Je website vernieuwen? Dit is wat je moet weten

Je website is het digitale gezicht van je merk, je belangrijkste marketingtool en vaak de eerste interactie die potentiële klanten met je hebben. Het is essentieel dat je website up-to-date, aantrekkelijk en functioneel is. Maar hoe pak je het vernieuwen van je website optimaal aan? We leggen het je uit!

De voordelen van het vernieuwen van je website

Het vernieuwen van je website gaat verder dan alleen een nieuw uiterlijk. Wanneer je je website vernieuwd aan de hand van een concreet plan kun je meer resultaat boeken. Van het optimaliseren van het aantal leads dat je website genereert tot het vergroten van je merkbekendheid, hier zijn de essentiële voordelen die het vernieuwen van je website met zich mee kan brengen.

Meer conversies met een goed gestructureerde website

Een modern ontwerp en een geoptimaliseerde gebruikerservaring kunnen wonderen doen voor je conversieratio’s. Door je website zowel technisch als visueel te optimaliseren, bied je bezoekers een aantrekkelijke en optimale gebruikerservaring. Dit verhoogt de tijd die potentials op je site doorbrengen, hierdoor heb je een verhoogde kans dat ze een aankoop of aanvraag doen.

Je website vernieuwen versterkt je SEO posities

Zoals hierboven besproken kun je met het vernieuwen van je website veel meer bereiken dan slechts een mooier plaatje. Het is ook de uitgerekende kans om je SEO-prestaties te verbeteren en hoger in de zoekresultaten van Google te komen. Een nieuwe website met geoptimaliseerde SEO teksten gaat er voor zorgen dat je website beter scoort in zoekmachines. Dit leidt tot meer organisch verkeer en een grotere online zichtbaarheid.

Je website vernieuwen voor een snelle laadtijd

Is je website traag? Een verouderde site kan de laadsnelheid drastisch beïnvloeden. Door je website te vernieuwen en te optimaliseren, kun je de laadtijd verbeteren. Dit resulteert niet alleen in een betere gebruikerservaring, maar draagt ook bij aan een hogere SEO-ranking.

Je vernieuwde website razendsnel maken? Je leest het hier.

Het verbeteren van je marktpositie

Het vernieuwen van je website biedt ook de perfecte kans om je merk opnieuw te definiëren en je merkboodschap duidelijker te communiceren. Of je nu de tone of voice aanpast of een volledig nieuw logo introduceert, het vernieuwen van je website stelt je in staat om je merk opnieuw (en beter) te positioneren in de markt en de verbinding met je klanten te versterken.

Het vernieuwen van je website kan aanzienlijke voordelen opleveren, van het verhogen van de conversieratio's tot het opnieuw definiëren van je merk. Het is meer dan een update; het is een strategische zet om je bedrijf te laten groeien.

Je website vernieuwen in 5 stappen

Het vernieuwen van je website kan een flinke kluif zijn. Je kunt het proces overzichtelijk maken door deze op te splitsen in 5 stappen.

Stap 1. Inventariseren van de content

De eerste stap van het vernieuwen van je website is het inventariseren van je huidige site. Dit betekent het analyseren van je huidige website en het identificeren van sterke en zwakke punten. Gebruik website-analysetools zoals Google Analytics om te begrijpen hoe bezoekers zich op je site gedragen. Welke pagina’s hebben de hoogste bounce rate? Waar blijven ze hangen? De antwoorden op deze vragen kunnen je helpen te bepalen welke gebieden verbeterd moeten worden. Het is ook belangrijk om in deze fase je SMART doelen te bepalen. Wil je meer leads genereren? Wil je meer klanten aantrekken? Deze doelen zullen de richting bepalen tijdens het vernieuwen van je website.

Stap 2. Structuur bepalen

In deze fase ga je de lay-out van je nieuwe website plannen. Dit betekent dat je beslist waar elementen zoals afbeeldingen, tekst en calls-to-action op de pagina’s komen te staan. De doelen die je in de inventarisatiefase hebt bepaald, zullen helpen om deze beslissingen te sturen. Bijvoorbeeld, als je doel is om meer leads te genereren, wil je misschien een aanmeldformulier voor een nieuwsbrief op een prominente plaats op je homepage plaatsen. Het maken van wireframes helpt je om de gebruikerservaring van je website te optimaliseren en zorgt ervoor dat belangrijke elementen gemakkelijk te vinden zijn.

Stap 3. Ontwerp maken

Nu is het tijd om de structuur tot leven te brengen. In deze fase kies je het kleurenschema, de typografie en andere ontwerpelementen die je website een unieke uitstraling geven. Het is belangrijk om consistent te zijn met je merkidentiteit tijdens deze fase. Je wilt dat je website een verlengstuk is van je merk. Daarom moet je kleurenpalet, typografie en toon van je content overeenkomen met je merkpersoonlijkheid. Houd ook rekening met de digitale toegankelijkheid van je website. Bijvoorbeeld, donkere tekst op een lichte achtergrond is meestal gemakkelijker te lezen dan het omgekeerde.

