Als communicatiebureau werken we bij Visia Media aan uiteenlopende projecten. De meeste hebben één ding gemeen: ze bevatten een online marketing traject. SEO speelt bij veel van deze opdrachten een belangrijke rol. Zoekmachine optimalisatie vormt dan ook de absolute basis van online marketing. In de blogreeks SEO Basics leggen we de belangrijkste aspecten van SEO uit. Deze week gaan we het hebben over on-page SEO. Let’s go!
SEO, hoe zit dat ook alweer?
Even een korte opfriscursus voor de nieuwkomers onder ons. SEO is de afkorting voor de Engelse term Search Engine Optimization, ook wel zoekmachine optimalisatie in het Nederlands. SEO omvat alle werkzaamheden die ervoor zorgen dat de pagina’s van een website hoger en vaker verschijnen in de zoekresultaten van Google en andere zoekmachines.
Om je te ondersteunen in het verbeteren van je positie in de zoekresultaten van Google zijn we de blogreeks SEO Basics gestart. Hierin leggen we de basisbeginselen aan je uit.
Wat is on-page SEO?
Zoals je weet omvat SEO alle werkzaamheden die ervoor zorgen dat een website beter scoort in zoekmachines zoals Google. Al deze activiteiten kun je onderverdelen in twee categorieën, namelijk:
-
On-page SEO
Handelingen die je op de website uitvoert -
Off-page SEO
Handelingen die je buiten de website uitvoert
On-page SEO omvat dus alle activiteiten die je op de websitepaginia’s uitvoert om de vindbaarheid te verbeteren. Denk hierbij aan het optimaliseren van de content en de structuur van de website, maar ook het doorvoeren van technische verbeteringen.
Over off-page SEO – de tegenpool van on-page SEO – zal ik je in een later blogbericht meer vertellen.
Het belang van on-page SEO
In de begindagen van Google was SEO een redelijk simpel proces. Je propte de content vol zoekwoorden en verscheen automatisch hoger in de resultaten. Ondertussen zijn de zoekmachines slimmer en de algoritmes complexer. Is on-page SEO nog wel relevant?
Jazeker! Een aantal van de basisprincipes van on-page SEO zijn zelfs onveranderd gebleven. Google zegt er zelf het volgende over:
“Het meest basale signaal dat informatie relevant is, is wanneer een webpagina hetzelfde zoekwoord bevat als je zoekopdracht. Als deze zoekwoorden op de pagina voorkomen of als ze voorkomen in de titel of hoofdtekst, is het waarschijnlijker dat de informatie relevant is.”
Belangrijke on-page SEO factoren
Bovenstaand statement van Google betekent natuurlijk niet dat je je content moet overladen met zoekwoorden alsof het 2001 is. Nee, on-page SEO is tegenwoordig een verfijnd proces.
De volgende factoren zijn belangrijk in je on-page optimalisatie:
1. Goede techniek
Google ziet de technische staat van een website als belangrijke factor tijdens haar beoordeling. Dat is niet voor niets: de gebruikte techniek vormt – letterlijk en figuurlijk – het fundament van een website.
Een goede technische opzet helpt zoekmachines te begrijpen waar een website over gaat en bevordert de indexeerbaarheid. Daarnaast zorgt technische optimalisatie voor een prettige gebruikservaring.
Aandachtspunten
- Maak gebruik van korte, leesbare URL’s;
- Definieer een canonieke URL voor elke pagina;
- Maak gebruik van een XML-sitemap;
- Voeg een robots.txt-bestand toe;
- Maak gebruik van Schema-markup
2. Gebruik(er)servaring
Ook gebruikservaring is een belangrijk aspect van on-page SEO. Vanzelfsprekend geeft Google voorrang aan websites waarop hun gebruikers een positieve ervaring hebben.
Maar wat houdt gebruikservaring precies in?
Simpel gezegd moet een gebruiker je website kunnen bezoeken zonder erover na te denken. Content is in één oogopslag te vinden, navigeren gaat praktisch vanzelf en laadtijden zijn nihil.
Aandachtspunten
- Houd de laadtijd zo kort mogelijk;
- Zorg voor kristalheldere navigatie;
- Maak gebruik van een duidelijke structuur;
- Kies een logische indeling en wees consistent;
- Voorkom dode links en onnodige herleidingen
3. Waardevolle content
Last but not least: creëer waardevolle content. Want hoe je het ook wendt of keert, aan het einde van de dag willen zoekmachines hun gebruikers voorzien van relevante informatie.
Welke website het hoogst scoort bij een bepaalde zoekterm, is daarom grotendeels gebaseerd op de inhoud. Zorg er dus voor dat je webteksten relevant, informatief en gemakkelijk te lezen zijn.
Aandachtspunten
- Kies een pakkende paginatitel;
- Zorg ervoor dat het focus zoekwoord regelmatig terugkomt in de tekst;
- Gebruik duidelijke (sub)koppen;
- Maak gebruik van korte, hapklare alinea’s;
- Voorkom “dubbele content”
Een goed begin is het halve werk
Zoals je hebt gelezen heeft het verbeteren van je on-page SEO nogal wat voeten in de aarde. Vergeet niet dat al deze moeite zijn vruchten zeker afwerpt. Scoren in Google gaat veel gemakkelijker als de basis in orde is.
Heb je hulp nodig bij het verbeteren van je on-page SEO, of zit je met een ander vraagstuk? Laat het weten in de reacties hieronder!