Alles over Google Analytics 4 (GA4)

Google Analytics 4 (GA4) is de nieuwste versie van Google’s populaire webanalysetool. GA4 is ontworpen om bedrijven en marketeers beter inzicht te geven in hun doelgroep en hen te helpen hun online prestaties te verbeteren. In dit artikel zullen we ingaan op de belangrijkste aspecten van GA4, de redenen achter de update en de voordelen ervan.

De update van Universal Analytics naar Google Analytics 4

Google heeft besloten om Universal Analytics bij te werken naar Google Analytics 4 om antwoord te geven op de veranderende behoeften van bedrijven en de aangescherpte online privacyregels. GA4 biedt een meer geavanceerde en uitgebreide oplossing met nieuwe functies zoals machine learning en betere integraties met andere Google-producten.

GA4 is ontworpen om bedrijven en marketeers beter inzicht te geven in hun doelgroep.

Privacy en Google Analytics 4

Privacy is een belangrijk aandachtspunt in de wereld van online data-analyse en GA4 is ontworpen met privacy in het achterhoofd. Het biedt gebruikers meer controle over hun gegevens en maakt het gemakkelijker om te voldoen aan de steeds strengere privacywetgeving, zoals de AVG en de CCPA. Bovendien past GA4 geavanceerde technieken toe om gegevens te verzamelen zonder afhankelijk te zijn van cookies, wat helpt bij het beschermen van de privacy van websitebezoekers.

De belangrijkste verschillen tussen GA4 en Universal Analytics

GA4 verschilt op een aantal belangrijke punten van Universal Analytics. Enkele van de meest opvallende verschillen zijn:

Gebruikersgerichte metingen

GA4 richt zich meer op de gebruikerservaring, met metingen die zich richten op de levenscyclus van de klant, in plaats van alleen op paginaweergaven en sessies.

Machine learning en voorspellende analyses

GA4 maakt gebruik van machine learning om inzichten te genereren en trends te voorspellen, zoals het waarschijnlijke aantal conversies of churn.

Cross-platform tracking

GA4 biedt cross-platform tracking voor zowel websites als mobiele apps, waardoor bedrijven een completer beeld krijgen van hun gebruikers.

person using black smartphone with gray and pink case

Betere integratie met andere Google-producten

GA4 integreert beter met andere Google-producten zoals Google Ads en BigQuery, waardoor je meer waarde kunt halen uit de verzamelde data.

GA4 richt zich meer op de gebruikerservaring, met metingen die zich richten op de levenscyclus van de klant.

Voordelen van het gebruik van Google Analytics 4

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van GA4 voor je website-analyse:

 • Betere inzichten in de gebruikerservaring waardoor je kunt inspelen op de behoeften van je doelgroep.
 • Geavanceerde rapportagemogelijkheden zoals funnel- en padanalyses, die je helpen de customer journey beter te begrijpen.
 • Verbeterde privacybescherming waardoor je eenvoudiger kunt voldoen aan regelgeving en het vertrouwen van je bezoekers kunt behouden.
 • Toekomstbestendige technologie die zich aanpast aan veranderende trends en browserbeperkingen, zoals het verdwijnen van cookies.
two women facing security camera above mounted on structure

De nadelen van Google Analytics 4

Hoewel Google Analytics 4 veel voordelen biedt zijn er ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden bij het overstappen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende nadelen van GA4:

 • Leercurve
  GA4 heeft een nieuwe interface en andere rapportagestructuur dan Universal Analytics, wat betekent dat je mogelijk tijd moet investeren om de nieuwe navigatie en functies te leren.
 • Mogelijk verlies van historische gegevens
  Bij het migreren naar GA4 is het belangrijk om te weten dat je historische gegevens van Universal Analytics niet automatisch worden overgebracht naar je nieuwe GA4-eigendom. Je moet beide eigendommen naast elkaar blijven gebruiken om toegang te houden tot historische data.
 • Beperkte integratie met sommige tools van derden
  Hoewel GA4 betere integraties heeft met andere Google-producten is het mogelijk dat sommige tools van derden die je momenteel gebruikt nog niet volledig samenwerken met GA4. Dit kan leiden tot beperkingen in functionaliteit of extra werk om de integratie te realiseren.
GA4 heeft een nieuwe interface en andere rapportagestructuur dan Universal Analytics.

Ondanks deze nadelen is het belangrijk om te overwegen dat GA4 is ontworpen om te voldoen aan de behoeften van de toekomstige digitale omgeving. Het is belangrijk om de tijd te nemen om vertrouwd te raken met de nieuwe functies en de voordelen die ze bieden en om op de hoogte te blijven van updates en verbeteringen.

Door jezelf vertrouwd te maken met GA4 en te migreren wanneer je er klaar voor bent, zorg je ervoor dat je bedrijf klaar is om te profiteren van de vele voordelen die deze nieuwe generatie webanalyse te bieden heeft.

Hoe migreer je naar Google Analytics 4?

Migreren naar GA4 is een belangrijke stap om je website-analyse te verbeteren en toekomstbestendig te maken. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om de overgang soepel te laten verlopen:

1. Maak een nieuw GA4-eigendom aan

Log in op je Google Analytics-account en maak een nieuw GA4-eigendom aan. Je kunt je bestaande Universal Analytics-eigendom behouden terwijl je GA4 instelt.

2. Implementeer de GA4-trackingcode

Voeg de GA4-trackingcode toe aan je website of app om gegevens te verzamelen. Je kunt de GA4-code naast de Universal Analytics-code laten draaien om gegevensvergelijkingen mogelijk te maken.

3. Configureer je GA4-instellingen

Stel doelen, gebeurtenissen en aangepaste dimensies in om ervoor te zorgen dat GA4 de informatie vastlegt die voor jouw bedrijf relevant is.

4. Monitor beide eigendommen

Gebruik zowel je GA4- als je Universal Analytics-eigendom om gegevens te vergelijken en ervoor te zorgen dat alles correct werkt.

5. Schakel over naar GA4

Zodra je vertrouwd bent met GA4 en de gegevens juist worden verzameld, kun je volledig overschakelen naar GA4 en Universal Analytics uitfaseren.

Migreren naar GA4 is een belangrijke stap om je website-analyse te verbeteren en toekomstbestendig te maken.

Google Analytics 4: de nieuwe standaard in webanalyse

Google Analytics 4 is een krachtige, geavanceerde tool die bedrijven helpt beter te begrijpen hoe gebruikers met hun website of app omgaan. Met verbeterde privacybescherming, machine learning en betere integraties met andere Google-producten is GA4 de toekomst van webanalyse. Door nu over te stappen op GA4, zorg je ervoor dat je bedrijf klaar is voor de uitdagingen en kansen die de toekomst biedt.