Je bedrijf onderscheiden van de concurrentie

Tegenwoordig leeft iedereen online en hebben we allemaal direct toegang tot een overvloed aan informatie. Het wordt daardoor steeds belangrijker om je te onderscheiden van de concurrent. Maar hoe doe je dat op een slimme en strategische manier? In dit blogbericht duiken we dieper in dit onderwerp, en bespreken we hoe je de concurrent altijd een stapje voor blijft.

Herken concurrentie: Wat is concurrentie eigenlijk?

Concurrentie herkennen betekent niet alleen weten wie je directe rivalen zijn, maar ook begrijpen hoe en waarom ze met jou concurreren. Het gaat erom de signalen te herkennen die aangeven dat een bedrijf in jouw niche opereert en mogelijk een bedreiging vormt.

Gelijkenissen in producten of diensten

Als een ander bedrijf een vergelijkbaar product of dienst aanbiedt, is het waarschijnlijk een concurrent. Kijk naar de functies, kwaliteit en prijspunt van wat zij aanbieden versus wat jij aanbiedt.

Doelgroep overlapping

Wanneer je merkt dat een ander bedrijf zich op dezelfde doelgroep richt als jij, kunnen zij als een concurrent worden beschouwd, zelfs als hun producten of diensten enigszins verschillen van die van jou.

Online aanwezigheid

Merk je dat een ander bedrijf vaak op dezelfde zoekwoorden biedt in zoekmachinemarketing? Of zie je ze regelmatig in je social media feeds? Dit zijn tekenen dat ze in je ruimte opereren.

Vergelijkbare marketing en branding

Als je ziet dat een bedrijf vergelijkbare berichten, stijlen of campagnes gebruikt, is het een signaal dat ze dezelfde markt bedienen.

Hoe herken je schijnconcurrentie?

Niet elk bedrijf dat gelijkenissen vertoont, is een directe concurrent. In eerste opzicht l├şj╠ükt het een concurrent te zijn, maar dat hoeft niet zo te zijn! Hier zijn enkele tekenen dat een bedrijf misschien niet direct in jouw vaarwater zit:

Verschillende marktsegmentatie

Ze richten zich misschien op een high-end publiek, terwijl jij je richt op de massamarkt, of vice versa.

Geografische verschillen

Een bedrijf dat vergelijkbare diensten aanbiedt maar zich op een totaal andere regio richt, is mogelijk geen directe bedreiging.

Verschillende bedrijfsmodellen

Waar jij een geoptimaliseerde webshop runt, heeft een ander bedrijf misschien alleen fysieke winkels.

Concurrentie herkennen betekent niet enkel weten wie je directe rivalen zijn, maar ook begrijpen hoe en waarom ze met jou concurreren.

Keep your enemies closer: Het belang van een concurrentieanalyse

“Keep your friends close, but your enemies closer.” Dit gezegde is niet alleen van toepassing in gangsterfilms, maar ook in de zakenwereld. Door je concurrentie te begrijpen, kun je je eigen strategie├źn beter vormgeven.

 • Ontdek je eigen meerwaarde
  Door te kijken naar wat je concurrenten doen, kun je ontdekken wat jou uniek maakt. Misschien bied jij een speciale service aan die niemand anders heeft, of is jouw product van betere kwaliteit.
 • Analyseer hun bedrijfsvoering
  Wat doen zij goed? Wat kan beter? Door dit te begrijpen, kun je jouw eigen strategie├źn aanscherpen.
 • Begrijp hun klanten
  Kijk naar hun reviews, volg hun social media. Wat vinden klanten leuk aan je concurrenten, en waar klagen ze over? Dit kan je inzichten geven in wat jij beter kunt doen.
 • Zoek naar kansen
  Zijn er gaten in de markt die je concurrenten niet opvullen? Door hier slim op in te spelen, kun je je onderscheiden van de concurrentie.

Een sterke concurrentieanalyse uitvoeren? Een tijd geleden schreven we het artikel Concurrentieanalyse: 5 krachten model van Porter

Hoe kun je je onderscheiden van je concurrentie?

Het maakt niet uit of je een start-up bent die net de markt betreedt of een gevestigd bedrijf dat zijn positie wil behouden; onderscheidend vermogen is de sleutel tot succes. Er zijn talloze bedrijven die vergelijkbare producten of diensten aanbieden, dus hoe zorg je ervoor dat klanten juist voor j├│├║ kiezen? Gelukkig zijn er verschillende strategie├źn en benaderingen waarmee je dat onderscheid kunt maken.