Stap 4. Ontwikkeling van je vernieuwde website

De laatste stap is het daadwerkelijk bouwen van je website. Dit betekent het coderen van de website, het implementeren van de ontwerpelementen en het testen van de website voordat deze live gaat. In deze fase is het belangrijk om te zorgen voor een naadloze mobiele ervaring, aangezien een groot deel van het webverkeer tegenwoordig van mobiele apparaten komt. Het is ook essentieel om je website te testen voordat deze live gaat. Dit omvat het testen van de functionaliteit, de laadsnelheid en het controleren op eventuele fouten of bugs.

Stap 5. Je website up-to-date houden

Het vernieuwen van je website stopt niet bij de lancering. Het onderhouden van je website is een onmisbare stap in het behouden van je rankings in zoekresultaten en het waarborgen van een goed toegankelijke website.

 1. Voer regelmatig updates uit
  Technologieën en webstandaarden veranderen voortdurend. Regelmatige updates van plug-ins, thema’s en content management systemen zijn essentieel om je website veilig, snel en compatibel met de nieuwste browsers en apparaten te houden.
 2. Zorg dat je content up-to-date en relevant is
  Je content moet actueel en relevant blijven. Het regelmatig bijwerken van blogposts, productinformatie en andere content houdt je bezoekers betrokken en verhoogt je kansen om hoog te scoren in zoekmachines.
 3. Monitor je resultaten
  Het gebruik van tools zoals Google Analytics om de prestaties van je site te volgen, helpt je om te begrijpen wat werkt en wat niet. Zo kun je aanpassingen maken om je conversieratio’s en gebruikerservaring te verbeteren.
 4. Beveilig je website
  De beveiliging van je website moet een constante prioriteit zijn. Regelmatige beveiligingscontroles en updates helpen om je site te beschermen tegen hacks en andere bedreigingen.
 5. Luister naar feedback
  Luisteren naar je gebruikers is essentieel voor continue verbetering. Feedbackformulieren, enquêtes en directe communicatie met klanten kunnen je waardevolle inzichten geven om je site verder te optimaliseren.
 6. Werk actief aan je SEO rankings
  SEO is nooit een eenmalige taak. Regelmatige analyse en aanpassing van je SEO-strategieën zijn nodig om je rangschikking in zoekmachines hoog te houden.

Meer weten over het verbeteren van je posities in zoekmachines? Lees ons blogbericht Effectief je SEO verbeteren? Dit is hoe je het doet

Door de onderhoudsfase direct na het vernieuwen van je website serieus te nemen zorg je ervoor dat je website niet alleen nu, maar ook in de toekomst effectief blijft. Het stelt je in staat om voortdurend te verbeteren en aan te passen, zodat je website een dynamisch en levend onderdeel van je algehele marketing blijft.

Onderhoud is de cruciale vijfde stap in het vernieuwen van je website. Het zorgt ervoor dat je website veilig, up-to-date en in lijn met de verwachtingen van je gebruikers blijft.

Het vernieuwen van je website: 4 zaken om rekening mee te houden

Bij het vernieuwen van je website zijn er een aantal factoren waarmee je rekening moet houden om ervoor te zorgen dat het proces soepel verloopt en succesvol is.

Formuleer heldere doelen

Voordat je begint met het vernieuwen van je website, moet je duidelijk definiëren wat je wilt bereiken. Of het nu gaat om het verbeteren van de gebruikerservaring, het verhogen van de conversieratio’s of het verbeteren van je SEO-ranking, het is belangrijk om je doelen vanaf het begin duidelijk te hebben.

Stel gebruikerservaring voorop

De gebruikerservaring is een cruciale factor om rekening mee te houden bij het vernieuwen van je website. Zorg ervoor dat je website eenvoudig te navigeren is, dat de informatie gemakkelijk te vinden is en dat de website snel laadt.

Vergeet je SEO niet

Vergeet niet om je website te optimaliseren voor zoekmachines. Dit omvat het hebben van SEO-vriendelijke URL’s, het optimaliseren van meta-titels en beschrijvingen, en het zorgen voor kwalitatieve inhoud.

Maak data inzichtelijk

Ten slotte, zorg ervoor dat je website gekoppeld is aan tools als Google Analytics. Hiermee kan je de resultaten van je website meten en voortdurend optimaliseren.

Doelbewust je website vernieuwen

Het vernieuwen van je website kan op het eerste gezicht overweldigend zijn, het kan daarentegen grote voordelen opleveren voor jouw bedrijf. Met zorgvuldige planning, aandacht voor details en voortdurende optimalisatie, kan je nieuwe website je online aanwezigheid naar een hoger niveau tillen.