Kerstcampagne: De do’s en don’ts in 2023

Het is weer bijna die speciale tijd van het jaar. Je buren hebben hun Kerstboom weken geleden al opgetuigd, voortuinen staan vol met knipperende Kerstattributen en in tuincentra klinkt Jingle Bells al op de achtergrond. Maar heb je al nagedacht over je Kerstcampagne? Voor veel bedrijven is dit hét moment om te schitteren en indruk te maken op hun doelgroep. In deze blogpost duiken we in de wondere wereld van Kerstcampagnes en waarom jouw bedrijf er één nodig heeft. Ho-ho-ho let’s go!

Een Kerstcampagne is niet altijd cliché

Het kiezen voor een Kerstcampagne betekent niet dat je beperkt bent tot clichés. Ja, sneeuwvlokjes en rendieren zijn leuk, maar denk out of the box! Een Kerstcampagne kan:

 1. Je merkverhaal versterken
 2. Je doelgroep emotioneel verbinden met je merk
 3. Een unieke kans bieden om je producten of diensten te promoten

Voordelen van een Kerstcampagne voor je bedrijf

Een goede Kerstcampagne is niet cliché maar creëert resultaat voor je bedrijf. Zo kan een goede Kerstcampagne zorgen voor:

 • Verhoogde zichtbaarheid
  Tijdens de feestdagen zijn mensen actiever op sociale media en online winkels. Je campagne kan dus een groter publiek bereiken.
 • Verhoogde verkoop
  De feestdagen zijn dé periode waarin consumenten op zoek gaan naar cadeaus en aanbiedingen. Een goed getimede Kerstcampagne kan je verkoop een boost geven.
 • Relatieversterking
  Door je klanten te waarderen met speciale aanbiedingen of een dankboodschap, versterk je je relatie met hen.
Een Kerstcampagne is de ideale kans om je merkverhaal te versterken en je relatie met je klanten te verdiepen.

Twee best-practices: Succesvolle Kerstcampagnes van Nederlandse bodem

De kerstcampagne van HEMA

Enkele jaren geleden lanceerde HEMA een campagne waarbij klanten hun eigen Kersttrui konden ontwerpen. Dit was niet alleen innovatief, maar betrok de klant ook direct bij het merk.

Wat deze Kerstcampagne zo succesvol maakt, is het vermogen om consistent te blijven met de identiteit en merkwaarden van HEMA. In plaats van over te schakelen naar generieke Kerstberichten, slaagt het bedrijf erin de unieke HEMA-touch in hun campagnes te brengen. Ze benadrukken eenvoud, betaalbaarheid en het dagelijks leven, aspecten die centraal staan in de merkidentiteit van HEMA.

Door trouw te blijven aan wie ze zijn, spreekt HEMA een breed publiek aan. Klanten waarderen het merk om zijn authenticiteit en voorspelbaarheid. Wanneer je een HEMA-Kerstadvertentie ziet, voelt het vertrouwd en herkenbaar. Het weerspiegelt niet alleen de producten die ze verkopen, maar ook de waarden die ze als merk belichamen. Dit zorgt voor een sterkere band met klanten en vergroot de effectiviteit van hun Kerstcampagnes.

De Kerstcampagne van Bol.com

Met humoristische advertenties wisten ze de stress van Kerstinkopen te benadrukken en presenteerden ze zichzelf als dé oplossing.

Bol.com heeft – als een van de grootste online retailers in Nederland – een geheel andere benadering van Kerstcampagnes, maar met een even succesvol resultaat. Ze begrijpen de moderne consument en spelen in op actuele trends en behoeften.

In hun Kerstcampagnes weerspiegelt Bol.com hun eigen identiteit door humor, moderne technologie en een vleugje eigenzinnigheid toe te voegen. Het gaat niet alleen over het verkopen van producten; ze vertellen een verhaal en creëren een ervaring. Door rekening te houden met zijn merkidentiteit en deze in elke campagne te verweven, slaagt Bol.com erin om op te vallen in een drukke markt en een blijvende indruk achter te laten bij hun doelgroep.

