Adverteren op Google

Het concept is simpel: adverteren op Google betekent dat je advertenties plaatst in de zoekmachine en haar netwerk. Maar is adverteren op Google in de praktijk ook zo simpel? Ons korte antwoord: nee. Dit zou natuurlijk geen goed blogbericht zijn als we het hierbij zouden laten, dus hieronder vind je alles dat je moet weten over effectief adverteren op Google.

Adverteren op Google is een strategisch spel waarbij je inspeelt op de wensen en behoeften van een potentiële klant. Op het juiste moment en op de juiste plaats. Dit maakt Google Ads een extreem waardevolle aanvulling op elke marketingmix maar wél met een flinke gebruiksaanwijzing!

De voordelen van adverteren op Google

Dankzij Google Ads kun je je bedrijf in de schijnwerpers zetten voor een wereldwijd publiek. Het kanaal biedt enkele unieke voordelen ten opzichte van traditionele advertentiekanalen:

 • Meetbaarheid
  Met Google Ads kun je de prestaties van je campagnes tot in detail volgen. Dit betekent dat je direct inzicht krijgt in wat wel en niet werkt.
 • Flexibiliteit
  Google Ads biedt een hoop opties om je campagne aan te passen aan jouw specifieke behoeften.
 • Gerichte targeting
  Je kunt je advertenties targeten op specifieke demografieën, geografieën en zelfs tijden van de dag.
 • Kostenbeheersing
  Je betaalt alleen wanneer iemand op je advertentie klikt waardoor je meer controle hebt over je advertentiebudget.
 • Snelheid
  In tegenstelling tot SEO – waar resultaat maanden kan uitblijven – kun je met Google Ads binnen enkele uren al resultaat zien en je website direct hoger in Google tonen.
De positie in de zoekresultaten wordt bepaald door de combinatie van de kwaliteit van de advertentie en het bod van de adverteerder.

Hoe adverteren op Google werkt

Hoe adverteren op Google in zijn werk gaat kunnen we het beste uitleggen aan de hand van een voorbeeld:

Stel: iemand wilt een website laten maken. Als zoekopdracht typt hij “website laten maken” in. Hey! Omdat wij [website laten maken] als exact match keyword in onze campagne hebben opgenomen, zijn wij een speler in de veiling voor deze zoekopdracht.

Google Ads werkt op basis van een pay-per-click model wat betekent dat je alleen betaalt wanneer iemand op je advertentie klikt.

Binnen een Google Ads campagne geef je een maximaal bod aan. Dit kun je op campagne-, advertentiegroep- of zoekwoordniveau aangeven. Hiermee laat je Google weten wat het maximale bedrag is dat je per klik wil uitgeven. Deze kosten zijn zeer afhankelijk van de sector en hoeveel concurrenten op hetzelfde zoekwoord willen adverteren.

Dit betekent echter niet dat je per definitie het beste scoort als je de grootste zak geld neerlegt. Google is een zoekmachine die haar gebruikers zo goed mogelijk van dienst wil zijn door alleen relevante resultaten te tonen.

Ziet Google jou als extreem relevant voor een bepaalde zoekopdracht, dan kun je relatief goedkoop bovenaan komen in Google.

Quality Score en Ad Rank wegen zwaar in het bepalen van de positie van je advertentie. Zijn jouw advertentie, keyword, advertentietekst en landingspagina relevanter dan die van je concurrent? Dan kun je flink scoren. Lees ook ons in-depth blogbericht waarin we dieper ingaan op Quality Score en Ad Rank.

Doel bepalen voor adverteren op Google

Naast het verhogen van de omzet zijn er natuurlijk verschillende redenen om online te adverteren. Voor iedere vertoning of interactie met je advertentie krijg je data terug waarop je kunt voortborduren. Op deze manier kun je dus doelgericht te werk gaan.

De meest voorkomende doelen som ik voor je op:

Het genereren van sales

Het zal geen verrassing zijn dat het genereren van sales het doel is van de meeste advertentiecampagnes. Met Google Ads kun je doelgericht inspelen op vraag en aanbod en heb je de mogelijkheid om een aantal producten uit te lichten. Binnen Google Ads kun je ook een tijdelijke actie koppelen aan een advertentie om je potentials te motiveren.

