8 tips voor lokale SEO

Als moderne ondernemer ben je constant bezig met het verbeteren van je vindbaarheid in Google. Je schrijft relevante content, vergaart waardevolle backlinks en werkt continu aan de optimalisatie van je website. Het blijft echter lastig opboksen tegen grote spelers zoals Bol.com en Coolblue. Als kleine zelfstandige heb je wel een voordeel: je zit in de buurt van je klant. Met de lokale SEO-tips in dit artikel kun je hier mooi op inspelen.

Lokale SEO vs. Reguliere SEO

Een tijd geleden schreef ik al eens een artikel over zoekmachineoptimalisatie: het inrichten van een website zodat deze beter gevonden wordt in Google. Lokale SEO is een vorm van zoekmachineoptimalisatie waarbij gefocust wordt op consumenten die zich in de buurt van je bedrijf bevinden.

Volgens een recente publicatie van HubSpot is 46% van de zoekopdrachten gericht op lokale informatie. Is jouw bedrijf sterk afhankelijk van klanten die een voet over de drempel zetten? Dan móét lokale SEO onderdeel zijn van je marketingstrategie.

Visia Media op de lokale zoekresultatenpagina

Visia Media op de lokale zoekresultatenpagina

On-page lokale SEO-tips

De volgende tips zijn gericht op de inhoud van je website.

1. Optimaliseer je website

Lokale SEO verschilt van reguliere SEO maar kent dezelfde grondbeginselen. Voordat je aan de slag gaat met het optimaliseren voor lokale zoekresultaten is het belangrijk dat je een sterk fundament neerzet. Denk bijvoorbeeld aan de volgende zaken:

  • Snelle websites scoren over het algemeen beter;
  • Sitemaps verhogen de indexeerbaarheid van je website;
  • Google hecht waarde aan de veiligheid van je website.

Als je website nog niet geoptimaliseerd is kun je mijn eerdere SEO-tips als basis gebruiken.

2. Schrijf relevante lokale content

De kwaliteit van je content is één van de belangrijkste factoren die Google gebruikt om je website te beoordelen. Ga dus aan de slag met het schrijven van webteksten die lokale zoekwoorden bevatten en aansluiten op je product of dienst.

In onze lokale SEO-strategie focussen we bijvoorbeeld op zoekwoorden als Communicatiebureau Heerlen en Website laten maken Limburg. Deze geoptimaliseerde pagina’s zorgen ervoor dat Google begrijpt welke diensten we aanbieden en waar we te vinden zijn.

Zoals ik al eerder aangaf: schrijf content die relevant is voor je bezoeker. Natuurlijk wil je proberen zo hoog mogelijk te scoren in Google, maar laat de kwaliteit van je teksten er niet onder lijden.

Goed content is erg belangrijk voor lokale SEO

Content is king

3. Bied ondersteuning voor smartphones

Eigenlijk hoef ik je dit niet meer te vertellen in 2020, maar ik doe het toch. Zorg ervoor dat je website volledig geoptimaliseerd is voor mobiele apparaten.

De locatie van een gebruiker is een belangrijke factor als het aankomt op mobiele zoekopdrachten. Het is dus logisch dat Google veel waarde hecht aan de bruikbaarheid van een website op smartphones en tablets.

Werkt je website nog niet op iPhones, iPads en andere devices? Stop dan met lezen en vraag vandaag nog een offerte aan.

4. Gebruik structured data

Door middel van structured data help je zoekmachines je content beter te begrijpen. Door specifieke informatie te verwerken in de code van je webpagina kan Google sneller bepalen waar deze over gaat.

Structured data heeft geen directe invloed op je SEO, maar kan wel een waardevolle bijdrage leveren aan je lokale optimalisatie. Met behulp van de code kun je bijvoorbeeld relevante contact- en adresgegevens toevoegen. Deze worden vaak direct getoond in de zoekresultaten van Google.

Vraag je webdeveloper om structured data toe te voegen aan je website. Maak je gebruik van WordPress? Installeer dan de Local SEO for WordPress plugin van Yoast. Heb je structured data toegevoegd aan de code van je website? Gebruik dan de Google Structured Data tool om te testen of alles in orde is.

Off-page lokale SEO-tips

De volgende tips zijn gericht op externe factoren die je lokale SEO beïnvloeden.

5. Maak een Google bedrijfsprofiel

Het aanmaken van een Google Mijn Bedrijf-pagina is een goede manier om een prominente plaats in lokale zoekresultaten te claimen.

Bij relevante zoekopdrachten toont Google – naast de gebruikelijke zoekresultaten – een uitgebreid bedrijfsprofiel. Dit profiel biedt plaats aan contact- en adresgegevens, beoordelingen van klanten en een aantal foto’s.

Vul bij het aanmaken van je bedrijfsprofiel minimaal de volgende informatie in:

  • Een duidelijke omschrijving van je bedrijf;
  • Relevante foto’s van je pand en/of locatie;
  • Belangrijke informatie zoals openingstijden en adres- en contactgegevens.

6. Zorg voor reviews

Reviews zijn een goede manier om nieuwe klanten binnen te halen. Je kunt zelf natuurlijk een goed verhaal ophouden, maar consumenten hechten meer waarde aan de mening hun voorgangers. Naast deze ‘social proof’ zijn reviews ook een waardevolle aanvulling op je lokale SEO-strategie.

Online reviews hebben namelijk een positieve invloed op je positie op de lokale zoekresultatenpagina. Daarnaast worden reviews van verschillende kanalen ook weergegeven in je Google Mijn Bedrijf-overzicht.

Blije klanten zorgen voor meer business

7. Verzamel lokale backlinks

Backlinks vormen een belangrijk onderdeel van elke SEO-strategie. Backlinks zijn links naar jouw webpagina’s vanaf andere relevante sites. Google gebruikt deze links om de kwaliteit van je website te beoordelen.

Ook bij lokale SEO spelen backlinks een belangrijke rol. Ga dus actief op zoek naar plaatselijke websites die naar jouw website willen linken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan lokale evenementen, regionale nieuwssites en bedrijvengidsen.

8. Gegevens up-to-date houden

Het spreekt voor zich dat je bedrijfsgegevens een cruciale rol spelen binnen lokale SEO. Om Google niet te verwarren is het daarom belangrijk dat alle vermeldingen naar je bedrijf consistent en up-to-date zijn.

Verhuist je bedrijf naar een nieuwe locatie of veranderen je contactgegevens? Neem dan even de tijd om deze nieuwe informatie overal door te voeren. Zo blijft Google bijdetijds en weten je klanten je altijd te vinden.

Ga je verhuizen? Hou je gegevens up-to-date

Ga je verhuizen? Zorg dat je je bedrijfsgegevens bijwerkt

Aan de slag met deze lokale SEO-tips

Met behulp van deze tips kun je zelf aan de slag met het opzetten van een lokale SEO-strategie. Kom je er zelf niet uit of zit je met een specifiek vraagstuk? Neem dan gerust contact met ons op.