Kernwaarden bepalen: zo moet het

Kernwaarden zijn de fundamenten waarop je bedrijf is gebouwd en ze vormen de leidraad voor al je activiteiten, beslissingen en communicatie. In dit blogbericht ontdek je wat kernwaarden zijn, hoe je ze kunt bepalen en hoe bekende bedrijven deze waarden inzetten om hun succes te vergroten.

Wat zijn kernwaarden?

Kernwaarden zijn de overtuigingen en principes die de cultuur en identiteit van een bedrijf definiëren. Ze dienen als het morele kompas dat de acties en beslissingen van de organisatie sturing geeft. Kernwaarden zijn niet alleen mooie woorden op papier maar worden ook daadwerkelijk in de praktijk toegepast.

Ook vormen ze richtlijnen voor het gedrag van medewerkers, de bedrijfsvoering en de relaties met klanten en partners. Een bedrijf dat zijn kernwaarden serieus neemt, creëert een sterke basis voor succes en groei.

people sitting on chair

Sterke kernwaarden in de praktijk

Innovatie – Google

Innovatie is een van de hoofdkernwaarden van Google. Dit komt tot uiting in hun continue streven naar baanbrekende technologieën en producten. Ze moedigen hun medewerkers aan om out-of-the-box te denken en nieuwe ideeën te verkennen.

Integriteit – Patagonia

Patagonia is een bedrijf dat bekend staat om zijn ethische bedrijfsvoering. Ze zetten zich in voor milieubescherming en maken gebruik van duurzame materialen. Hun integriteit komt tot uiting in hun transparantie en verantwoordelijkheid.

Klantgerichtheid – Amazon

Amazon staat bekend om zijn obsessie met klantgerichtheid. Het bedrijf streeft naar het bieden van de best mogelijke winkelervaring met een breed scala aan producten, snelle levering en uitstekende klantenservice. Ze zetten de klant altijd op de eerste plaats en dit komt tot uiting in hun communicatie en bedrijfsvoering.

Een bedrijf dat zijn kernwaarden serieus neemt, creëert een sterke basis voor succes en groei.

Passie – Tesla

Tesla, hét elektrische automerk, wordt gedreven door passie voor duurzaamheid en innovatie. Deze kernwaarde komt tot uiting in hun toewijding om de wereldwijde transitie naar schone energie te versnellen.

Kwaliteit – Apple

Apple is synoniem met kwaliteit en aandacht voor detail. Het bedrijf streeft naar perfectie in hun producten en om de verwachtingen van klanten te overtreffen.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid – Ben & Jerry’s

Het ijsmerk Ben & Jerry’s staat bekend om zijn maatschappelijke betrokkenheid en progressieve waarden. Ze zetten zich in voor sociale rechtvaardigheid en duurzaamheid, en gebruiken hun bedrijf als een kracht voor positieve verandering.

Deze bedrijven communiceren hun kernwaarden op verschillende manieren. Ze integreren ze in hun missie- en visieverklaringen, weerspiegelen ze in hun producten en diensten en communiceren erover in hun marketingcampagnes en bedrijfscommunicatie. Ze creëren een consistente merkidentiteit die klanten aantrekt die zich kunnen identificeren met deze waarden.

Meer voorbeelden? Shopify heeft een blogpost over bedrijven met sterke kernwaarden.

Het bepalen van de kernwaarden van je bedrijf: 5 tips

 1. Wees authentiek
  Kies waarden die écht aansluiten bij de identiteit en doelen van je bedrijf. Vermijd het kopiëren van waarden van andere bedrijven en focus op wat jouw bedrijf uniek maakt.
 2. Denk aan de lange termijn
  Kernwaarden zijn duurzaam en tijdloos. Ze moeten relevant blijven, zelfs (zeker) als je je bedrijf groeit en verandert. Denk na over waarden die ook over vijf of tien jaar nog van toepassing zullen zijn.
 3. Betrek je team
  Een inclusief proces waarbij medewerkers worden betrokken bij het bepalen van de kernwaarden zorgt voor een breder draagvlak en een groter gevoel van betrokkenheid. Organiseer bijvoorbeeld brainstormsessies of stel enquêtes op om inzichten te verzamelen.
 4. Houd rekening met je doelgroep
  Begrijp wie je doelgroep is en wat ze belangrijk vinden. Stem je kernwaarden af op hun behoeften en waarden, zodat je een sterke verbinding kunt opbouwen.
 5. Wees consistent
  Kernwaarden moeten niet alleen op papier staan maar ook in alle aspecten van je bedrijfsvoering worden weerspiegeld. Zorg ervoor dat je ze integreert in je bedrijfscultuur, besluitvormingsprocessen, klantenservice en marketingactiviteiten.
people sitting and using laptops

Kernwaarden bepalen voor een solide basis

Het bepalen van de kernwaarden van je bedrijf is essentieel voor het creëren van een sterke bedrijfscultuur en het leiden van je organisatie naar succes. Het definiëren van je kernwaarden vergt tijd, reflectie en betrokkenheid van je team. Het resultaat is een solide basis die je bedrijf helpt groeien in een competitieve markt.