De ultieme A/B test checklist

Een tijdje geleden schreef ik een blogpost over A/B tests en hoe deze in hun werk gaan. Maar niets is zo prettig als een handige checklist als leidraad voor je eigen A/B test. Say no more! Wij hebben de ultieme A/B test checklist samengesteld om ervoor te zorgen dat je geen steken laat vallen.

De best practises op deze checklist kun je afvinken zodat je er geen één vergeet. De voortgang wordt lokaal opgeslagen, dus keer gerust later terug als je de lijst niet helemaal afkrijgt.

Ultieme A/B test checklist

De A/B test checklist is opgedeeld in drie categorieën:

 • Voor de A/B test
  Alle voorbereiding die je treft voorafgaand aan de daadwerkelijke test.
 • Tijdens de A/B test
  De zaken die tijdens de A/B test dienen te gebeuren.
 • Na de A/B test
  Het verwerken van de verkregen data uit de A/B test en hoe je hierop kunt inspelen.

Net als bij de vorige blogpost een kleine disclaimer vooraf:

De A/B test checklist is slechts een hulpmiddel. Iedere onderneming en haar doelgroepen zijn uniek. De checklist is dus geen one-size-fits-all. Zaken die bij de ene A/B test als optimaal uit de bus komen, kunnen voor jou deprimerende resultaten opleveren. Blijf kritisch, ook op je eigen handelen.

Voor de test

Laten we starten met de voorbereidingen die je moet treffen voordat je de A/B test uitvoert:

 • Kies één element dat je wilt testen
  Als je door je website scrollt zijn er waarschijnlijk meerdere elementen die je aan de tand wilt voelen. Om doelgericht te werk te gaan is het echter belangrijk dat je per A/B test slechts twee elementen met elkaar vergelijkt. Onthoud: kleine aanpassingen kunnen grote resultaten opleveren.
 • Bepaal het doel dat je wilt bereiken
  Het is belangrijk dat je een doel vaststelt voordat je de daadwerkelijke A/B test uitvoert. De manier waarop je de test inricht is hiervan afhankelijk. “Door X te veranderen wil ik meer leads genereren” kan bijvoorbeeld een goed uitgangspunt van je test zijn.
 • Kies een Huidige Situatie (A) en een Uitdager (B)
  Zoals besproken in mijn vorige blogpost over A/B tests is het belangrijk dat je vaststelt wat de huidige situatie is en wat de aangepaste versie is die je daarmee wilt vergelijken. Hierin houden we A aan als de huidige situatie en is B de uitdager (de aangepaste versie).
 • Splits beide pagina’s gelijkmatig op onder je bezoekers
  Beide versies van de pagina dienen 50% van de bezoekers te trekken. Op deze manier krijg je een goed beeld van welke pagina beter scoort. Hoe je dit kunt instellen, is afhankelijk van welke tool je gebruikt om je A/B test mee uit te voeren.
 • Bepaal de omvang van je testgroep
  Wanneer je een nieuwsbrief de deur uit wilt doen, zou je bijvoorbeeld eenderde van het totale aantal abonnees als testgroep kunnen kiezen. De rest van de abonnees kun je vervolgens de versie sturen die het beste uit de A/B test gekomen is. Als je test een pagina betreft, zorg er dan voor dat je genoeg data verzamelt voordat je een conclusie trekt! Hoe je dit kunt instellen, is weer afhankelijk van de tool die je gebruikt.
 • Bepaal een doorslaggevende factor voor jezelf
  Voordat je een gegronde keuze kunt maken uit één van de twee versies, dienen de testresultaten in een bepaalde gradatie van elkaar te verschillen. Zijn de verschillen tussen de resultaten uit de A/B test bijvoorbeeld te klein, dan moet je voor jezelf afwegen of het de verandering wel waard is (en of deze gegrond is). Voor ieder type element is deze doorslaggevende factor anders. Vraag jezelf af: Hoe overtuigend moet het verschil zijn voordat ik een keuze maak?
 • Zorg ervoor dat je één test draait per campagne
  Deze spreekt eigenlijk voor zich. Wanneer je meerdere tests tegelijk draait, heb je nooit zekerheid over welke verandering daadwerkelijk voor resultaat heeft gezorgd. Houd alles netjes gescheiden en draai één vergelijking per A/B test.

