Tone of voice: Een unieke stem in 4 stappen

Bij een sterke merkidentiteit hoort een sterke stem waarmee je het onderscheid maakt in jouw sector: de tone of voice van je bedrijf. Maar wat is een tone of voice precies en hoe bepaal je deze? In dit blogbericht gaan we dieper in op het belang van een consistente tone of voice, de factoren die een rol spelen, en geven we een praktisch stappenplan om de tone of voice van jouw bedrijf te bepalen.

Wat is een tone of voice?

Met tone of voice bedoelen we de manier waarop je communiceert met je doelgroep. Het omvat de stijl, het taalgebruik en de emotie die je wilt overbrengen in je communicatie-uitingen, zowel online als offline.

Een sterke tone of voice zorgt ervoor dat je consistent en herkenbaar bent en dat je je boodschap op de juiste manier overbrengt aan je doelgroep. Het helpt je om een emotionele connectie te creëren en vertrouwen op te bouwen met je klanten.

boy singing on microphone with pop filter

Factoren die je tone of voice beïnvloeden

Bij het bepalen van de tone of voice van je bedrijf zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden:

1. Merkpersoonlijkheid

Jouw merkpersoonlijkheid vormt de basis van je tone of voice. Het gaat om de eigenschappen, waarden en identiteit van je merk. Denk bijvoorbeeld aan woorden als stoer, speels, professioneel of betrouwbaar. Je tone of voice moet aansluiten bij deze merkpersoonlijkheid en de gewenste beleving van je merk versterken.

Neem bijvoorbeeld de stem van Mediamarkt. Hun merkpersoonlijkheid is energiek, uitdagend en prikkelend. Dat zie je terug in hun communicatie.

2. De doelstelling van je tone of voice

Elke communicatie-uiting heeft een doel. Denk aan het verstrekken van informatie, overtuigen, entertainen of een bepaalde emotie oproepen. De tone of voice moet aansluiten bij deze doelstelling.

Als je bijvoorbeeld een informerende boodschap wilt overbrengen, is een meer formele tone of voice passend. Als je je doelgroep wilt amuseren kan een luchtige en humoristische tone of voice effectiever zijn.

3. Het kanaal waarop je communiceert

Het kanaal waarop je communiceert speelt ook een rol bij het bepalen van je tone of voice. Deze kan namelijk verschillen tussen bijvoorbeeld je website, socialeemedia, e-mails en advertenties.

Het is belangrijk om rekening te houden met de kenmerken en beperkingen van elk kanaal. Op sociale media kun je bijvoorbeeld informeler en interactiever zijn terwijl je op je website misschien iets formeler en gestructureerder wilt zijn.

white samsung android smartphone on brown wooden table

4. De doelgroep

Je doelgroep speelt een cruciale rol bij het bepalen van je tone of voice. Het is belangrijk om te begrijpen wie je doelgroep is en wat hun behoeften en verwachtingen zijn.

Hoewel het verleidelijk kan zijn om de stem van je bedrijf direct aan te passen aan je doelgroep is het belangrijk om vast te houden aan je merkpersoonlijkheid. Het is niet de bedoeling dat je de stem van je doelgroep overneemt, maar een eigen stem als merk ontwikkelt.

Het is niet de bedoeling dat je de stem van je doelgroep overneemt, maar een eigen stem als merk ontwikkelt.

3 voorbeelden van sterke tones of voice

1. Innocent Drinks

Innocent Drinks – een bedrijf dat gezonde smoothies en sappen produceert – heeft een tone of voice die zich kenmerkt door humor, speelsheid en een informele benadering.

Ze gebruiken woordspelingen, grappige teksten en creatieve verhalen in hun communicatie.

Dit creëert een emotionele band met de consument. Het maakt hen aan het lachen, geeft een gevoel van authenticiteit en creëert een positieve merkbeleving. Het helpt Innocent Drinks om zich te onderscheiden in een competitieve markt en een sterke marktpositionering te behouden.

2. Nike

Nike, een wereldwijd sportmerk, heeft een krachtige en inspirerende tone of voice. Ze richten zich op het motiveren en stimuleren van hun doelgroep om grenzen te verleggen en het beste uit henzelf te halen.

De stem van Nike is zelfverzekerd, vastberaden en energiek. Het sluit aan bij de aspiraties en doelen van sporters en andere actievelingen. Het creëert een gevoel van empowerment en moedigt mensen aan om vooruitgang te boeken.

Deze tone of voice draagt bij aan de sterke marktpositionering van Nike als een merk dat staat voor prestaties, innovatie en doorzettingsvermogen.

