Online activatie: tips voor succes

Een tijdje geleden bespraken we alle haken en ogen van online activatie, een sterke tool waarmee je doelgericht resultaat kunt creëren. Als aanvulling op de algemene ditjes en datjes geven we je 10 tips waarmee je jouw online activatie campagne tot een succes kunt maken. Let’s go!

Een groentje in de wereld van online activatie? Lees eerst Marketing in crisistijd: Online activatie

1. Definieer een einddoel

Zonder een doel kun je niet raak schieten. Het hebben van een helder doel klinkt misschien logisch, maar deze tip is cruciaal voor het slagen van de rest van je online activatie. Zorg ervoor dat je doelstelling eenduidig en helder is, zo kun je efficiënt en resultaatgericht te werk gaan. Hoe lastiger je iets maakt, hoe minder mensen uiteindelijk zullen converteren.

2. Maak niets mooier dan het is

Iedereen heeft verwachtingen. Komt een verwachting niet uit, dan zijn we teleurgesteld. Zakelijk heeft dit natuurlijk invloed op het succes van je online activatie campagne. Een concreet voorbeeld is bijvoorbeeld een zogenaamde korte enquete die uiteindelijk een half uur van je tijd in beslag neemt. Ben duidelijk en zorg ervoor dat je deelnemer weet wat hem of haar te wachten staat.

3. Houd het behapbaar

Hoe minder stappen, des te meer mensen zullen deelnemen en converteren. Gebruik je gedefinieerde einddoel om erachter te komen wat je precies wilt weten van je doelgroep en hoe je het proces kunt opdelen in verschillende stappen. Richtlijn: meer dan 5 stappen is not done.

Roze koek met een hap er uit

4. Zorg dat het leuk blijft

Onthou dat je slechts één kans hebt om iemand te boeien en één kans hebt om deze persoon vervolgens vast te houden. Het doel van je online activatie campagne is om iemand zo snel mogelijk naar het beoogde einddoel te leiden. Slaat de verveling toe? Dan haakt je potential af. Voorkom onnodige toeters en bellen. Houd het luchtig.

5. Creëer een win/win situatie

Het bieden van een wederzijds voordeel is onmisbaar voor het succes van een online activatie campagne. Je geeft de deelnemers een cadeau in ruil voor zijn of haar gegevens. Dit kan een fysiek cadeautje zijn of digitaal; een kortingsbon, e-book of product sample. Aanvullende tip: maak van iedereen een winnaar. Als iedereen wint, heeft iedereen een positieve ervaring met je merk.

Op zoek naar een goed online cadeau voor je potentials? Lees onze blogpost Meer leads met een content offer over de voordelen van gratis contentdeling!

6. Sta niet aan de zijlijn

Positieve reacties van je potentials zijn goud waard. Reageer op posts die te maken hebben met jouw online activatie campagne, deel positieve reacties op je socials en laat zien dat je trots bent.

7. Breng je online activatie onder de aandacht

Weet je doelgroep niet van het bestaan van je online activatie af, dan kun je wachten op resultaat tot je een ons weegt. Breng je campagne onder de aandacht door advertentiebudget beschikbaar te maken op Google Ads of op Social Media, of plaats berichten over je online activatie op je blog. Zorg dat mensen weten dat je actie bestaat en maak het aantrekkelijk om deel te nemen.

Man met een megafoon

8. Vorm een groter geheel

Je online activatie heeft natuurlijk meer body als deze onderdeel uitmaakt van een overkoepelende campagne. Je online activatie wordt een tool binnen je campagne, maar ontvangt dezelfde traffic.

9. Hou het AVG-proof

Iedere deelnemer moet weten waar hij of zij mee akkoord gaat. Maak in de voorwaarden duidelijk waar je de vergaarde data voor gebruikt wordt, hoe lang je deze gegevens bewaart en wat je precies doet bij een verwijderverzoek.

10. Zorg voor professionele vormgeving

Wees eerlijk, je zou je kostbare spullen niet in een verroeste kluis leggen. Hetzelfde geldt voor je gegevens: Ziet iets er sketchy of onverzorgd uit, dan denkt een potential wel twee keer na voordat hij of zij persoonlijke gegevens achterlaat. Zorg voor een betrouwbare uitstraling waarin jouw merkbeleving tot zijn recht komt. Een deelnemer moet zonder zorgen zijn gegevens aan jou kunnen toevertrouwen.

Of je nu een online quiz of een interactieve kraskaart wilt uitzetten, met deze online activatie tips kom je een heel eind. Loop je vast, dan kun je ons natuurlijk altijd een berichtje sturen!