Een goede strategie is de sleutel tot een succesvolle campagne. Laat je inspireren door andere merken, maar blijf trouw aan je eigen identiteit.

Een succesvolle Kerstactie vraagt om een goede strategie

Het is niet genoeg om gewoon een Kerstthema op je advertenties te plakken. Een succesvolle Kerstcampagne vereist planning en een doordachte strategie. Hier zijn enkele stappen om je op weg te helpen:

 1. Bepaal je doel
  Wil je meer verkopen, je merkbekendheid verhogen of klantloyaliteit bevorderen?
 2. Ken je doelgroep
  Begrijp behoeften en wensen tijdens de feestdagen.
 3. Creatieve invalshoek
  Zoek naar een unieke hoek die je merk onderscheidt van de rest.

Kerstcampagne op social media

Social media vormt een essentieel platform voor bedrijven om hun Kerstcampagnes te voeren. Het gaat niet meer alleen om Kerstkaarten of televisieadvertenties. Met platforms zoals Instagram, Facebook, en X (Twitter dus) kun je jouw boodschap rechtstreeks aan je doelgroep leveren, interactie bevorderen en je merk in de spotlight zetten. Maar hoe voer je een succesvolle Kerstcampagne op social media?

Drie do’s voor een Kerstcampagne op social media

Interactie bevorderen

Ga verder dan het plaatsen van content. Betrek je publiek bij je campagne door bijvoorbeeld een adventskalender-wedstrijd op Instagram te organiseren. Hierbij kunnen volgers elke dag een deur “openen” voor kans op prijzen of exclusieve aanbiedingen.

Visuele storytelling

Kerst draait om gevoelens en herinneringen. Gebruik beeld en video om een verhaal te vertellen. Denk aan een korte video op Facebook die het verhaal vertelt van een familie die dankzij jouw product of service samen een onvergetelijke Kerst beleeft.

Gebruik user-generated content

Moedig je volgers aan om hun eigen content te maken en te delen. Zo kun je je volgers vragen om een foto van hun Kerstversiering met een specifieke hashtag te delen. De beste inzending kan een prijs winnen of op je pagina worden uitgelicht.

Drie don’ts voor een kerstcampagne op social media

Te commercieel zijn

Hoewel verkoop het uiteindelijke doel kan zijn, willen mensen tijdens de feestdagen niet constant het gevoel hebben dat ze iets wordt verkocht. Vermijd een constante stroom van productadvertenties zonder enige emotionele binding of storytelling.

Negeren van feedback

Social media is tweerichtingsverkeer. Als je publiek feedback geeft, zorg er dan voor dat je luistert en reageert. Negeer bijvoorbeeld geen klanten die vragen of klachten delen in de comments.

Ongepaste content

Zorg ervoor dat je content passend is voor de feestdagen. Vermijd onderwerpen die controversieel of gevoelig kunnen zijn, zoals een Kerstadvertentie die inspeelt op actuele politieke gebeurtenissen of maatschappelijke problemen.

Content marketing en je Kerstcampagne

In plaats van (of ter versterking van) een Kerstcampagne op social media, kun je content marketing inzetten als een krachtig instrument om je doelgroep te bereiken en te boeien. Content marketing gaat verder dan alleen promotie; het draait om het delen van waardevolle en relevante content die aansluit bij de behoeften en interesses van je doelgroep.

Drie do’s voor een Kerstcampagne met content marketing

Vertel een verhaal

Kerst is het perfecte moment om verhalen te delen die de kernwaarden van je merk belichten. Storytelling is hier de uitgelezen strategie voor. Denk aan het delen van achter-de-schermen content waarin je team zich voorbereidt op de feestdagen of verhalen van klanten die hun bijzondere momenten tijdens Kerst delen (dankzij jouw product of dienst natuurlijk).

Gebruik diverse contentvormen

Varieer tussen blogs, video’s, infographics en podcasts. Een doe-het-zelf video over hoe klanten je product kunnen gebruiken tijdens de feestdagen of een blog met tips voor de perfecte Kerstavond kunnen je doelgroep informeren en entertainen.

