Je WordPress site razendsnel maken

We kennen allemaal de gevoelens die naar boven komen wanneer je een website opent die oneindig lijkt te laden; frustratie, woede, pijn en bovenal: verdriet. Als bedrijf wil je natuurlijk voorkomen dat potentiële klanten deze emoties ervaren wanneer ze je website bezoeken. Je concurrenten zijn namelijk zo gevonden via Google en hebben wél een snelle website.

Heb je een bedrijfswebsite die gebruikmaakt van WordPress? Dan is vandaag je geluksdag! Als regelrechte WordPress connaisseur ga ik je namelijk uitleggen hoe je jouw website razendsnel maakt.

De huidige stand van zaken checken

First things first: laten we kijken hoe het nu is gesteld met de snelheid van je website. Google heeft hier een handige tool genaamd PageSpeed Insights voor ontwikkeld. Voer de URL van je website in en klik op ‘Analyseren’. Binnen enkele seconden krijg je een overzicht van verschillende resultaten die betrekking hebben op de snelheid van je website, alsook twee scores voor mobiel en desktop.

Scoort je website tussen 90 en 100 punten? Dan hoef je in principe niet verder te lezen, jouw website is al supersnel! Als je score lager uitvalt wordt het echter tijd om het een en ander aan te passen, keep on reading.

Waarom is mijn WordPress website traag?

Aangezien je dit artikel nog niet hebt weggeklikt ga ik ervan uit dat de snelheid van je website nog niet optimaal is. Bij WordPress websites wordt dit meestal veroorzaakt door één of meer van de volgende zaken:

  1. Je webhost is matig
    Wanneer je website gehost wordt op een trage of slecht ingestelde webserver kan dit de snelheid behoorlijk beïnvloeden.
  2. Je maakt geen gebruik van caching
    Caching (het tijdelijk opslaan van bestanden) zorgt ervoor dat je de elementen op je website sneller beschikbaar zijn.
  3. De pagina’s op je website zijn te zwaar
    Overmatig gebruik van ongeoptimaliseerde afbeeldingen maakt je website zo traag als een slak.
  4. Je gebruikt slechte plugins
    WordPress thema’s en plugins die inefficiënt ontwikkeld zijn kunnen een negatieve invloed op de laadtijd van je website hebben.

WordPress website sneller maken

Nu we weten waardoor een WordPress website traag kan worden, ga ik je uitleggen hoe je deze problemen oplost. Laten we beginnen met:

1. Een goede webhost kiezen

De kwaliteit van je hostingprovider speelt een grote rol in de snelheid van je website. Kies dan ook niet zomaar voor de eerste de beste optie.

Veel goedkope providers bieden shared hosting aan; daarmee deel je een server met andere website-eigenaren. Het nadeel van traditionele shared hosting is het feit dat je niet weet met wie je een server deelt. Als je buurman een hoop dataverkeer verbruikt zijn er minder middelen beschikbaar om jouw website draaiende te houden.

Er zijn bedrijven die alternatieven voor shared hosting ontwikkeld hebben. Zij zorgen ervoor dat je website in een afgeschermd gedeelte van de server draait, waardoor je zeker weet dat je toegang hebt tot de middelen waarvoor je betaalt.

Goede providers optimaliseren hun hard- en software om ervoor te zorgen dat je ook tijdens piekuren fatsoenlijk en snel te bereiken bent. Vergelijk verschillende aanbieders voordat je een keuze maakt.

2. Gebruikmaken van caching

WordPress pagina’s zijn dynamisch en worden bij elke weergave overnieuw gegenereerd. Hier komen een hoop processen aan te pas die van invloed zijn op de laadtijd van je website. Wanneer je gebruikmaakt van caching worden sommige van deze processen overgeslagen: er wordt een kant-en-klare pagina geserveerd die niet telkens overnieuw opgebouwd hoeft te worden.

Er zijn verschillende plugins beschikbaar die het caching proces voor je regelen. Wij raden W3 Total Cache en WP Rocket aan.

3. Afbeeldingen optimaliseren

Afbeeldingen zijn vaak de grote boosdoeners wanneer het aankomt op de laadtijd van een website. Dat is ook logisch, want ze zijn qua bestandsgrootte vele malen groter dan bijvoorbeeld HTML- en CSS-bestanden. Daarom is het belangrijk om de omvang van de afbeeldingen op je website te verkleinen, dit noemen we ook wel comprimeren.

Je kunt ervoor kiezen je afbeeldingen te optimaliseren voordat je ze uploadt naar WordPress, bijvoorbeeld met de ‘Save for web’optie in Photoshop. Er zijn echter ook WordPress plugins beschikbaar die het comprimeren van je kunnen overnemen:

Elk van deze plugins kan de laadtijd van je website drastisch verlagen, wij gebruiken WP Smush.

4. Slechte plugins verwijderen

Toen ik geïntroduceerd werd aan WordPress ging er een wereld voor me open. Met één druk op de ‘Nu installeren’-knop kon ik een functionaliteit aan mijn website toevoegen, wat een luxe! Helaas kwam ik al snel tot de conclusie dat er ook een gevaar zit aan dit Open Source systeem: slecht ontwikkelde plugins.

Ik raad je sowieso aan het gebruik van plugins zoveel mogelijk in te perken. Veel functionaliteiten heb je niet écht nodig en een overvloed aan plugins zorgt al snel voor een rommelig dashboard.

Verder is het belangrijk om voorafgaand aan het installeren voldoende onderzoek te doen naar de kwaliteit van de plugin. Wanneer is deze bijvoorbeeld voor het laatst geüpdatet, en wat zijn de reacties van de WordPress community?

Werp een kritische blik op je huidige plugins en verwijder alles dat je niet nodig hebt of niet vertrouwd.

54.709 plugins binnen handbereik

Blijven monitoren

Hopelijk helpen bovenstaande tips je de snelheid van je WordPress website te verbeteren. Zorg ervoor dat je regelmatig blijft checken hoe het gesteld is met de laadtijd van je website, dan kun je eventuele problemen op tijd verhelpen.

Heb je vragen, opmerkingen of kom je er zelf niet meer uit? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag verder.