Heb je ooit een website bezocht die tergend langzaam laadde? Waarschijnlijk verloor je snel je geduld en heb je de site verlaten, toch? Dit scenario wil je absoluut vermijden als je een succesvolle online aanwezigheid wilt hebben. Een snellere website is niet alleen prettig voor bezoekers, maar heeft ook een positief effect op je zoekmachine rankings. In dit blogbericht bied ik je de ultieme checklist voor een snellere website. Volg deze stappen en zorg ervoor dat je website vliegensvlug wordt!
De snelheid van je website of -shop wordt steeds belangrijker; bezoekers verwachten dat een website in no-time geladen is. Een recente studie van Google heeft uitgewezen dat 53% van de mobiele bezoekers afhaken als een pagina langer dan 3 seconden nodig heeft om te laden. Deze standaard geldt ook voor desktops en laptops.
Dit betekent dat je website in minder dan 2 seconden zou moeten laden en absoluut niet langer dan 3 seconden. Boven deze drempel beginnen je bounce rates (het percentage bezoekers dat je site verlaat zonder interactie) drastisch te stijgen.
Snelheid is niet alleen belangrijk voor de gebruikerservaring maar speelt ook een grote rol in SEO (zoekmachineoptimalisatie). Google heeft aangekondigd dat snelheid één van de signalen is die wordt gebruikt door het algoritme om pagina’s te rangschikken. Dit betekent dat langzamere websites lager scoren in de zoekresultaten wat leidt tot minder bezoekers.
Je website zou in minder dan 2 seconden moeten laden en absoluut niet langer dan 3 seconden.
Hoe maak je een website sneller?
Het verbeteren van de snelheid van je website kan een flinke uitdaging zijn. Dit komt omdat de snelheid van een website afhankelijk is van een hele reeks factoren. Het vereist een grondige en systematische aanpak om al deze aspecten effectief aan te pakken.
In de onderstaande secties gaan we dieper in op deze factoren en geven we je concrete tips en aanbevelingen over hoe je je website sneller kunt maken. Of je nu een doorgewinterde webontwikkelaar bent of iemand die net begint met het bouwen van websites: dit blogbericht heeft tips en suggesties die je zullen helpen om de snelheid van je website aanzienlijk te verbeteren.
Comprimeer afbeeldingen
Afbeeldingen zijn vaak de grootste boosdoeners als het gaat om lange laadtijden. Door je afbeeldingen te comprimeren kun je de bestandsgrootte verkleinen zonder veel kwaliteitsverlies. Dit zorgt ervoor dat je pagina’s sneller laden waardoor je bezoekers niet hoeven te wachten.
Gebruik tools zoals TinyPNG of JPEGmini om je afbeeldingen te comprimeren zonder al te veel kwaliteitsverlies. Deze tools zijn eenvoudig te gebruiken; je uploadt afbeeldingen en downloadt de gecomprimeerde versies. Vergeet niet om de afbeeldingen opnieuw te uploaden en te vervangen!
Optimaliseer je code
Schone en geoptimaliseerde code is essentieel voor een snelle website. Overbodige code en scripts kunnen je site vertragen. Zorg ervoor dat je je HTML, CSS en JavaScript-bestanden opruimt en onnodige code verwijdert.
Je kunt ook gebruik maken van minificatie-tools zoals UglifyJS en CSSNano, om je code te verkleinen zonder functionaliteit te verliezen.
Gebruik caching
Caching is een techniek waarmee je statische versies van je webpagina’s kunt opslaan zodat ze sneller kunnen worden geladen voor toekomstige bezoeken. Door caching te gebruiken hoeft je server niet telkens opnieuw de volledige pagina te genereren.
Gebruik plugins zoals W3 Total Cache of WP Super Cache (als je WordPress gebruikt) om caching te implementeren. Deze plugins zijn eenvoudig te configureren en kunnen automatisch pagina’s cachen.
Verminder het aantal HTTP-verzoeken
Elke keer dat een browser je webpagina laadt maakt deze meerdere HTTP-verzoeken om alle benodigde bronnen – zoals afbeeldingen, CSS en JavaScript-bestanden – op te halen. Het verminderen van het aantal HTTP-verzoeken kan de laadtijd van je website aanzienlijk versnellen. Combineer bijvoorbeeld meerdere CSS- en JavaScript-bestanden in één enkele bestand en gebruik sprites om meerdere afbeeldingen samen te voegen.
Optimaliseer je hosting
De snelheid van je website is sterk afhankelijk van de kwaliteit van je webhostingprovider. Kies voor een betrouwbare host met snelle servers en een goede uptime. Goedkoop is hierin écht duurkoop. Overweeg ook om gebruik te maken van een Content Delivery Network (CDN) dat je statische bestanden op servers over de hele wereld opslaat, waardoor ze sneller toegankelijk zijn voor je bezoekers.
