Conversie optimalisatie technieken voor maximaal resultaat

Het huidige online landschap is mega-concurrerend. Daarom is het van cruciaal belang om je website te optimaliseren om de best mogelijke conversies te behalen. Dit blogbericht behandelt vijf krachtige conversie optimalisatie technieken die je in kunt zetten om je website naar een hoger niveau te tillen en je bedrijf te laten groeien.

1. A/B-testen: De basis van conversie optimalisatie

A/B-testen, ook wel bekend als split-testen, is een van de meest effectieve technieken om je website te optimaliseren voor conversies. Het houdt in dat je twee versies van een webpagina (versie A en versie B) aan verschillende bezoekers presenteert en vervolgens de resultaten analyseert om te bepalen welke versie het beste presteert.

Om een succesvolle A/B-test uit te voeren, volg je deze stappen:

 1. Kies een element op je website dat je wilt testen (bijvoorbeeld een kop, afbeelding of call-to-action);
 2. Maak een aangepaste versie van het element;
 3. Verdeel het verkeer gelijkmatig over beide versies;
 4. Analyseer de resultaten en implementeer de winnende versie.
A/B-testen, ook wel bekend als split-testen, is een van de meest effectieve technieken om je website te optimaliseren voor conversies.

Meer weten over A/B-testen? Een tijd gelden schreef Victor al de ultieme checklist voor A/B-testen.

2. Maak gebruik van heatmaps

Heatmaps zijn visuele representaties van hoe bezoekers op je website navigeren. Ze helpen je inzicht te krijgen in welke gebieden van je site de meeste aandacht trekken en welke worden genegeerd. Met deze informatie kun je de lay-out en content van je website aanpassen om een betere gebruikerservaring te bieden en je conversie optimalisatie technieken te verbeteren.

Er zijn verschillende soorten heatmaps, waaronder:

 • Klikheatmaps: tonen waar bezoekers op je site klikken;
 • Scrollheatmaps: geven weer hoe ver bezoekers naar beneden scrollen op een pagina;
 • Mouse-tracking heatmaps: laten zien waar de muiscursor van bezoekers zich op de pagina bevindt.

Je kunt gebruik maken van tools als Hotjar om inzicht te krijgen in het gedrag van je bezoekers.

3. Maak gebruik van psychologische principes

Het toepassen van psychologische principes kan een grote impact hebben op de effectiviteit van je website. De technieken die je toepast voor conversie optimalisatie worden hierdoor versterkt. Enkele populaire principes zijn:

 1. Wederkerigheid
  Mensen voelen zich eerder geneigd om iets te geven wanneer ze ook iets waardevols terugkrijgen. Bied bijvoorbeeld gratis content of kortingen aan in ruil voor contactgegevens.
 2. Schaarste
  Mensen zijn eerder geneigd tot actie over te gaan als ze denken dat een product of dienst beperkt beschikbaar is. Gebruik tijdelijke aanbiedingen of toon het beperkte aantal beschikbare items om een gevoel van urgentie te creëren.
 3. Sociale bewijskracht
  Mensen vertrouwen op de mening van anderen bij het nemen van beslissingen. Toon bijvoorbeeld testimonials om het vertrouwen van bezoekers te vergroten.
Het toepassen van psychologische principes kan een grote impact hebben op de effectiviteit van je website. De technieken die je toepast voor conversie optimalisatie worden hierdoor versterkt.

4. Verbeter de snelheid van je website

Een snelle en goed presterende website is essentieel voor een hoog conversiepercentage. Bezoekers zullen eerder geneigd zijn om je site te verlaten als deze traag laadt of slecht functioneert. Hier zijn enkele tips om de snelheid en prestaties van je website te verbeteren:

 • Optimaliseer afbeeldingen: comprimeer afbeeldingen om de bestandsgrootte te verkleinen zonder kwaliteitsverlies;
 • Maak gebruik van browsercaching: sla statische bestanden op in de cache van de bezoeker om laadtijden te verkorten bij terugkerende bezoeken;
 • Minimaliseer HTTP-aanvragen: beperk het aantal bestanden dat moet worden geladen bij het openen van je website door het aantal afbeeldingen, scripts en stylesheets te verminderen;
 • Gebruik een Content Delivery Network (CDN): verspreid je website over meerdere servers om laadtijden te verkorten en betere prestaties te garanderen.

De laadsnelheid van je website verbeteren? Hier lees je meer.

women running on race track during daytime

5. Zorg voor een naadloze mobiele ervaring

Met het toenemende aantal mobiele internetgebruikers is het belangrijker dan ooit om een naadloze en gebruiksvriendelijke ervaring op mobiele apparaten te bieden. Enkele tips om je mobiele website te optimaliseren zijn:

 • Zorg voor een responsief design: zorg ervoor dat je website zich automatisch aanpast aan verschillende schermformaten en apparaten;
 • Optimaliseer de laadsnelheid: mobiele gebruikers verwachten snelle laadtijden, dus optimaliseer je website voor snelheid op mobiele apparaten;
 • Maak navigatie eenvoudig: beperk het aantal menu-items en zorg voor een duidelijke, eenvoudige navigatiestructuur;
 • Gebruik grote, duidelijke knoppen en links: zorg ervoor dat alle interactieve elementen gemakkelijk toegankelijk zijn voor mobiele gebruikers.

Tijd om de conversie optimalisatie technieken toe te passen!

Het toepassen van deze vijf conversie optimalisatie technieken zal je helpen om je website te transformeren en betere resultaten te behalen. Door te focussen op conversie optimalisatie zul je in staat zijn om een naadloze gebruikerservaring te bieden die leidt tot hogere conversies en groei van je bedrijf.

Blijf experimenteren, meten en optimaliseren om je website continu te verbeteren en je bedrijf te laten groeien. Vergeet niet dat conversie optimalisatie een doorlopend proces is, en geen eenmalige checklist. Investeer in je website en pas deze conversie optimalisatie technieken toe om je bedrijf te onderscheiden van de concurrentie en je online succes te garanderen.