Merkbekendheid opbouwen in 3 maanden

Het opbouwen van merkbekendheid is een proces dat tijd en moeite vereist, maar met de juiste strategieën en een goed plan kun je in slechts drie maanden de merkbekendheid van je bedrijf vergroten. In dit blogbericht zullen we een concreet stappenplan behandelen waarbij we gebruikmaken van verschillende marketingkanalen om zoveel mogelijk resultaat te behalen in drie maanden tijd.

Wat houdt merkbekendheid in?

Merkbekendheid is de mate waarin mensen vertrouwd zijn met je merk. Het gaat niet alleen om het kennen van de naam van je bedrijf maar ook om het hebben van positieve associaties met je merk en het herkennen van de merkidentiteit. Een sterk merk is herkenbaar en onderscheidt zich van de concurrentie.

Het opbouwen van merkbekendheid gaat hand in hand met het succes van je onderneming. Het helpt je om top-of-mind te blijven bij potentiële klanten en je geloofwaardigheid en betrouwbaarheid te vergroten.

Waarom is merkbekendheid belangrijk voor je onderneming?

 • Het opbouwen van vertrouwen
  Wanneer mensen bekend zijn met je merk ontwikkelen ze vertrouwen in je dienst of product.
 • Concurrentievoordeel
  In een competitieve markt kan een sterkere merkbekendheid je een voorsprong geven op de concurrentie. Consumenten zullen eerder voor jouw merk kiezen, zelfs als er vergelijkbare alternatieven beschikbaar zijn.
 • Klantenloyaliteit
  Merkbekendheid leidt tot klantenloyaliteit. Wanneer mensen bekend zijn met je merk en er goede ervaringen mee hebben gehad, zullen ze eerder terugkeren.
 • Groei
  Heel logisch eigenlijk, maar als je merkbekendheid groeit wordt het gemakkelijker om nieuwe klanten aan te trekken en je marktaandeel te vergroten. Mensen zullen eerder met jouw merk in aanraking komen wanneer ze een behoefte hebben die jouw product of dienst kan vervullen.
brown chess piece on white surface

3-maanden plan voor het vergroten van jouw merkbekendheid

Maand 1: Contentcreatie en Social Media

In de eerste maand ligt de focus op contentcreatie en social media. Door waardevolle en relevante content te creëren en te delen met je doelgroep, bouw je geloofwaardigheid op en vergroot je de betrokkenheid bij je merk. Dit helpt bij het opbouwen van vertrouwen en het versterken van je positie als expert in je vakgebied. Daarnaast zorgt het benutten van social-mediakanalen ervoor dat je merk zichtbaar is en in contact staat met je doelgroep.

Week 1

Identificeer je doelgroep en bepaal de belangrijkste onderwerpen en thema’s die hen interesseren. Dit helpt bij het creëren van relevante en waardevolle content.

Week 2

Start met het produceren van kwalitatieve content zoals blogberichten, infographics en video’s. Zorg ervoor dat je content waardevolle informatie biedt en aantrekkelijk is voor je doelgroep.

Week 3

Optimaliseer je content voor SEO. Gebruik relevante trefwoorden in je titels, meta-beschrijvingen en de content zelf. Voeg in- en externe links toe (linkbuilding) om de zichtbaarheid in zoekmachines te vergroten.

people using phone while standing

Week 4

Deel je content actief op de social-mediaplatforms waar je doelgroep zich bevindt. Maak gebruik van visueel aantrekkelijke afbeeldingen en betrek je publiek door vragen te stellen en conversaties aan te gaan.

Maand 2: Online Adverteren

In de tweede maand verschuift de focus naar online adverteren. Online adverteren is ideaal als je in een korte tijd veel potentiële klanten wilt bereiken. Door het inzetten van gerichte advertenties op platforms waar je doelgroep actief is, vergroot je je bereik en trek je potentials aan. Dit stelt je in staat om je merk te presenteren aan een breder publiek.

Door te experimenteren, te meten en bij te sturen optimaliseer je je advertentiestrategie om maximale impact te genereren.

Week 5

Identificeer je doelgroep en kies het juiste advertentieplatform. Afhankelijk van je doelgroep en doelstellingen, kun je bijvoorbeeld Google Ads, Facebook Ads of LinkedIn Ads overwegen.

Week 6-7

Ontwikkel overtuigende advertenties die de aandacht trekken en je merk op een positieve manier presenteren. Test verschillende varianten en optimaliseer op basis van de prestaties.

Week 8

Blijf de prestaties van je advertenties evalueren en optimaliseren gedurende de maand. Pas indien nodig je targetinginstellingen, kosten per klik (CPC) of advertentieteksten aan om betere resultaten te behalen.

Maand 3: Monitoring en Bijsturen

In de derde maand staat het monitoren en bijsturen van je uitingen centraal. Door de resultaten van je inspanningen te analyseren krijg je inzicht in wat wel en niet werkt. Je kunt de feedback van klanten en de prestaties van je content en advertenties gebruiken om je strategieën aan te passen en te verbeteren. Door continu te evalueren en bij te sturen, blijf je in staat om je merkbekendheid verder te vergroten en je doelen te bereiken.

Week 9

Analyseer de verzamelde data van de afgelopen twee maanden om inzicht te krijgen in de effectiviteit van je strategieën. Identificeer sterke en zwakke punten.

Week 10

Evalueer je social media-activiteiten en pas je contentstrategie aan op basis van welke soorten content het best presteren. Blijf interactie aangaan met je volgers en reageer op hun feedback.

Week 11-12

Blijf monitoren, meten en bijsturen. Hou de voortgang van je merkbekendheid in de gaten en stel waar nodig je strategieën bij om je doelen te bereiken.

black and silver laptop computer

Tips voor het vergroten van je merkbekendheid

 • Blijf consistent in je contentdeling en blijf waardevolle content produceren om de betrokkenheid van je doelgroep te behouden en vergroten.
 • Experimenteer met verschillende advertentie-indelingen en targetingopties om te ontdekken wat het beste werkt voor jouw bedrijf.
 • Wees actief op social media en betrek je volgers bij je merk door middel van interactie en het delen van relevante content.
 • Monitor en analyseer voortdurend je resultaten om te zien waar je successen behaalt en waar je verbeteringen kunt aanbrengen. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends in de industrie om je strategieën up-to-date te houden.
brown and white wooden signage on green grass field during daytime

Consistentie = Resultaat

Met een strategisch stappenplan en het gebruik van verschillende marketingkanalen, zoals content marketing, social media en online adverteren, kun je in slechts drie maanden resultaat boeken. Hoewel het lastig kan zijn om direct resultaat te creëeren is het de aanhouder die wint, geef daarom niet op en zorg er voor dat je content up-to-date blijft.