Out of the box denken: 5 technieken

Creativiteit wordt steeds meer een essentiële vaardigheid voor ondernemers. Op ieder vlak moet je je namelijk kunnen onderscheiden van je concurrentie en dit vraagt om een unieke manier van denken. Daarom gaan we het vandaag hebben over out of the box denken en bespreken we vijf handige technieken waarmee je jouw creativiteit kunt prikkelen.

Wat is out of the box denken?

Out of the box denken is een manier van denken waarbij je buiten de gevestigde kaders om ideeën en oplossingen kunt formuleren. Het gaat om het zien van mogelijkheden die anderen over het hoofd zien en het benaderen van problemen op onconventionele manieren. Deze denkwijze helpt je om je creativiteit de vrije loop te laten en vastgeroeste patronen te doorbreken.

people sitting on chair inside building

De voordelen van out of the box denken

Out of the box denken stelt je in staat om unieke concepten en oplossingen te bedenken. Enkele voordelen van out of the box denken zijn:

 • Innovatie
  Het kan leiden tot ideeën en innovaties die anders misschien nooit zouden zijn ontstaan.
 • Problemen oplossen
  Het stelt je in staat om complexe problemen op te lossen op manieren die anderen misschien niet hebben overwogen.
 • Persoonlijke groei
  Het helpt je om jezelf uit te dagen en je denkpatronen te verbreden, wat kan leiden tot persoonlijke groei en ontwikkeling.
 • Concurrentievoordeel
  Het kan je een voorsprong geven op de concurrentie door je in staat te stellen unieke en effectieve oplossingen te bieden.
Door out of the box te denken, kun je je creativiteit de vrije loop laten.

Een concreet voorbeeld

Om je een idee te geven van hoe dit in de praktijk uitpakt heb ik een korte situatie geschetst:

Stel dat je een marketeer bent die probeert een nieuwe marketingstrategie te bedenken. In plaats van te vertrouwen op traditionele methoden zoals e-mailmarketing of sociale media zou je kunnen overwegen om een ​​unieke, ervaringsgerichte campagne te creëren die klanten op een onverwachte manier aanspreekt.

Je zou een pop-up evenement kunnen organiseren of een virtual reality-ervaring te ontwikkelen om je merk op een innovatieve en onvergetelijke manier onder de aandacht te brengen.

Door creatief te denken kun je een unieke ervaring neerzetten die blijft hangen bij je doelgroep. Gezien je concurrent deze paden hoogstwaarschijnlijk nog niet bewandeld heeft kan je potentiële ROI (Return On Investment) relatief gezien een stuk hoger uitvallen in vergelijking met de traditionele aanpak.

5 technieken om out of the box denken te stimuleren en leren

Nu we weten wat out of the box denken inhoudt en wat de voordelen zijn is het tijd om te ontdekken hoe je deze denkwijze kunt aanwakkeren en leren.

Hier zijn vijf technieken die je kunt toepassen:

1. Stel jezelf open vragen

Stel vragen die je uitdagen om verder te denken dan je eerste ingevingen en je dwingen om verder te kijken dan het voor de hand liggende. Bijvoorbeeld: “Wat als…?” of “Hoe zou het zijn als…?”

2. Brainstorm zonder grenzen

Geef jezelf de vrijheid om tijdens brainstormsessies zonder beperkingen te denken. Alle ideeën zijn welkom, ongeacht hoe absurd of onrealistisch ze in eerste instantie lijken. Dit helpt je om je denkpatronen te doorbreken en nieuwe perspectieven te verkennen. Als ondersteuning voor je brainstormsessie kun je deze gratis tool van Figma gebruiken.

3. Maak verbindingen tussen ongerelateerde onderwerpen

Probeer ideeën en concepten uit totaal verschillende gebieden te combineren. Dit kan je helpen om unieke oplossingen te bedenken die je anders misschien niet had overwogen.

black flat screen computer monitor

4. Verander je omgeving

Een verandering van omgeving kan helpen om je denkpatronen te doorbreken. Probeer op een andere locatie te werken, ga een wandeling maken of doe iets totaal anders om je zintuigen te prikkelen.

5. Leer van anderen

Omring jezelf met mensen die anders denken dan jij, en sta open voor hun ideeën en perspectieven. Dit kan je helpen om je denkpatronen te verbreden en nieuwe manieren van denken te ontdekken.

man in gray long sleeve shirt standing in front of blue and yellow puzzle mat
Probeer ideeën en concepten uit totaal verschillende gebieden te combineren. Dit kan je helpen om unieke oplossingen te bedenken die je anders misschien niet had overwogen.

Durf te experimenteren!

Een belangrijk aspect van out of the box denken is het durven experimenteren en het accepteren dat niet elk idee succesvol zal zijn. Wees niet bang om te falen want mislukkingen zijn waardevolle leermomenten die je helpen om jezelf en je ideeën verder te ontwikkelen.

Neem risico’s en ben niet bang voor het onbekende, want dat is juist wat creativiteit bevordert.

Wees niet bang om te falen, want mislukkingen zijn waardevolle leermomenten die je helpen om jezelf en je ideeën verder te ontwikkelen.

Ontdek de mogelijkheden buiten de box

Out of the box denken is een krachtige benadering om je creativiteit te stimuleren en je horizon te verbreden. Door de technieken in dit blogbericht toe te passen en je denkpatronen uit te dagen ben je beter uitgerust om de kansen en mogelijkheden buiten de box te ontdekken.