Winnen met je socials: Social-mediastrategie

Oudere generaties konden er alleen van dromen om zo connected te zijn. Nu zijn we er gemiddeld zo’n 150 minuten per dag mee bezig. Yep, we gaan het hebben over social media. Ik kan jullie waarschijnlijk niets meer bijbrengen over wat likes zijn, hoe je filters gebruikt of hoe je een story-post maakt. Hoe kan ik social media zakelijk inzetten? Die vraag gaan we in deze tweedelige blogreeks beantwoorden. We beginnen bij het begin: het opstellen van een sterke social-mediastrategie.

Hoe stel ik een social-mediastrategie op?

Een strategie stel je op omdat je een bepaald doel hebt. Het zo specifiek mogelijk vaststellen en formuleren van dit doel is cruciaal voor het slagen van je zakelijke social-mediakanalen. Een van de eenvoudigste uitgangspunten zijn de 5 W’s. Voor een zakelijke social-mediastrategie kunnen we deze als volgt invullen;

  1. Waarom wil je social media inzetten voor je onderneming?
  2. Wie is je doelgroep?
  3. Wat voor posts ga je plaatsen?
  4. Waar ga je deze posts plaatsen?
  5. Wanneer ga je deze posts plaatsen?

Waarom wil je social media inzetten voor je onderneming?

Dit lijkt een eenvoudige vraag, maar ‘omdat iedereen het doet’ of ‘omdat iemand het aanraadde’ zijn geen goede basis van een sterke social-mediastrategie. Met een dergelijk antwoord ben je gedoemd om je onderneming na een paar weken om te toveren tot een online kerkhof. Zonder een goed doordachte reden om social media zakelijk in te zetten ben je namelijk gegarandeerd na een korte periode door je content heen.

Veel bedrijven maken de fout om een zakelijk social media account op dezelfde manier te gebruiken als een persoonlijk account. De eerste weken ga je lekker aan de slag, vervolgens komt de ‘oh, ik moet weer eens iets nieuws posten’-fase, die snel opgevolgd wordt door de ‘online-kerkhof‘-fase. De laatste fase is een echte killer voor je onderneming, er gebeurt namelijk letterlijk niets en je potentials vragen zich af of je überhaupt nog bestaat. Zonder een social-mediastrategie kun je deze kanalen beter achterwege laten.

Je zult direct denken aan het krijgen van nieuwe likes op je pagina of op specifieke posts. Dit moet in geen enkel geval je primaire doel zijn. Tuurlijk ziet je pagina er levendiger en groter uit, maar zakelijk levert het geen resultaat op. Een like is geen sale en een nieuwe follow is niet per definitie iemand die geïnteresseerd is in je dienst of product (ik wijs naar alle familieleden en vrienden die je hebt uitgenodigd om de pagina te volgen). In essentie zijn er 8 mogelijke resultaten die je wilt behalen met het zakelijk inzetten van social media:

  1. Meer bekendheid creëren voor je onderneming;
  2. Bezoekers naar je website trekken;
  3. Nieuwe leads genereren;
  4. Omzet verhogen (door inschrijvingen of verkopen);
  5. Meer merkbetrokkenheid creëren;
  6. Het opzetten van een community;
  7. Klantenservice aanbieden op een persoonlijke manier;
  8. Inzicht krijgen in wat je doelgroep over je zegt.

Waarschijnlijk is er meer dan één punt relevant voor je onderneming. Ik adviseer je om er maximaal 3 te kiezen, tenzij je een groot team tot je beschikking hebt (of enorm veel tijd).

De doelgroep van je zakelijke social-mediakanalen

Als je weet wie je doelgroep is wordt het invullen van de wat/waar/wanneer een stuk eenvoudiger. Als je een reisbureau hebt en je weet dat je doelgroep graag nieuwe plekken ontdekt en tips wilt over lokale hotspots, dan zou dat een gedeelte van je content kunnen zijn. Om erachter te komen wie je doelgroep is, kunnen we marketingpersona’s opstellen. Hier zijn verschillende methodes voor, maar omdat we toch al bezig zijn met lijstjes en W’s houden we het lekker consistent. Om een marketingpersona op te stellen, geef je antwoord op de volgende vragen:

  1. Wie zijn ze? (leeftijd/geslacht/inkomen/woonplaats etc.);
  2. Wat willen ze van jou? (entertainment/educatieve content/informatie over projecten of nieuwe producten etc.);
  3. Waar hangen ze uit? (daarmee doel ik natuurlijk op welk social-mediaplatform; Facebook, Instagram, YouTube etc.);
  4. Wanneer zoeken ze naar de content die jij kunt leveren? (in het weekend, op weg naar werk etc.);
  5. Waarom zoeken ze naar deze content? (skills verbeteren, gezonder worden, up-to-date blijven etc.);
  6. Op welke manier nemen ze de informatie op? (posts lezen op social media, video’s kijken etc.).

