Wat en waarom: Merkwaarden

Bij het bouwen van een sterk merk zijn merkwaarden van essentieel belang. Maar wat bedoelen we eigenlijk met merkwaarden en waarom zijn ze zo cruciaal voor je bedrijf? Laten we eens een diepe duik nemen in dit onderwerp. Let’s go!

Merkwaarden zijn de principes en overtuigingen die jouw merk onderscheiden van de rest. Ze vormen de basis van alles wat je doet; van producten en diensten tot klantenservice en marketing.

Waarom zijn merkwaarden zo belangrijk?

Merkwaarden dragen bij aan de algehele merkbeleving en creëren een diepere band met je doelgroep. Wanneer klanten zich kunnen identificeren met jouw waarden, zijn ze eerder geneigd om trouw te blijven aan je merk. Sterke merkwaarden kunnen jouw merk positioneren als een betrouwbare keuze in een concurrerende markt.

Sterke merkwaarden kunnen jouw merk positioneren als een betrouwbare keuze in een concurrerende markt.

Merkwaarden versus kernwaarden: wat is het verschil?

Zowel merk- als kernwaarden spelen een cruciale rol in het definiëren van een bedrijf. Kernwaarden zijn de interne gedragsregels binnen een organisatie, terwijl merkwaarden de externe vertaling zijn van deze waarden. Ze laten zien hoe het merk wil worden gezien door de buitenwereld.

Voorbeelden van krachtige merkwaarden in de praktijk

Om de kracht van merkwaarden te illustreren, bekijken we drie bedrijven die opmerkelijke merkwaarden hebben gedefinieerd:

Coolblue

Met waarden als ‘gewoon, doen’, ‘flexibel’ en ‘vrienden’, legt Coolblue de nadruk op eenvoud, efficiëntie en vriendschap. Deze waarden weerspiegelen zich in de klantgerichte service en het vriendelijke personeel.

Merkwaarden zijn de principes en overtuigingen die jouw merk onderscheiden van de rest.

Philips

Philips is een oer-Nederlands bedrijf dat zich tegenwoordig richt op health tech. Enkele van hun waarden zijn ‘innovatie’, ‘kwaliteit’ en ‘duurzaamheid’. Deze waarden benadrukken hun voortdurende streven naar baanbrekende technologische ontwikkelingen, hoogwaardige producten en een toewijding aan milieuvriendelijkheid.

Philips positioneert zichzelf als een merk dat de gezondheid en het welzijn van mensen centraal stelt, en deze merkwaarden dragen bij aan dat imago.

ING

ING Bank hecht waarde aan ‘verantwoordelijkheid’, ‘innovatie’ en ‘duurzaamheid’. Deze waarden onderstrepen hun inzet voor ethisch bankieren en technologische innovatie.

Merkwaarden stappenplan

Nu we de betekenis en het belang van merkwaarden hebben uitgelegd, kunnen we kijken naar hoe je jouw eigen waarden kunt definiëren:

Stap 1: Definieer je overtuiging, visie en missie

Eerst moet je duidelijk maken wat je merk vertegenwoordigt:

  • Wat is de kernovertuiging van je bedrijf?
  • Wat is je visie voor de toekomst?
  • Wat is je missie of doel?

Deze elementen vormen samen de blauwdruk voor je merkwaarden.

Lees meer over het formuleren van een krachtige missie en visie in ons blogbericht: Wat en waarom: missie en visie formuleren

Stap 2: Analyseer je doelgroep

Wie zijn je klanten? Wat waarderen ze? Het begrijpen van je doelgroep zal je helpen waarden te creëren die resoneren bij je klanten.

Stap 3: Kies waarden die jouw merk het beste vertegenwoordigen

Nu je een duidelijk beeld hebt van je merk en je doelgroep, kun je beginnen met het selecteren van merkwaarden. Deze waarden moeten authentiek zijn en consistent toegepast worden in alle onderdelen van je bedrijf.

Op zoek naar inspiratie? Deze PDF van sstroop.nl geeft een aardig uitgebreide lijst.

Deze waarden moeten authentiek zijn en consistent toegepast worden in alle facetten van je bedrijf.

Merkbelofte als aanvulling op je merkwaarden

Merkbelofte, ook wel bekend als merkpropositie of brand promise, is een essentieel onderdeel van het opbouwen van een sterk merk naast merkwaarden. Het is de unieke belofte die een merk doet aan zijn klanten en stakeholders over de waarde die zij kunnen verwachten wanneer ze interactie hebben met het merk.

Merkwaarden als onderscheidende factor

In een concurrerende markt kan het hebben van sterke en duidelijke merkwaarden je merk helpen onderscheiden en helpen bij het creëren van een verbinding met je doelgroep.

Vergeet niet dat waarden meer dan alleen woorden zijn. Ze moeten de essentie van je merk weerspiegelen en consequent worden uitgedragen in alles wat je doet.