Het genereren van leads

Als je geen fysieke of digitale producten verkoopt, dan wil je online advertising waarschijnlijk inzetten om nieuwe klanten te genereren. Met advertenties schiet je de organische zoekresultaten voorbij waardoor je in de spotlight staat voor nieuwe bezoekers. Bezoekers die zónder je advertentie misschien nooit van het bestaan van je bedrijf hadden geweten!

De bekendheid van je bedrijf of merk vergroten

Google Ads leent zich natuurlijk perfect om in een relatief korte tijd meer bezoekers naar je website te trekken. Als je exposure wil creëren, zijn clicks niet het enige doel. De vertoningen van de advertentie dragen bij aan de naamsbekendheid van je bedrijf of merk.

En onthoud: je betaalt alleen wanneer een bezoeker klikt op je advertentie.

Je doelgroep beter leren kennen

Voor veel bedrijven is “doelgroep” maar een vaag begrip. Gebaseerd op aannames en giswerk denken ondernemers precies te weten hoe hun doelgroep in elkaar steekt. Met adverteren op Google verzamel je feitelijke gegevens over je doelgroep(en) en kun je iedere groep daadwerkelijk defineren. Vaak komt er informatie voort uit de data die je zelf niet had kunnen bedenken.

De betrokkenheid van je doelgroep verbeteren

Een groot gedeelte van je doelgroep is vaak passief aanwezig. Met behulp van doelgerichte advertenties kun je dit passieve deel van je doelgroep in beweging krijgen. In de praktijk gaat dit vaak gepaard met een online activatie, bijvoorbeeld via een online enquête gekoppeld aan een winactie.

Het is belangrijk om een helder doel vast te stellen alvorens je start met het adverteren op Google. Dit doel heeft namelijk invloed op de opbouw van alle elementen binnen je advertentiecampagne.

Verschillende soorten advertenties

Google Ads biedt veel meer dan alleen zoekadvertenties op de SERP (Search Engine Results Page). Het biedt verschillende advertentietypen waarmee je jouw boodschap op unieke en creatieve manieren kunt overbrengen.

Zoekadvertenties

Deze advertenties worden weergegeven boven de organische zoekresultaten in Google.

Stel je hebt een fietsenwinkel in Utrecht en je wilt meer klanten naar je winkel trekken. Door het gebruik van zoekadvertenties met zoekwoorden zoals “fiets kopen Utrecht” of “fietsenwinkel Utrecht” kun je bovenaan de zoekresultaten verschijnen wanneer potentiële klanten op zoek zijn naar een nieuwe fiets in Utrecht.

 • Directe zichtbaarheid
  Je advertentie wordt boven de organische zoekresultaten getoond.
 • Kwalitatieve leads
  Mensen die zoekopdrachten uitvoeren met specifieke zoekwoorden hebben meestal een hoge intentie om te kopen.

Displayadvertenties

Deze visueel aantrekkelijke advertenties verschijnen op websites die deel uitmaken van het Google Display Network.

Een online webshop die handgemaakte kunstwerken verkoopt wilt hun kunstwerken onder de aandacht brengen van een groter publiek.

Met displayadvertenties kunnen ze visueel aantrekkelijke advertenties maken met afbeeldingen van hun kunstwerken, die worden weergegeven op websites die relevant zijn voor hun doelgroep.

 • Breed bereik
  Displayadvertenties kunnen op miljoenen websites worden weergegeven.
 • Merkenbewustzijn
  De visuele aard van displayadvertenties is ideaal om merkbekendheid op te bouwen.

Shoppingadvertenties

Ideaal voor e-commerce bedrijven, deze advertenties tonen producten direct in de Google-zoekresultaten.

“Kledingboetiek Lana” wil haar nieuwe zomercollectie promoten. Met shoppingadvertenties kunnen ze afbeeldingen, prijzen en een korte beschrijving van hun producten direct in de Google-zoekresultaten tonen waardoor potentiële klanten gemakkelijk kunnen zien wat het aanbod is.

 • Visuele productpresentatie
  Je producten worden direct in de Google-zoekresultaten getoond, compleet met afbeeldingen en prijzen.
 • Hoogwaardige leads
  Mensen die klikken op je shoppingadvertenties zijn vaak al bereid om over te gaan tot het aankopen van een product.

