebben over Structured Data. Let’s go!

SEO, hoe zit dat ook alweer?

Even een korte opfriscursus voor de nieuwkomers onder ons. SEO is de afkorting voor de Engelse term Search Engine Optimization, ook wel zoekmachine optimalisatie in het Nederlands. SEO omvat alle werkzaamheden die ervoor zorgen dat de pagina’s van een website hoger en vaker verschijnen in de zoekresultaten van Google en andere zoekmachines.

Om je te ondersteunen in het verbeteren van je positie in de zoekresultaten van Google zijn we de blogreeks SEO Basics gestart. Hierin leggen we de basisbeginselen aan je uit.

Wat is Structured Data?

Laten we bij het begin beginnen: wat bedoelen we met structured data?

Structured data – ook wel gestructureerde gegevens in het Nederlands – is specifieke code die Google helpt bij het begrijpen van de content op een website.

Door specifieke data als het ware te markeren kunnen zoekmachines makkelijker en sneller bepalen waar een pagina over gaat. Daarnaast gebruikt Google deze gegevens ook om aanvullende informatie op de zoekresultatenpagina te weergeven.

Wat is de invloed op mijn score?

Volgens Google is het gebruik van structured data geen ranking factor. Met andere woorden: het heeft geen directe invloed op je score.

Betekent dit dat je structured data volledig links kunt laten liggen?

Nee, natuurlijk niet!

Het gebruik van structured data heeft indirect namelijk wel invloed op de resultaten van je zoekmachine strategie. Hiervoor zijn twee belangrijke redenen:

  • Content krijgt context
    Zoals ik hierboven al schreef wordt structured data door Google gebruikt om content beter te begrijpen. Hierdoor kan makkelijker en sneller bepaald worden of content relevant is bij een specifieke zoekopdracht. Blijkt je content relevant? Dan scoor je hoger.
  • Opvallen zorgt voor resultaat
    Google gebruikt structured data niet alleen om je content te begrijpen. In sommige gevallen wordt de aanvullende informatie namelijk direct getoond op de zoekresultatenpagina. Dit zorgt ervoor dat je website meer ruimte inneemt, en daardoor meer opvalt. Het resultaat? Een hogere clickthrough rate.

Meer weten over de aanvullende informatie die jouw website laat opvallen op de zoekresultatenpagina? Lees dan het artikel dat ik eerder schreef over Rich Snippets.

Al met al genoeg reden om aan de slag te gaan met structured data!

Typen structured data

Voor iemand zonder ervaring in de wereld van technische SEO klinkt bovenstaand verhaal nogal abstract. Wanneer voeg je deze code nu toe aan je website?

Welke data relevant is voor jouw website hangt natuurlijk af van je bedrijf. Heb je bijvoorbeeld een webshop? Dan is het verstandig om structured data toe te voegen voor producten. Ben je een lokale dienstverlener? Dan mogen gestructureerde adresgegevens en openingstijden niet ontbreken!

De meestgebruikte typen structured data zijn:

  • FAQs (veelgestelde vragen);
  • Productinformatie;
  • (Lokale) Bedrijfsinformatie;
  • Breadcrumbs;
  • Evenementen.

De verschillende soorten data worden ook wel schema’s genoemd. Een volledige lijst van alle mogelijke types vind je op Schema.org (opgericht in 2011 door de zoekgiganten Bing, Google en Yahoo).

Structured data toepassen

Overtuigd van de meerwaarde van structured data? Mooi! Dan wordt het tijd om de code te integreren. Dit kan op de volgende manieren:

  1. Microdata;
  2. RDFa;
  3. JSON-LD.

De technische uitleg zal ik je besparen, maar bovenstaande technieken zijn de “talen” waarmee gestructureerde data toegevoegd kan worden aan een website.

Overigens geven alle grote zoekmachines de voorkeur aan JSON-LD. Kies dus voor deze taal indien mogelijk.

Codes toevoegen aan je website

Het toevoegen van de juiste code aan je website vergt uiteraard enige technische kennis. Bouw je je website zelf? Dan moet je een heel eind komen met de documentatie van Schema.org. Per datatype vind je uitgebreide uitleg, alsook voorbeelden die je zelf kunt in- en aanvullen.

Naast de documentatie op Schema.org zijn er ook verschillende online tools beschikbaar die kunnen helpen met het genereren en toevoegen van structured data:

Zelf aan de slag met structured data

Het gebruik van structured data kan een waardevolle aanvulling zijn op je huidige zoekmachine-strategie. Het toevoegen van de code vergt enige kennis, maar met de beschikbare tools kom je een heel eind. Tijd om er zelf mee aan de slag te gaan dus!

Kom je er zelf niet uit, of ben je van plan je (technische) zoekmachine optimalisatie uit te besteden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.