De diensten/producten die je aanbiedt

Een van de meest voor de hand liggende manieren om je te onderscheiden van concurrenten is door unieke producten of diensten aan te bieden. Dit betekent niet alleen het hebben van een kwalitatief product, maar ook een product dat opvalt. Bijvoorbeeld: als je een koffiewinkel hebt, kun je exclusieve smaken of bereidingsmethoden introduceren die niet overal verkrijgbaar zijn.

Onderscheiden van je concurrentie met je huisstijl

Een onderscheidende huisstijl laat een blijvende indruk achter. Denk aan Apple met hun minimalistische en strakke ontwerp. Of McDonald’s met de herkenbare gouden bogen. Een sterke huisstijl helpt bij het bouwen van een merkidentiteit die klanten herkennen en onthouden, wat leidt tot merkloyaliteit.

Meer over het belang van een sterke branding lees je hier.

Unieke kernwaarden

Bedrijven met duidelijk gedefinieerde kernwaarden hebben een stapje voor. Door vast te houden aan dergelijke kernwaarden trekken ze klanten aan die dezelfde waarden delen.

Hulp nodig bij het formuleren van krachtige kernwaarden? Lees ons artikel Kernwaarden bepalen: Zo moet het.

Onderscheiden van je concurrentie met je website en SEO

In het digitale tijdperk is je website vaak het eerste contactpunt met potenti├źle klanten. Een professioneel ogende, gebruiksvriendelijke website die geoptimaliseerd is voor zoekmachines kan je aanzienlijk onderscheiden van concurrenten.

Neem bijvoorbeeld een lokaal restaurant. Als hun website een ge├»ntegreerd reserveringssysteem heeft en tegelijkertijd bovenaan Google staat wanneer je zoekt naar “Beste restaurant [plaatsnaam]”, zullen ze waarschijnlijk meer klanten aantrekken dan hun concurrenten.

Meer over het SEO optimaliseren van je website vind je hier!

De inzet van social media

Actieve en boeiende social media kanalen kunnen dienen als een verlengstuk van je merk. Een bedrijf dat consistent waardevolle content deelt en interactie heeft met zijn volgers bouwt een community op en onderscheidt zichzelf als kennisleider.

Onderscheiden van je concurrentie met je tone-of-voice

Het gaat niet alleen om w├ít je zegt, maar ook om h├│├ę je het zegt. De tone-of-voice waarmee je je doelgroep aanspreekt kan je sterk onderscheiden. Een goed voorbeeld is het merk Innocent Drinks; hun speelse en humoristische manier van communiceren spreekt veel mensen aan en onderscheidt hen van andere drankmerken.

De prijzen die je hanteert

Prijsbepaling is een krachtig instrument. Bedrijven als Primark of Action onderscheiden zich door extreem lage prijzen, terwijl merken als Rolex en Louis Vuitton zich positioneren als luxe door hun hoge prijzen. Het belangrijkste is dat de prijs in lijn is met de waargenomen waarde van je product of dienst door de klant.

Als je stilstaat haalt de concurrentie je in

Concurrentie in de bedrijfswereld is als een nooit eindigende marathon, en stilstaan kan betekenen dat je wordt ingehaald. Daarom is het van belang om niet alleen op de hoogte te blijven van wat je concurrenten doen, maar ook om voortdurend naar mogelijkheden te zoeken om je eigen bedrijfsvoering te verbeteren.

Het simpelweg kennen van je concurrenten is slechts het halve werk. Het is essentieel om hun strategie├źn te analyseren, te leren van hun successen en fouten, en deze kennis vervolgens toe te passen om je eigen bedrijf te versterken. In een snel evoluerende markt kan datgene wat vandaag werkt, morgen alweer achterhaald zijn. Daarom is het cruciaal om flexibel en adaptief te zijn.

Dit betekent innoveren, experimenteren en soms risico’s nemen. Een proactieve benadering, waarbij je vooruitdenkt en anticipeert op veranderingen in de markt, zorgt ervoor dat je niet alleen je concurrentie bijhoudt, maar ze ook een stap voor blijft.