Videoadvertenties

Deze advertenties worden getoond op YouTube en in andere video’s in het Google Display Network.

“FitLife Gym” wilt hun lidmaatschapspakketten promoten. Ze kunnen een aantrekkelijke videoadvertentie maken die de sfeer en faciliteiten van hun sportschool laat zien. Deze advertentie kan worden weergegeven vóór, tijdens of na YouTube-video’s die relevant zijn voor hun doelgroep.

 • Hoge betrokkenheid
  Videoadvertenties kunnen helpen om een emotionele connectie met je publiek te creëren.
 • Grote zichtbaarheid
  YouTube is de op één na grootste zoekmachine ter wereld, waardoor je bereik aanzienlijk is.

De kosten van adverteren op Google

De kosten van adverteren op Google kunnen variëren, afhankelijk van factoren zoals de competitiviteit van je zoekwoorden, je bod, en natuurlijk je Quality Score. Google Ads werkt op basis van een pay-per-click model, wat betekent dat je alleen betaalt wanneer iemand op je advertentie klikt.

Bekijk ons eerdere blogbericht over de kosten van adverteren op Google, waar we richtlijnen geven voor het kiezen van het juiste marketingbudget en tips zodat je iedere cent optimaal kunt benutten!

Uitbesteden van het adverteren op Google

Iedere ondernemer weet dat een goed begin het halve werk is. Kost het werk je te veel kostbare tijd (en dus geld), dan wordt het tijd om een geschikte partij te vinden die van wanten weet.

Verloren tijd is echter niet het enige gevaar wanneer je zelf aan de slag gaat met adverteren op Google. Als je één conclusie trekt uit de woorden hierboven, laat dat dan het volgende zijn:

Inefficiënt adverteren kost je onnodig veel geld.

Het gevaarlijke aan zelf aan de slag gaan is dat je – door gebrek aan kennis van het platform – de verkeerde beslissingen neemt. Dat kost je niet alleen je advertentiebudget, maar ook alle potentiële klanten die uiteindelijk niet converteren.

Efficiënt adverteren op Google is enorm complex. Het is belangrijk dat degene die aan de knoppen zit weet wat hij doet.

De winst zit in het optimaliseren van je campagne

Om iets te optimaliseren heb je kennis en ervaring nodig. Fietsen kan iedereen. Maar harder fietsen dan de rest? Dat kan alleen door jarenlange ervaring en training. Door adverteren op Google uit te besteden aan een (betrouwbaar) marketingbureau met ervaring bespaar je uiteindelijk een hoop kosten.

Een goede investering kan enorm veel resultaat betekenen voor jouw onderneming.

Wij weten hoe het advertentiespelletje in zijn werk gaat. Tijdens het opzetten en optimaliseren van advertentiecampagnes voor Google zorgen we voor:

 • De juiste zoekwoorden, doelgroepen en locaties;
 • Relevante en doeltreffende advertenties;
 • Conversiegerichte landingspagina’s met een hoge relevantie en gebruiksvriendelijkheid;
 • Hoge kwaliteitsscores;
 • Zo laag mogelijke kosten per klik;
 • Een zo hoog mogelijk doorklikpercentage;
 • Een flexibele en georganiseerde structuur van de campagne.

Adverteren op Google: jouw weg naar de top?

Fijn dat je tot hier bent gekomen! Ik hoop dat je een stuk wijzer bent geworden op het gebied van adverteren op Google en de mogelijkheden die het kan bieden voor jouw onderneming.

Deze blogpost omvat natuurlijk enkel de basics. We kunnen gerust concluderen dat Google Ads een complexe marketingtool is. Complex, maar wel heel interessant voor iedere ondernemer die zijn marketing een boost wil geven.

Maar wat nu? Je kunt natuurlijk altijd het E-book downloaden. Hierin vatten we deze blogpost samen en reiken we handvatten (in de vorm van praktijkgerichte tips & tricks) aan waarmee je grip krijgt op jouw Google Ads campagne. Jouw weg naar de top van Googles zoekresultaten!

Ben je klaar om de volgende stap te nemen met de marketing van jouw onderneming, of loop je vast met je huidige aanpak, dan kun je ons altijd een bericht sturen. In een vrijblijvend gesprek kunnen we vervolgens de mogelijkheden en eventuele kansen kunnen bespreken.