Waarschijnlijk hoef je niet helemaal from-scratch te beginnen. Als je bedrijf al een tijd bestaat heb je waarschijnlijk een goed beeld van je doelgroep.

De content van je zakelijke social-mediakanalen

Nu we weten waar de doelgroep naar op zoek is, kunnen we vaststellen wat de content van je zakelijke social-mediakanalen wordt. Naast je doelgroep zijn de doelen die we in stap 1 geformuleerd hebben ook van belang. Je kunt namelijk je nieuwe producten showcasen zodat mensen deze kunnen delen/bespreken, je kunt insights geven over ontwikkelingen binnen je bedrijf om meer betrokkenheid te creëren, je kunt zelfs je hele pagina gebruiken voor memes die duizenden keren gedeeld worden.

Omdat we duidelijke doelen geformuleerd hebben én de doelgroep in kaart hebben gebracht, kunnen we een efficiënte mix maken van een aantal thema’s. Om een voorbeeld te geven, onze (huidige) structuur van thema’s ziet er zo uit:

  • Achter de schermen bij Visia: updates over huidige projecten/ontwikkelingen;
  • Kennisdeling door middel van blogposts;
  • Uitgewerkte cases van projecten en onze aanpak;
  • Waarom je gek bent als je niet met ons in zee gaat.

Een mooie vuistregel om aan te houden is; 80% personality, 20% promotion. Dat wilt zeggen dat het grootste gedeelte van je social-mediastrategie je doelgroep informeert, iets bijbrengt of entertaint. Als je continu door een megafoon schreeuwt luistert er niemand naar je. Promote with care.

Welke kanalen zet je in voor je zakelijke social media

Nú is het tijd om specifieke kanalen te kiezen. Iets dat je vooral niet wilt doen is ieder kanaal gebruiken. Het is beter om te focussen op kwaliteit en consistentie dan een voorgenoemd stoffig online kerkhof op te richten.

Het is aan te raden om op zijn minst een volledig ingevuld profiel te hebben op de holy trifecta; Facebook, Instagram en LinkedIn. Er is namelijk een grote kans dat, wanneer je een zoekopdracht doet naar je bedrijf, één van deze kanalen op de eerste pagina van de zoekresultaten zal verschijnen. Afhankelijk van je doelen en je doelgroep zou je aanvullend ook nog Twitter kunnen aanmaken en inrichten.

Denk aan je doelgroep. Waar bevindt je doelgroep zich? Jongvolwassenen scrollen bijvoorbeeld door hun Instagram timeline als ze zich vervelen, op zoek naar updates van hun vrienden en de merken die zij volgen. Vervolgens: wat is jouw X-factor? Wat voor content (afbeeldingen/video’s/blogposts) ga je delen en wat is vervolgens hetgeen dat je wilt bereiken. Hou je ogen open voor nieuwe kansen, kleinere social-mediaplatformen kunnen ook grote resultaten opleveren. Wij maken bijvoorbeeld gebruik van de specifiekere platformen Dribbble en Behance. Kanalen waar creatievelingen hun ei kwijt kunnen en elkaars werk kunnen beoordelen, maar ook samenwerken.

Het inplannen van berichten op je zakelijke social media

We zijn al een heel eind gekomen, nu resteert er nog een hele belangrijke stap: het posten van je content. Probeer jezelf te verplaatsen in je doelgroep. Heb je bijvoorbeeld een reisbureau, dan zou het zo kunnen zijn dat je doelgroep in het weekend actiever is op social media omdat ze op zoek zijn naar nieuwe plekken om naar toe te reizen. De inschatting die je zelf maakt is een goed startpunt, vervolgens kun je natuurlijk aan de hand van de resultaten die je haalt conclusies trekken en daarmee voortborduren aan je strategie. Het is belangrijk om bij te sturen, als iets niet werkt kun je posten tot je een ons weegt. Gun je zakelijke social-mediakanalen de tijd, het organisch groeien van je pagina’s vergt continue inzet en het resultaat zal niet altijd even goed zijn.

Tot slot: hoe kan je deze social-mediastrategie toepassen op je zakelijke kanalen

Je hebt nu een sterke basis om aan de slag te gaan met je zakelijke social media. Zoals ik al aangaf aan het begin van deze post: Een strategie stel je op omdat je een bepaald doel hebt. Maar: een plan is hoe je dit gaat bereiken. We hebben de strategie uitgewerkt, nu hebben we een plan nodig.

Volgende week vrijdag bespreken we het opstellen van een social-mediaplan. Daarin geven we onder andere antwoord op de volgende vragen:

  • Welke informatie dient er allemaal ingevuld te zijn op de verschillende kanalen?
  • Welke tone-of-voice gebruik ik in mijn posts?
  • Welk type content moet ik posten?
  • De laatste en belangrijkste vraag: hoe hou ik dit allemaal vol?