Personaliseer waar mogelijk

Tijdens de feestdagen zijn mensen op zoek naar persoonlijke ervaringen. Segmenteer je e-mailcampagnes en bied op maat gemaakte aanbevelingen. Een gepersonaliseerde Kerstgroet of aanbieding kan het verschil maken.

Drie don’ts voor een Kerstcampagne met content marketing

Verlies je merkidentiteit niet uit het oog

Zorg ervoor dat je content steeds de stem en stijl van je merk weerspiegelt. Overdrijf niet en blijf trouw aan wat je merk vertegenwoordigt.

Gehaaste en afgeraffelde content

Plan vooruit en zorg ervoor dat je content is voorbereid. Last-minute content kan overhaast en ondoordacht overkomen, wat afbreuk doet aan de kwaliteit.

Alleen maar promotie

Ja, het is een seizoen waarin veel wordt verkocht, maar zorg ervoor dat niet alle content die je produceert puur gericht is op verkoop. Waarde en authenticiteit zijn essentieel.

E-mailmarketing: De warmte van de feestdagen in de inbox

Hoewel sommige methodes flitsender lijken, biedt e-mailmarketing een directe en persoonlijke manier om je doelgroep te bereiken. Als de koude winterdagen naderen en mensen hun inbox vaker checken op vakantie-aanbiedingen en warme wensen, hoe zorg je er dan voor dat jouw Kerst-mail de juiste snaar raakt?

Drie do’s voor een kerstcampagne met e-mailmarketing

Segmentatie is key

Elk lid van je mailinglijst is uniek. Gebruik data om je e-mails aan te passen. Of je nu segmenteert op basis van aankoopgeschiedenis, locatie of gedrag, een persoonlijke touch kan wonderen doen.

Visueel aantrekkelijk ontwerp

De feestdagen zijn warm en uitnodigend, je e-mails moeten dat ook zijn. Gebruik hoogwaardige afbeeldingen en Kerstthema’s, maar zorg ervoor dat het ontwerp in lijn is met je merk.

Voeg waarde toe

Of het nu exclusieve aanbiedingen, handige tips voor de feestdagen of inspirerende Kerstverhalen zijn, zorg ervoor dat je e-mails meer bieden dan alleen een verkooppraatje.

Drie don’ts voor een Kerstcampagne met e-mailmarketing

Overdonder je abonnees niet

In een seizoen waarin de inboxen volstromen, is het essentieel om niet te veel e-mails te sturen. Kwaliteit gaat boven kwantiteit.

Verwaarloos de mobiele ervaring niet

Veel mensen lezen e-mails op hun mobiel, vooral tijdens het drukke feestseizoen. Zorg ervoor dat je e-mails mobielvriendelijk zijn.

Vergeet de afmeldlink niet

Hoe enthousiast je ook bent over je kerstaanbiedingen, het is cruciaal om mensen een duidelijke en eenvoudige manier te bieden om zich af te melden.

All I want for Christmas is tevreden klanten

De Kerstperiode is voor bedrijven een uitgelezen kans om hun producten en diensten onder de aandacht te brengen. Toch is het essentieel om te onthouden dat achter elk scherm, achter elke klik en achter elke aankoop een echt mens zit. Een mens net als jij.

Natuurlijk streven we allemaal naar die piek in sales, het vergroten van onze volgersaantallen en het krijgen van meer zichtbaarheid voor ons merk. Maar als we onszelf in de schoenen van onze doelgroep plaatsen, realiseren we dat niemand wakker wordt met de gedachte: “Ik hoop vandaag overstelpt te worden met advertenties en promotionele e-mails.” Net zoals jouw bloeddruk omhoog gaat bij het zien van een overvolle inbox of het constant tegenkomen van dezelfde advertentie, voelt je doelgroep dat ook zo.

Door je communicatie af te stemmen op wat je doelgroep echt waardeert en nodig heeft, creëer je niet alleen loyaliteit, maar ook een duurzame band die verder gaat dan de feestdagen. Geef naast je familie óók je doelgroep deze Kerst een waardevol en doordacht cadeau!