6 tips voor een gebruiksvriendelijke website

Gebruiksvriendelijkheid is één van de belangrijkste aspecten van een succesvolle website. Je kunt geweldige SEO-teksten schrijven, duizenden euro’s steken in advertentiecampagnes of een ongelofelijk bereik hebben op social media. Maar zonder een gebruiksvriendelijke website ben je je bezoekers kwijt voor je ‘usability’ kunt zeggen. Niet getreurd: in dit artikel deel ik 6 tips waarmee je jouw website gebruiksvriendelijk kunt maken.

Wat is website usability?

De term usability is letterlijk te vertalen naar het Nederlandse woord gebruiksvriendelijkheid: de eenvoudigheid waarmee een product of applicatie te gebruiken is. Op het gebied van websites is gebruiksvriendelijkheid van cruciaal belang. Bezoekers haken namelijk af als het niet in één oogopslag duidelijk is hoe ze je website moeten gebruiken.

Elke website is uniek en bedient een andere doelgroep. Daarom is er helaas geen gouden formule voor het maken van een gebruiksvriendelijke website. Gelukkig zijn er wel een aantal bewezen standaarden die je kunt gebruiken als leidraad voor de usability van je website.

Website usability standaarden

Tips voor een gebruiksvriendelijke website

Met behulp van onderstaande tips kun je de gebruiksvriendelijkheid van je website verbeteren.

1. Navigeren zonder te hoeven nadenken

De moderne mens is verwend door het internet. Zoekmachines als Google geven ons binnen no-time toegang tot praktisch alle informatie ter wereld. Dat brengt een nadeel met zich mee voor jou als website-eigenaar: bezoekers zijn ongeduldig. Als gebruikers te lang moeten zoeken naar specifieke content proberen ze het op de website van je concurrent. Daar gaat je nieuwe lead!

Dit maakt navigatie één van de belangrijkste onderdelen van een gebruiksvriendelijke website. Hou rekening met de volgende aandachtspunten bij het bepalen van je navigatiestructuur:

  • Wees systematisch en consistent
    Plaats je hoofdmenu op een vaste, duidelijke plek zodat bezoekers belangrijke informatie direct kunnen vinden. De meeste websites kiezen voor een horizontale menubalk bovenin of een verticaal menu aan de linkerkant.
  • Gebruik korte, duidelijke titels
    Menu-items moeten scanbaar en duidelijk zijn. Vage items zoals Informatie zijn nietszeggend en kunnen je bezoeker verwarren.
  • Beperk het aantal links in je menu
    Niemand heeft zin om een ellenlang hoofdmenu door te spitten. Verdeel je content in duidelijke categorieën en probeer het aantal menu-items te beperken.

Niet alleen bezoekers houden van duidelijke navigatie, ook zoekmachines zijn er dol op. Je slaat dus twee vliegen in één klap als je je navigatie optimaliseert.

2. Laat bezoekers niet te veel klikken

In de wereld van usability wordt vaak gesproken over de ‘3-klik regel’: een bezoeker moet binnen 3 muisklikken bij de gewenste content op je site kunnen komen. Neem dit soort regels niet té nauw, zoals ik eerder al aangaf is elke website uniek en bestaat er geen gouden formule voor een gebruiksvriendelijke website.

In plaats van focussen op het aantal kliks kun je beter zorgen voor een heldere indeling en duidelijke structuur. Als al je content op een logische manier te vinden is maakt het niet uit of een gebruiker twee of zes keer moet klikken.

3. Zorg ervoor dat je content scanbaar is

Gebruikers lezen de teksten op je website niet woord voor woord maar scannen je content op relevantie. Ze zijn op zoek naar specifieke informatie of een bepaald onderwerp. Vinden ze niet waarnaar ze op zoek zijn? Dan vertrekken ze naar een andere website.

Verbeter de usability van je website door ervoor te zorgen dat je content scanbaar is. Je kunt de scanbaarheid van je teksten op de volgende manieren verbeteren:

  • Maak gebruik van duidelijke (tussen)koppen;
  • Vermijd lange lappen tekst door hapklare paragrafen te schrijven;
  • Opsommingen en genummerde lijsten geven structuur aan je content;
  • Als je belangrijke kernwoorden bold maakt trekken deze extra aandacht.

4. Verduidelijk aanklikbare elementen

Nu we het toch over de scanbaarheid van je website hebben: zorg ervoor dat links, buttons en andere klikbare elementen duidelijk opvallen ten opzichte van de rest van de website. Gebruikers willen direct weten wat klikbaar is zonder daarover te moeten nadenken.

Je kunt de gebruiksvriendelijkheid van je website verbeteren door aanklikbare elementen dikgedrukt of onderstreept te maken of bijvoorbeeld een kleurtje te geven.

5. Een gebruiksvriendelijke website laadt snel

Laadtijden hebben een enorme invloed op het gebruiksgemak van een website. Bezoekers raken gefrustreerd als de website niet naadloos reageert op acties die ze uitvoeren. Maar liefst 47% van de internetgebruikers verwacht dat een website volledig geladen is binnen twee seconden. Duurt het langer dan drie seconden? Dan haakt 40% van je bezoekers af.

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de laadtijd van een website. Eerder schreef ik een artikel over hoe je een WordPress website sneller kan maken.

Snelheid is een belangrijke usability factor

6. Maak je formulieren niet te lastig

Het liefst ontvang je zoveel mogelijk informatie van nieuws leads. Probeer de opt-in- en contactformulieren op je website echter zo simpel mogelijk te houden. Op een gebruiksvriendelijke website wordt alleen de broodnodige informatie gevraagd.

Langdradige formulieren werken verwarrend en verhogen de drempel om contact op te nemen. Korte formulieren zijn het meest effectief.

Website usability testen

Zoals eerder aangegeven is er geen succesformule voor een gebruiksvriendelijke website. De beste manier om de usability van je website te verbeteren is door deze actief te testen. Natuurlijk kun je zelf regelmatig checken hoe je website werkt in verschillende browsers en apparaten, maar objectieve tests geven een completer beeld. Vraag potentiële bezoekers of ze je website willen beoordelen op gebruiksvriendelijkheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vrienden en familie of zakelijke connecties. Natuurlijk is het wel belangrijk dat ze eerlijke feedback geven.

Kom je er zelf niet uit of zit je met een specifiek vraagstuk? Neem dan gerust contact met ons op.