3. MailChimp

MailChimp is een e-mailmarketingplatform dat bekend staat om zijn vriendelijke, humoristische en soms excentrieke tone of voice. Ze gebruiken informele taal, grappige woordspelingen en een vleugje speelsheid in hun communicatie.

Het geeft een menselijk karakter en benaderbare uitstraling geeft aan een technisch product. Het maakt de gebruikerservaring leuk en plezierig, wat resulteert in een positieve merkbeleving en klantloyaliteit.

MailChimp heeft zichzelf gepositioneerd als een merk dat de complexiteit van e-mailmarketing vereenvoudigt en tegelijkertijd een beetje plezier toevoegt.

Vijf stappen voor het bepalen van je tone of voice

1. Definieer je merkpersoonlijkheid

Bepaal de eigenschappen, waarden en identiteit van je merk. Dit kun je doen door een merkidentiteitsessie te organiseren waarin je de kernwaarden, missie en visie van je bedrijf bespreekt. Zorg ervoor dat je jezelf niet verliest in een stem die je niet waar kunt maken. Authenticiteit en transparantie zijn nog altijd onmisbare pijlers wanneer het gaat om professionele communicatie.

2. Begrijp je doelgroep

Voer grondig onderzoek uit naar je doelgroep. Identificeer demografische kenmerken, interesses, behoeften en communicatievoorkeuren. Dit helpt je om te begrijpen welke stem het beste resoneert bij je doelgroep. Voer interviews, enquêtes of focusgroepen uit om direct inzicht te krijgen in de taal en de verwachtingen van je doelgroep.

3. Stel je doelstellingen vast

Bepaal welke doelen je wilt bereiken met je communicatie-uitingen. Wil je informeren, overtuigen, entertainen of een bepaalde emotie oproepen?

Tip: Formuleer specifieke doelstellingen die meetbaar zijn, zodat je de effectiviteit van je tone of voice kunt evalueren.

red and black round metal

4. Pas je tone of voice aan per kanaal

Houd rekening met de kenmerken en beperkingen van elk communicatiekanaal. Pas je tone of voice aan om effectief te communiceren op elk specifieke platform. Denk aan de lengte van de boodschap, het gebruik van visuals en de interactiemogelijkheden. Het maken van een overzicht van alle communicatiekanalen die je gebruikt kan waardevol zijn om overzicht en inzicht te creëeren, vervolgens kun je je tone-of-voice hierop aanpassen.

5. Wees consistent en evolueer

Zodra je je tone of voice hebt bepaald is het essentieel om consistent te blijven in al je communicatie-uitingen. Dit zorgt voor herkenbaarheid en versterkt je merkidentiteit. Tegelijkertijd moet je bereid zijn om te evolueren en aan te passen naarmate je bedrijf groeit en verandert.

Brand Personality Spectrum

Een efficiënte manier om je positie in de sector te bepalen in vergelijking met je concurrenten is het invullen van het Brand Personality Spectrum model. Door het vaststellen van een aantal factoren kun je een stem bepalen die aansluit bij de bedrijfsvoering van jouw bedrijf.

Valkuilen bij het formuleren van je tone of voice

Blijf jezelf

Het is belangrijk om authentiek en trouw te blijven aan je merkpersoonlijkheid. Probeer niet te veranderen wie je bent om in de smaak te vallen bij je doelgroep. Wees consistent en oprecht.

Vermijd popie jopie gedrag

Je doelgroep speelt een cruciale rol bij het bepalen van je tone of voice. Het is belangrijk om te begrijpen wie je doelgroep is en wat hun behoeften en verwachtingen zijn. Hoewel het verleidelijk kan zijn om je stem direct aan te passen aan je doelgroep is het belangrijk om consistent te blijven met je merkpersoonlijkheid.

De mensen in jouw doelgroep zijn geen professionals op het gebied van marketing, maar dat betekent natuurlijk niet dat ze dom zijn. Wanneer je een stem gebruikt waarmee je té graag iets wilt zijn (dat je niet bent) dan werkt je volledige communicatie averechts.

a group of red arrows on a black surface

Raak de juiste snaar in jouw sector

Met de juiste tone of voice kun je een emotionele connectie maken met je doelgroep, hen aanspreken op een dieper niveau en een blijvende indruk achterlaten. Het is een krachtig instrument om je merk te positioneren en je te onderscheiden van je concurrentie. Als je op zoek bent naar een effectieve manier om je merkidentiteit te versterken en je communicatie naar een hoger niveau te tillen, onderschat dan niet de kracht van een doordachte tone of voice.

Bepaal wie je bent, ken je doelgroep en wees consistent in je boodschap. Alleen zo kun je de juiste snaar raken en een blijvende impact maken.