Website niet vindbaar op Google? Zo los je het op

Tegenwoordig is de zichtbaarheid van je website op Google van essentieel belang. Maar wat als je merkt dat je website niet (goed) vindbaar is in de zoekmachine? Je bent hier op de juiste plek voor het antwoord. In dit artikel onthullen we twaalf mogelijke redenen waarom dit zou kunnen gebeuren, en delen we uiteraard oplossingen om dit probleem te verhelpen.

Waarom is mijn website niet vindbaar op Google?

Het feit dat je website niet vindbaar is op Google kan een hoop verschillende redenen hebben. Hieronder bespreken we de meest voor de hand liggende oorzaken maar behandelen we ook specifieke problemen die er voor kunnen zorgen dat je website niet vindbaar is op Google:

Je website wordt niet geïndexeerd

Als de inhoud van je website wordt geblokkeerd voor crawlers is dit een reden waarom je website niet vindbaar is op Google. Dit kan gebeuren als je het robots.txt-bestand van je website verkeerd hebt geconfigureerd.

Je kunt dit probleem oplossen door de robots.txt van je website te controleren en ervoor te zorgen dat alle belangrijke pagina’s en inhoud toegankelijk zijn voor zoekmachines zoals Google.

Heb je een WordPress website? Zorg dan dat het vakje “Zoekmachines ontmoedigen om deze site te indexeren” Onder Instellingen > Lezen uitgevinkt is!

Je website is nieuw

Google heeft tijd nodig om nieuwe websites te ontdekken. Je kersverse website is daarom mogelijk nog niet vindbaar op Google. Geef het wat tijd en voor je het weet is je website vindbaar.

Maak gebruik van Google Search Console. Hiermee kun je je website aanmelden bij Google en de zoekmachine laten weten dat je bestaat. Ook kun je controleren of je website correct geïndexeerd wordt of niet. Je kunt een sitemap indienen via deze tool om het proces te versnellen.

Je website is niet geoptimaliseerd voor zoekmachines

Je website wordt misschien niet door Google geïndexeerd omdat deze niet goed is geoptimaliseerd voor zoekmachines. Dit is waarom SEO (Search Engine Optimization) van belang is.

Een goede SEO-tool is Yoast SEO waarmee je gemakkelijk belangrijke SEO-factoren zoals meta-beschrijvingen, titeltags en keywords kunt aanpassen. Met deze plugin kan je ervoor zorgen dat je website beter vindbaar wordt op Google.

Je website is niet vindbaar op Google vanwege gebrek aan inhoud

Het ontbreken van waardevolle content kan ervoor zorgen dat je website niet vindbaar is op Google. Als er niet genoeg inhoud is om te indexeren – of als de inhoud niet relevant of waardevol is – zullen zoekmachines als Google je website waarschijnlijk niet hoog rangschikken.

Start een blog op je website en schrijf over onderwerpen die relevant zijn voor je doelgroep en zorg ervoor dat je content uniek en interessant is.

Je website is niet mobielvriendelijk

Google houdt van mobielvriendelijke websites. Als je website niet geoptimaliseerd is voor mobiele apparaten dan kan dit een van de redenen zijn waarom je website niet vindbaar is op Google.

Je moet er voor zorgen dat je website responsive is. Dit betekent dat het ontwerp zich automatisch aanpast aan het scherm van de gebruiker, of ze nu een laptop, tablet of smartphone gebruiken.

Je website is niet vindbaar op Google vanwege trage laadtijden

Een langzame website kan ook een reden zijn waarom je website niet vindbaar is op Google. Zoekmachines geven de voorkeur aan websites die snel laden.

Tools zoals Google’s PageSpeed Insights kunnen helpen om de laadsnelheid van je website te controleren en aanbevelingen te doen voor verbeteringen. Door de laadsnelheid van je website te verbeteren kun je je website beter vindbaar maken op Google.

Meer over hoe je je website sneller maakt lees je hier.

Zoekmachines geven de voorkeur aan websites die snel laden.

Je website heeft een hoge bounce rate

Een hoge bounce rate – dat wil zeggen: mensen die je site snel verlaten nadat ze deze hebben bezocht – kan een teken zijn dat bezoekers niet vinden wat ze zoeken. Dit kan ertoe leiden dat je website niet (of verminderd) vindbaar is.

Er zijn veel manieren om de bounce rate te verlagen. Dit omvat het verbeteren van de gebruikerservaring, het verhogen van de laadsnelheid en het maken van relevante en aantrekkelijke inhoud.

Je website is gestraft door Google

Google straft websites die niet voldoen aan hun richtlijnen. Als je website is gestraft, zal deze niet vindbaar zijn op Google.

Als je denkt dat dit het geval is moet je eerst controleren of er handmatige acties tegen je site zijn ondernomen via Google Search Console. Zo ja, dan moet je de overtredingen corrigeren en een herbeoordelingsverzoek indienen.

Je website is niet vindbaar op Google door onvoldoende backlinks

Backlinks zijn links van andere websites naar jouw website. Een gebrek aan kwalitatieve backlinks kan één van de redenen zijn waarom je website slechter vindbaar is op Google.

Het verkrijgen van backlinks kan een tijdrovend proces zijn. Begin met het creëren van waardevolle inhoud die mensen willen delen en overweeg linkbuilding.

Je website heeft niet werkende links

Niet werkende links leiden tot een slechte gebruikerservaring en kunnen ervoor zorgen dat je website niet vindbaar is op Google. Het is belangrijk om je website regelmatig te controleren op broken links en deze te repareren.

Een tool zoals Broken Link Checker kan nuttig zijn bij het identificeren en repareren van gebroken links op je website.

Je website is niet vindbaar op Google door duplicate content

Duplicate content (of gedupliceerde inhoud in het Nederlands) kan ook een reden zijn waarom je website niet getoond wordt. Dit komt omdat zoekmachines moeite hebben om te bepalen welke versie van de inhoud ze moeten indexeren en tonen in de zoekresultaten. Daarnaast straft Google het gebruik van dezelfde content op meerdere pagina’s van je website af.

Om dit probleem op te lossen, moet je ervoor zorgen dat alle inhoud op je website uniek is. Gebruik tools zoals Copyscape om te controleren op duplicate content.

Je website heeft geen SSL-certificaat

Een SSL-certificaat zorgt ervoor dat de verbinding tussen de gebruiker en de website veilig is. Als je website geen SSL-certificaat heeft, kan dit een van de redenen zijn waarom je website niet of slechter vindbaar is op Google.

De oplossing is simpel: zorg ervoor dat je website een geldig SSL-certificaat heeft. Dit zal niet alleen helpen bij je SEO, maar ook het vertrouwen van je gebruikers verhogen.

Tal van problemen, tal van oplossingen

Er zijn verschillende factoren die kunnen leiden tot het feit dat je website niet vindbaar is op Google. Maar gelukkig is er voor elk probleem een oplossing. Door deze problemen aan te pakken, kan je je website vindbaar maken op Google en zo je online zichtbaarheid verbeteren.