Kies voor een betrouwbare host met snelle servers en een goede uptime. Goedkoop is hierin écht duurkoop.
Minimaliseer redirects
Redirects kunnen de laadtijd van je website vertragen, omdat ze extra HTTP-verzoeken vereisen. Vermijd het gebruik van onnodige redirects en minimaliseer het aantal redirects op je website. Als je redirects moet gebruiken, zorg er dan voor dat ze zo min mogelijk hops hebben.
Optimaliseer je database
Als je website gebruik maakt van een database is het belangrijk om deze regelmatig te optimaliseren. Verwijder onnodige gegevens zoals spamreacties en oude revisies van berichten, om de grootte van je database te verkleinen. Je kunt ook database-caching toepassen om de prestaties te verbeteren.
Test regelmatig de snelheid van je website
Het monitoren van de snelheid van je website is essentieel om te weten of je verbeteringen effect hebben. Gebruik tools zoals Google PageSpeed Insights of GTmetrix om de snelheid van je website te meten en suggesties te krijgen voor verdere optimalisatie.
Gebruik een efficiënte caching-plugin
Caching-plugins zijn geweldige tools om de laadtijd van je website te verbeteren. Kies een caching-plugin die geschikt is voor je contentmanagementsysteem en configureer deze op de juiste manier. Optimaliseer de caching-instellingen om statische content sneller te leveren aan je bezoekers.
Verminder externe HTTP-verzoeken
Externe bronnen, zoals externe scripts, stylesheets en lettertypen, kunnen de laadtijd van je website vertragen. Minimaliseer het aantal externe verzoeken door onnodige bronnen te verwijderen of lokaal op te slaan. Overweeg om essentiële bronnen lokaal te hosten om de afhankelijkheid van externe servers te verminderen.
Gebruik lazy loading voor afbeeldingen
Met lazy loading worden afbeeldingen pas geladen wanneer ze zichtbaar zijn in het scherm van de gebruiker. Dit vermindert de initiële laadtijd van de pagina, vooral bij pagina’s met veel afbeeldingen.
Optimaliseer je CSS en JavaScript
Onnodig grote CSS- en JavaScript-bestanden kunnen de laadtijd van je website vertragen. Verwijder ongebruikte code, combineer bestanden en minimaliseer ze om de bestandsgrootte te verkleinen. Overweeg ook om JavaScript-bestanden uit te stellen of naar de footer te verplaatsen om de laadtijd van de pagina te optimaliseren.
Gebruik een Content Delivery Network (CDN)
Een CDN slaat de statische bestanden van je website op servers over de hele wereld op, waardoor ze dichter bij je gebruikers worden geleverd. Dit vermindert de afstand en laadtijd voor gebruikers over de hele wereld. Kies een betrouwbare CDN-provider en configureer deze voor je website. Een voorbeeld van een veelgebruikte CDN is Cloudflare.
Optimaliseer je databasequeries
Langzame databasequeries kunnen de laadtijd van je website beïnvloeden. Zorg ervoor dat je queries geoptimaliseerd zijn en gebruik indexen waar nodig. Beperk daarnaast het aantal databasequeries en gebruik caching om de prestaties te verbeteren.
Verklein het aantal plugins
Hoewel plugins handig kunnen zijn, kunnen ze ook de prestaties van je website beïnvloeden. Verwijder onnodige plugins en kies voor lightweight alternatieven waar mogelijk. Elke plugin voegt extra code en functionaliteit toe wat de laadtijd kan vertragen.
Optimaliseer je DNS-lookup
Een DNS-lookup verwijst je domeinnaam naar het bijbehorende IP-adres. Een trage DNS-lookup kan de initiële laadtijd van je website vertragen. Gebruik een snelle en betrouwbare DNS-provider of overweeg om gebruik te maken van een DNS-caching-mechanisme.
Minimaliseer het gebruik van externe trackingtools
Externe trackingtools – zoals analyse- en advertentiepixels – kunnen de laadtijd van je website vertragen. Beperk het aantal trackingtools tot alleen de essentiële en verwijder ongebruikte of overbodige codes.
Optimaliseer je mobiele ervaring
Mobiele gebruikers verwachten een snelle website. Zorg ervoor dat je website geoptimaliseerd is voor mobiele apparaten door gebruik te maken van een responsive design, mobiele caching en afbeeldingsoptimalisatie.
Blijf up-to-date
Houd je website en alle bijbehorende software up-to-date. Nieuwere versies van software bevatten vaak prestatieverbeteringen en bugfixes die kunnen bijdragen aan een snellere website. Zorg er ook voor dat je regelmatig back-ups maakt voordat je updates uitvoert.
Een snellere website is een doorlopend proces
Met deze lijst heb je alle tools in handen om je website sneller te maken. Vergeet niet dat het optimaliseren van de snelheid van je website een doorlopend proces is. Blijf testen, monitoren en verbeteren om ervoor te zorgen dat je website sneller wordt maar vooral ook blijft!