Tijdens de test

Op naar de punten die je kunt gebruiken tijdens de A/B test!

 • Gebruik een A/B testing tool
  Als je echt overzicht wilt in de resultaten van je A/B test, dan heb je een aanvullende tool nodig die alles netjes bijhoudt. Er zijn natuurlijk een hoop verschillende tools beschikbaar. Om te beginnen kun je het beste Experiments gebruiken binnen Google Analytics.
 • Test beide versies tegelijkertijd
  Het is van belang dat je je data zo “schoon” mogelijk houdt. Test beide versies tegelijkertijd om uit te sluiten dat de groei afkomstig is door andere factoren. Bijvoorbeeld: Je test kleur A van je call-to-action in oktober, maar test versie B in december. Komt de groei van je webshop dan door de verandering in kleur, of door de koopwoede in december?
 • Gun de A/B test wat tijd
  Nogmaals, zorg ervoor dat je genoeg data hebt voordat je een beslissing maakt. Hoeveel tijd er nodig is? Dat is compleet afhankelijk van hoeveel bezoekers je krijgt. Laat je niet beperken door tijd en maak weloverwogen keuzes.
 • Vraag feedback aan echte gebruikers
  De verzamelde data van een A/B test is voornamelijk kwantitatief. Daar kun je natuurlijk een hoop informatie uit halen, maar echte gebruikers kunnen je daadwerkelijk antwoord geven op het waarom van de verschillen in data. Je kunt je A/B test dus verrijken door een survey of een poll te starten.

Na de test

Als afsluiter een aantal punten waar je rekening mee moet houden na het afronden van de A/B test:

 • Focus op je vastgestelde doel
  In de tweede stap van de A/B test checklist hebben we een doel vastgesteld. Nu is het tijd om daar aan vast te houden! Een voorbeeld van wat er kan gebeuren: Je gekozen doel was meer bezoekers krijgen. Nu zie je in de cijfers van je A/B test dat versie B veel meer bezoekers heeft aangetrokken, maar minder conversies. Dat betekent natuurlijk niet dat versie B onbruikbaar is als nieuwe standaard. Hou vast aan je primaire doel en stel nieuwe doelen in een volgende stap.
 • Neem actie op basis van de resultaten
  Als één van de versies het statistisch beter heeft gedaan dan de ander, dan is er een winnaar. Is er statistisch gezien geen verandering? Dan weet je dat je versie B geen impact heeft op de resultaten. In beide gevallen heb je een nieuw uitgangspunt voor de volgende A/B test, er is geen tijd verloren gegaan!
 • Tijd om een nieuwe A/B test te plannen!
  Dat je deze A/B test hebt afgerond en je marketing nét dat beetje hebt aangescherpt, wilt niet zeggen dat je klaar bent. Je kunt altijd meer zaken optimaliseren ;-). Blijf testen, testen en nog eens testen. Heb je meer resultaten geboekt door een nieuwe plek te kiezen voor je call-to-action? Dan wordt het nu misschien tijd om te experimenteren met een andere kleur, grootte, lettertype of vorm. Houd je ogen open voor nieuwe kansen en zorg dat je niet vastroest.

Een A/B test is nooit een waste of time

Als je écht wilt weten wat goed werkt en wat er beter kan binnen je website, dan zijn A/B testen je beste vriend. Wat er ook uit de test komt, je kunt er altijd op voortborduren. Hopelijk kun je vooruit met deze A/B test checklist als leidraad.

Mocht je een bureau zoeken ter ondersteuning: een berichtje is binnen één minuut verstuurd!