SEO Basics: Off-page SEO

Als communicatiebureau werken we bij Visia Media aan uiteenlopende projecten. De meeste hebben één ding gemeen: ze bevatten een online marketing traject. SEO speelt bij veel van deze opdrachten een belangrijke rol. Zoekmachine optimalisatie vormt dan ook de absolute basis van online marketing. In de blogreeks SEO Basics leggen we de belangrijkste aspecten van SEO uit. Deze week gaan we het hebben over off-page SEO. Let’s go!

SEO, hoe zit dat ook alweer?

Even een korte opfriscursus voor de nieuwkomers onder ons. SEO is de afkorting voor de Engelse term Search Engine Optimization, ook wel zoekmachine optimalisatie in het Nederlands. SEO omvat alle werkzaamheden die ervoor zorgen dat de pagina’s van een website hoger en vaker verschijnen in de zoekresultaten van Google en andere zoekmachines.

Om je te ondersteunen in het verbeteren van je positie in de zoekresultaten van Google zijn we de blogreeks SEO Basics gestart. Hierin leggen we de basisbeginselen aan je uit.

Wat is off-page SEO?

Na deze korte opfriscursus weet je dat SEO alle werkzaamheden omvat die ervoor zorgen dat een website hoger scoort in zoekmachines. Aangezien het begrip SEO nogal breed is verdelen we de werkzaamheden in twee categorieën, namelijk:

  • On-page SEO
    Handelingen die je op de website uitvoert
  • Off-page SEO
    Handelingen die je buiten de website uitvoert

Met off-page SEO bedoelen we dus alle activiteiten die je buiten je website om uitvoert om de vindbaarheid te verbeteren. Denk hierbij aan het verzamelen van positieve reviews en links naar je website.

Over on-page SEO – de tegenpool van off-page SEO – schreef ik al eerder een blogbericht. Dat vind je hier.

Betrouwbaarheid & autoriteit

On-page SEO draait voornamelijk om het bedienen van je bezoeker: je zorgt voor razendsnelle laadtijden, een kristalheldere structuur en waardevolle content. Zoekmachines zoals Google belonen je vervolgens door je website te indexeren en te tonen bij relevante zoekopdrachten.

Klaar! Toch?

Nou nee.

Dankzij goede on-page SEO zijn zoekmachines prima in staat je website te categoriseren. De inhoud en structuur van je website zeggen echter niets over de betrouwbaarheid en autoriteit van je bedrijf.

Een artikel schrijven over brood maakt je nog geen goede bakker. Hoe goed het ook geschreven is.

Je zult jezelf moeten bewijzen voordat je beloont wordt met een hoge positie op de zoekresultatenpagina. Dit doe je met behulp van off-page SEO.

Off-page SEO: Linkbuilding

Als je al langer rondneust in de wondere wereld van SEO heb je er vast wel eens van gehoord: linkbuilding.

Met linkbuilding bedoelen we het actief verkrijgen van relevante links naar jouw website, vanaf andere websites. Deze methode van off-page optimalisatie vormt de basis voor vrijwel elke succesvolle SEO-strategie.

Google en andere zoekmachines zien deze zogeheten backlinks namelijk als aanbevelingen van jouw website. Hoe vaker je website wordt aanbevolen door anderen, hoe hoger deze gewaardeerd wordt. Websites met veel backlinks worden gezien als autoriteit.

Kwaliteit vs. Kwantiteit

Begrijp goed dat linkbuilding niet alleen draait om het aantal links naar je website, maar vooral om de kwaliteit en relevantie van de links.

Met kwaliteit doelen we op de website waarop de backlink geplaatst is. Een link vanaf een spammy website vol technische fouten en een lage positie op de zoekresultatenpagina maakt vrijwel geen impact. Een link vanaf een populaire website zoals NU.nl of Gezondheidsnet is daarentegen wél effectief.

Daarnaast kun je je vast wel voorstellen dat een backlink van een website over brood en banket voor ons als marketingbureau niet bijzonder waardevol is. De bakker die ik eerder in dit artikel noemde heeft echter wél baat bij deze link. Kwaliteit en relevantie zijn alles!

Focus op kwaliteit: één kwalitatieve backlink doet meer voor je SEO dan 20 zwakke.

Hoe krijg ik backlinks?

Als het goed is ben je ondertussen super enthousiast over het opbouwen van je linkprofiel. Maar hoe verkrijg je kwalitatieve links naar jouw website? Een aantal tips:

  • Schrijf een gastblog op andere websites in jouw branche;
  • Wees actief op fora en communities binnen jouw sector;
  • Deel waardevolle artikelen zodat je website als referentie kan dienen voor andermans content;
  • Vermeld je site op elke plek waar dat kan;
  • Deel persberichten in de hoop dat deze gedeeld worden op branche-gerelateerde websites.

Heb je geen tijd om actief te werken aan een sterk linkprofiel? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, wellicht kunnen we je verder helpen.

Off page SEO: Social Proof

Veel mensen denken dat off-page SEO niet verder gaat dan linkbuilding. Hoewel het verkrijgen van backlinks zonder twijfel de meeste impact maakt, bestaat elke off-page SEO strategie uit meerdere facetten.

Het gebruik van social-mediakanalen is bijvoorbeeld een goede manier om meer traffic voor je website te genereren. Daarnaast kan het ook een boost geven aan de naamsbekendheid van je bedrijf en versterkt het de band met je doelgroep.

Officieel ziet Google social media niet als ranking factor, je populariteit op social-mediakanalen zorgt dus niet automatisch voor een hogere plek op de zoekresultatenpagina. In de praktijk helpt de inzet van socials echter wél bij het verbeteren van je positie. Wanneer er online gesproken wordt over jouw merk of product zal dit niet aan Google voorbij gaan. Daarnaast verhoogt het je traffic en daarmee de kans dat je content gedeeld wordt.

Indirect kan social media dus wel degelijk bijdragen aan je SEO-strategie. Laat deze kans niet aan je voorbij gaan.

De aanhouder wint

Zoals je hebt kunnen lezen is het verbeteren van je off-page SEO een continu proces. Zelfs nadat je die felbegeerde eerste plek bemachtigt hebt is er ruimte voor verbetering. Vergeet trouwens niet dat je concurrent ook aan de weg timmert. Voordat je het weet word je van de troon gestoten.

Heb je hulp nodig bij het verbeteren van je off-page SEO, of zit je met een ander vraagstuk? Laat het weten in de reacties hieronder!